معرفی نخستین پردازنده های ۱۰ نانومتری آیس لیک اینتل و انتشار به روزرسانی جدید برنامه های رابط‌‌ خوانش مغز و کامپیوتر فیسبوک در بیست و یکمین شماره ی هفته نامه ی دنیای موبایل و کامپیوتر صفحه ی اخبار کامپیوتر

با سلام و احترام به همراهان وبسايت ويژه ی نابينايان شرکت دانش بنیان پکتوس. در بیست و یکمین شماره ی هفته نامه ی دنیای موبایل و کامپیوتر و در صفحه ی اخبار کامپیوتر، پنج خبر از دنیای سخت افزار و نرم افزار کامپیوتر یا رایانه تقدیم شما گرامیان میگردد.

نخستین پردازنده های ۱۰ نانومتری آیس لیک اینتل معرفی شدند

اینتل نخستین پردازنده های ۱۰ نانومتری خود موسوم به آیس لیک را با ویژگی هایی همچون یکپارچگی با تاندربولت ۳ و وای فای ۶ معرفی کرد.

به گزارش زومیت، پس از سال ها تأخیر و آغاز به کارهای نمادین، اینتل اعلام کرد که سرانجام در حال فرستادن نخستین مجموعه از پردازنده های ۱۰ نانومتری خود به بازارهای جهانی است. پردازنده های جدید سری Ice Lake برای استفاده در لپ تاپ های نازک و سبکی طراحی شده که قدرت بیشتری از مک بوک پروی ۱۳ اینچی نخواهند داشت؛ اما اکنون اطلاعات بیشتری از این پردازنده ها در اختیار داریم.

اینتل ۱۱ مدل از نخستین پردازنده های مبتنی بر معماری Ice Lake را رونمایی کرد. البته تفاوت هایی بین این پردازنده ها وجود دارد که شاید، در زمان خریدن لپ تاپ قابل درک نباشند؛ بنابراین در گزارش پیش رو سعی در تفهیم و آشکارسازی مفهوم عبارتی مانند «اینتل Core i5 1035G4» خواهیم داشت. به خصوص که برای مثال هیچ کدام از پردازنده های Core i7  1060G7 ،Core i7 1065G7 و Core i7 1068G7 با اینکه از نظر اسمی بسیار شبیه به هم هستند، مشخصات واقعا یکسانی ندارند.

در ادامه مشخصات فنی پردازنده های جدید اینتل، شامل سری کم مصرف U و Y برای استفاده در لپ تاپ ها و سایر دستگاه های قابل حمل آمده است:

نام پردازنده ی سطح متوسط، Core i5 1035G7 خواهد بود. عبارت Core i3 نشان دهنده ی تراشه ای کم مصرف، تنها با دو هسته ی پردازشی و توانایی انجام هم زمان چهار عملیات پردازشی و نیز دارای سطح فرکانس پردازشی نسبتا بالایی است. در حالی که پردازنده های Core i5 و Core i7 هر کدام چهار هسته و ۸ ترد دارند و ۲ مگابایت حافظه ی کش اضافی ارائه می دهند.

در پردازنده های ۱۰ نانومتری اینتل، دو رقم اول عبارت همیشه عدد 10 را نشان می دهند که به معنی نسل دهم پردازنده های اینتل با نام Ice Lake و با مزیت هایی از قبیل عملکرد گرافیکی سریع تر و عمر باتری بیشتر در هنگام پخش ویدئوهای کدگذاری شده ی پر بازده (HEVC) است. این سری از پردازنده ها اغلب فرکانس پردازشی پایه ای پایین تری را نسبت به قبل ارائه می دهند. اگر اولین رقم از این نوع عبارات رقم 8 یا 9 بود، نشان دهنده ی نسل قبلی پردازنده های اینتل است.

رقم سوم ظاهرا این رانشان می دهد، که یک تراشه از نظر سرعت، در چه رده ای قرار می گیرد. برای مثال، پردازنده ی Core i7-1065G7، دارای ۱۰۰ مگاهرتز فرکانس پردازشی بیشتری نسبت به Core i5-1035G7 بوده و می تواند به طور موقت سرعت پردازشی در بازه های زمانی کوتاه را، ۲۰۰ مگاهرتز بالاتر از فرکانس پایه ی پردازنده ببرد.

اما رقم چهارم به طرز عجیبی از رقم سوم مهم  تر است زیرا کل کلاس پردازنده را مشخص می کند. عدد صفر تراشه ای ۹ واتی از سری Y را نشان می دهد که برای لپ تاپ ها و تبلت های بدون سیستم حنک کننده طراحی شده   است که عموما مناسب بار محاسباتی مداوم نیستند. رقم ۵ نشان دهنده ی تراشه ای ۱۵ واتی و نسبتا قدرتمند از سری U است. عدد ۸ نیز تراشه ای توانمند و ۲۸ واتی را نشان می دهد که به گونه ای می توان آن را تنها تراشه ی دارای فرکانس پردازش پایه ای بیشتر از ۲ گیگاهرتز نامید که دارای فرکانس توربو (افزایش موقتی سرعت پردازشی در بازه های زمانی کوتاه) تا ۴ گیگاهرتز است.

با اینکه اینتل ادعا دارد، این سری از پردازنده ها دارای سرعت پردازش گرافیکی سریعتری هستند، اما شماره ی بعد از حرف G، میزان واقعی سرعت گرافیکی پردازنده را مشخص می کند. در صدر این گروه، G7 از سری گرافیکی Iris Plus اینتل با ۶۴ واحد اجرایی (EU) در مقابل G1 با ۳۲ و G4 با ۴۸ واحد اجرایی، قرار دارد. وقتی اینتل از اجرای بازی هایی همچون فورتنایت با وضوح 1080P یاد می کند، سری G7 را می توان مبنای ادعاهای این تراشه ساز دانست.

تمامی موارد ذکر شده تنها اصول اولیه بودند. اما در ادامه زمان بیشتری را برای تجزیه و تحلیل عدد چهارم و مفهوم میزان قدرت پردازنده با مقیاس وات، صرف خواهیم کرد. عبارت گفته شده به معنی توان طراحی حرارتی (TDP) یا میزان گرمای متوسطی است که انتظار داریم، در هنگام استفاده از یک پردازنده  ایجاد شود و شامل میزان نیاز به سیستم خنک کننده، برای کارکرد در بیشترین سرعت نیز می شود. این روزها میزان سرعت به اندازه ی پردازنده، به طراحی بدنه و سیستم حنک کننده ی لپ تاپ بستگی دارد.

سؤال این است که چرا از توان طراحی حرارتی ۹ یا ۱۲ واتی برای پردازنده های سری Y استفاده شده یا چرا این میزان برای تراشه های سری U اینتل، ۱۵ یا ۲۵ وات است؟ مقادیر گفته شده توان بالایی را برای هر پردازنده نشان می دهد. بدین معنی که اگر تولید کننده ها با استفاده از تراشه های یادشده، لپ تاپ های بزرگ با خنک کننده های بزرگ تر بسازند، این پردازنده ها خواهند توانست با فرکانس پردازشی بالاتری عمل کنند.

اما این حقیقت که توان طراحی حرارتی تراشه های سری Y، از ۵ تا ۷ وات در نسل پیشین به ۹ و ۱۲ وات ارتقا یافته است و نیز این مورد که فرکانسی پردازشی سری U از ۱.۶ گیگا هرتز به حدود ۱ گیگاهرتز کاهش پیدا کرده و نزدیک تر به فرکانس پردازشی سری Y شده، نشان دهنده ی شباهت زیاد این دو، بیشتر از آن چیزی است که در گذشته شاهد بودیم. بدین مفهوم که شما تنها در صورتی می توانید روی عملکرد سریع و پایدار سری U اتکا کنید که سیستم خنک کننده ی بزرگ و کارامدی داشته باشید.

اینتل در مورد اختلاف سرعتی که بین سری U و سری Y وجود دارد، چنین می گوید:

تفاوت اصلی عملکرد بین تراشه های ۱۲ و ۱۵ واتی، در برنامه های چند  تردی که قابلیت ایجاد محدودیت در میزان قدرت پردازشی دارند، قابل مشاهده است. این توان اضافی ۳ واتی، برای ایجاد بیشترین عملکرد، در نتیجه ی افزایش فرکانس پردازشی، استفاده خواهد  شد. ما پیش تر نیز شاهد افزایش ۵ تا ۱۵ درصدی سطح عملکرد، در بعضی بنچمارک ها مانند Spec06، SYSmark و 3DMARK بودیم.

به همین دلیل است که رقم ۸ در پردازنده ی Core i7-1068G7، مهم ترین رقمی خواهد  بود که در اواخر امسال به دنبال آن می گردیم. مدل یادشده، تنها پردازنده از سری آیس لیک U است که حداقل فرکانس پردازشی ۲.۳ گیگاهرتز را در تمامی برنامه ها، در اختیار شما قرار خواهد داد. البته نباید انتظار ارتقاء شگفت انگیزی در عملکرد داشته باشید؛ زیرا اینتل از بهبود ۵ تا ۱۵ درصدی عملکرد در پردازنده  ی ۲۸ واتی خود نسبت به مدل های ۱۵ واتی خبر می دهد.

براساس اعلام اینتل ۳۵ نوع لپ تاپ مبتنی بر سری Ice Lake، برای عرضه در فصل تعطیلات آماده شده اند، برخی از این محصولات برای ارائه ی ۹ ساعت شارژدهی در دنیای واقعی، از طراحی های سازگار با پروژه ی Athena بهره می برند.ما مشتاقانه منتظر خواهیم بود تا ببینیم عملکرد آن ها چگونه است.

انویدیا 10 لپ‌ تاپ و ورک‌ استیشن جدید RTX Studio را معرفی کرد

انویدیا چندین لپ تاپ و ورک استیشن قابل حمل حرفه ای را تحت برند آر تی ایکس استودیو (RTX Studio) معرفی کرد.

به گزارش زومیت، انویدیا ۱۰ لپ تاپ  و ورک استیشن رده ی حرفه ای جدید را تحت برند RTX Studio معرفی کرد؛ رده ای از رایانه هایی که برای پشتیبانی از فناوری رهگیری پرتو سازندگان پردازنده های گرافیکی طراحی شده اند. اکنون ۲۷ دستگاه آر تی ایکس استودیو از هر برند بزرگ ازجمله دل (Dell)، اچ پی (HP)، لنوو  (Lenovo) و BOXX وجود دارد.

رهگیری پرتو نوعی تکنیک رندرینگ است که جلوه های نوردهی واقع گرایانه ای را خلق می کند. رایج ترین کاربرد این فناوری در صنعت بازی های ویدیویی است؛ اما در برخی حوزه های سازمانی همچون طراحی محصول، معماری  و مجسم سازی علمی  نیز مورد استفاده قرار می گیرد. طبق گفته ی انویدیا، کسب وکارهای گوناگون ازجمله پیکسار  (Pixar)، رنو (Renault)، نیوبالانس (New Balance)، وودز باگوت (Woods Bagot) و زیمنس هلثینییرز (Siemens Healthineers) اکنون در روند کار خود از رهگیری پرتو استفاده می کنند.

رایانه های تحت برند آر تی ایکس استودیو، پردازنده های گرافیکی آر تی ایکس را با SDKهای تخصصی و استودیو درایورهای (Studio Driver) اختصاصی موجود در مجموعه نرم افزاری Nvidia Studio Stack ترکیب می کنند.

پیکره بندی رایانه های تازه معرفی شده از لپ تاپ های مصرفی با پردازنده گرافیکی  جی فورس RTX  2060 تا ورک استیشن های رده ی حرفه ای با پردازنده گرافیکی کوادرو RTX 5000 متفاوت هستند. مدل های برپایه پردازنده گرافیکی کوادرو RTX 5000، دارای ۱۶ گیگابایت حافظه  گرافیکی هستند که کاربر را قادر می سازد هم زمان با چندین نرم افزار کار کند.

جیسون پال، مدیر بخش نرم افزار و فناوری جی فورس انویدیا می گوید: لپ تاپ ها و ورک استیشن های رده ی حرفه ای تحت برند آرتی ایکس استودیو، به سرعت درحال حرکت به مرکز صنایع خلاق هستند. آن ها رهگیری پرتو آنی، هوش مصنوعی  پیشرفته و ویرایش ویدئو در رزولوشن فوق العاده بالا را به سهولت در اختیار کاربران می گذارند و قابلیت هایی را که روزی به یک استودیو کامل نیاز داشتند، اکنون به صورت قابل حمل ارائه می دهند.

علاوه بر این، انویدیا قصد دارد استودیو درایور جدیدی را عرضه کند که بهینه سازی و پشتیبانی از نرم افزارهای محبوب کریتیو همچون اوتوی اکتان رندر (Otoy Octane Rende)، بلندر (Blender)، اتودسک آرنولد (Autodesk Arnold)، ماکسون سینما 4D و مجیکس وگاس پرو (Magix VEGAS Pro) را ارائه می دهد.

استودیو درایور جدید، پشتیبانی از رنگ ۳۰ بیتی در نرم افزارهای اوپن جی ال (OpenGL) را به پردازنده های گرافیکی جی فورس و تایتان اضافه می کند.

به علاوه، انویدیا اعلام کرد که شرکت های بزرگ سازنده نرم افزار درحال معرفی هفت نرم افزار جدید هستند که از فناوری آرتی ایکس پشتیبانی می کنند. این نرم افزارها ادوبی  سابستنس پینتر (Adobe Substance Painter)، اتودسک فلیم (Autodesk Flame)، بلندر سایکلز، Dimension 5 D5 Fusion ،Daz 3D studio، فاندری مودو (Foundry Modo) و لاکشن کی شات (Luxion Keyshot) را شامل می شوند.

اکنون ۴۰ نرم افزار وجود دارند که از آر تی ایکس پشتیبانی می کنند.

رایانه های آرتی ایکس استودیو جدید شامل موارد زیر هستند:

  • لپ تاپ های لنوو لژیون Y740 استودیو ادیشن (Lenovo Legion Y740 Studio Edition) با پردازنده گرافیکی جی فورس RTX 2080 و نمایشگرهای ۱۵ یا ۱۷ اینچی.
  • ورک استیشن های قابل حمل لنوو تینک پد P53 و P73 با پردازنده گرافیکی کوادرو RTX 5000 و نمایشگرهای ۱۵ یا ۱۷ اینچی
  • ورک استیشن های قابل حمل دل پرسیشن ۷۵۴۰ و ۷۷۴۰ با قابلیت ارتقاء تا پردازنده های گرافیکی کوادرو RTX 5000 و ۱۲۸ گیگابایت رم، ترکیبی از درایورهای NvME و SDD تا ۸ ترابایت ظرفیت و نمایشگرهای 4K اولتراشارپ UHD IGZO با سازگاری صد در صدی با Adobe RGB
  • اچ پی زدبوک ۱۵ و ۱۷ اینچی مجهز به پردازنده های گرافیکی کوادرو آرتی ایکس. پردازنده گرافیکی مدل ۱۷ اینچی این محصول تا کوادرو RTX 5000 ارتقاء می یابد
  • ورک استیشن قابل حمل BOXX GoBOXX SLM همراه با پردازنده گرافیکی کوادرو RTX 3000 برای مدل ۱۵ اینچی و کوادرو RTX 3000 یا RTX 4000 برای مدل ۱۷ اینچی

لپ تاپ های آرتی ایکس استودیو دیگر در ماه های آتی از برندهای ایسوس، دل، اچ پی، لنوو و ریز عرضه خواهند شد .

اختراع جدید مایکروسافت برای افزایش عمر باتری Surface Book

مایکروسافت مداری الکترونیکی برای شارژ باتری معرفی کرده است که عمر باتری نسل بعدی سرفیس بوک را بهبود می دهد.

به گزارش زومیت، سرفیس بوک مایکروسافت ویژگی های زیادی دارد که باعث می شود بسیار خاص به نظر برسد. این دستگاه دوکاره را می توان به عنوان لپ تاپی با امکانات عالی و تبلتی بزرگ استفاده کرد. پس تا زمانی که این دستگاه علاقه مندان بسیاری دارد و از آن استقبال می شود، جا دارد نقایص آن را برطرف کنند.

مایکروسافت اخیرا در مقاله ای درباره ی بهبودهای این لپ تاپ صحبت کرده  است:

استفاده از چند باتری در دستگاه های الکترونیک یکی از راه هایی است که می توان با کمک آن زمان کارکرد باتری پس از شارژ کامل را افزایش داد. وقتی باتری ها به صورت موازی به هم متصل شده باشند، ویژگی های خاصی در شارژشدن از خود نشان می دهند (هم در زمینه ی ظرفیت شارژگیری و هم در زمینه ی میزان شارژ شدگی در زمانی خاص). با این حال، ممکن است بتوان باتری ها را به صورت سری به هم متصل کرد تا ولتاژ آن را افزایش داد یا اینکه آن ها را موازی کرد تا ولتاژ ثابت بماند؛ اما ظرفیت باتری افزایش یابد. بدین ترتیب، زمان شارژ و دشارژ مشخصی را می توان برای باتری در دو حالت تعریف کرد. هرچند باید توجه کرد اگر باتری هایی که برای این کار انتخاب می شوند ویژگی های شارژ متفاوتی داشته باشند، حفظ عمر باتری به وضعیت عملکرد نرمال باتری ها بستگی خواهد داشت. به عنوان مثال، اگر باتری کم ظرفیت را با سرعت شارژ بیش از مقدار مشخص شده شارژ کنیم، باتری دچار مشکلات جدی خواهد شد. همچنین، اگر باتری پرظرفیت را با سرعتی کمتر از مقدار مشخص شده شارژ کنیم، زمان شارژ طولانی خواهد شد و ممکن است بر عملکرد باتری در زمان دشارژشدن اثر بگذارد.

برای رفع این مشکلات در برخی از سیستم ها، باتری های شارژی مختلف در سیستم را از هم جدا می کنند تا در زمان شارژ به هم متصل نباشند. به عنوان مثال، ممکن است هنگام شارژ باتری پرظرفیت و باتری کم ظرفیت دو حالت شارژ وجود داشته باشد: حالت متوالی یا موازی. حالت شارژ متوالی این مشکل را دارد که زمان بَر است و اگر در حین شارژ اتصال به برق از بین برود، ممکن است دو باتری در حالت شارژ متفاوتی قرار داشته باشند و درنتیجه، یکی از آن ها از دیگری شارژ بگیرد و این شارژ با سرعت نامناسب باشد. حالت شارژ موازی نیز این ایراد را دارد که بسیار گران تر است و وقتی بعد از اتمام شارژ باتری ها را دوباره به هم متصل می کنیم، ممکن است تعادل شارژ نداشته باشند.

البته، باید به این نکته هم توجه کرد که در استفاده از باتری هایی با ویژگی های شارژ مختلف مشکل دیگری هم وجود دارد و آن، سرعت دشارژشدن آن ها است که باعث می شود در وضعیت شارژ متفاوتی قرار بگیرند (در مدت زمان خاصی پس از شارژ کامل، باتری ها میزان شارژ یکسانی نخواهند داشت). این مسئله مشکل دیگری ایجاد می کند. اگر دو باتری که در مدار به یکدیگر متصل هستند، شارژ یکسانی نداشته باشند؛ مثلا اگر یکی از آن ها ۷۰ درصد و دیگری ۲۰ درصد شارژ داشته باشد، باتری ای که شارژ بیشتری دارد، خود به خود دشارژ می شود تا دیگری را شارژ کند. حال اگر سرعت این دشارژ به دلیل اختلاف ظرفیت بسیار بین دو باتری و مقاومت داخلی هریک از باتری ها و مقاومت بین باتری ها زیاد باشد، ممکن است جریانی که بین دو باتری برقرار می شود، از میزان تعیین شده بیشتر شود و درنتیجه، عمر مفید باتری دوم بسیار کم شود.

مایکروسافت برای حل این مشکل راه حلی ارائه کرده  است که می تواند جریان بین دو باتری با ویژگی های مختلف را کنترل کند؛ درنتیجه، روند شارژ و دشارژ سریع تر و بسیار مؤثرتر خواهد بود.

سیستمی که در اینجا داریم، حداقل دو باتری با ویژگی های شارژ متفاوت را شامل می شود که به صورت موازی به هم متصل شده اند و قرار است با شارژر واحدی شارژ شوند. علاوه بر این، در دستگاه مدار کنترل شارژ وجود دارد که مقاومت متغیری را در مسیر بین شارژر و اولین باتری قرار می دهد. این مدار کنترل جریان براساس پارامترهای دریافتی از باتری اول، سرعت شارژ را تنظیم می کند؛ درنتیجه، مقاومت متغیری که در مدار قرار دارد، طوری تنظیم خواهد شد که باتری اول با سرعت مناسب شارژ شود.

حالا که این تکنولوژی معرفی شده است، به نظر می رسد مایکروسافت قرار است این ابزار را در مدل بعدی سرفیس بوک استفاده کند.

آمازون AWS مرکز داده جدیدی در خاورمیانه راه‌اندازی کرد

شعبه ی جدید آمازون AWS در خاورمیانه افتتاح شد. این مرکز داده ی جدید در کشور بحرین احداث شده است.

به گزارش زومیت، بخش خدمات رایانش ابری آمازون موسوم به AWS اعلام کرد که شعبه ی جدیدی در خاورمیانه افتتاح کرده است که در کشور بحرین قرار دارد. خاورمیانه یک بازار نوظهور برای ارائه دهندگان خدمات رایانش ابری محسوب می شود و افتتاح این شعبه ی جدید باعث شده تا گسترش خدمات سرویس AWS آمازون همچنان ادامه داشته باشد. این خبر درحالی منتشر شده که مایکروسافت هم اواخر ماه گذشته اعلام کرد که مرکز داده ی جدیدی را در ابوظبی دُبی راه اندازی کرده است.

اندی جسی، مدیرعامل AWS سال قبل در رویداد AWS re:Invent اشاره کرده بود که خدمات این شرکت در نواحی مختلف جهان ارائه می شود و مسلما آمازون به دنبال این است که در بازارهای درحال توسعه نیز حضور داشته باشد و خدمات رایانش ابری خود را گسترش دهد.

جسی سال گذشته در رویداد مذکور گفت: فکر می کنم در آمریکا، ما فعلا در مراحل اولیه ی گسترش ارائه ی خدمات تجاری و عادی هستیم. باید اشاره کنیم که خدمات ما در خارج از کشور آمریکا بین ۱۲ تا ۳۶ ماه از رقبا عقب است. مشتریان تجاری مهم زیادی وجود دارند که به تازگی به استفاده از خدمات رایانش ابری روی آورده اند.

روش ارائه  و گسترش خدمات به شرکت های واقع در ناحیه ی خاورمیانه درست همانند روشی است که در آمریکا، اروپا و نواحی دیگر انجام می شود تا شرکت های مختلف بتوانند به استفاده از خدمات ابری سوق پیدا کنند.

شعبه ی جدید AWS در خاورمیانه در سه بخش در دسترس قرار گرفته است. AWS روش آمازون در یک منطقه ی جغرافیایی مجزا است که حداقل یک مرکز داده در آن نگه داری می شود. هر بخش از سه بخش فوق، سیستم برق، خنک کننده و امنیت فیزیکی مجزایی دارد که با استفاده از شبکه های با نرخ تأخیر بسیار کم به یکدیگر متصل شده اند.

آمازون گزارش داده که این اقدام یکی از مراحل ادامه ی گسترش خدمات AWS است. همچنین اعلام کرده که طی چند سال آینده قصد دارد ۹ بخش جدید نیز در کشور های اندونزی، ایتالیا و آفریقای جنوبی راه اندازی کند.

فیسبوک به روزرسانی جدید برنامه های رابط‌‌ خوانش مغز و کامپیوتر خود را منتشر کرد

فیسبوک به تازگی بخشی از برنامه  های بلندپروازانه   اش درباره ی ساخت رابط   خوانش مغز و کامپیوتر را منتشر کرده است.

به گزارش زومیت، فیسبوک به لطف تیمی از دانشمندان تحت حمایت لابراتور واقعیت مجازی (Facebook Reality Labs-backed) در دانشگاه کالیفرنیا سان فرانسیسکو (University of California, San Francisco) به روزرسانی برنامه های بلندپروازانه ی رابط خوانش مغز و کامپیوتر خود را منتشر کرده است. پژوهشگران UCSF به تازگی نتایج جدیدترین آزمایش خود را در رمزگشایی گفتار افراد با استفاده از الکترودهای ایمپلنت شده منتشر کردند. این پژوهش روشی برای «خواندن» سریع کلمات و عبارات از مغز است و به نظر می رسد فیسبوک درحال نزدیک تر شدن به رویای دستیابی به سیستم تایپ افکار غیرتهاجمی (noninvasive thought-typing system) خود است.

هم اکنون امکان تایپ افکار با استفاده از رابط مغز و کامپیوتر وجود دارد، اما این سیستم ها اغلب نیازمند هجی تک تک کلمات با استفاده از یک صفحه کلید مجازی است. در آزمایش جدید فیسبوک که در Nature Communications منتشر شده است، آزمودنی ها به سوالات چند گزینه ای گوش می کردند و پاسخ ها را با صدای بلند بیان می کردند. سپس، یک آرایه الکترود فعالیت های مرتبط با بخش های تولید و درک گفتار در مغز را ثبت می کرد و به طور هم زمان به دنبال الگویی برای مطابقت کلمات و عبارات خاص بود.

برای نمونه، اگر آزمودنی ها می شنیدند که کسی از آن ها می پرسد: «چه ساز موسیقیایی را برای شنیدن دوست دارید؟» و شرکت کنندگان به یکی از چندین گزینه موجود مانند «ویولن» یا «طبل» پاسخ می دادند درحالی که فعالیت مغزی آن ها در طول پرسش و پاسخ این آزمایش درحال ثبت شدن بود. این سیستم می توانست حدس بزند چه زمانی سوالی از آزمودنی ها پرسیده می شود و چه زمانی آن ها به این سوالات پاسخ می دهند؛ یعنی سیستم جدید قادر به پیش بینی محتوای هر دو وقایع گفتاری بود. پیش بینی های انجام شده براساس محتوای گفتار قبلی شکل می گرفت؛ زمانی که سیستم تعیین می کرد چه سوالی برای آزمودنی هنگام شنیدن پخش شود، سپس براساس سؤال طرح شده، مجموعه پاسخ های احتمالی را محدود می کرد. این سیستم موفق شد تا نتایجی با دقت ۶۱ تا ۷۶ درصد را به دست آورد در حالیکه به طور تصادفی انتظار می رفت، به میزان دقت ۷ تا ۲۰ درصدی دست یابد.

ادوارد چانگ، نویسنده اصلی و استاد جراحی مغز و اعصاب UCSF، گفت: با استفاده از سیستم جدید، توانستیم ارزش رمزگشایی هر دو طرف مکالمه را نشان دهیم، هم زمانی که فردی سوالی را می شنود و هم هنگامی که پاسخ سؤال مطرح شده را می گوید.

این درحالی است که چانگ بیان كرد، اين سيستم تاكنون فقط مجموعه بسيار محدودی از کلمات را تشخيص می دهد و از شرکت کنندگان فقط ۹ سؤال با ۲۴ گزینه پاسخ احتمالی کلی پرسیده شده است. افراد مورد مطالعه این پژوهش از ایمپلنت های بسیار تهاجمی استفاده کردند؛ این آزمودنی ها کسانی بودند که برای جراحی صرع آماده شده بودند. افراد مذکور در طول انجام آزمایش، نه تنها به پاسخ سوالات فکر می کردند بلکه با صدای بلند جواب می دادند.

عملکرد این سیستم با سیستمی که فیسبوک در سال ۲۰۱۷ معرفی کرده بود، تفاوت های بسیاری دارد. در سال ۲۰۱۷ فیسبوک سیستم غیرتهاجمی، به شکل کلاهی هوشمند را معرفی کرده بود که این امکان را به افراد می داد تا بیش از ۱۰۰ کلمه در دقیقه را بدون ورود متن به صورت دستی یا رونویسی گفتار به متن تایپ کنند. همچنین فیسبوک از هدست واقعیت مجازی که با حمایت لابراتور ساخته شده بود، یاد کرد که می تواند فعالیت مغزی را با استفاده از نور مادون قرمز نزدیک  بخواند و ثبت کند.

فیسبوک افزود، عینک واقعیت مجازی و افزوده می تواند از خوانش مغز حتی در ظرفیت های بسیار محدود استفاده کند.

فیسبوک تنها شرکت بزرگی نیست که در زمینه رابط مغز و کامپیوتر فعالیت می کند. نئورالینک (Neoralink) شرکت مرموز ایلان ماسک به تازگی کارهای جدیدی را روی ایمپلنت رشته ای برای خوانش مغز انجام داده است. حتی اگر فیسبوک هرگز نتواند تکنولوژی خوانش مغز را به محصولات خود اضافه کند (چیزی که در صورت به واقعیت پیوستن با نگرانی هایی نیز همراه خواهد بود)، پژوهشگران می توانند از این تکنولوژی برای بهبود زندگی افرادی که به دلیل فلج حرکتی یا مواردی از این دست نمی توانند صحبت کنند، استفاده کنند.

چانگ افزود: درحال حاضر، بیماران مبتلا به افت گفتاری به دلیل فلج حرکتی، محدود به هجی کردن کلمات به آهستگی هستند. درحالی که در بسیاری از موارد، اطلاعات بیشتری در مغز این بیماران وجود دارد که برای تولید گفتار روان و بدون نقص مورد نیاز است. امیدواریم که با دستیابی به این تکنولوژی، امکان صحبت کردن برای این بیماران فراهم شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

2 × 1 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *