گزارش: مطالبات معلولان بیپاسخ میمانند

یک فعال حقوق افراد دارای معلولیت با انتقاد از عملکرد سازمان بهزیستی گفت: چند طرح بدون اینکه درباره آن ارزیابی صورت گرفته باشد، در این دوره مطرح شد مانند خانه خلاق، پردیس توانمندسازی، پارک ویژه معلولان که این طرح ها تقریبا بی نتیجه و بی سر انجام بوده است.

قصه پرغصه معلولان که این روزها با درهای بسته سازمان بهزیستی مواجه می شوند بیش از گذشته پررنگ شده است. مددجویان بهزیستی سال هاست که برای تامین هزینه ها و دریافت مستمری به اشکال مختلف با مشکل مواجه هستند. در سال گذشته دولت تصمیم گرفت بودجه سازمان بهزیستی برای پرداخت مستمری را حذف و آن را به سازمان هدفمندی یارانه ها بدهد تا از این به بعد زیر نظر این سازمان مستمری ها پرداخت شود، اگرچه در ابتدا مطرح شد که زیرساخت های مناسب برای پرداخت مستمری مددجویان بهزیستی از سوی سازمان هدفمندی یارانه ها فراهم نشده، اما گویا در سال ۱۴۰۳ این زیرساخت ها فراهم شده و براساس قانون بودجه از امسال مستمری مددجویان بهزیستی از طریق سازمان هدفمندی یارانه ها پرداخت شود که البته براساس ادعای برخی از افراد دارای معلولیت، این مستمری برای برخی از معلولان که تا پیش از این مستمری دریافت می کردند، قطع شده است.

یکی از مددجویان بهزیستی هم در تماس با ایلنا اعلام کرد: سازمان هدفمندی یارانه ها به دلیل اینکه از سال ها پیش دارای خانه و ماشین است، یارانه وی را قطع کرده است.

«بهروز مروتی» مدیر کمپین افراد دارای معلولیت در گفت وگو با خبرنگار ایلنا درباره مشکلات مددجویان بهزیستی در دوره مدیریت فعلی گفت: ما برای اولین بار بعد از اینکه دولت سیزدهم روی کار آمد و ریاست سازمان مشخص شد اعلام آمادگی کردیم که می توانیم در سایه تعامل عملکرد بهزیستی را ارتقا دهیم تا مددجویان راضی تر باشند، اما هیچ پاسخی نگرفتیم.

این فعال حقوق افراد دارای معلولیت گفت: از روزی که ریاست جدید در راس سازمان بهزیستی آمدند،  دو معاونت تخصصی بهزیستی یعنی معاونت توانبخشی و معاونت اجتماعی هر کدام سه ماه و شش ماه معاون نداشت و سازمان بهزیستی اینگونه اداره شده است و ما کوچک شدن سازمان بهزیستی به ویژه معاونت توانبخشی را شاهد هستیم. تا پیش از این دوره توانمندسازی یک بخش جداگانه بود، اما در این دوره به زیرمجموعه یکی از دفاتر مدیریت توانبخشی منتقل شد و به شدت عملکرد آن ضعیف تر از گذشته شد.

مروتی تصریح کرد: مدیران و مسئولان موسسات و بخش های مختلف در این دوره کنار گذاشته شده اند. چند طرح بدون اینکه درباره آن ارزیابی صورت گرفته باشد، در این دوره مطرح شد مانند خانه خلاق، پردیس توانمندسازی، پارک ویژه معلولان که این طرح ها تقریبا بی نتیجه و بی سر انجام بوده است.

وی با بیان اینکه در دوره های گذشته محتوای جلسات به طور کامل منتشر می شد، گفت: الان جلسات با سازمان ها و دستگاه های مختلف برگزار می شود، اما چیزی از محتوای جلسات منتشر نمی شود. همچنین ردیف بودجه قانون حمایت از افراد دارای معلولیت حذف شد، اما هیچ صدایی از سازمان بهزیستی در حمایت از معلولان شنیده نشد. در بودجه سال گذشته، بخش اشتغال از ۱۰ هزار میلیارد تومان به ۵ هزار میلیارد تومان کاهش پیدا کرد، اما باز هم هیچ صدایی از سازمان بهزیستی شنیده نشد در برنامه توسعه هفتم وقتی حقوق افراد دارای معلولیت نادیده گرفته شد، باز هم ما هیچ صحبتی از سازمان بهزیستی ندیدیم.

مدیر کمپین معلولان خاطرنشان کرد: سازمان برنامه و بودجه برای اولین بار در سال گذشته برای اجرای تبصره دو ماده ۵ قانون حمایت از افراد دارای معلولیت که براساس آن باید بلیت نیم بهاء برای معلولان شدید و خیلی شدید برای حمل و نقل عمومی شهری و برون شهری تخصیص داده شود بودجه ای را اختصاص داد و با بانک پارسیان و وزارت تعاون وزارت گردشگری و سازمان بهزیستی یک تفاهم نامه ای را در این خصوص نوشتند و قرار شد این امر را تسهیل کنند، اما در راستای اجرای تبصره دو ماده ۵ این دستورالعمل اصلا منتشر نشد.

انتقاد از  عدم شفافیت در سازمان بهزیستی

مروتی با انتقاد از  عدم شفافیت در سازمان بهزیستی گفت: ما از آن ها به صورت مکتوب درخواست کردیم هزینه کرد بودجه ای که مربوط به قانون حمایت از افراد دارای معلولیت است و معاونت توانبخشی و به حوزه افراد دارای معلولیت مربوط می شود را منتشر کنند که این کار را نکردند و در مقابل شفافیت مقاومت دارند. البته شاهد هستیم در این دوره یک سری اقدامات هم انجام می شود و یک سری میز خدمت در مساجد و نماز جمعه ها برگزار می کنند که این به خودی خود اقدام خوبی است، اما این عدالت برای همه برقرار نمی شود، چراکه ممکن است فردی نتواند به این مراکز مراجعه کند اگر کسی نتواند به این مراکز برود چه کاری باید کند.

وی در بخش دیگری از صحبت های خود تصریح کرد: یکی دیگر از موضوعات که به عنوان دستاورد در این دوره مدیریتی از آن نام می برند این است که می گویند در دولت قبل دو جلسه نظارت بر اجرای قانون حمایت از افراد دارای معلولیت برگزار شده بود، اما در این دوره ۴ جلسه برگزار شده است. اگرچه این دستاورد خوبی است اما سوال ما اینجاست که نتیجه این ۴ جلسه چه بوده است. هیچ مصوباتی از این جلسات بیرون نیامده است و مصوباتی هم که داشتند اجرایی نشده است.

مدیر کمپین معلولان با اشاره به برگزاری آزمون استخدامی ویژه افراد دارای معلولیت گفت: بهزیستی برای اولین بار آزمون ویژه افراد دارای معلولیت برگزار می کند که البته این آزمون مربوط می شود به سهمیه هایی که طی سال های گذشته اجرا نشده است و حالا همه این سهمیه ها جمع شده و یک جا می خواهند استفاده کنند. در حالی که این سهمیه و ظرفیت باید در همان سال ها مورد استفاده قرار می گرفت، چراکه افرادی که در آن سال ها در سن کار بودند و می توانستند از این سهمیه ها استفاده کنند، الان در سن اشتغال نبوده و برای شرکت در این آزمون دیگر مناسب نیستند و بهزیستی باید در همان موقع اقدام می کرد و علیه سازمان هایی که این قانون سه درصد را رعایت نکردند، اقامه دعوی می کرد، اما متاسفانه این کار انجام نشده است.

مروتی با اشاره به مشکلاتی که در مراکز نگهداری از افراد دارای معلولیت ایجاد می شود، گفت: یک مشکل خیلی مهم این است که هر اتفاقی که در مراکز نگهداری می افتد، بهزیستی هیچ مسئولیتی را قبول نمی کند حتی در برخی از موارد بهزیستی دفاع هم می کند. در سال گذشته طبق مصوبه مجلس باید ۴۰ درصد مستمری مددجویان نهادهای حمایتی افزایش پیدا می کرد، اما به مدت ۵ ماه دولت ۲۰ درصد پرداخت کرد و ما امید داشتیم که تا پایان سال دولت مابه التفاوت را پرداخت می کند، اما به یکباره دیدیم که خبری نشد و مابه التفاوت پرداخت نشد و در نهایت ۵ ماه از سال مستمری ۲۰ درصد برای مددجویان پرداخت شد و باز هم کوچکترین صدایی از سازمان بهزیستی در نیامد.

وی ادامه داد: همین الان علیرغم اعتراضات هنوز برنامه ای برای اجرای ماده ۲۷ قانون حمایت از افراد دارای معلولیت انجام نشده است. در حالی که حق پرستاری جانبازان طی فروردین ماه تصویب و اجرا می شود اما هنوز افزایش حق پرستاری معلولان مشخص نشده است. با تجمعاتی هم که گذاشتیم جلسه ای از سوی رییس سازمان با معترضان برگزار نشد تا حرف معترضان را بشنود.

منبع: ایلنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

چهار × چهار =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *