گروهی از محققان پزشکی به شواهد و مدارکی رسیده اند که نشان می دهد مصرف منظم «ملاتونین» احتمال ابتلا به بیماری چشمی دژنراسیون ماکولا (تباهی لکه زرد) را در سنین پیری کاهش می دهد.
بیماری تباهی لکه زرد که در سنین پیری روی می دهد اغلب به نابینایی افراد منجر می شود. در این حال محققانی از دانشکده پزشکی دانشگاه کیس وسترن (در کلیولند اوهایو آمریکا) و مرکز بیوانفورماتیک بیماری های چشمی کلیولند برای شناخت ارتباط بین مصرف منظم ملاتونین و ایجاد بیماری تباهی لکه زرد (AMD) سابقه ۲۰۰ تن از بیماران کهنسال را بررسی کردند.
تحقیقات قبلی نشان داده است بسیاری از افراد با بالا رفتن سن نوعی تباهی ماکولا (بخشی از شبکیه چشم) را تجربه می کنند. پزشکان از سال ها پیش دنبال راهی برای جلوگیری یا توقف پیشرفت این بیماری بوده اند. برخی پیشرفت ها حاصل شده؛ اما هنوز درمانی برای این بیماری وجود ندارد.
محققان مختلف در سال های اخیر طی تحقیقاتی کشف کرده اند افرادی که مکمل های ملاتونین مصرف می کنند ممکن است با احتمال کمتری برای دچار شدن به این بیماری رو به رو باشند. در سال ۲۰۲۰ ، یک گروه تحقیقاتی کشف کرد سطح بالاتر ملاتونین می تواند از آسیب به شبکیه به علت تباهی ماکولا (AMD) جلوگیری کند. سال بعد از آن نیز یک گروه دیگر کشف کرد بیماران دچار این بیماری معمولا مقدار کمتر از میانگین ملاتونین در خون و اشک چشم خود دارند.
در این مطالعه جدید محققان سابقه پزشکی ۲۰۰ هزار نفر از افراد کهنسال مربوط به سال های ۲۰۰۸ تا ۲۰۲۳ را بررسی و کشف کردند از بین ۱۲۱ هزار و ۵۲۳ نفر در سنین ۵۰ سال و بالاتر که هیچ نشانه ای از بیماری AMD نداشتند، بسیاری از آنها مصرف کننده منظم مکمل ملاتونین بودند. همچنین افرادی که بعد از دچار شدن به این بیماری مصرف این مکمل ها را شروع کردند کاهش سرعت پیشرفت بیماری را تجربه کرده اند.
ملاتونین یک هورمون است که به طور طبیعی در مغز تولید می شود و ارتباط قوی آن با چرخه خواب مشخص شده است. مغز مقدار بیشتری از این هورمون را در پاسخ به تاریکی تولید می کند. چند شرکت اقدام به تولید و فروش مکمل های غذایی ملاتونین کرده اند که هدف از آن کمک به افراد دارای مشکل در خواب است.
این مطالعه جدید شواهد بیشتری فراهم کرده که مصرف منظم ملاتونین می تواند از بروز و پیشرفت بیماری تباهی لکه زرد جلوگیری کند.
ملاتونین یک فراورده طبیعی است که در گیاهان و جانوران یافت می شود. مقدار بسیار کمی از ملاتونین در غذاهایی مانند گوشت ها، حبوبات، میوه ها و سبزی ها همچنین به صورت مکمل غذایی (مکمل ملاتونین) در بازار وجود دارد.
منبع: سینا پرس