معلولان از رئیس جمهور جدید چه می خواهند

نویسنده: امیر سرمدی: فعال رسانه ای

سیزدهمین دورهٔ انتخابات ریاست جمهوری با همه ی حواشی به پایان رسید و دولتی که از ۱۳ مرداد بر سر کار خواهد آمد، با مشکلات فراوانی مواجه است که باید آنها را برطرف کند. به گفته دولت مردان فعلی، تحریم های آمریکا و عدم فروش نفت و نبود مبادلات بانکی با دنیا، ذخیره ارزی کشور را با بحران جدی روبرو کرده و طبیعتاً یکی از اقشاری که در این بین آسیب بسیاری دیدند، جامعه معلولان کشور بودند. چه آن که به علت نداشتن شغل و با وجود تورم افسار گسیخته سفره آنها کوچک تر از سال های قبل شد و از سوی دیگر به علت افزایش سرسام آور تجهیزات کمک توانبخشی و لوازم نگهداری هزینه های بسیاری به آنها تحمیل شده است. البته پیش از انتخابات، شوربختانه هیچ برنامه ی مشخصی از سوی کاندیدا های ریاست جمهوری و شخص آقای رئیسی به عنوان منتخب مردم در ارتباط با معلولان ارائه نشد. لذا انتظار داشتن روندی بهتر و نگاه مثبت تر در ارتباط با معلولان شاید امیدی واهی باشد، اما یک تفاوت جدی میان تیم آقای رئیسی با مدیران دکتر روحانی وجود دارد و آن هم نگاه آنها نسبت به اداره کشور در دوران تحریم است. نگاه دولت مردان آینده این است که تحریم ها تأثیر چندانی ندارند و فارغ از این که در مذاکرات وین برجام احیا شود یا نه، کشور را می توان با تکیه به تولید داخل اداره کرد. هر چند به اعتقاد نگارنده این ادعا یک فرضیه رد شده است، اما فعلاً قضاوت زود هنگام را کنار می گذاریم و صبر می کنیم تا عملکرد مدیران دولت آینده خود گویای این ادعا باشد. البته انتظار می رود با یکدست شدن حاکمیت، یکصدا شدن دولت با نهاد های قدرت و ثروت، وضعیت تحریم ها و آزادی عمل دولت آینده در مبادلات بین المللی، شرایط کشور بهتر از سال 97 تا کنون باشد و همین امر ما را نسبت به شرایط مالی کشور در چهار سال آینده خوشبین تر می کند. با تحلیلی که از نگاه مدیران دولت آینده و چشم انداز تحریم ها ارائه شد، از رئیس جمهور، وزرا، معاونین سازمان ها و مدیران دولت سیزدهم انتظار می رود توجه ویژه ای نسبت به جمعیت میلیونی معلولان در کشور داشته باشند. از رئیس جمهور و مدیران دولت آینده انتظار می رود بودجه مورد نیاز قوانین بالا دستی معلولان را تمام و کمال تخصیص دهند و موانع اجرای قانون حمایت از حقوق معلولان را برطرف کنند. حال که ادعا می کنید حتی در شرایط تحریم هم می توان کشور را بدون مشکل اداره کرد و تمامی مشکلات حال حاضر ناشی از سوء مدیریت مدیران فعلی است، بسم الله، این گوی و این میدان.

جناب آقای رئیسی، سطح مطالبات معلولان کشور در این سال ها بسیار بیشتر شده است. انتظار آنها دیگر پرداخت مستمری ناچیز از سوی شما مسئولان نیست. مستمری که شاید از نگاه اعداد و ارقام میزان آن 7 برابر سال 92 شده باشد، اما دست اندرکاران امر نیک می دانند که ارزش ریالی مستمری 350 هزار تومانی امسال کمتر از 53 هزار تومان سال 92 است.

جناب آقای رئیسی، از شما و مدیران دولت آینده انتظار می رود به مواد قانون کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت که سال 87 در ایران مصوب شده است، در عمل پایبند باشید. نه اینکه با گزارشات غلط و ساختگی بخواهید در رویداد های بین المللی تصویری غیر واقعی از معلولان ایران به دنیا ارائه کنید. در تبصره 1 از مواد کنوانسیون، وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی (سازمان بهزیستی کشور)، بنیاد شهید و امور ایثارگران به عنوان مراجع ملی موضوع ماده 33 کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت تعیین شده اند تا با هماهنگی یکدیگر نسبت به اجرای مفاد کنوانسیون اقدام کنند. از شما انتظار داریم در این بخش ها از مدیران توانمند و دغدغه مند در حوزه معلولان استفاده کنید. مدیرانی که نگاهشان نسبت به معلولان، ترحم آمیز و برای ثواب دنیا و آخرت نباشد. مدیرانی که بدانند تحقق اجرای اسناد و قوانین بالا دستی معلولان، صرفاً وظیفه کاری آنها و در راستای حق برابر حقوق شهروندی معلولان با سایر افراد جامعه است. مدیرانی که نگاه خیر مَآبانِه و شهروند درجه دومی را کنار بگذارند و برای قشری که در سال های اخیر بیشترین آسیب را دیده اند، فکری عاجل کنند. شاید اصلاح ساختار سازمان بهزیستی کشور، شروع این تحول باشد. ساختار فعلی بهزیستی که شرح وظایف آن بسیار فراتر از یک چارت سازمان در ایران است، بی تردید نمی تواند زندگی بهتری را برای معلولان کشور به ارمغان آورد که اگر می توانست، شاهد این همه نارضایتی در میان معلولان نبودیم. رسیدگی به امور اعضای تحت پوشش بهزیستی به جز معلولان را به یک نهاد و سازمان دیگر واگذار کنید و یا امکانات، بودجه و اختیارات سازمان بهزیستی را به اندازهٔ یک وزارتخانه ارتقاء دهید.

جناب آقای رئیسی، از شما انتظار می رود قانون حمایت از حقوق معلولان را که این قشر سال ها منتظر اصلاح آن بودند را تمام و کمال اجرا کنید. متأسفانه در سال های اخیر، توزیع قطره چکانی بودجه برای اجرای این قانون آنقدر ناچیز بود که به جرأت می توان گفت هنوز 5 درصد از مواد قانون حمایت هم اجرا نشده است. به گفته ی دکتر وحید قبادی دانا رئیس وقت سازمان بهزیستی کشور، اجرای کامل این قانون در سال جاری به بودجه ای معادل 38 هزار میلیارد تومان نیاز دارد که قریب به 10 هزار میلیارد تومان آن تنها برای تحقق ماده 27 قانون جامع حمایت از حقوق معلولان است.

جناب آقای رئیسی، از شما انتظار داریم ماده 2 قانون حمایت از حقوق معلولان در حوزهٔ دسترس پذیری را بسیار جدی بگیرید و از وزرا و مدیران تحت امر خود بخواهید در اجرای آن کوشا باشند. وزیر بهداشت دولت خود را مکلف کنید پوشش بیمه سلامت افراد دارای معلولیت تحت پوشش سازمان بهزیستی را به گونه ای تأمین کنند که علاوه بر تأمین خدمات درمانی مورد نیاز این افراد، خدمات توانبخشی جسمی و روانی افراد دارای معلولیت را هم پوشش دهد. به وزیر کار و تعاون خود دستور دهید هر چه سریع تر، صندوق حمایت از فرصت های شغلی افراد دارای معلولیت را ایجاد کند و به مواد 10 تا 14 قانون جامع به همراه تمامی بند ها و تبصره های آن متعهد باشد و موانع موجود در حوزه اشتغال افراد دارای معلولیت را برطرف سازد. از همه مهم تر، از شما انتظار می رود بودجه مورد نیاز ماده 27 قانون جامع حمایت از حقوق معلولان را فراهم کنید. جایی که قانون صراحتاً دولت را مکلف کرده است کمک هزینه معیشت افراد دارای معلولیت بسیار شدید و یا شدید فاقد شغل و درآمد را به میزان حداقل دستمزد سالانه تعیین و اعتبارات لازم را در قوانین بودجه سنواتی کشور منظور کند. اجرای این ماده قانونی، بخش عمده ای از عدالت اجتماعی در ارتباط با معلولان را تحقق می بخشد و آنها را یک قدم دیگر به حق برابر حقوق شهروندی نزدیک می کند. در کنار کنوانسیون و قانون جامع، برنامه جامع حمایت از حقوق معلولان نیز وجود دارد که مصوبه 28 ماده ای هیئت دولت فعلی است. برنامه جامع حمایت از معلولان، یکی دیگر از قوانینی است که باید از سوی سازمان ها، وزرا و مدیران دولت آینده هم اجرا شود و هم در جهت اصلاح برخی از این مواد گام بردارند.

جناب آقای رئیسی رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران، بیایید و این بار، تبعیض و فقر حاکم بر جامعه معلولان را اعدام کنید. مطالبه ی معلولان دیگر برآورده شدن خواسته های حداقلی نیست و از شما تقاضا دارند اعتبارات مالی تحقق اسناد و قوانین بالا دستی معلولان را تأمین و مواد مختلف آن را به طور کامل اجرا کنید.

پس تا آن روز، منتظر ایجاد عدل و داد از سوی قاضی القضّات فعلی و رئیس جمهور آتی می مانیم.

منبع: ماهنامه ی مانا.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

5 × یک =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *