سخنرانی یک نابینا در مجمع عمومی سازمان ملل با استفاده از یادداشت هایی به خط بریل

این روز ها پای مطالب هر کدام از رسانه ها که بنشینی آن را پر از اخبار مرتبط با اتفاقات مجمع عمومی سازمان ملل متحد خواهی یافت. اخباری مرتبط با دعوای کشور ها و اظهار نظر سران طرفین دعوا های بین المللی در رد یا تخطئه حریف. امسال اما از میان همه سخنرانی های انجام شده، یکی برای ما نابینایان می تواند حائز اهمیتِ بیشتری باشد. از میان خیل دیپلمات هایی که امسال در مجمع عمومی پشت تریبون رفتند یکیشان زنی نابینا اهل پاکستان است که تحسین همگان را جلب کرد.

فارغ از محتوای سخنرانی او که به دعوا های میان پاکستان و هند اختصاص یافته بود و احتمالاً برای بیشتر ما فاقد جذابیت است، نکته شیرین این اتفاق، استفاده این دیپلمات نابینای پاکستانی از یادداشت های بریل برای انجام سخنرانی بود. اتفاقی که نمی توان برایش در مجمع عمومی سابقه ای پیدا کرد. برای نخستین بار کاغذ های بریل بر روی میز یک سخنران جا خوش کرد و بریل، این پرچم سواد و استقلال نابینایان دنیا در مجمع عمومی سازمان ملل متحد هم اهمیتش را به رخ مخاطبان کشید. اما این دیپلمات نابینا کیست که مراتب علمی و اداری و سیاسی را تا به اینجا پیموده و حالا به نمایندگی از کشورش در مجمع عمومی سخنرانی می کند؟

«سایما سلیم» زاده ده اوت ۱۹۸۴ است. با بیماری آر پی متولد شده و احتمالاً خانواده اش هم حدس می زدند که روزی قرار است کلاً نابینا بشود. این اتفاق در ۱۳ سالگی سایما رقم خورد و او مجبور شد تحصیلاتش را در مدرسه نابینایان «عزیز جهان بیگم» ادامه دهد. مدرسه را که به پایان رساند راهی آمریکا و دانشگاه «جورجتاون» شد تا درسش را در رشته ادبیات انگلیسی ادامه دهد. در طول تحصیل همیشه یکی از بهترین ها بود و چندین بار در انواع رقابت های علمی که در سطح دانشگاه ها برگزار می شد در رشته های مرتبط با ادبیات انگلیسی مدال و رتبه به خودش اختصاص داده است. رشته ادبیات انگلیسی را تا دکترا ادامه داد و بعد از آن هم در حوزه های مرتبط با علوم سیاسی در همان دانشگاه تحصیل کرد و بعد از خاتمه تحصیلاتش هم به پاکستان باز گشت.

اولین چالش بزرگ زندگی سایما در سال ۲۰۰۹ رقم خورد؛ جایی که او تصمیم گرفت در آزمون استخدامی وزارت امور خارجه شرکت کند تا مسیر شغلی خودش را مشخص کند. برگزار کنندگان این آزمون از دادن منشی به او خودداری می کردند و وقعی هم به تقاضایش مبنی بر برگزاری آزمون به شکل الکترونیکی نمی گذاشتند. پیگیری های او اما به ثمر نشست و کار تا دفتر نخست وزیر پیش رفت و بالاخره شخص نخست وزیر حکمی را مبنی بر استثنایی بودن شرایط سایما صادر کرد و برگزار کنندگان را موظف به ترتیب دادن آزمون به شکل الکترونیکی برای شخص سایما کرد. او در آزمون پذیرفته شد و در وزارت خارجه مشغول به کار شد.

سایما پله های ترقی را یکی یکی بالا رفت تا جایی که حالا او به عنوان دبیر دوم حقوق بشر در دفتر نمایندگی دائم پاکستان در سازمان ملل متحد در دفتر ژنو مشغول به کار است. رجال سیاسی پاکستانی بار ها از سایما به خاطر خدماتش در ساحت دیپلماتیک پاکستان تقدیر کرده اند. از آن جمله می توان به تقدیر نواز شریف، نخست وزیر وقت پاکستان در سفر به سوئیس اشاره کرد. آخرین بار هم منیر اکرم، نماینده دائم پاکستان در سازمان ملل در توئیتی از نطق تأثیر گذار او در مجمع عمومی تقدیر کرده است. گفتنی است سایما یک برادر و یک خواهر نابینا هم دارد. برادرش «یوسف سلیم» اولین قاضی نابینای پاکستان و خواهرش هم استاد دانشگاه لاهور است.

منبع: ایران سپید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سیزده + 2 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *