نگاهی به روند برگزاری جشنواره کاما، کتاب افراد معلول ایران

جشنواره کاما (کتاب افراد معلول ایران) در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به پایان رسید و حالا منصور شادکام قائم مقام انجمن نابینایان ایران و دبیر اجرایی جشنواره کاما، به بررسی اتفاقات پیرامون این جشنواره از ابتدا تا انتها پرداخته است.
وی در این ارتباط گفت: انجمن نابینایان ایران هر دو سال یکبار قصد داشت جشنواره ای را تحت عنوان جشنواره ملی کتاب نابینایی و کمبینایی برگزار کند. اولین دوره این جشنواره نیز اسفندماه سال 96 برگزار شد و قرار بود در سال جاری نیز دومین مرحله آن برگزار شود. در این بین، انجمن علمی آفرینشهای هنری معلولان نیز جشنواره ای را تحت عنوان کتاب افراد دارای معلولیت هر سه سال یک بار برگزار میکرد. به پیشنهاد مهندس برجیان و به منظور صرفه جویی در هزینه ها و همفکری و هم افزایی بین دو انجمن، تصمیم گرفتیم این دو جشنواره را ادغام کنیم و تحت عنوان جشنواره کاما (جشنواره کتاب افراد معلول ایران) برگزار کنیم. ضمن اینکه اکثر نهادها از جمله سازمان بهزیستی، شهرداری، خانه کتاب و وزارت ارشاد در هر دو جشنواره مشارکت داشتند و ادغام جشنواره ها، این هم افزایی را دوچندان میکرد.
شادکام در خصوص شکلگیری شورای سیاستگذاری جشنواره که اولین نشست آن در شانزدهم دیماه سال 97 برگزار شد گفت: سازمانهایی که به عنوان یک نهاد فرهنگی محسوب میشدند به عنوان اعضای شورای سیاستگذاری انتخاب شدند.
وی در خصوص اعضای حاضر در این شورا بیان کرد: آقای حسین عبد الملکی از سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، دکتر نجفی معاونت فرهنگی وزارت ارشاد، دکتر میرمحمد صادق و دکتر علی محمدی از خانه کتاب، آقای رحمانی از سازمان بهزیستی، یاوری از سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، فریبا عبدلی و دکتر روح الله ساعی از نهاد کتابخانه ها، دکتر امیری از معاونت امور اجتماعی شهرداری تهران، علی اکبر جمالی، منصور شادکام و مهندس نبیزاده از انجمن نابینایان ایران، مهندس برجیان از انجمن علمی آفرینشهای هنری معلولان، خانم نگهبان از سازمان آموزش و پرورش استثنایی و خانم مشیری از واحد فرهنگی سازمان بهزیستی اعضای این شورا را تشکیل میدادند.
همچنین آقای جمالی و برجیان به عنوان رئیس و دبیر این شورا و این جانب به عنوان دبیر اجرایی جشنواره انتخاب شدند. البته این نقد به سازمان آموزش و پرورش استثنایی وارد است که جز چند جلسه اول، نماینده آنها در سایر جلسات شورا حاضر نشد و ما از این جهت از آنها گله مند هستیم.

شادکام ادامه داد: ابتدا در این شورا که سه جلسه در سال 97 و هفت جلسه در سال 98 برگزار کرد، نام جشنواره انتخاب شد. کاما به عنوان (کتاب افراد معلول ایران) به تأیید همگان رسید و کتاب شهروند معلول، جامعه فراگیر نیز به عنوان شعار جشنواره انتخاب شد.
نهایتاً اعلام کردیم آثاری که از ابتدای سال 1393 تا انتهای سال 97 تولید شده باشد، امکان شرکت در جشنواره را خواهند داشت. اول خرداد تا پایان مرداد 98 مهلت آثار ارسالی بود که نهایتاً تا 25 شهریور سال جاری تمدید شد.
شادکام گفت: حوزه های اجتماعی، روانشناسی، پزشکی، آموزش و پرورش، تربیت بدنی، مناسب سازی، ادبیات داستانی و کودک و نوجوان، محورهایی بود که شرکت کنندگان میتوانستند در آن اثر ارسال کنند.
این آثار در چهار گروه داوری و ارزیابی میشد.
نابینایان و کم بینایان، سایر گروه های معلولیتی، افراد غیر معلولی که در حوزه معلولیت کتابی نوشته اند و انتشاراتی که در حوزه بریل فعالیت داشتند، چهار گروهی بودند که آثار آنها در این قسمتها داوری میشد. در نهایت داوری تمام گروه ها به جز ناشران بریل را به خانه کتاب واگذار کردیم و آنها به خاطر داشتن داوران بین المللی و تجربه فراوان، بهترین گزینه برای ارزیابی آثار ارسالی بودند.
قائم مقام انجمن نابینایان ایران اظهار داشت: از 135 اثر ارسالی، 22 اثر توانستند به مرحله دوم راه پیدا کنند و 28 داور این آثار را بررسی کردند. اگر بخواهم دقیقتر اعلام کنم، در بخش نابینایان و کمبینایان 19 نویسنده و 24 اثر، معلولان جسمی و حرکتی 30 نویسنده و 51 اثر، ناشنوایان 3 نویسنده و 3 اثر، اعصاب و روان یک نویسنده و یک اثر، ناشران بریل 7 نویسنده و 48 اثر و افراد غیر معلول 2 نویسنده و 13 اثر ارسال شد.
در مرحله دوم، آثاری که بیش از 80 امتیاز آوردن، به عنوان کتاب منتخب و آنهایی که بین 70 تا 80 امتیاز آوردند به عنوان شایسته تقدیر انتخاب شدند که 11 اثر به عنوان منتخب و 8 اثر به عنوان شایسته تقدیر تعیین شد.
شادکام در خصوص جوایز اهدایی به برندگان نیز گفت: عمده کمک مالی لوح تقدیر، تندیسها و جوایز از طرف معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران تأمین شد و برای آثار منتخب که 14 نویسنده برای 11 اثر بود، نفری دو میلیون تومان به علاوه تندیس و لوح تقدیر اهدا شد. برای افراد شایسته تقدیر نیز نفری یک میلیون تومان به علاوه لوح تقدیر و یک اسپیکر اهدا شد. وی در خصوص بخش ناشران بریل بیان کرد: عمده ناشرانی که در این جشنواره شرکت کردند از جمله مؤسسه رودکی، سازمان بهزیستی، نهاد کتابخانه ها و بنیاد روشندلان اصفهان از استانداردها و شاخصه هایی که در نظر گرفته بودیم فاصله داشتند، اما به جهت اینکه در این حوزه فعالیت میکنند از بهزیستی و نهاد کتابخانه ها تقدیر کردیم. همچنین قصد داریم کمیته ای را تشکیل دهیم و هر دو ماه یکبار، در خصوص مشکلات حوزه بریل در ایران بحث و گفتگو کنیم.
منصور شادکام ضمن تشکر و قدردانی از تمامی ارگانهایی که در این امر مشارکت داشتند گفت: باید از سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران سرکار خانم دکتر بروجردی به جهت اینکه سالن قلم کتابخانه را در اختیارمان گذاشتند و فیلم برداری مراسم اختتامیه را نیز بر عهده گرفتند تشکر ویژه کنم.
از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم به خاطر کمک مالی و حضور فعال دکتر نجفی در شورای سیاستگذاری و حضور دکتر جوادی معاون وزیر در مراسم اختتامیه تشکر می کنم.
همچنین خانه کتاب هم به جهت داوری آثار ارسالی و حضور دو نماینده فعال در جلسات شورای سیاستگذاری محبت فراوانی به انجمن نابینایان داشتند.
شادکام در خصوص سازمان بهزیستی نیز گفت: نماینده توانبخشی این سازمان در جلسات شورا حضور فعال داشتند اما از دکتر نفریه معاونت توانبخشی و دکتر قبادی دانا ریاست محترم سازمان بهزیستی بسیار گله مند هستیم. علیرغم هماهنگیهایی که انجام شد و قولهایی که به ما دادند، هیچ کدام در مراسم اختتامیه حضور پیدا نکردند. البته مطلع شدیم آن روز دکتر قبادی در تبریز بودند اما دکتر نفریه که در زمان برگزاری مراسم نه جلسه ای داشتند و میدانیم که در اتاق خود حضور داشتند چرا به جامعه معلولان اهمیت ندادند و در مراسم حاضر نشدند. دکتر نفریه شما یک انسان متعهد و انقلابی هستید. ما حتی برای شما برنامه سخنرانی گذاشته بودیم. سازمانی که خود را متولی امور معلولان میداند چرا به اعضای جامعه هدف خود بها نمیدهد. ایشان باید در این ارتباط پاسخگو باشند. مهندس سراج، خانم بریمانی و دکتر شهبازی ما از شما انتظارات بسیار بیشتری داریم. شادکام افزود: حتی در بحث تجهیزات توانبخشی نیز علیرغم نامه های فراوانی که به دکتر نفریه زدیم و خواهان تجهیز کتابخانه هایمان به برجسته نگار هوشمند و ماشین تایپ پرکینز شدیم هنوز هیچ کاری در این زمینه صورت نگرفته است. با وعده و وعید دادن مشکلات جامعه معلولان و نابینایان برطرف نمیشود.

البته قرار بود سازمان بهزیستی برای این جشنواره کمک مالی هم به ما کند که هنوز این کمک به دست ما نرسیده است.
قائم مقام انجمن نابینایان ضمن تشکر از دکتر خوانینزاده از مؤسسه رودکی و دکتر ساعی از نهاد کتابخانه ها گفت: جا دارد از حامیان مالی جشنواره نیز تشکر کنم.
مدیرعامل بانک مسکن، بانک توسعه تعاون، شرکت پرداخت الکترونیک سداد و مدیرعامل بانک تجارت به عنوان حامی در کنار ما بودند..

وی گفت: ما از دکتر جوادی معاون فرهنگی وزارت ارشاد و دکتر مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور تقاضا داریم کتاب هایی که در بخش منتخبان و شایستگان تقدیر قرار گرفتند را خریداری کنند.
قائم مقام انجمن نابینایان ایران در پایان بیان کرد: فعالیت های فرهنگی از جمله مهمترین برنامه های مد نظر انجمن است و سعی داریم جشنواره های اینچنینی را در کشور گسترش دهیم تا هم باعث دلگرمی نویسندگان، مؤلفان و مترجمان معلول شویم و هم ناشران را تشویق کنیم تا فعالیت های خود در حوزه معلولین را افزایش دهند.
منبع: وبسایت انجمن نابینایان ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

1 × 4 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *