در بین اهالی نجوم یا به اصطلاح صحیح تر کیهان شناس ها، بودند کسانی که در اواخر عمر به دلایل گوناگون نابینا شدند اما با این وجود به پژوهش و تولید علم ادامه دادند. «گالیله»، یکی از معروف ترینِ این افراد است. چند روز پیش اما برخی وبسایت های آمریکایی به مناسبت روز ملی علم، به سراغ یک فیزیکدان و کیهان شناس نابینا رفته بودند که اتفاقاً نه در کهنسالی، که از بدو تولد نابینا بوده است. دانشمندی ۷۲ ساله که بعد از جستجو دستگیرمان شد که گویا از ارج و قرب ویژه ای هم در محافل علمی در آمریکا برخوردار است. اما این مرد کیست که بی آنکه تا به حال سیرِ آفاق کرده باشد و نگاهش روی ماه و سایر اجرام آسمانی قفل شده باشد، رد پایش را در تاریخ نجوم آمریکا تثبیت کرده است؟
«کِنت کالِرز»، (Kent Cullers) در ماه ژوئیه سال ۱۹۴۹، اندک زمانی زود تر از موعد مقرر به دنیا آمد. اتفاقی که نابینایی را برایش به عنوان یک مزاحمتِ همیشگی به همراه داشت. گفته اند داخل دستگاه اینکوباتو منتظر بوده که رشدش به حد کفایت برسد تا بتواند وارد دنیای آدم ها شود اما دستگاه در امر اکسیژن رسانی سر سوزنی کم کاری کرده و نتیجه اش شده یک انسان نابغه اما نابینا.
پدر کنت هم مثل خودش فیزیکدان بود. می گوید در کودکی پدر برایش کتاب های فیزیک و کیهان شناسی می خوانده و همین هم باعث علاقه اش به این حوزه شده است. مدرسه را که تمام کرد ابتدا به سراغ روانشناسی رفت. مدت زیادی از تحصیلش در این رشته نگذشته بود که فهمید برای این کار ساخته نشده؛ این شد که به رغم همه مخالفت ها و سنگ اندازی ها، بالاخره دانشگاه را مجاب کرد که تغییر رشته بدهد. فیزیک را به عنوان رشته تحصیلی اش انتخاب کرد و آن را تا آخر خط ادامه داد و سر انجام هم توانست در سال ۱۹۸۰ اولین نابینایی در آمریکا باشد که دکترای فیزیک دریافت می کند؛ آن هم از دانشگاه معتبر و آبرومندی مثل برکلی.
تخصص کنت کالرز، دنبال کردن سیگنال هایی بود که از فضا می آمد. برای او و همکارانش این سیگنال ها از آن جهت اهمیت داشتند و دارند که ممکن است بتوانند به کمک آنها سر نخ هایی از حیات در سایر کرات را پیدا کنند. کنت برای پیگیری سیگنال های فضایی الگوریتم هایی هم ابداع و طراحی کرد که همچنان هم در مؤسسات کیهانشناسی از آنها استفاده می شود. کار را ابتدا با «سِتی» (SETI) شروع کرد. ستی یک مؤسسه غیر انتفاعی است که تنها حوزه کاری اش پیگیری نشانه های حیات در کرات دیگر است. بعد از مدت کوتاهی به ناسا پیوست و از همین دست کار ها آنجا هم انجام داد. در ۱۹۹۵ دوباره از شغل خودش در ناسا استعفا کرد و باز به عنوان دانشمند ارشد و مدیر پروژه به ستی برگشت و تا ۲۰۰۵ هم با همین مؤسسه غیر انتفاعی ادامه داد.
کنت کالرز سوژه خوبی هم برای فیلم ساز ها بوده است. همسرش «لیظا پاورز» که عکاس و فیلمساز مستند است یک فیلم کوتاه در باره زندگی او در دهه نود میلادی ساخت. همچنین اگر اسم فیلم «تماس» یا «Contact» را شنیده باشید، جالب است بدانید که شخصیت اولش را بر اساس زندگی کنت کالرز ساخته اند. این دانشمند و کیهانشناس نابینا ده ها مقاله علمی در زمینه فیزیک و اختر فیزیک از خود به جا گذاشته و کیهانشناسان آمریکا همچنان از ثمره تلاش هایش بهره ها می برند.
منبع: ایران سپید.