فعال حقوق معلولان گفت: هیچ کدام از دغدغه ها و مشکلاتِ ما نه تنها رفع نشده بلکه برای سال آینده دغدغه ی بیشتری داریم؛ اعتراضات ما به نتیجه نرسیده و حاضر نشدند طوماری که معلولان امضا کرده بودند را تحویل بگیرند.
افراد دارای معلولیت یک سال خود را چگونه گذراندند؟ بهروز مروتی، فعال حقوق معلولان، در پاسخ به این سوال گفت: سال گذشته سال خوبی برای افراد دارای معلولیت نبود. اوضاع ما بغرنج تر و بی توجهی ها بیشتر شده و حتی در واکنش به تجمعاتِ ما برخوردهای امنیتی و انتظامی صورت می گیرد که این موارد را پیشتر نداشتیم.
وی گفت: با وجود اینکه مستمری ها ۴۰ درصد افزایش یافت اما ۵ ماه ابتدایی سال این افزایشِ ۴۰ درصدی اعمال نشد و هنوز هم مابه التفاوت آن را دریافت نکرده ایم. همچنین با وجود اعتراضاتِ بسیار، اتفاق خاصی برای ماده ۲۷ نیفتاد. طبق این ماده دولت باید به افرادی که دارای معلولیت بسیار شدید و یا شدید فاقد شغل هستند، کمک هزینه معیشتی به اندازه حداقل دستمزد مصوبِ شورای عالی کار پرداخت کند.
مروتی بیان کرد: قیمتهای وسایل کمک توانبخشی بیداد می کند، خیلی ها حتی قادر به تعمیر ویلچر برقی خود هم نیستند، و چون برای بیرون آمدن از خانه به این وسایل نیاز دارند، در خانه های خود حبس شده اند. مبالغی که برای خرید وسایلِ کمک هزینه توانبخشی پرداخت می شود، به قدری ناچیز است که نمی تواند نیازهای فرد معلول را تأمین کند.
این فعال حقوق معلولان گفت: همچنین امسال بند ب تبصره ۱۲ اجرا نشد. ۲۳۷ هزار تومان بابت کمک هزینه معیشتی به یک سوم مشمولان پرداخت می شود؛ دولت به دیوان عدالت اداری می گوید این مبلغ را بابتِ ماده ۲۷ پرداخت می کند و به مجلس هم می گوید بابتِ اجرای بند تبصره ۱۲ است.
وی تأکید کرد: خیلی از مواد سبد غذایی افراد دارای معلولیت از سفره های آن ها حذف شده است. ما در سالهای گذشته حداقل توانی تهیه مرغ داشتیم، اما امروز حتی خرید مرغ هم برایمان سخت شده است. از خیلی افراد می شنویم که سبزیجات و میوه جات و لبنیات از سفره شان حذف شده است. این موضوع به شدت در وضعیت جسمی و روانی افراد دارای معلولیت و خانواده های آن ها اثر گذاشته است و هیچ توجهی به این وضعیتِ اسفبار نمی شود.
مروتی گفت: با توجه به اینکه گفته اند مستمری را برای سال آینده افزایش می دهیم باز هم می دانیم این مستمری با وجودِ تورمِ بسیار باری از روی دوش ما بر نمی دارد. امسال از ۷۶۴هزار تومان تا ۲ میلیون و ۵۰۰هزار تومان بنا بر بعد خانوار، مستمری پرداخت کرده اند. این مستمری با توجه به خط فقر مطلقی که بالای ۲۰ میلیون تومان است، سبب شده ما در قعرِ خط فقر مطلق هم قرار نگیریم!
این فعال حقوق معلولان تأکید کرد: معلولی که ماهیانه ۷۶۴ هزار تومان می گیرد و آنکه سرپرست یک خانواده ۴ نفری است و ۲ میلیون ۴۰۰هزار تومان می گیرد، چگونه می تواند زندگی کند؟ تهیه مسکن و حتی اجاره ی مسکن هم برای افراد دارای معلولیت تبدیل به آرزو شده است. در چنین شرایطی حتی نمی توانند در طرح هایی مثل نهضت ملی مسکن شرکت کنند، چرا که باید ۴۰ میلیون تومان آورده ی اولیه داشته باشند و این از توانِ آن ها خارج است.
مروتی گفت: کلمات از گفتنِ وضعیتِ بد معلولان قاصر است. مورد تبعیض مضاعف قرار گرفته ایم. از یک طرف بودجه نمی دهند و از طرفی دیگر هزینه ها افزایش یافته است و افراد دارای معلولیت رها شده اند.
وی افزود: غیر از عملکرد دولت، به مجلس یازدهم منتقدیم. نمایندگان هیچ کاری در حق ما نکردند. در واقع، مجلس یازدهم در سال ۱۴۰۲ به ما ظلم کرد، چون هیچ نظارتی روی اجرای مصوبات خود نداشت و نسبت به اعتراضات ما واکنشی نشان نداد.
مروتی گفت: سال قبل اوضاع به این شدت برای معلولان وخیم نبود. هر چه بی توجهی به حقوق معلولان بیشتر می شود، خانواده ها کم می آورند و آسیبهای اجتماعی در حوزه معلولان افزایش می یابد. از طرفی هیچ اقدامی برای افزایشِ تاب آوری خانواده های دارای افراد معلول نشده است و از طرفی دیگر، مشکلاتِ معیشتی توانِ آن ها را برای مدیریت خانواده به شدت پایین آورده است.
منبع: ایلنا