آموزش کم کردن حجم فیلم بدون افت کیفیت در پلتفرم های مختلف

گوشی های هوشمند، دوربین های DSLR و حتی اکشن کمراها هم امروزه ویدیوهای باکیفیت و با رزولوشن بالا می گیرند و اگر فیلم برداری یکی از علایق شما باشد، مسلما پس از مدتی با کمبود فضای ذخیره سازی در دستگاه های مختلف رو به رو می شوید. به همین دلیل می خواهیم نحوه کم کردن حجم فیلم با روش ها و نرم افزار های مختلف و البته بدون افت کیفیت را به شما آموزش بدهیم.

نحوه کم کردن حجم فیلم بدون افت کیفیت

راه ها و برنامه های مختلفی برای کم کردن حجم فیلم وجود دارند، اما اگر به درستی از آن ها استفاده نکنید، کیفیت ویدیوهای شما آسیب می بیند. اما چگونه هم می توانیم حجم فیلم را کم کنیم و هم آسیبی به کیفیتش وارد نکنیم؟

از نرم افزار درست استفاده کنید

برای کاهش حجم فیلم بهترین دستگاه، کامپیوتر و نه تبلت و گوشی هوشمندتان است. بهترین ابزار برای این کار، «هندبریک» (Handbrake) است که نه تنها کاملا رایگان است، بلکه می توان از آن روی ویندوز، مک و لینوکس هم استفاده کرد.

اگر کاربر ویندوز هستید، می توانید نرم افزار Freemake Video Converter را هم امتحان کنید؛ برنامه ای که رابط کاربری ساده تری دارد. با این حال، هندبریک در زمینه انکودینگ و تبدیل ویدیوها عملکرد بهتری از خودش نشان می دهد. به همین دلیل پیشنهاد می کنیم برای کاهش حجم فیلم به سراغ هندبریک بروید. در ادامه نحوه استفاده از این برنامه برای کم کردن حجم فیلم بدون افت کیفیت با کامپیوتر را آموزش می دهیم.

با صدا شروع کنید

پیش از اینکه به سراغ پایین آوردن کیفیت تصویر در ویدیو بروید، تب Audio در هندبریک را باز کنید. احتمالا از میزان حجمی که کانال های صدا می گیرند، تعجب خواهید کرد. اگر پروژه تان نیازی به کیفیت صدای فوق العاده بالا ندارد، می توانید کارتان را با تغییر کیفیت صدا شروع کنید.

برای کاهش حجم ویدیو از طریق صدا، اقدامات زیر را انجام دهید:

تعداد فایل های صدا روی ویدیو را بررسی کنید: در اکثر مواقع تنها به یک نوع صدا روی ویدیو نیاز دارید. شاید روی یک فیلم چندین صدا با زبان های مختلف وجود داشته باشد که هرکدام از آن ها فضای مخصوص به خودشان را می گیرند. بنابراین تنها به یک صدا اکتفا کنید. اگر هم با یک پروژه شخصی رو به رو هستید، شاید روی آن صداهای مختلفی وجود داشته باشد که بخواهید حذف کنید.

از کدک صوتی AAC یا MP3 استفاده کنید: این فرمت ها صدا را بدون کاهش چندان کیفیت، فشرده می کنند. حتی برای کنسرت ها و ویدیوهایی که کیفیت صدای خوب مورد نیاز است، می توانید به سراغ این دو کدک صوتی بروید.

بیت ریت 160 را انتخاب کنید: برای اکثر ویدیوها از بیت ریت 160 استفاده کنید، اما اگر صدا برای ویدیوی شما فوق العاده مهم است، به سراغ بیت ریت بالاتر یعنی 256 و 320 بروید.

پیشنهاد می کنیم که سمپل ریت را در اکثر مواقع روی خودکار قرار دهید. برای صحبت های انسان، سمپل ریت را روی 32 قرار داده و اگر کیفیت صوتی اهمیت بالایی دارد، آن را روی 48 تنظیم کنید.

بهترین کدک و کانتینر را انتخاب کنید

در حالت ایده آل، ویدیوی اصلی که ضبط می کنید باید از بالاترین کیفیت کدک و کانتینر ویدیویی استفاده کند. اما زمانی که به دنبال کاهش حجم همین فیلم هستید، باید موثرترین کدک و کانتینر را انتخاب کنید.

اما چه تفاوتی میان آن ها وجود دارد؟ بطور ساده، کدک مغز انکودر و دیکودر است که ویدیو را درون بایت ها تبدیل می کند و کیفیت پایه ویدیو را مشخص می کند. کانتینر فرمت یک فایل است؛ بدنه ای که سازگاری آن با دستگاه ها و سرویس های مختلف را مشخص می کند.

در بخش کدک ویدیو، H.264 را انتخاب کنید چرا که محبوب ترین کدک برای کاهش بیت ریت ویدیو محسوب می شود و نزدیک به دو برابر نسبت به MPEG-4 در فشرده سازی ویدیو موثرتر است. اما موضوع مهم این است که اکثر دستگاه ها از تلویزیون های عادی گرفته تا رزبری پای می توانند این کدک را اجرا کنند.

در ادامه MP4 را به عنوان کانتینر انتخاب کنید. MP4 یک فرمت کارآمد است، اما مهم تر اینکه پذیرفته ترین فرمت فایل برای ویدیوها به حساب می آید. در حقیقت یوتیوب و فیسبوک ویدیوهای MP4 را توصیه می کنند.

رزولوشن ویدیو را کاهش دهید

یکی دیگر از راه های کم کردن حجم فیلم، تغییر رزولوشن آن است. اگرچه در سال های اخیر تلویزیون های 4K زیادی روانه بازار شده اند، اما هنوز بسیاری از افراد در خانه هایشان تلویزیون های فول اچ دی دارند. بنابراین حتما نیازی نیست رزولوشن ویدیوی شما 4K باشد چه برسد به 8K!

رزولوشن تاثیر زیادی روی حجم ویدیو دارد، اما برخی مواقع کاهش رزولوشن چندان باعث کاهش کیفیت نمی شود. فاصله شما از تلویزیون، فناوری آپ اسکیل و همچنین بیت ریت هم روی کیفیت تاثیر بالایی دارند.

در لیست زیر رزولوشن های ویدیویی مرسوم را مشاهده می کنید:

2160p (رزولوشن 3840 در 2160)

1140p (رزولوشن 2560 در 1440)

1080p (رزولوشن 1920 در 1080)

720p (رزولوشن 1280 در 720)

480p (رزولوشن 854 در 480)

360p (رزولوشن 640 در 360)

240p (رزولوشن 426 در 240)

پیشنهاد می کنیم اول از همه رزولوشن اصلی ویدیو را بررسی کنید و سپس رزولوشن را یک پله نسبت به آن کاهش دهید. در برنامه هندبریک، این ویژگی را در تب Dimensions پیدا می کنید. شما حتی می توانید پیش از اینکه رزولوشن را تغییر دهید، پیش نمایشی از آن را در زیر بخش Summary ببینید.

اگر تنها می خواهید ویدیو را در شبکه های اجتماعی یا حتی یوتیوب آپلود کنید، رزولوشن 720p مناسب خواهد بود و حتما نیازی نیست ویدیوهای 1080p یا 4K در آن ها آپلود کنید.

تا جای ممکن کاری به بیت ریت نداشته باشید

مهم ترین عامل در کیفیت یک ویدیو، بیت ریت است. به بیان ساده، بیت ریت میزان دیتایی است که به ازای ثانیه به نمایشگر منتقل می ‎شود. هرچقدر اطلاعات بیشتری منتقل شود، کیفیت ویدیو بالاتر می رود. بنابراین با کاهش بیت ریت، کیفیت ویدیو را کم می کنید.

در برنامه هندبریک به تب Video رفته و در بخش Quality، بیت ریت مناسب برای پروژه تان را پیدا کنید. به این نکته توجه داشته باشید که گزینه 2-pass Encoding فعال باشد.

اکثر دوربین های DSLR ویدیو با بیت ریت بالا ضبط می کنند که نتیجه اش افزایش حجم فایل است. با توجه به این موضوع می توانید بیت ریت را کاهش دهید، البته نه پایین تر از حد اعلام شده چرا که روی کیفیت فیلم تاثیر منفی دارد.

به فریم ریت دست نزنید

اگر کسی به شما گفت که برای کاهش بیت ریت باید فریم ریت را کم کنید، دست به چنین کاری نزنید. فریم ریت ویدیو باید با فریم ریت در هنگام ضبط یکی باشد و تغییری نکند.

چشم انسان برای مشاهده ویدیوی باکیفیت تنها به فریم ریت 24 تا 30 فریم بر ثانیه نیاز دارد، بنابراین شاید منطقی باشد که فریم ریت را تا این میزان پایین بیاورید. با این حال با چنین کاری دیگر ویدیو به نرمی و روانی گذشته نیست و کیفیت آن را کاهش می دهد.

با برنامه هندبریک و تنظیماتی که بالا گفتیم، می توانید بدون افت کیفیت ، حجم فیلم را کم کنید. این احتمال وجود دارد که در همان مراحل اول به حجم مورد نظرتان دست پیدا کنید و نیازی به دستکاری سایر ویژگی های ویدیو نداشته باشید. بنابراین حتما نیازی نیست که تمام تنظیمات بالا را روی ویدیوی خودتان اعمال کنید.

فشرده سازی فیلم

یکی دیگر از روش های کم کردن حجم فیلم، فشرده سازی آن است که البته روی کیفیت نهایی تاثیر منفی دارد. با این حال اگر کاهش تقریبا کم کیفیت برایتان چندان مهم نیست، می توانید به سراغ فشرده سازی ویدیو بروید.

نحوه فشرده سازی ویدیو در ویندوز

شما می توانید ویدیوها را در ویندوز و مک فشرده سازی کنید که ابتدا به سراغ ویندوز می رویم.

ویدیو را به فایل ZIP تبدیل کنید

یکی از راه های فشرده سازی فایل ها، تبدیل آن ها به فایل زیپ (ZIP) است. شما می توانید با همین روش، حجم ویدیو را کاهش دهید. برای اینکار مراحل زیر را دنبال کنید:

برای فشرده سازی چندین ویدیو، ابتدا همه آن ها را درون یک فولدر قرار دهید.

فولدر را باز کرده و تمام ویدیوهایی که می خواهید فشرده شوند را انتخاب کنید. روی یکی از ویدیوها راست کلیک کرده و Send to > Compressed (zipped) folder را انتخاب کنید.

ویندوز یک فایل آرشیو تازه می سازد و آن را در فولدری که ویدیوها قرار دارند، ذخیره می کند.

حجم این فایل کمتر از حجم ویدیوی اصلی خواهد بود و روی اکثر فرمت های ویدیویی از جمله فایل های MP4 کارایی دارد. اگر بخواهید تنها یک ویدیو را با این روش فشرده کنید، از مرحله دوم کارتان را شروع کنید.

فشرده سازی فیلم با ویرایشگر ویدیوی ویندوز

ویندوز از یک ویرایشگر ویدیوی پیش فرض بهره می برد که از طریق آن می توانید ویدیو را فشرده کنید. برای این کار در ویندوز 10، مراحل زیر را انجام دهید:

در منوی استارت عبارت Video Editor را جستجو کرده و نزدیکترین گزینه به آن را انتخاب کنید.

برای ایجاد پروژه جدید روی آیکون بعلاوه (+) کلیک کنید.

برای افزودن ویدیوی مدنظرتان روی گزینه Add برای فشرده سازی کلیک کنید.

در ادامه روی ویدیو راست کلیک کرده و گزینه Place in the storyboard را انتخاب کنید.

در گوشه سمت راست بالای صفحه روی گزینه Finish Video کلیک کنید.

از منوی کشویی Video Quality، گزینه ای را انتخاب کنید که ویدیوی شما را فشرده می کند. هرچقدر رزولوشن و کیفیت پایین تر باشد، حجم آن هم کمتر می شود. در نهایت روی گزینه Export کلیک کنید.

همانطور که گفتیم با انتخاب پایین ترین رزولوشن، با کمترین کیفیت رو به رو می شوید. بنابراین باید میان حجم و کیفیت یکی را انتخاب کنید.

کم کردن حجم فیلم با VLC Media Player

VLC Media Player تنها یک اپ اجرای فایل های رسانه ای نیست، بلکه قابلیت های بیشتری دارد. شما می توانید در این اپ ویدیوهای خودتان را با استفاده از کدک های مختلف، اینکد کنید و همین کار منجر به کاهش حجم ویدیوی نهایی می شود.

برای استفاده از ابزار فشرده سازی VLC مراحل زیر را انجام دهید:

برنامه VLC را باز کرده و روی منوی Media در بالای صفحه کلیک کنید. در ادامه روی گزینه Convert/Save بزنید.

با انتخاب گزینه Add، فایل ویدیویی خودتان را اضافه کرده و در ادامه روی گزینه Convert/Save در پایین صفحه ضربه بزنید.

منوی کشویی Profile به شما اجازه می دهد که فایل ویدیویی را فشرده سازی کنید. با کلیک روی این منو، بهترین پروفایل برای دستگاهی که آن را پخش می کند، انتخاب کنید. محل ذخیره سازی فایل نهایی را انتخاب کرده و در نهایت روی گزینه Start بزنید.

اگر می خواهید رزولوشن ویدیو یا سایر تنظیمات دیگر ویدیو را تغییر دهید، می توانید با کلیک روی آیکون آچار در کنار منوی کشویی پروفایل، چنین کاری را انجام دهید.

با همین چند قدم ساده می توانید ویدیو را با VLC فشرده کنید.

نحوه فشرده سازی ویدیو در مک

در مک می توانید هم از ابزارهای داخلی و هم از ابزارهای خارجی استفاده کنید. اگر به دنبال یک راه ساده تر هستید، از ابزار داخلی این محصول اپل استفاده کنید، اما اگر به دنبال انعطاف پذیری و شخصی سازی بیشتر هستید، باید به سراغ ابزار خارجی بروید.

کم کردن حجم فیلم با QuickTime Player

QuickTime Player یک اپ پخش فایل های رسانه ای است اما با استفاده از آن می توانید حجم ویدیوها را هم کم کنید، البته با کاهش رزولوشن. این ویژگی به شما اجازه می دهد که یک کپی از ویدیوی اصلی با حجم بسیار پایین تر بسازید. همانطور که می توانید حدس بزنید، در این روش هم با کاهش کیفیت ویدیو رو به رو می شویم.

برای کم کردن حجم فیلم با QuickTime Playe در مک اپل، مراحل زیر را انجام دهید:

ویدیو را در QuickTime Player باز کنید.

روی گزینه File و سپس Export As در نوار بالایی کلیک کرده و سپس رزولوشن مدنظرتان برای ویدیو را انتخاب کنید.

فولدری که می خواهید ویدیو در آن ذخیره شود را انتخاب کرده و روی گزینه Save بزنید.

از برنامه هندبریک استفاده کنید

از آنجایی که QuickTime Player گزینه های زیادی ندارد، بهتر است به سراغ برنامه هندبریک بروید. همانطور که بالاتر گفتیم هندبریک یک برنامه رایگان و متن باز برای دستگاه های مختلف از جمله مک است که قابلیت های متنوعی را در اختیارتان قرار می دهد. نحوه استفاده از این برنامه در ویندوز و مک مشابه یکدیگر است و می توانید قابلیت های مختلف ویدیو را با استفاده از آن تغییر دهید.

بنابراین تنها کافیست هندبریک را روی سیستم مک خود اجرا کنید و از طریق تب های مختلف بخش های مختلف آن از جمله ابعاد و ویژگی های صوتی را تغییر دهید.

کم کردن حجم فیلم آنلاین

شما می توانید به صورت آنلاین هم حجم فیلم را کاهش دهید و وب سایت های مختلفی برای این کار وجود دارند. این وب سایت هم عملکردی مشابه وب سایت های کاهش حجم عکس دارند و تنها کافیست ویدیوها را درون آن ها آپلود کنید و پس از اعمال تنظیمات مختلف، حجم ویدیو کاهش می یابد و خروجی در اختیارتان قرار می گیرد.

برخی از این سایت ها محدودیت های مخصوص به خودشان را دارند و تنها می توانید ویدیو با حجم معین را در آن ها آپلود کنید. در حقیقت برای آپلود ویدیوهای حجیم، باید در آن ها ثبت نام کنید. از این وب سایت ها می توان به Free Convert و VEED اشاره کرد.

با وجود معرفی این وب سایت، استفاده از آن ها را به شما پیشنهاد نمی کنیم. با توجه به اینکه می خواهید ویدیوهای حجیم را با استفاده از این ابزارها فشرده کنید، هنگام آپلود آن ها حجم زیادی از اینترنت تان گرفته می شود و البته در هنگام دانلود هم چنین موضوعی صادق است. بنابراین استفاده از برنامه های مختلف بجای استفاده از سرویس های آنلاین منطقی تر است، بلکه در زمان هایی که به سیستم خودتان دسترسی ندارید.

کاهش حجم فیلم در اندروید

گوشی های هوشمند امروزه حکم یک کامپیوتر کوچک و البته ضعیف تر را دارند که همیشه همراه خودمان داریم. بنابراین چنین موضوعی که می توانیم توسط این محصولات هم حجم ویدیوها را کاهش دهیم، جای تعجب چندانی ندارد. شما می توانید با استفاده از اپ ها هم در گوشی های اندرویدی و هم در آیفون های اپل حجم فیلم را کم کنید.

برای سیستم عامل اندروید اپ های زیادی برای کاهش حجم فیلم توسعه پیدا کرده اند که یکی از آن ها، Video Compress نام دارد. برای استفاده از این اپ، مراحل زیر را انجام دهید:

برنامه را باز کرده و برای دسترسی به فایل های گوشی تان، به آن مجوز دهید.

روی ویدیویی که می خواهید حجمش را کاهش دهید، ضربه بزنید و سپس گزینه Compress Video را انتخاب کنید.

در صفحه ای که پیش روی شما باز می شود، گزینه های فشرده سازی مختلفی قرار دارد. روی یکی از آن ها ضربه بزنید تا اپ فرایند فشرده سازی ویدیو را شروع کند.

برای پیکربندی تنظیمات این فرایند، از تب Custom در بالای برنامه استفاده کنید.

کم کردن حجم فیلم در آیفون

همانطور که گفتیم، علاوه بر اندروید در آیفون های اپل هم امکان کم کردن حجم فیلم با اپ های مختلف وجود دارد. بنابراین حتما نیازی نیست که ویدیوهای خودتان را به کامپیوتر منتقل و سپس آن ها را فشرده سازی کنید.

یکی از اپ هایی که امکان فشرده سازی ویدیوها در آیفون را برای شما فراهم می کند، Video Compress نام دارد. کار با این اپ بسیار ساده است و تنها کافیست ویدیو خودتان را درون آن آپلود کرده، گزینه های مناسب را انتخاب کنید و در نهایت خروجی را تحویل بگیرید.

برای کم کردن حجم فیلم در آیفون با استفاده از اپ Video Compress، مراحل زیر را انجام دهید:

اپ را اجرا کرده و آیکون قرمز رنگ در وسط صفحه را لمس کنید. در ادامه به این برنامه اجازه دهید تا به محتوای آیفون شما دسترسی پیدا کند.

روی یکی از ویدیوهای درون گالری که می خواهد فشرده شود، ضربه بزنید. سپس چکمارک بالای صفحه را انتخاب کنید.

در ادامه یک اسلایدر پیش روی شما قرار می گیرد که با استفاده از آن می توانید میزان فشرده سازی ویدیو را مشخص کنید. هرچقدر نرخ فشرده سازی بالاتر باشد، حجم آن کاهش بیشتری می یابد اما از سوی دیگر تاثیر منفی بیشتری روی کیفیت ویدیو دارد. با توجه به این موضوع باید به یک تعادل میان حجم و کیفیت برسید و سپس روی آیکون قرار گرفته در گوشه سمت راست بالای صفحه ضربه بزنید.

صبر کنید تا ویدیو فشرده شود و حجمش کاهش پیدا کند. در نهایت با لمس آیکون Save، این ویدیو را در اپ فوتوز ذخیره کنید.

در این مقاله سعی کردیم نحوه کاهش حجم ویدیو ها با دستگاه ها و پلتفرم های مختلف را به شما آموزش دهیم؛ از کامپیوتر ویندوز گرفته تا مک و گوشی های هوشمند. شما می توانید بدون افت کیفیت و البته با افت کیفیت حجم ویدیوها را کاهش دهید.

سوالات رایج درباره کم کردن حجم فیلم

چگونه در کامپیوتر حجم فیلم ها را کم کنیم؟

در کامپیوتر می توانید با استفاده از برنامه هندبریک بدون افت کیفیت ، حجم فیلم را کم کنید. برای اینکار می توانید تنظیمات مربوط به صدا، رزولوشن و کدک را تغییر دهید. یکی دیگر از راه های کم کردن حجم فیلم در کامپیوتر، تبدیل آن ها به فایل ZIP است.

بهترین برنامه های کاهش حجم فیلم در ویندوز و مک کدامند؟

در کامپیوترهای ویندوزی می توانید از نرم افزارهایی مانند Freemake video converter و Handbrake استفاده کنید. البته استفاده از  Video Editor ویندوز هم وجود دارد. در محصولات مک برای فشرده سازی و کاهش حجم ویدیوها می توانید به سراغ هندبریک یا QuickTime Player بروید.

آیا امکان کاهش حجم ویدیو به صورت آنلاین وجود دارد؟

بله سرویس های مختلفی برای این کار توسعه پیدا کرده اند که از میان آن ها می توان به وب سایت Free Convert و VEED اشاره کرد. هرچند با توجه به اینکه چنین فرایندی حجم زیادی از اینترنت شما می گیرد، پیشنهاد می کنیم به سراغ نرم افزارهای مخصوص این کار بروید.

آیا می توان با گوشی حجم فیلم را کم کرد؟

بله در گوشی های اندروید و آیفون می توانید با استفاده از اپ های متنوع مانند Video Compress و Video Compress – Shrink Video حجم ویدیوها را کاهش دهید.

منبع: دیجیاتو.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

18 − دوازده =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *