استقلال نابینایان زیر سایه ی هوش مصنوعی

جامعه نابینایان در حال تجربه اثرات تحول آفرین هوش مصنوعی (AI) هستند. پیشرفت های هوش مصنوعی به افراد نابینا آزادی و گزینه های جدیدی می دهد و کیفیت زندگی آنها را تا حد زیادی بهبود می بخشد اما در عین حال چالش هایی نیز ممکن است داشته باشد.

مدتی می شود که هوش مصنوعی برای جامعه نابینایان مفید واقع شده است. به عنوان مثال، برنامه محبوب Be My Eyes برای تجزیه و تحلیل تصاویر و شناسایی اشیاء استفاده می شود و در نسخه های جدیدتر از قابلیت چند وجهی ChatGPT-۴ برای بهبود بازرسی تصویر استفاده کرده است. این فناوری افراد نابینا را قادر می سازد تا بارکدها را اسکن کنند، قیمت ها را بررسی کنند و به اطلاعات تغذیه ای دسترسی داشته باشند و به آن ها اجازه می دهد جنبه های جدیدی از جهان را کشف کنند.

علاوه بر این، شرکت هایی مانند Good Maps از هوش مصنوعی برای ایجاد نقشه های دقیق از مکان های مختلف استفاده کرده اند و به افراد نابینا اطلاعات مفیدی درباره محیط اطراف آن ها ارائه می دهند. این پیشرفت به افراد نابینا قدرت می دهد تا با راحتی بیشتری در محیط های ناآشنا حرکت کنند، استقلال خود را بالا ببرند و تجربیات خود را بیشتر کنند.

هوش مصنوعی این پتانسیل را دارد که نحوه تعامل افراد کم بینا با جهان را متحول کند و دسترسی ساده تری به مکان های ناآشنا و اطلاعاتی که قبلاً در دسترس نبوده است را ارائه دهد. به عنوان مثال، فناوری تبدیل متن به گفتار که مبتنی بر هوش مصنوعی است، به کسانی که با خواندن مطالب چاپی مشکل دارند، کمک می کند. این امکانات می تواند تأثیرات عمیقی بر جامعه نابینایان در دراز مدت داشته باشد.

هوش مصنوعی همچنین دارای برنامه های کاربردی برای فعالیت های روزمره افراد است. این برنامه ها می تواند به کارهای خانه مانند پخت و پز، تمیز کردن و شناسایی محصولات در هنگام خرید مواد غذایی کمک کند.

با این حال، قبل از اینکه هوش مصنوعی بتواند به طور کامل برای جامعه نابینایان مفید باشد، چالش هایی وجود دارد که باید برطرف شوند. نگرانی های مربوط به حریم خصوصی زمانی به وجود می آیند که افراد نابینا می خواهند درباره محیط اطراف خود اطلاعات کسب کنند و در عین حال محرمانه بودن اطلاعات خصوصی خود را نیز حفظ کنند. همچنین، تصورات نادرست در مورد توانایی های افراد نابینا مانع مهمی است و جامعه اغلب استقلال و عملکرد افراد نابینا را دست کم گرفته و فرصت های آنها را محدود می کند. این تصور غلط، دسترسی جامعه نابینایان به گزینه ها و امکانات موجود را مختل می کند.

تکامل هوش مصنوعی برای افراد کم بینا نویدبخش است. این فناوری ها کاربرپسندتر و دقیق تر خواهند شد و منجر به استقلال و دانش بیشتر برای افراد نابینا می شود. همانطور که هوش مصنوعی در دسترس تر و مقرون به صرفه تر می شود، به لطف افزایش سرمایه گذاری کسب و کارها، تعداد بیشتری از افراد نابینا از برنامه های آن بهره مند می شوند. این دسترسی گسترده تر منجر به افزایش استقلال و بهبود کیفیت زندگی برای جامعه نابینایان به مرور زمان خواهد شد.

لازم به ذکر است که در کنار استفاده از هوش مصنوعی و کمک گرفتن از امکانات این تکنولوژی برای افراد کم بینا و نابینا، باید سرمایه گذاری زیادی در بخش تحقیق و توسعه به منظور کشف و درمان علل بروز کم بینایی در افراد بشود. بدون شک علاوه بر تاثیراتی که این قبیل بیماری ها بر زندگی شخصی افراد دارند، در اقتصاد کشور نیز اثرگذارند و در دراز مدت می توان این هزینه ها را تا حد خیلی زیادی کاهش داد. درواقع پیشگیری و شناسایی علل به وجود آوردن کم بینایی در افراد بسیار کم هزینه تر نسبت به درمان این بیماری ها می باشد.

همچنین، افرادی که مبتلا به بیماری های مرتبط با بینایی هستند، کیفیت زندگی کمتری نسبت به افراد مبتلا به افسردگی یا سرطان پیشرفته پستان دارند و این خود باعث بروز مشکلات جدی تری برای این افراد، خانواده هایشان و جامعه می شود. یک مثال کوچک از تاثیرات اقتصادی پیشگیری از بیماری های مرتبط با بینایی این است که کاهش شیوع بیماری های چشمی تنها به میزان یک درصد در سال می تواند تا پایان دهه از هزینه های ۳.۱ میلیارد پوندی در اقتصاد بریتانیا جلوگیری کند.

منبع: ایران آنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

5 × 4 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *