چگونگی تغییر مقدار حافظه‌ مجازی در ویندوز 10 و راهکارهایی برای صرفه جویی در مصرف اینترنت آیفون و آیپد در چهل و دومین شماره ی هفته نامه ی دنیای موبایل و کامپیوتر صفحه ی آموزش

با سلام و احترام به همراهان وبسايت ويژه ی نابينايان شرکت دانش بنیان پکتوس. در چهل و دومین شماره ی هفته نامه ی دنیای موبایل و کامپیوتر و در صفحه ی آموزش، با گرداوری شرکت پکتوس، پنج آموزش در زمینه ی موبایل و کامپیوتر تقدیم شما گرامیان میگردد.

چگونه مقدار حافظه‌ مجازی را در ویندوز 10 تغییر دهیم؟

در این مطلب به شما آموزش می دهیم که چگونه با افزایش مقدار حافظه  مجازی در ویندوز ۱۰ به سرعت رایانه ی خود بیفزایید.

به نقل از زومیت، حافظه ی مجازی (Paging File) یک عنصر ضروری و مخفی در ویندوز ۱۰ شمرده می شود که برای انتقال موقت و حذف صفحات کم استفاده در حافظه  رم به حافظه ی ذخیره سازی طراحی شده است. مایکروسافت ازطریق این روش کاری کرده تا سیستم عامل ویندوز ۱۰ دستورها و وظایف مهم تر را سریع تر به حافظه ی فیزیکی رم انتقال دهد؛ اتفاقی که درنهایت موجب می شود در شرایطی که بار سنگینی روی رم قرار دارد و میزان داده  موجود در صف پردازش از میزان حافظه ی رم بالاتر می رود، بهره وری رایانه به طرز قابل توجهی افزایش پیدا کند.

افزون بر مورد یادشده، حافظه ی مجازی هنگام کرش کردن رایانه و نمایش صفحه آبی مرگ نیز نقش مهمی را ایفا می کند؛ زیرا اگر مقدار این حافظه  به  اندازه ی کافی بزرگ نباشد، اطلاعات مربوط  به موقعیت حافظه ی رم در زمان کرش کردن رایانه هرگز ذخیره نخواهد شد.

سیستم عامل ویندوز در تشخیص حافظه ی مجازی مورد نیاز هوشمند عمل می کند، با این حال بعضا نیاز به افزایش دستی حافظه ی مجازی دیده می شود. اگر شما نیز این نیاز را در رایانه ی خود تشخیص داده اید، ویندوز ۱۰ به شما امکانی می دهد تا به صورت دستی و از دو روش مختلف اقدام به افزایش حافظه ی مجازی کنید.

در ادامه با ما همراه باشید تا این دو راه را به تفصیل شرح دهیم.

افزایش مقدار حافظه ی مجازی ازطریق Settings

۱. Settings را باز کنید

۲. روی قسمت System کلیک کنید

۳. وارد بخش About شوید

۴. در زیر قسمت Related settings گزینه ی System Info را انتخاب کنید

۵. گزینه ی Advanced system settings را از صفحه ی سمت چپ انتخاب کنید

۶. روی زبانه ی Advance کلیک کنید

۷. در زیر قسمت Performance روی دکمه ی Setting کلیک کنید

۸. بار دیگر روی زبانه ی Advanced کلیک کنید

۹. زیر قسمت Virtual memory روی دکمه ی Change کلیک کنید

۱۰. پس  از ورود به این صفحه، تیک گزینه ی Automatically manage paging file size for all drives را بردارید تا تخصیص خودکار میزان حافظه ی مجازی توسط سیستم متوقف شود

۱۱. گزینه ی Custom size را برای تخصیص دستی حافظه ی مجازی فعال کنید

۱۲. میزان حافظه ی اولیه و نهایی را درقالب مگابایت وارد کنید

نکته: توجه داشته باشید که میزان حافظه ی مجازی برای هر دستگاه بسته به نوع سخت افزار متفاوت است؛ از این رو نمی توان هیچ مقدار پیش فرضی برای این بخش تعریف کرد؛ با این حال معمولا پیشنهاد می شود که برای حافظه ی اولیه (Initial Size) مقدار ۱/۵ برابر مقدار میزان اولیه و برای حافظه ی نهایی (Maximum Size) و سه  برابر میزان اولیه اختصاص داده شود.

۱۳. روی دکمه Set کلیک کنید

۱۴. روی OK کلیک کنید و این عمل را یک بار دیگر نیز تکرار کنید

۱۵. در آخر یک بار دستگاه خود را ری استارت کنید

پس از راه اندازی مجدد رایانه تان، به وضوح تأثیر افزایش حافظه ی مجازی را هنگام پیمایش در منو ها و اجرا کردن اپلیکیشن ها متوجه خواهید شد. با این حال، اگر به  هر دلیلی قصد برگرداندن رایانه تان به تنظیمات قبلی را داشتید، می توانید همین مراحل را یک بار دیگر طی کنید؛ با  این  تفاوت که این بار تیک گزینه ی Automatically manage paging file size for all drives را بگذارید.

افزایش میزان حافظه ی مجازی ازطریق CMD

۱. منوی استارت را باز کنید

۲. واژه ی CMD را در نوار جستجو وارد کرده و اولین نتیجه ی مشابه را با کلیک راست و انتخاب گزینه ی Run as administrator انتخاب کنید

۳. برای اینکه موقعیت فعلی حافظه ی مجازی را بدانید، دستور زیر را در محیط CMD کپی کنید و سپس دکمه ی Enter روی صفحه کلید را فشار دهید:

wmic pagefile list /format:list

۴. برای تغییر میزان حافظه ی مجازی به صورت دستی دستور زیر را وارد کنید و سپس گزینه ی Enter را بفشارید:

wmic computersystem where name=”%computername%” set AutomaticManagedPagefile=false

۵. برای واردکردن حافظه ی اولیه و حافظه ی نهایی دستور زیر را وارد کنید و کلید Enter را باری دیگر روی صفحه کلید فشار دهید

wmic pagefileset where name=”C:\\pagefile.sys” set InitialSize=YOUR-INIT-SIZE,MaximumSize=YOUR-MAX-SIZE

حال به عنوان نمونه مقدار ۹۲۱۶ و ۱۲۲۸۸ مگابایت را به ترتیب برای حافظه ی اولیه و حافظه ی نهایی ازطریق دستور زیر تنظیم می کنیم:

wmic pagefileset where name=”C:\\pagefile.sys” set InitialSize=9216,MaximumSize=12288

در انتها نیز می توانید با نوشتن دستور زیر اقدام به ری استارت رایانه ی خود کنید:

shutdown -r -t 0

پس  از اینکه آخرین دستور را نیز وارد کردید، رایانه ی شما راه اندازی مجدد می شود و پس  از بارگذاری مجدد سیستم عامل، قاعدتا باید تغییرات را در سرعت پیمایش بین اپلیکیشن ها و منو ها مشاهده کنید.

اگر در  این  میان به هر دلیلی تصمیم به بازگشت به تنظیمات قبلی گرفتید، می توانید ازطریق دستور زیر در محیط CMD، تخصیص حافظه ی مجازی را به صورت خودکار به خود سیستم عامل واگذار کنید:

wmic computersystem where name=”%computername%” set AutomaticManagedPagefile=true

توجه داشته باشید که در  این مرحله نیز برای اعمال تغییرات همچنان به راه اندازی مجدد دستگاه نیاز است.

قابلیت جدید کروم: متن را از مرورگر کروم دسکتاپ Copy و در گوشی هوشمند Paste کنید

گوگل اخیرا ویژگی جدیدی را معرفی کرده که به کاربران گوشی های هوشمند اندروید این امکان را می دهد تا از طریق حساب کاربری گوگل متن یا صفحات وب را بین مرورگر دسکتاپ و موبایل جابه جا کنند.

به نقل از زومیت، گوگل به تازگی این امکان را به کاربران می دهد تا محتوا و متن خود را از طریق مرورگر کروم در دسکتاپ کپی کنند و آن را در گوشی هوشمند خود چسبانده یا Paste کنند. این قابلیت جدید در نسخه ی جدید مرورگر Chrome 79 ارائه شده و اگر این نسخه را در اختیار دارید می توانید خطوط هر مقاله را کپی کرده و سپس آن را به گوشی هوشمند خود ارسال کنید. اما برای اینکار باید مراحلی را دنبال کنید و قبل از انجام این کار مطمئن شوید که مرورگر شما در دسکتاپ و گوشی هوشمند به یک حساب کاربری جیمیل مشترک متصل است. البته فراموش نکنید که باید قابلیت همگام سازی یا Chrome Sync را در مرورگرهای خود فعال کرده باشید.

چگونه از طریق مرورگر کروم، متنی را در دسکتاپ کپی و برای گوشی هوشمند ارسال کنیم؟

۱. به صفحه ی flags بروید. برای این کار chrome://flags را در نوار آدرس مرورگر کروم تایپ کنید.

۲. Clipboard را در کادر جستجو تایپ کنید.

۳. هر سه گزینه ی ارائه شده را فعال کنید و وضعیتشان را به Enabled تغییر دهید.

زمانی که این پرچم ها را فعال کردید، باید مرورگر Chrome خود را مجدداً اجرا کنید. پس از راه اندازی مجدد مرورگر و انتخاب برخی متون، روی متن انتخاب شده راست کلیک کنید تا منویی در اختیارتان قرار گیرد. سپس وارد اولین گزینه در منو یعنی گزینه ی Send text your devices شوید و از منوی باز شده گوشی هوشمند خود را انتخاب کنید.

البته علاوه بر این قابلیت گوگل ویژگی جدید مفید دیگری را معرفی کرده است که به کاربران این امکان را می دهد تا QR را برای هر وب سایتی تولید کنند. هم اکنون این قابلیت برای کاربران Chrome Canary در دسترس است.

چگونه در مصرف اینترنت آیفون و آیپد صرفه جویی کنیم؟

مصرف زیاد اینترنت همراه و پایان زودهنگام بسته های اینترنتی همواره یکی از دغدغه های کاربران آیفون بوده است. در این مطلب با نحوه ی صرفه جویی در اینترنت همراه آیفون و آیپد آشنا می شویم.

به نقل از زومیت، اگرچه بسیاری از شرکت های تأمین کننده ی اینترنت، بسته های نامحدود را به محصولات خود افزوده اند، ولی این بسته ها واقعا نامحدود نیستند. زمانی که از حجم تعیین شده برای هر بسته عبور کنید، یا سرعت اینترنت شما به شدت محدود می شود یا باید بسته ی جدیدی خریداری کنید. اگر می خواهید بر مصرف اینترنت خود در گوشی آیفون مدیریت داشته باشید و از میزان معینی عبور نکنید، این آموزش برای شما نوشته شده است.

در سیستم عامل iOS روش هایی برای کنترل مصرف اینترنت همراه وجود دارد که در این مطلب آن ها را به شما آموزش می دهیم.

چگونه بر مصرف اینترنت آیفون نظارت کنیم؟

اول از همه، باید بتوانید میزان اینترنت مصرفی خود را در هر زمانی مشاهده کنید. اگرچه تأمین کنندگان اینترنت ابزارهای خاصی را برای نظارت بر مصرف اینترنت خود برای کاربران در نظر می گیرند، ولی بررسی این اطلاعات به طور مستقیم روی آیفون آسان تر است.

برای انجام این کار، تنظیمات (Settings) را باز کنید و منوی Cellular را در آن بیابید. در این بخش می توانید اپلیکیشن هایی که بیشترین مصرف را داشته اند، ببینید و حتی دسترسی به اینترنت را برای اپلیکیشن های مورد نظر غیرفعال کنید. برای مثال، اگر مشاهده کردید اپلیکیشنی که به ندرت از آن استفاده می کنید از اینترنت استفاده می کند، می توانید دسترسی آن به اینترنت را به طور کلی قطع کنید و مانع از هدر رفتن حجم بسته ی خود شوید.

Wi-Fi Assist را غیرفعال کنید

قابلیت Wi-Fi Assist سیستم عامل iOS از بسیاری از جهات مثل شمشیر دو لبه است. به گفته ی اپل، قابلیت Wi-Fi Assist برای دسترسی خودکار به اینترنت در زمان ضعیف بودن اتصال وای فای طراحی شده است؛ ولی در بسیاری از مواقع درحالی که فکر می کنید در حال استفاده از اینترنت وای فای خود هستید، Wi-Fi Assist فعال شده و حجم بسته ی اینترنت همراه شما را از بین می برد.

برای غیرفعال کردن Wi-Fi Assist روی گوشی آیفون، به اپلیکیشن Settings رفته و پس از انتخاب Cellular صفحه را به پایین بکشید. در این قسمت می توانید گزینه ای به نام Wi-Fi Assist را مشاهده کنید که به راحتی قابل غیرفعال کردن است.

همچنین در این بخش می توانید میزان حجم مصرف شده از طریق قابلیت Wi-Fi Assist را مشاهده کنید. برای نمونه، حجم اینترنت مصرف شده ی ما در زمان نوشتن این مطلب حدود ۴۰۴ مگابایت بود که بسته به حجم کلی بسته ی اینترنت شما می تواند بسیار زیاد باشد.

دسترسی قابلیت های خاص به اینترنت همراه را مسدود کنید

یکی دیگر از روش های آسان صرفه جویی در مصرف اینترنت همراه، جلوگیری از اجرای قابلیت هایی است که مصرف اینترنت زیادی دارند. برای انجام این کار باید بعضی از قابلیت ها را غیرفعال یا محدود کرد.

آی کلاد درایو را غیرفعال کنید

  1. تنظیمات یا Settings را باز کنید.
  2. بخش Cellular را انتخاب کنید.
  3. صفحه را به پایین بکشید و iCloud Drive را بیابید.
  4. جا به جایی اسناد و داده ها را در زمان استفاده از اینترنت همراه غیرفعال کنید.

دانلودهای اپ استور را خاموش کنید

  1. تنظیمات یا Settings را باز کنید.
  2. صفحه را به پایین بکشید و iTunes and App Store را انتخاب کنید.
  3. سربند Cellular Data را بیابید.
  4. دانلود خودکار یا Automatic Downloads را غیرفعال کنید.
  5. گزینه ی App Downloads را انتخاب کنید.
  6. Always Ask را انتخاب کنید.

استریم موسیقی اپل را غیرفعال کنید

  1. تنظیمات یا Settings را باز کنید.
  2. به بخش Music بروید.
  3. منوی Cellular Data را پیدا و انتخاب کنید.
  4. مصرف اینترنت همراه یا Cellular Data را به طور کامل غیرفعال کنید یا آن را برای دانلود یا استریم غیرفعال کنید.

استفاده از اینترنت همراه برای تصاویر را غیرفعال کنید

  1. تنظیمات یا Settings را باز کنید.
  2. به بخش Photos بروید.
  3. گزینه ی Cellular Data را بیابید.
  4. با غیرفعال کردن کامل مصرف اینترنت همراه یا Cellular Data، به روزرسانی ها، از جمله در آلبوم های به اشتراک گذاشته شده و تصاویر ای کلاد به اینترنت وای فای محدود می شود.
  5. Unlimited Updates را غیرفعال کنید.

تازه سازی اپلیکیشن ها در پس زمینه را غیرفعال کنید

  1. تنظیمات یا Settings را باز کنید.
  2. به بخش General بروید.
  3. منوی Background App Refresh را بیابید.
  4. شما در این بخش می توانید تازه سازی اپلیکیشن ها در پس زمینه را جداگانه برای یک به یک اپلیکیشن ها غیرفعال کنید یا تازه سازی را برای همه ی اپلیکیشن ها در هر شرایطی متوقف کنید یا تازه سازی را به زمان های استفاده از اینترنت وای فای محدود کنید.

اینترنت همراه آیفون را به طور کامل خاموش کنید

اگر باقی مانده ی بسته ی اینترنتی ماهانه ی خود را به طور کامل مصرف کرده اید و می خواهید مطمئن شوید هزینه ی اضافی به خاطر مصرف اینترنت آزاد به شما تحمیل نمی شود، بهترین راه خاموش کردن کامل اینترنت همراه است.

برای انجام این کار، پس از مراجعه به Settings، گزینه ی Cellular را لمس کنید. سپس کافی است که دکمه ی کنار Cellular Data را لمس کنید. با انجام این کار مصرف اینترنت به طور کامل متوقف می شود و دیگر نیازی به نگرانی بابت مصرف اینترنت نیست.

جمع بندی

از دیگر روش های صرفه جویی در مصرف اینترنت سیستم عامل iOS می توان به دانلود کردن قطعه های مورد نظر موسیقی  با وای فای و در ادامه لذت از آن ها به صورت آفلاین، استفاده از قابلیت Reading List سافاری برای ذخیره کردن صفحات وب جهت مطالعه در آینده و خودداری از انجام امور پرمصرف مثل استریم ویدئو در زمان عدم اتصال به وای فای اشاره کرد.

با رابط کاربری MIUI 11 و قابلیت های آن آشنا شوید

شیائومی با معرفی و انتشار آخرین نسخه از رابط کاربری اختصاصی خود، قدم بزرگی در راستای توسعه ی نسخه ای ایده آل و بهینه برداشت.

به نقل از زومیت، شیائومی اوایل مهرماه به صورت رسمی از نسل جدید رابط کاربری اختصاصی خود با نام MIUI 11 رونمایی کرد. شیائومی در MIUI 11 تمرکز زیادی روی تغییرات ظاهری پوسته ی خود داشته و سعی کرد ازطریق اعمال برخی بهبود ها، تجربه ی استفاده از اندروید را برای کاربران گوشی های خود ارتقاء دهد؛ تغییراتی که برای اولین بار کسب جایزه ی طراحی Red Dot Design را برای این شرکت به همراه داشته است. در این نسخه، شیائومی تا جای  ممکن تلاش کرده تا از به هم ریختگی و ناهماهنگی عناصر رابط کاربری خود بکاهد و تجربه ای منظم و یکپارچه را به مشتریانش ارائه دهد؛ تجربه ای که در عین حفظ اصالت پیشین، حرف جدیدی در چنته داشته باشد تا کاربران تازه وارد نیز راهی هموار برای تعامل با MIUI  در پیش داشته باشند.

غول چینی دنیای فناوری چندی پیش اقدام به انتشار این به روزرسانی برای گوشی های هوشمند خود کرد. نکته ی قابل توجه در این خصوص عرضه ی این بسته ی به روزرسانی برای بازه ی گسترده ای از گوشی های هوشمند شیائومی، حتی نمونه های قدیمی است. البته باید در نظر داشته باشید که دریافت MIUI 11 به معنی به روزرسانی به آخرین نسخه ی اندروید نیست. برخی از گوشی های هوشمند شیائومی مانند پرچم داران این شرکت، با MIUI 11 به اندروید ۱۰ بروز خواهند شد درحالی که محصولات قدیمی تر مانند ردمی نوت ۷ در حال حاضر به واسطه ی آخرین نسخه ی MIUI، از اندروید ۹ و ردمی نوت 4X از اندروید ۷ بهره خواهند برد.

بزرگ ترین تغییر قابل مشاهده در MIUI 11، زبان طراحی آن است؛ جایی که اکنون با طراحی مینیمال با انیمیشن های گسترده تری رو به رو هستیم. با کاهش تعداد خطوط و مجزاسازی بخش ها، نمای کلی اکنون از یکپارچگی بیشتری بهره می برد و شیائومی با این سبک طراحی سعی بر کاهش عوامل حواس پرتی و جلب نظر بیشتر کاربر به محتوا دارد. مدت زمان انیمیشن ها نسبت به نسخه های پیشین رابط کاربری افزایش یافته است تا کاربران از همان ابتدا حس متفاوتی در خصوص MIUI 11 داشته باشند. در بیشتر موارد این انیمیشن ها کاملا روان اجرا می شوند؛ اما در شرایط خاصی نیز پرش و اجرای بریده ی آن ها، کمی به تجربه ی کاربری آسیب می زند. پیش بینی می شود شیائومی در به روزرسانی های آتی به بهینه سازی بیشتر رابط کاربری خود برای گوشی های مختلف بپردازد.

آیکون ها به صورت پیش فرض و مانند تِم  کلاسیک پیشین شیائومی، از طراحی مربعی با گوشه های گرد بهره می برند تا ظاهر یکپارچه تری به رابط کاربری بخشیده شود. شیائومی در عین طراحی ساده و بدون پیچیدگی ، با افزودن بیشتر رنگ به بخش های مختلف قدم مناسبی در راستای بهبود جذابیت بصری برداشته است. این موضوع در بخش هایی مانند صفحه ی تنظیمات به وضوح خودنمایی می کند. یکی از مشکلات بزرگ نسخه ی قبلی MIUI، عدم نمایش آیکون اعلانیه ها برای گوشی های دارای بریدگی نمایشگر (تقریبا تمامی محصولات شیائومی) بود. آیکون های اعلامیه که عموما در نوار بالا و بخش چپ نمایشگر قرار می گیرند، در MIUI 10 پس از دریافت اعلانیه تنها یک بار تمامی آیکون ها نمایش داده و سپس ساعت در کنار اعلانیه های سیستمی مانند فعال بودن آلارم گوشی یا حالت بی صدا قرار درج می شدند. این موضوع باعث می شد تا برای اطلاع از وجود تماس از دست رفته یا دریافت پیامک، چاره ای جز پایین کشیدن نوار اعلانیه ها نداشته باشید. اما در MIUI 11 سایر آیکون های اعلانیه نیز در همان بخش و کنار ساعت و نمونه های سیستمی نمایش داده می شوند. به  همین راحتی!

بخش فونت ها تغییرات قابل توجهی به خود دیده است تا اکنون به لطف مقیاس پذیری داینامیک، پس از افزایش ابعاد فونت نه تنها در محیط کاربری، بلکه در اپلیکیشن ها و سایر محتوا نیز اندازه ی فونت تغییر یابد تا بیش از پیش به بهبود خوانایی کمک کند. حالت تاریک (Dark Mode) نیز در MIUI 11 بهبود هایی را به خود دیده است که می توان درکنار امکان فعال سازی خودکار آن در ساعاتی از شبانه روز، ظاهر سایر اپلیکیشن ها را نیز به اجبار به حالت تاریک تغییر دهد. البته در نظر داشته باشید برای بهره بردن از این قابلیت دستگاه باید به نسخه ی ۱۰ اندروید بروز شده باشد.

به گفته ی مهندسان شیائومی در توسعه ی این رابط کاربری از طبیعت الهام گرفته شده است تا آرامش بیشتری به کاربران منتقل شود. از همین رو شاهد تعبیه ی برخی قابلیت های جذاب مانند Dynamic ambient sounds هستیم. بدین ترتیب موسیقی زنگ یا آلارم بسته به ساعت شبانه روز تغییر می کند و صدایی از طبیعت پخش خواهد شد. به عنوان مثال صدای پرنده ها و بلبل در آلارم اوایل صبح پخش خواهد شد؛ درحالی که در اواخر شب صدای جیرجیرک برای اعلانیه ها به کار گرفته می شود.

شیائومی علاوه بر تغییرات گسترده ی ظاهری، قابلیت و اپلیکیشن های متعددی را به MIUI 11  افزوده است که البته بسته به مدل گوشی و نسخه ی اندروید، در دسترس کاربران قرار خواهد گرفت. این تغییرات کمک زیادی به یکپارچه سازی کلی محیط رابط کاربری کرده است. در ادامه به معرفی برخی از مهم ترین این موارد پرداخته شده است.

اپلیکیشن Mi Share (پیش تر با نام Mi Drop شناخته می شد) یکی از قابلیت های جدید گوشی های هوشمند شیائومی است  که با MIUI 11 در دسترس کاربران قرار می گیرد. پیش تر شیائومی طی قرارداد همکاری با شرکت های ویوو، اوپو و ریل می اتحادیه ای با نام Inter-Transfer Alliance group ایجاد کرد تا سرویسی مشابه ایردراپ اپل را در گوشی  برند های مذکور تعبیه کند. به لطف می شیر کاربران می توانند فایل های مورد نظر خود را به راحتی و با سرعت بالایی بین گوشی های هوشمند شیائومی، ویوو، اپو و ریل می انتقال دهند.

شیائومی همچنین قابلیت نمایشگر همیشه روشن (Always on Display) را در آخرین نسخه ی MIUI دچار تحولات گسترده ای کرده است. با این قابلیت که صرفا برای گوشی های مجهز به نمایشگر OLED مانند Mi 9 و ردمی K20 در دسترس خواهد بود، امکان استفاده از طرح های مختلفی در دسترس خواهد بود تا حین قفل بودن گوشی اطلاعات مورد نظر اعم از ساعت، تاریخ یا اعلانیه ها روی نمایشگر به  نمایش گذاشته شود. قابلیت نمایش متن مورد نظر در این بخش نیز در دسترس است. در کنار قابلیت مذکور، شیائومی ابتکار جذابی برای نمایش اعلانیه ها نیز به کار گرفته است که جذابیت قابل توجهی دارد. پس از فعال سازی Notification light up و در صورت دریافت اعلانیه ی خاصی، نواری رنگی در طرفین نمایشگر روشن و خاموش خواهد شد تا نیاز به LED مخصوص اعلانیه ها را از بین برد.

شیائومی برخی قابلیت های کاربردی نسخه ی نهم اندروید را نیز به MIUI 11 افزوده است که در این بین می توان به Digital Wellbeing و Quick Replies اشاره کرد. بخش Digital Wellbeing که در برخی نسخه های بتا MIUI 10 نیز عرضه شده بود، گزارشی از میزان استفاده ی کاربر از اپلیکیشن های مختلف را ارایه می دهد. به لطف Quick Replies نیز امکان تعیین برخی اپلیکیشن ها برای پاسخ به اعلانات آن ها از نوار اعلانیه و بدون مراجعه به اپلیکیشن در دسترس است. در صورت فعال سازی، این حالت برخی اپلیکیشن ها همانند واتس اپ به صورت پنجره ای کوچک باز می شوند و تمام محتوای مورد نیاز را بدون نیاز به خروج از اپلیکیشن قبلی نمایش می دهد.

شیائومی نیز مانند برخی از برند های نام دار دنیای گوشی های هوشمند، علاوه بر حالت Power Saving، قابلیت Ultra Power Saving را نیز به رابط کاربری خود افزود. در این حالت عموم بخش های دستگاه برای رسیدن به بیشتری میزان از عمر باتری غیرفعال خواهند شد و تنها امکان برقراری تماس تلفنی و ارسال پیامک در دسترس خواهد بود. البته کاربران می توانند به انتخاب خود به برخی از اپلیکیشن ها اجازه ی استفاده از منابع سخت افزاری و فعالیت در این حالت را بدهند. پس از فعال شدن Ultra Power Saving، رابط کاربری برای مصرف کمتر انرژی به تم تیره تغییر خواهد کرد. به گفته ی شیائومی در صورت فعال کردن این حالت، گوشی برای فعالیت به مدت یک روز تنها به ۵ درصد شارژ نیاز خواهد داشت.

اپلیکیشن File Manager نیز تغییرات گسترده ای به خود دیده است؛ همکاری شیائومی با WPS برای نمایش اسناد اداری بدون نیاز به اپلیکیشن  جانبی را می توان مهم ترین تغییر مدیریت فایل ها در MIUI 11 دانست. اپلیکیشن مدیریت فایل های شیائومی قابلیت های جذاب و گسترده ای در اختیار کاربران قرار می دهد که می توان به مشاهده ی فایل ها بسته به ماهیت (سند، تصویر، ویدئو، موسیقی و …)، مخفی سازی برخی پوشه ها، اتصال ریموت به دستگاهی خاص، مشاهده ی فایل های ذخیره در سرویس های ابری مانند گوگل درایو و حتی ایجاد سرور FTP اشاره کرد. با افزوده شدن قابلیت های جدید این اپلیکیشن اکنون یکی از بهترین نمونه های موجود در دنیای اندروید به شمار می رود.

از دیگر قابلیت های جذاب MIUI 11   می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • یکپارچه شدن بخش وظایف با اپلیکیشن Notes
  • پخش اسناد، تصاویر و بازی ها با ScreenCast
  • تعبیه ی Mimoji در اپلیکیشن دوربین
  • اپلیکیشن جدید Screen Recorder برای ضبط فیلم از محیط رابط کاربری
  • ظاهر و قابلیت های جدید اپلیکیشن ماشین حساب
  • امکان تعبیه ی ویدئو به عنوان پس زمینه
  • پرینت بی سیم اسناد و تصاویر بدون نیاز به اپلیکیشن جانبی
  • مات کردن پیش نمایش اپلیکیشن ها در بخش Recent
  • قابلیت غیرفعال کردن تمامی حسگر های دستگاه
  • امکان انتخاب گروهی اپلیکیشن ها جهت قرار دادن در پوشه ای خاص یا حذف آن ها

MIUI 11 قدم بزرگی برای شیائومی در راستای بهبود رابط کاربری خود بوده است. تمرکز اصلی شیائومی در توسعه ی این محیط، فضایی دلچسب با انیمیشن های جذاب بوده است تا کاربر هیچ گاه احساس خستگی نکند. این شرکت همچنین با افزایش قابل توجه قابلیت های مختلف به MIUI 11 اکنون آن را به محیطی تبدیل کرده است که تقریبا تمامی نیاز های کاربران به صورت کامل و بدون نیاز به نصب اپلیکیشن های جانبی تأمین می شود.

در زمان قطعی اینترنت چه خطرات امنیتی کاربران دستگاه های هوشمند را تهدید می کند

با قطعی گسترده ی اینترنت در کشور که هفت روز به طول انجامید، سیستم های نرم افزاری و سخت افزاری با مشکلات امنیتی گسترده ای مواجه شدند.

به نقل از زومیت، در سال ۱۹۹۵، کمتر از ۱ درصد جمعیت جهان به اینترنت دسترسی داشت و استفاده ی مردم، آن هم اکثرا در کشورهای غربی، بیشتر از سر کنجکاوی بود؛ اما ۲۰ سال بعد و در دنیای این روزهای ما، بیش از ۳/۵ میلیارد انسان، یعنی حدود نیمی از جمعیت کل دنیا به اینترنت دسترسی دارند. این رقم روزبه روز در حال افزایش است و در هر ثانیه حدود ۱۰ نفر به آن افزوده می شود. در چنین دنیایی، دسترسی نداشتن به اینترنت حتی برای چند ساعت، برای برخی غیرقابل باور است. اکنون استفاده ی روزانه از اینترنت برای دریافت اطلاعات و اخبار و ارتباط با دیگران و استفاده از سرویس های تسهیل کننده ی امور آن چنان عمومیت یافته که تصور قطعی کامل اینترنت افراد را به وحشت می اندازد؛ چراکه پایه های زندگی امروز ما با اینترنت گره خورده و قطعی آن به معنی به زحمت افتادن برای انجام امور مختلف، ازدست دادن ارتباطات، مختل شدن وظایف، برهم خوردن زندگی اجتماعی و هدردادن زمان بسیار زیاد است.

با این حال، قطعی اینترنت امر دور از انتظاری نیست و ممکن است به دلایل مختلف در سطح جهانی یا ملی رخ دهد. شاید کابل های اینترنت در عمق دریاها آسیب ببینند که نمونه ی آن سال ۲۰۰۸ پیش آمد و مردم را در خاورمیانه و هند و جنوب شرق آسیا با مشکلاتی رو به رو کرد. شاید حکومت ها تصمیم بگیرند به دلایل امنیتی برای مدت زمانی اینترنت را قطع کنند؛ مانند مصر که در دوره ی بهار عربی در سال ۲۰۱۱ دست به چنین کاری زد. ترکیه و ظاهرا چین هم امکان قطع اینترنت را برای خود فراهم کرده اند. دلیل قطعی اینترنت می تواند انتشار نرم افزارهایی به دست هکرها باشد که از آسیب پذیری های موجود در روترها استفاده می کنند. شاید هکرها از حملات DDoS استفاده کنند و ترافیک سرورها را دچار اختلال و درنهایت قطعی کنند. چنین اتفاقی در سال ۲۰۱۶ رخ داد. دولت ایالات متحده نیز به منظور جلوگیری از حملات سایبری به دنبال گزینه ی قطع یک باره ی اینترنت است. حتی ممکن است خارج شدن ماهواره ها از مدار به وسیله ی زباله های فضایی یا به صورت عمدی دلیل این اتفاق باشد.

علت هرچه باشد، قطعی اینترنت خسارات نرم افزاری و سخت افزاری و امنیتی برای کاربران به بار خواهد آورد. باتوجه به قطعی یک هفته ای اینترنت جهانی در کشورمان، در ادامه ی مطلب، زوایای مختلف مشکلات امنیتی در نبود دسترسی به اینترنت جهانی را بررسی خواهیم کرد. به روزرسانی نکردن نرم افزارها و سیستم عامل و برنامه های مختلف چه خطرهایی برای کاربران به همراه می آورد؟ چه مشکلاتی در انتظار زیرساخت ها و دستگاه های شبکه است؟ در چنین شرایطی، کاربران به چه راه های نا امنی برای دسترسی به اینترنت روی می آورند؟ برای فهمیدن پاسخ هریک از این پرسش ها با ما همراه باشید.

مشکلات نرم افزاری

مشکلات نرم افزاری درصورت قطعی اینترنت را می توان در دریافت نکردن به روزرسانی جستجو کرد. نرم افزارها و سیستم   عامل ها و گوشی های هوشمند به دریافت به روزرسانی در فواصل زمانی خاص نیاز جدی دارند. برای مثال، گوگل هر ماه، به روزرسانی امنیتی برای سیستم های اندرویدی منتشر می کند که این دستگاه ها را درمقابل خطاهای پیداشده در سیستم عامل یا مشکلات امنیتی مربوط به اپلیکیشن ها محافظت می کند. شاید کاربر متوجه نشود با به روزرسانی چه تغییر تازه ای در دستگاهش رخ می دهد؛ اما هر سیستم عامل یا برنامه ی جدیدی دربردارنده ی نقص های امنیتی ناخواسته است که به مرور زمان با دریافت به روزرسانی از سوی شرکت اصلی رفع می شوند.

البته برخی حفره های امنیتی با نام Zero-day نیز وجود دارند که گوگل از وجودشان مطلع نیست؛ اما افراد یا گروه های دیگری از آن ها باخبر شده اند و نحوه ی نفوذ را تشخیص داده اند. بنابراین، لازم است همواره نسبت به به روزرسانی امنیتی دستگاه های هوشمندمان حساس باشیم. باید اشاره کنیم این مشکل تنها به سیستم عامل اندروید محدود نمی شود و کاربران هر سیستم عاملی باید به روزرسانی امنیتی را دریافت کنند. ممکن است کاربری حتی با استفاده از برنامه ی iMessage آیفون برای ارسال پیامک، امنیت خود را به خطر بیندازد؛ همان گونه که محققان در تحقیقی، حفره ای امنیتی در برنامه ی رمزگذاری اپل یافتند.

وجود باگ و آسیب پذیری در محصولات و برنامه های جدید، امری بسیار بدیهی و در عین حال خطیر و با اهمیت است. باید توجه کرد باگ های مختلف از درجه ی اهمیت متفاوتی نیز برخوردار هستند. ممکن است برنامه ای با دریافت کردن اطلاعات شخصی اجرا شود و پس از نفوذ و دسترسی هکر به حساب کاربران، امنیت این اطلاعات به خطر جدی بیفتد. اگر برایتان سؤال پیش آمده که درصورت قطعی کامل اینترنت چگونه ممکن است باگ دردسرساز شود، باید بگوییم هکرها با پی بردن به وجود نقص امنیتی حتی می توانند ازطریق ارسال پیامکی به کاربر باعث فعال شدن باگ و درنتیجه بهره گیری از آن شوند. چندان هم جای تعجب نیست که اگر آن ها متوجه این نقص شوند، هرچه سریع تر دست به کار نشوند و بدون اطلاع کاربران از اطلاعات آن ها استفاده نکنند. اگر به امنیت دستگاه خود اهمیت می دهید، به صورت منظم باید به روزرسانی ها را دریافت و از آنتی ویروس به روز استفاده کنید؛ به ویژه زمانی که مدتی از خرید دستگاهتان می گذرد و ممکن است دیگر به روزرسانی برای آن منتشر نشود یا برنامه ها از محل های نامطمئن دریافت شوند. همچنین، لازم است ازطریق منابع معتبر اطلاعات به روز از ویروس ها و حفره های امنیتی و دیگر تهدیدهای دیجیتالی پیدا کنید.

باگ های امنیتی در پر استفاده ترین و امن ترین برنامه ها و نرم افزارها و سیستم  عامل ها نیز یافت می شوند. هشتم اسفند سال گذشته گوگل از وجود باگی در مرورگر گوگل کروم هم زمان با باگ دیگری خبر داده بود که سیستم عامل ویندوز مایکروسافت را هدف قرار می داد. مایکروسافت پیش از آن، بارها از لزوم مهاجرت از ویندوز ۷ به ۱۰ گفته بود؛ چراکه پس از گذشت مدتی، از آن پشتیبانی امنیتی نخواهد کرد. باگ مذکور که از نوع صفرروزه بود، به طور مستقیم کدهای گوگل کروم را هدف قرار داد؛ به گونه ای که امکان ربودن اطلاعات کامپیوترها را از راه دور برای هکرها فراهم کرده بود.

علاوه بر این ها، به روزنبودن سیستم عامل باعث می شود نتوان سخت افزار یا حتی نرم افزارهای جدیدی را با آن به کار گرفت و ممکن است اطلاعات دستگاه از این طریق یا ناکامی در ذخیره کردن نسخه ی پشتیبان از آن ها نیز به خطر بیفتند (نه تنها اطلاعات، بلکه پایداری دستگاه). حتی اگر در این مدت خرابی در سیستم به وجود بیاید، به دلیل قطعی دسترسی به اینترنت نمی توان مشکل را حل کرد. درنهایت، اگر تصور می کنید عمل کردن به تمامی نکات گفته شده و درنظرگرفتن موارد امنیتی مهم خسته کننده است و ضروری نیست، این گونه به ماجرا نگاه کنید که شما هرگز غذای فاسدشده را در فریزر نگه نمی دارید؛ چرا که ممکن است غذای تازه  نیز خراب شود.

مشکلات سخت افزاری

به روزرسانی نشدن قطعات سخت افزاری نیز می تواند به خساراتی منجر شود. دستگاه های شبکه، روترها، دیتاسنترها، فرم ور و… همگی نیازمند دریافت به روزرسانی های امنیتی هستند تا در مواجهه با باگ ها و نقص های جدید آماده باشند. بروز آسیب پذیری می تواند از دست  رفتن دسترسی روی شبکه را باعث شود و کنترل سرورها را نیز بدین ترتیب از دسترس خارج کند.

تا زمان متصل نبودن به اینترنت، نمی توان مشکلات و باگ ها و حفره های امنیتی را در سخت افزارها یافت

باید توجه کرد برخی آسیب پذیری های سخت افزاری درواقع پایه ی نرم افزاری دارند و درنتیجه، تا زمان متصل نبودن به اینترنت نمی توان مشکلات و باگ ها و حفره های امنیتی را در آن ها یافت و رفع کرد. سخت افزار مناسب نمی تواند بدون به روزبودن و همراهی نرم افزار به روز عملکرد درستی از خود نشان دهد و کارایی آن با مشکل مواجه می شود. ازجمله مهم ترین سخت افزارها که همیشه موضوع آسیب پذیری های امنیتی بوده اند، باید به روترها اشاره کرد. روترها دستگاه هایی در قلب شبکه ها هستند و درصورت نفوذ به آن ها، هر دستگاه موجود در شبکه درمعرض خطر خواهد بود. باگ های امنیتی در سطح روترها خطرهای گسترده ای ایجاد می کنند. حتی اخیرا متخصصان امنیت دریافته اند بسیاری از اطلاعات روترهای میکروتیک شنود می شوند و IPهای ایرانی نیز در میان فهرست شنودشدگان قرار دارند.

سخت افزارهایی نظیر مودم ها به  دلیل دریافت تنظیمات DNS ارائه دهندگان اینترنت در هر کشور یا افزایش امنیت شبکه، بیشترین به روزرسانی را از کارخانه سازنده دریافت می کنند. ناگفته نماند قطعی اینترنت احتمال بروز آسیب پذیری دستگاه ها را به شدت افزایش می دهد و متأسفانه همیشه نمی توان از صحت و سلامت روتر از روی عملکرد ابتدایی آن متوجه وجود مشکل شد و این اطمینان فقط با به روزبودن سخت افزار به دست می آید.

حسین قاسمی، معمار امنیت ابرآروان، در گفت وگو با زومیت از لزوم برقراری اینترنت جهانی برای شرکت هایی سخن گفت که سرویس امنیتی خارجی را به کار می گیرند. در مدت قطعی اینترنت، این شرکت ها نمی توانند مکانیزم امنیتی را از منبع خارجی تأمین کنند و به ناچار سرویس را خاموش یا غیرفعال می کنند؛ بنابراین، ممکن است آسیب های امنیتی به آن وارد شود.

در بخش دیگر، می توان به اهمیت به روزبودن فریم ور اشاره کرد. فریم ور بخشی از برنامه نگه داری سرور و شامل دستورالعمل هایی در زمینه ی عملکرد سخت افزار مرتبط است. ازجمله دلایل به روزرسانی فریم ور عبارت اند از:

  • برطرف کردن مشکلات بحرانی تا ثبات سیستم تضمین شود؛ مانند آپگریدهایی که ممکن است از پاسخ گو نبودن سرور جلوگیری کنند یا دیگر عواملی که سرور را تهدید می کنند.
  • تصحیح مشکلات محصول؛ مانند ROM یا عملکرد پردازنده
  • بهبود کارایی سیستم یا سرویس دهی بیشتر سیستم

بیشتر مشکلاتی که باعث می شوند قطعه ی سخت افزاری محصولی را تعویض کنید، با به روزرسانی فریم ور پیشگیری کردنی یا اصلاح پذیر است. درواقع وجود سخت افزار جدید نمی تواند تضمین کننده ی سلامت و ایمن بودن دربرابر مسائل امنیتی باشد.

روی آوردن به گزینه های ناامن

قطعی هفت روزه ی اینترنت در سرتاسر کشور مانند زمان های دیگر هنگام ایجاد محدودیت در بستر های اینترنتی، باعث روی آوردن کاربران زیادی به اپلیکیشن های نا امن و VPN و پروکسی های رایگان و پرخطر و دانلود نسخه های غیررسمی و نامطمئن از اپلیکیشن ها شد. کاربران در چنین شرایط بی ثباتی، به منظور دسترسی بیشتر به اینترنت و بهره بردن از محیط آن به هر روش و گزینه ای متوسل می شوند که متأسفانه امنیت خود و دستگاه هایشان را به خطر می اندازند. کاربران گوشی های آیفون برای دریافت اپلیکیشن های بومی به دردسرهای زیادی افتادند؛ چراکه نمی توان اپلیکیشن های ایرانی را به طور مستقیم از اپ استور دریافت کرد و برای تأیید نصب آن ها نیز به برقراری اینترنت نیاز است.

پیش تر نیز با مسدودشدن پیام رسان تلگرام، نسخه های متنوعی از آن ساخته شد و کاربران زیادی به آن ها روی آوردند؛ اما حتی در شناخته شده ترین نسخه ها، مانند موبوگرام و تلگرام فارسی، نیز حفره های امنیتی خطرناکی وجود داشت که امکان حمله به دستگاه و سوءاستفاده از اطلاعات کاربران را افزایش می داد. در این زمینه پاول دورف، مؤسس اپلیکیشن و حتی وزیر ارتباطات و فناوری هشدارهایی داد و از تهدید حریم خصوصی افراد سخن گفت. بعضی از سرورهایی که اطلاعات تلفن همراه کاربران این برنامه ها به آن ها ارسال یا فایل های مرتبط با برنامه از آن ها دریافت می شود، فاقد پروتکل امن انتقال اطلاعات است و به راحتی شنود کردنی هستند. همچنین، بعضی از این سرورها در بدترین حالت فنی تنظیم و اجرا شده اند که باعث شده برخی از اطلاعات کاربران برای دیگران مشاهده پذیر باشد. باتوجه به اینکه هیچ تمهید امنیتی برای حفاظت از اطلاعات در نظر گرفته نشده است، خراب کاران سایبری و هکرها به راحتی با نفوذ به سرورهای مدیریت این برنامه ها می توانند به اطلاعات حساس زیادی دست یابند یا تبلیغات و لینک های حاوی بدافزار یا باج افزار را منتشر کنند.

پروکسی و VPN ناامن می توانند به سادگی هرچه تمام تر ویروس یا بدافزار را بدون اتصال قوی یا طولانی مدت به اینترنت از سرور های خود به دستگاه کاربر انتقال دهند. خطرات دیگری که ممکن است ازطریق پروکسی و VPN مخرب منتقل شود، بدین شرح اند:

  • تمام اطلاعات شخصی از بین سرویس دهنده ی پروکسی می گذرد و وبمستر یا صاحب آن پروکسی می تواند تمام اطلاعات شما را رصد کند. حساب ایمیل شما و بانک و جزئیات کارت های اعتباری همه ممکن است به سرقت روند.
  • فیشینگ: سایت پروکسی ممکن است صریحا برای ضربه زدن به شما طراحی شده باشد. برخی از آن ها زمانی که به سایت ایمیل یا بانکی خود وارد می شوید، نسخه ی جعلی سایت را به شما نشان می دهند. ممکن است به شما بگویند فعلا دسترسی به سرویس دهنده مقدور نیست؛ درحالی که آن سایت، سایت اصلی مدنظر شما نیست و اطلاعات را به صاحب پروکسی می فرستد.
  • ممکن است تصور کنید تمام پروکسی ها آدرس شما را از وب سایت ها پنهان می کنند؛ اما درحقیقت بسیاری از پروکسی ها نشانی IP اصلی شما را نشان می دهند.

در آخر باید اشاره کرد، وقتی نتوان اطلاعات را روی فضاهای ابری یا سرویس های جهانی مانند گوگل و مایکروسافت ذخیره کرد، جدا از دسترسی نداشتن به اطلاعات پیشین و به روزنشدن اطلاعات که خود دردسر دیگری است، امنیت اطلاعات جدید به خطر می افتد و آن ها را درمعرض سوءاستفاده ی ساده تر افراد و هکرها قرار می دهد. در این شرایط، حتی نمی توان دستگاه قدیمی را به دلیل وجود مشکلات مختلف تعویض کرد؛ چراکه امکان انتقال دادن اطلاعات دستگاه قبلی به دستگاه جدید وجود ندارد.

جمع بندی

کشور ما در جریان اتفاقات و تحریم های عظیم، همواره از جنبه های مختلف متضرر شده است و لاجرم به سوی استفاده از جایگزین ها یا روش هایی رفته که متأسفانه پاسخ گو نبوده اند و نیازها را مرتفع نکرده اند یا خطرها و دردسرهای فراوانی متوجه اش کرده اند. مشکلات تهیه ی دستگاه های هوشمند و مبتنی بر فناوری، به کارگیری، ارتباط با پشتیبانی و مشکلات موجود در نصب برنامه روی آن ها از یک سو و خطرهای ناشی از دریافت نکردن به روزرسانی ها و ناتوانی در استفاده از ویژگی های دستگاه ها از سوی دیگر موجبات نا امیدی و دلسردی گسترده ی کاربران ایرانی را فراهم کرده است.

حال باید به این مشکلات احتمال ازکار افتادن دستگاه های سخت افزاری و کاهش سرعت و عملکرد آن ها، قرارگرفتن دستگاه کاربران درمعرض نرم افزارها و پروکسی های آلوده و خارج شدن کنترل سیستم ها از دست افراد را نیز به دلیل برقرار نبودن به اینترنت جهانی بیفزاییم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

هشت + 14 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *