شرح ماوقع
در روز چهارده نوامبر ۲۰۱۷، یعنی درست دو هفته دیگر Mozilla قرار است نسخهی تازهی مرورگر Firefox یعنی Firefox 57 را در دسترس کاربران قرار دهد. تغییرات در این نسخه آنقدر زیاد و قابل توجه است که خودِ کمپانیِ تولید کننده برای این نسخه نام Firefox quantum را برگزیده است. Mozilla و آن دسته از کاربران که نسخهی Beta را آزمایش کردهاند، هر دو متفق القولاند که این نسخه بسیار سریعتر و کارآمدتر شده است. علت این بهبود کیفیت در Firefox quantum در این است که Mozilla روش پردازش اطلاعات را تغییر داده و از روش چند پردازش همزمان بهره میگیرد. متأسفانه Mozilla در به کار بستن این روش، رویکردی را در حوزهی دسترسپذیری اتخاذ کرده که طی آن هر بار که JAWS بخواهد اطلاعاتی را از صفحه دریافت کند، مجبور است زمان قابل توجهی را صرف کند. قضیه از این نظر نا امید کننده میشود که بر خلاف google که در طراحی chrome از رویکردی فوق العاده سازگار برای صفحه خوانها استفاده کرده که توأمان ضمن بالا بردن سرعت کار، مراتب امنیتی را هم به گونهای لحاظ کرده که علاوه بر تأمین امنیت، صفحهخوانها بتوانند به اطلاعات مورد نیازشان برای خواندن صفحات دسترسی داشته باشند، Mozilla چنین امکانی را در این نسخه در اختیار صفحهخوانها قرار نداده است.
در حال حاضر پیشنهاد میشود کاربران نابینا به جای استفاده از این نسخه، از نسخهی معروف به «تمدید پشتیبانی» یا «ESR» این مرورگر استفاده کنند؛ چرا که حتی اگر کاربران از آخرین نسخههای صفحهخوانها هم استفاده کنند، علیرغم آن که این صفحهخوانّا امکان کار کردن با این نسخهها را در اختیار کاربران نابینا قرار میدهند، اما روند کار آنقدر کند و آزار دهنده خواهد بود که پیشنهاد میشود برای انجام کارهای روزمره از Firefox Quantum استفاده نشود. Freedom Scientific و سایر کمپانیهای ارائه کنندهی صفحهخوانها در حال حاضر برای حل این مشکل مشغول تعامل با Mozilla هستند.
چارهی موقت
فعلاً راهی وجود دارد برای این که Firefox Quantum بر روی رایانهی شما نصب نشود اما از دیگر سو بتوانید از اصلاحات امنیتی این مرورگر که در قالب بروزرسانیهایی ارائه میشود، بهره ببرید. برای این کار باید نسخهی تمدید پشتیبانی یا «ESR» را نصب کنید. این نسخه قرار نیست تا سه ماهه دوم ۲۰۱۸ به Quantum بروزرسانی شود. تا آن زمان هم امید میرود که مشکل عدم تعامل صحیح صفحهخوانها با Firefox quantum برطرف شده باشد.
سازگاری
درست است که استفاده از Firefox quantum توصیه نمیشود اما برخی کاربران کنجکاو و علاقمند به تکنولوژی ممکن است بخواهند آن را آزمایش کنند. به این دسته از کاربران پیشنهاد میشود حتماً تمام نرمافزارهای کمکی خود را به روز نگه دارند؛ وگرنه نخواهند توانست از این نسخه استفاده کنند. برای نصب و استفاده از Quantum لازم است حتماً از آخرین نسخههای برنامههای کمکی مثل JAWS 2018, JAWS 18, ZoomText 11 و MAGic 14 استفاده شود. در غیر این صورت firefox در زمان استفاده از شما خواهد خواست که صفحهخوان یا سایر برنامههای کمکی نصب شده بر روی رایانهتان را به روز کنید.
در کل حتی اگر منتظر رفع مشکلات به وجود آمده در firefox quantum هم بمانید، باز بعد از سه ماهه دوم سال ۲۰۱۸ هم نخواهید توانست با صفحهخوانّای قدیمی از این مرورگر استفاده کنید و تنها نسخههای آخر صفحهخوانها از آن پشتیبانی خواهند کرد. بنا بر این، این هشت ماه فرصت خوبی است تا اگر کاربر نسخههای قدیمی صفحهخوانها هستید، آن را به نسخههای جدید تبدیل کنید.
سلام.
من در گروه ايميل nvda توسط joseph lee دربارش خونده بودم و گفته بود كه دسترسپذيره، اما بايد دقت كنيم گزينه prevent accessibility كه به تنظيمات مرورگر اضافه ميشه فعال نباشه كه به صورت پيشفر هم فعال نيست و يعني ظاهرا نبايد مشكلي در اين زمينه وجود داشته باشه.
وضعیت nvda نسبت به جاز بهتره ولی اون هم به صورت کامل دسترس پذیر نیست.