جوان نابینای هندی با خستگی بیگانه است: این روزها به مدد برنامه هایی مثل خندوانه، حالا دیگر بسیاری از ایرانیان با هنری به نام «stand-up comedy»، و آدمهایی که خود را «استند آپ کمدین» میدانند، آشنا شده اند. استند آپ کمدینها، آدمهایی هستند که روی یک صحنه می ایستند و برای مردم صحبت میکنند. حرف را که همه میزنند اما تفاوت حرف زدن این آدمها با بقیه در این است که آنها از چاشنیِ طنز در کلام و رفتار و صحنه گردانیشان استفاده میکنند. یک نابینای هندی این روزها توانسته در میان استند آپ کمدینهای این کشور اسم و رسمی برای خود به هم بزند. «Nidhi Goyal»، دختر ۳۱ ساله ای است که بیماری آر پی در ۱۵ سالگی او را به جمع نابینایان اضافه کرده است. ماجرای کمدین شدنش هم مثل خودش عجیب غریب است. او تا همین چند وقت پیش اصلاً فکرش را هم نمیکرده که روزی کمدین شود.
ماجرا را اینطور نقل میکند که «من در حوزه حقوق معلولین و تبعیض جنسیتی فعالیت میکردم و در حوزه معلولین، بیشتر مباحث مربوط به دسترسپذیری را پیگیری میکردم.
در زندگی روزمره با اتفاقاتی مواجه میشدم که همه آدمها به طور معمول با آن دست به گریبان هستند اما وقتی آن اتفاقات را با چاشنی طنز برای دوستانم تعریف میکردم، شاهد بودم که آنها از مدل تعریف کردنِ من بسیار میخندند.
علاوه بر این، وقتی لطیفه ای را برایشان تعریف میکردم، بسیار استقبال میکردند و آن لطیفه و شیوه بیان من تا مدتها در ذهنشان باقی میماند. چند وقت پیش بود که یکی از دوستانم به من پیشنهاد داد که یک استند آپ کمدی اجرا کنم.
او از من خواست تا اتفاقات شش ماه پیش را یادداشت کنم و با آن یک سناریو برای برنامه ام بسازم. من هم این کار را کردم و از قضا بسیار هم مورد توجه قرار گرفت.»
اولین اجرای این کمدین نابینا، فوریه 2017 رقم خورد. این اجرا هم در یک سالن و در حضور مردم انجام شد، هم به شکل آنلاین برای سایر علاقمندان روی اینترنت قرار گرفت. از آنجا که سناریوی این برنامه بر اساس زندگی روزمره این کمدین نابینای فعال در حوزه حقوق معلولین نوشته شده بود، بیشتر محتوای آن هم به معلولین و حواشی زندگی آنها و نحوه برخورد جامعه با این افراد میپرداخت.
«نیدهی» درباره نخستین اجرا میگوید: «در این اجرا لحظه ای هست که من شروع به راه رفتن روی سن میکنم و آنجا است که تماشاچیها میفهمند من نابینا هستم. در آن لحظه هر کس با خود فکری میکند.
حالا چه باید کرد؟ اگر او کمک بخواهد تکلیف چیست؟ اگر زمین بخورد چه کنیم؟ اینها نمونه ای کوچک از آن چیزی است که در جامعه به سر معلولین میآید. جامعه دوست دارد کاری برای این افراد انجام دهد اما دقیقاً نمیداند آن کار چه باید باشد. من در کمدیهایم سعی میکنم این مفاهیم را برای مخاطبانم تبیین کنم.» اولین اجرای نیدهی در اینترنت بیش از ۴۰۰ هزار نفر تماشاچی داشته است. او سعی دارد با استفاده از کمدی، نگاه جامعه به پدیده معلولیت را اصلاح کند.
گویال فعالیت هایش را به کمدی محدود نکرده و در حقیقت می توان اینطور اذعان کرد که او یک فعال تمام وقتِ حقوق زنان و به طور خاص زنان و دختران دارای معلولیت است. مؤسسه و نهاد و مرکزی در بمبئی نیست که در حوزه حقوق زنان کار کند و گویال جزو افراد کلیدی آن نباشد. او ارتباط تنگاتنگی را هم با نهاد های حقوق بشری مرتبط با سازمان ملل ترتیب داده است. کتاب ها و مقالات و تألیفاتی هم در زمینه زنان دارای معلولیتی که قربانی تعرض یا تجاوز جنسی شده اند از او منتشر شده است. گویال در سال ۲۰۱۸ از سوی وبسایت خبری «ای بی پی» به عنوان زنِ برتر سالِ هندوستان انتخاب شده است.
منبع: ایران سپید.