از همان روز اول که نابینایان ایرانی پا در بازار گسترده اندروید گذاشتند تا همین لحظه حاضر یکی از دغدغه های بسیاریشان این بوده که بتوانند یک گوشی با صفحه کلید فیزیکی پیدا کنند که هم نیازشان به گوشی های هوشمند را برطرف کند و هم در محیط هایی که کار با گوشی لمسی در آنها سخت است بتوانند به کمک صفحه کلید فیزیکی کارشان را به سادگی روزگار نوکیا راه بیندازند.
سامسونگ گلکسی فولدر و یکی دو مدل در میان گوشی های برند بلک بری از جمله مواردی بود که چند وقتی بارقه های امید را در دل برخی کاربران روشن کرد اما این بارقه به سرعت به خاموشی گروید؛ چه، کیبورد این گوشی ها تمام نیاز یک کاربر را برطرف نمی کردند. حالا چند وقتی است زمزمه یک سیستم عامل جدید، باز فکر نابینایان را به خود معطوف کرده. صحبت از سیستم عامل KAIOS است که گویا گوشی هایی که بر اساس این سیستم عامل تولید می شوند با قیمت هایی به مراتب ارزان تر از سایر هوشمندها در بازار عرضه می شوند.
اما ماجرای گوشی های مبتنی بر KAIOS دقیقاً چیست؟
KaiOS یک سیستم عامل برای گوشی های «فیچر فون» (Feature phone) است. چنین گوشی هایی اگرچه بسیار ساده و ارزان هستند، ولی از قابلیت هایی مانند اتصال به اینترنت، دوربین عکاسی، رادیو و ضبط صدا بهره می برند. این پلتفرم بر مبنای پروژه Boot to Gecko توسعه یافته که آن هم جانشین Firefox OS بود. از آنجایی که این یک پلتفرم مبتنی بر وب است، برای اجرا به قدرت و حافظهٔ زیادی نیاز ندارد و حداقل مموری مورد نیاز برای آن، فقط ۲۵۶ مگابایت است.
KaiOS این وعده را می دهد که می تواند اپلیکیشن های مدرنی مانند واتس اپ را برای افرادی که تا حالا مالک یک گوشی هوشمند نبوده اند، به ارمغان بیاورد. بنابراین، رابط کاربری آن بر اساس گوشی های سنتی مجهز به دکمه های فیزیکی و فاقد نمایشگرهای لمسی طراحی شده است.
در ضمن این سیستم عامل از انواع استانداردهای ارتباطی مانند ۴G، NFC برای پرداخت، سیم کارت دوگانه و وای فای پشتیبانی می کند.
گوشی های مبتنی بر KaiOS قیمت بسیار کمی دارند زیرا این گجت ها از مشخصه های بسیار ساده ای بهره می برند. یکی از محبوب ترین گوشی های این سیستم عامل، JioPhone نام دارد که در هند با قیمت ۲۰ دلار به فروش می رسد.
همانطور که گفته شد، این گوشی ها مجهز به صفحه کلید فیزیکی و فاقد صفحه لمسی هستند. در طراحی بسیاری از گوشی های مبتنی بر KAIOS برخی قابلیت های دسترسی پذیری هم در نظر گرفته شده است. تضاد رنگ و درشت نما و مهم تر از همه اینها، صفحه خوان، از جمله مواردی است که در گوشی های KAIOS تعبیه شده اند. البته این قابلیت ها در همه گوشی ها یکسان نیست و کیفیت عملکرد هر کدام از این امکانات هم لزوماً با گوشی های دیگر برابری نمی کند. صفحه خوانی که بر روی KAIOS نصب شده، «رید اوت» (Read Out) نام دارد. صفحه خوانی که طبق بررسی ها در محیط خودِ سیستم عامل تا حدود زیادی کار را راه می اندازد اما هیچ تضمینی برای عملکرد قابل قبول آن در نرم افزارهای مختلف وجود ندارد. مثلاً طبق شنیده ها و خوانده ها، واتسپ، جزو برنامه هایی است که رید اوت هیچ کمکی به استفاده از آن نخواهد کرد.
سهولت طراحی و توسعه در محیط KAIOS نوید یک سیستم عامل دسترسی پذیر را در آینده ای نه چندان دور می دهد؛ اما در حال حاضر، نمی توان به عنوان سیستم عاملی قابل استفاده روی آن حسابی باز کرد.
شاید اگر روزی بتوان موتور صوتی هایی نظیر ایسپیک را به این سیستم عامل شناساند و منو فارسی را به آن افزود، بتوان امیدوار بود که یک گوشی ارزان، هوشمند و دارای صفحه کلید متولد شده که به آرزوی قدیمی نابینایان جامه عمل می پوشاند.
منبع: ایران سپید.