معرفی برگزیدگان دومین دوره ی جشنواره ی کاما

مراسم اختتامیه دومین دوره جشنواره ملی کاما «کتاب افراد معلول ایران» روز سه‌شنبه۱۴ آذرماه با حضور علی‌اکبر جمالی رئیس شورای سیاستگذاری جشنواره کاما و مدیرعامل انجمن نابینایان ایران، مهدی رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، عصمت مؤمنی معاون کتابخانه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کامران عاروان دبیر علمی جشنواره کاما و مدیرعامل جامعه معلولین ایران، فاطمه ثقفی، رئیس کتابخانه دانشگاه تهران، حمید صاحب، مدیرکل اداره سلامت معاونت فرهنگی اجتماعی شهرداری تهران، محمد نوری مدیرعامل دفتر فرهنگ معلولین، احمد رمضانی مدیر آموزش سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور، افروز صفاری‌فرد مدیرکل پیشگیری از معلولیت‌ها و تلفیق اجتماعی سازمان بهزیستی کشور، مینو یثربی مدیر اسبق مرکز توانبخشی خزانه و عضو شورای سیاستگذاری جشنواره، امیر سرمدی عضو هیئت مدیره انجمن نابینایان ایران و مدیر‌مسئول ماهنامه نسل مانا، روح الله ساعی دبیر کارگروه نابینایان نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و کلیه اعضای شورای سیاستگذاری دومین دوره جشنواره کاما در تالار قلم سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی انجمن نابینایان ایران: در ابتدای مراسم و پس از قرائت قرآن و پخش سرود جمهوری اسلامی، علی اکبر جمالی مدیرعامل انجمن نابینایان ایران ضمن خیر مقدم به حاضرین، با اشاره به همکاری ارگان‌های مختلف فرهنگی با انجمن نابینایان کشور برای برگزاری دومین دوره جشنواره ملی کاما بیان کرد: امیدواریم همکاری نهادها، ارگان‌ها و دستگاه‌های مختلف برای تداوم جشنواره ملی کاما تداوم داشته باشد، تا بتوانیم دوره‌های آتی را باشکوه‌تر برگزار کنیم.

وی به سابقه فعالیت انجمن نابینایان کشور اشاره کرد و افزود: انجمن نابینایان کشور ۳۰ سال پیش تشکیل شد. این تشکل مردم‌نهاد خدمات متنوعی مانند خدمات حمایتی، توان‌بخشی، آموزشی، دارویی، کمک‌درمانی، مددکاری، مشاوره‌ای را به اعضا خود ارائه می‌کند. انجمن در ادامه این نوع خدمات، ایده برگزاری یک رویداد فرهنگی را اجرایی کرد. جمالی با ابراز امیدواری برای تداوم جشنواره کاما و دیگر خدمات فرهنگی انجمن ادامه داد: در حوزه فرهنگی خدمات مفیدی را ارائه می‌کنیم که امیدواریم توسعه پیدا کند. علاوه‌بر جشنواره کاما، اقدام به انتشار یک ماهنامه تخصصی برای نابینایان کرده‌ایم که سه سال است نشریه نسل مانا را منتشر می‌کنیم. مدیرعامل انجمن نابینایان ایران با گلایه از کم‌کاری برخی دستگاه‌ها در جریان برگزاری دومین دوره جشنواره ملی کاما گفت: متاسفانه در این دوره، آن‌طور که توقع می‌رفت برخی دستگاه‌ها در برگزاری این رویداد همکاری نداشتند.

جمالی با تأکید بر نقش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در افزایش دسترسی نابینایان به کتاب بیان کرد: امیدواریم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که قطب ارائه خدمات فرهنگی در کشور است، بیش از گذشته در کنار انجمن نابینایان باشد تا از خدمات مادی و معنوی آن بهره‌مند شویم.

در ادامه مراسم، کلیپی که نگاهی ادواری به اولین دوره برگزاری جشنواره کتاب نابینایی و کم‌بینایی در سال 96 و دو دوره جشنواره کاما در سال 98 و 1402 داشت پخش شد.

  • جشنواره ملی کاما تأثیر قابل توجهی در شناسایی و شناخت متقابل فعالان این حوزه دارد

کامران عاروان، دبیر علمی جشنواره «کاما» و مدیرعامل جامعه معلولین ایران با تاکید بر جایگاه مطالعه در حوزه معلولیت گفت: تا زمانی که درد و مسائل دنیای معلولیت تشریح و نوشته نشود، توجه به این مسائل در سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری‌ها دیده نخواهد شد.

وی با تأکید بر تأثیرگذاری مثبت جشنواره ملی کاما بر درک بهتر مسائل معلولان افزود: جشنواره ملی کاما، تأثیر درخور توجهی در شناسایی و شناخت متقابل فعالان این حوزه دارد. عاروان با بیان اینکه عایدی مالی نویسندگی را بسیار اندک است، ادامه داد: عایدی نویسندگان و پدیدآورندگان، حتی بعد از ۲۰ سال فعالیت با دستمزد یک فوتبالیست برای حضور در دوبازی نیست! درحالی‌که ماندگارتر است. حمایت معنوی از آثار پدیدآورندگان مباحث حوزه مطالعات معلولین مهم‌تر از حمایت‌های مادی است؛ به‌این معنا که این آثار دیده و ارزش‌گذاری شوند.

دبیر علمی جشنواره کاما گفت: شاید لازم است، افراد معلول از خود بنویسند؛ از فضای احساسی دور و درباره واقعیت‌های زندگی خود بنویسند. بسیاری از این آثار ظرفیت تبدیل شدن به فیلم‌نامه و نمایش‌نامه را دارند؛ بنابراین دعوت می‌کنم پدیدآورندگان به فیلم‌نامه‌نویسی توجه داشته باشند.

در ادامه این مراسم، آواز سنتی ایرانی به همراه همنوازی تار و تنبک توسط هنرمندان نابینا به سرپرستی جعفر حسینی اجرا شد.

  • وجود 9 هزار کتاب صوتی و 2 هزار کتاب بریل در کتابخانه ملی برای نابینایان

دکتر عصمت مؤمنی معاون کتابخانه ملی، در تبیین اهداف برگزاری جشنواره‌های مرتبط با معلولین گفت: هدف از برگزاری جشنواره‌هایی مانند کاما، درک مسائل معلولان و حمایت از حقوق و رفاه و حمایت‌های فرهنگی و اجتماعی آن‌ها است. جبران ضعف آگاهی‌های عمومی به نیازمندی‌های جامعه معلولان به توجه و برنامه‌ریزی نیاز دارد. به‌طور کلی، یکی از عوامل موثر در بهبود این وضعیت، فهم کرامت انسانی است.

معاون کتابخانه ملی ادامه داد: کرامت انسانی به‌معنای ارزش‌گذاری و حرمت گذاشتن به همه انسان‌ها، ساختار وجودی انسان‌ها و بهترین ساختار آفرینش در هستی است. در این ساختار برای انتقال اطلاعات و دانش موثر به ایجاد روابط و هدایت آن‌ها مبتنی بر کرامت انسانی نیاز است. کلام و جملات خوانده و مطالعه می‌شود، اگر بتوانیم کلام خود را به‌خوبی منتقل کنیم. اگر این فرآیند به درستی انجام شود، حس و درک متقابل را خواهیم داشت.

مومنی درباره خدمات کتابخانه ملی به جامعه معلولان بیان کرد: کتابخانه ملی ایران، بیش از ۹ هزار کتاب گویا، ۲ هزار کتاب بریل و ۲ هزار و ۵۰۰ مجله، نشریه و تجهیزات مناسب برای منابع کتابخانه‌ای ویژه جامعه معلولان دارد. از ناشران تقاضا می‌کنم منشورات خود را به این گنجینه بزرگ ملی ایران واسپاری کنند تا علاوه بر فرآیند گردآوری، زمینه پردازش در این مجموعه فراهم شود.

  • رشد 50 درصدی آثار ارسالی به دومین دوره جشنواره ملی کاما

در ادامه و در غیاب مهندس منصور شادکام رئیس ستاد و دبیر اجرایی دومین دوره جشنواره ملی کاما، امیر سرمدی عضو هیئت مدیره و عضو شورای سیاستگذاری جشنواره کاما گفت: فرایند اجرایی جشنواره امسال، پس از چهار سال وقفه آغاز شد و نخستین جلسه شورای سیاستگذاری دومین دوره کاما، هفتم خرداد ماه سال جاری تشکیل شد. وی افزود: اول تیرماه که فراخوان ارسال آثار به دبیرخانه جشنواره منتشر شد، در نهایت ۲۰۲ اثر تا 15 شهریورماه به دبیرخانه ارسال شد. کتاب‌هایی که از ابتدای سال ۱۳۹۸ تا اسفند ماه ۱۴۰۱ چاپ شده بودند، می‌توانستند در این دوره از جشنواره شرکت کنند. همچنین آثاری که در ادوار قبلی جشنواره‌های نابینایی و کم‌بینایی جز آثار برگزیده و شایسته تقدیر نبودند، امکان شرکت در دومین دوره جشنواره کاما را داشتند.

سرمدی بیان کرد: از نظر کمی نسبت به دوره نخست جشنواره، نزدیک ۵۰ درصد آثار رسیده به جشنواره افزایش داشته است. در دوره نخست جشنواره کاما ۴۸ اثر از میان ناشران بریل به جشنواره ارسال شده بود که اگر آنها را از سایر کتاب‌های ارسالی کسر کنیم، در دومین دوره جشنواره، رشد ۱۱۷ درصدی را شاهد بودیم که باید آن را به فال نیک گرفت. سرمدی در خصوص فرایند داوری آثار گفت: از ۲۰۲ اثری که به جشنواره ارسال شد، ابتدا تمامی آثار توسط داوران خانه کتاب و ادبیات ایران داوری شدند و کتاب‌هایی که یک رأی مثبت دریافت کردند، توانستند به مرحله دوم جشنواره راه پیدا کنند. در مرحله دوم که ۴۲ عنوان کتاب به این مرحله رسیدند، هر عنوان کتاب را دو داور بررسی کردند و آثاری که ۷۰ امتیاز به بالا را به‌دست آوردند، توانستند به دور نهایی جشنواره راه پیدا کنند. در نهایت آثاری که بالا‌تر از ۸۰ امتیاز را ازآن خود کردند، جزو آثار برگزیده و کتاب‌هایی که بین ۷۰ تا ۸۰ امتیاز به دست آوردند در زمره شایستگان تقدیر قرار گرفتند. عضو هیئت مدیره انجمن نابینایان ایران ضمن قدردانی از حامیان این دوره از جشنواره گفت: اگرچه حمایتگری سازمان‌های باورمند به مسوولیت اجتماعی در حوزه معلولان جای دلگرمی است، اما بسیاری از دستگاه‌ها، شرکت‌ها و بانک‌ها که می‌توانستند حامی این دوره از جشنواره باشند، اما حمایت خود را از جشنواره دریغ کردند. وی افزود: میزان جوایز این دوره نسبت به اولین دوره جشنواره کاما که یک تا دو میلیون تومان بود، در دوره دوم رشد ۶ تا ۸ برابری داشت و برای افراد برگزیده 120 میلیون و شایستگان تقدیر 80 میلیون ریال بود. البته طبق تصمیم اعضای شورای سیاستگذاری، جوایز گروه مترجمان دو میلیون تومان کمتر بود. اگرچه نسبت به تورمی که از سال ۱۳۹۸ تا کنون شاهد آن بودیم، جوایز فعلی نیز آنطور که باید متناسب با زحمات و دغدغه‌های افراد برگزیده و شایسته تقدیر نیست. از سازمان بهزیستی که جوایز افراد دارای معلولیت را تأمین کرده است، تشکر می‌کنم. همچنین جا دارد از حمایت خانم یثربی که افزون بر جایزه نقدی، ساعت بریل را به نابینایان برگزیده و شایسته تقدیر اهدا کردند، تشکر کنم.

 

سرمدی ضمن گلایه از سازمان آموزش و پرورش استثنایی گفت: با توجه به محورهای جشنواره، انتظار میرفت سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور در میان اعضای شورای سیاستگذاری مشارکت جدی‌تری داشته باشند اما همچون دوره نخست جشنواره، توجهی به کاما نکردند و نماینده این سازمان در جلسات شورا حاضر نشد. همچنین از وزارت ارشاد نیز انتظار داریم  به این حوزه توجه ویژه‌تری داشته باشد. عضو شورای سیاستگذاری جشنواره کاما با تأکید بر اینکه برگزاری چنین جشنواره‌هایی برای معلولان انگیزه‌بخش است، افزود: این امر تنها با حمایت سازمان‌ها و نهادهای اصلی و تخصصی حوزه معلولین محقق می‌شود و در صورت پای کار آمدن آنها اتفاقات خوبی رقم خواهد خورد. سرمدی با اشاره به اعضای شورای سیاستگذاری جشنواره کاما گفت: جا دارد از طرف انجمن نابینایان ایران از کلیه اعضای شورا سرکار خانم شادی و دکتر ساعی از نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، خانم رجبی‌فرد از خانه کتاب و ادبیات ایران، آقای عربشاهی از معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، آقای یاوری از سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، خانم علیآبادی از معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری اداره کل سلامت، خانم هاشمی و حسین روحانی از سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، دکتر نعمتی از سازمان بهزیستی کشور و سرکار خانم یثربی که عضو شورای سیاستگذاری دومین دوره جشنواره کاما بودند تشکر کنم. سرمدی با اشاره به ایجاد یک نمایشگاه دائمی در کتابخانه ملی برای آثار ارسالی به دومین دوره جشنواره کاما گفت: کلیه 202 اثر ارسالی به دبیرخانه جشنواره، در قالب یک نمایشگاه دائمی در محل خدمات ویژه کتابخانه ملی در معرض نمایش عموم گذاشته شده است. وی در پایان با اشاره به رونمایی از دایرت‌المعارف نابینایی و نابینایان گفت: به همت انجمن نابینایان ایران و دفتر فرهنگ معلولین، قرار است در سال جاری از دایرت‌المعارف نابینایی و نابینایان که در سه جلد و 2100 صفحه گردآوری شده است رونمایی شود که یکی از بهترین خبرهای امسال در حوزه کتاب افراد دارای معلولیت است.

در ادامه این مراسم، از افراد شایسته تقدیر با اهدای لوح تقدیر، تندیس جشنواره و جوایز نقدی تجلیل شد. 27 نفر در قالب 18 عنوان کتاب، به عنوان شایسته تقدیر انتخاب شدند که اسامی آنها در انتهای گزارش اشاره خواهد شد. همچنین وحیدرضا نعیمی به عنوان نماینده نویسندگان جسمی و حرکتی و وحیده نظری به نمایندگی از جامعه با آسیب شنوایی سخنرانی کردند.

  • بانک اطلاعاتی نخبگان دارای معلولیت در سازمان بهزیستی ایجاد شد

دکتر افروز صفاری‌فرد، مدیرکل پیشگیری از معلولیت‌ها و تلفیق اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در جشنواره کاما با ابراز خرسندی از گردآوری و ثبت اطلاعات ۴ هزار نخبه دارای معلولیت گفت: از دو ماه گذشته برای این امر وارد عمل شدیم و گردآوری مشخصات این عزیزان و خدمتگزاری به آنها و مجموع افراد دارای معلولیت مایه افتخار و مباهات است. صفاری‌فرد ضمن تبریک روز جهانی معلولان و قدردانی از برگزارکنندگان این جشنواره گفت: هفته جهانی معلولان فرصتی فراهم آورده که توانمندی های این افراد دیده شود و بسیار خوشحالم که در هفته جاری برای دومین بار در جمع این عزیزان هستم. نشست نخست فرصت حضور در بین نخبگان فرهنگی، علمی، ورزشی و هنری دارای معلولیت بود و امروز هم خوشبختانه در حضور اهالی کتاب و قلم هستم.
او با اشاره به لزوم اعتماد به توانمندی معلولان در جامعه گفت: سازمان بهزیستی به استعدادهای شما باور دارد و در سایه ایمان فرد معلول به توانمندی‌های خود، می‌توان در سطح کلان دید جامعه را به افراد دارای معلولیت تغییر داد و در نهایت با هم می توانیم به دستاوردهای ارزشمندی دست پیدا کنیم.
صفاری فرد با اشاره به اقدام سازمان در راستای گردآوری اسامی نخبگان دارای معلولیت گفت: از دو ماه گذشته به منظور ایجاد بانک جامع اطلاعاتی این افراد در سراسر کشور وارد عمل شدیم که در مجموع، ۴ هزار نخبه اطلاعات آنها ثبت شد. مدیرکل پیشگیری از معلولیت ها و تلفیق اجتماعی سازمان بهزیستی کشور افزود: نخبگان مایه مباهات ما هستند و ما بسیار خرسندیم که خدمتگزار آنها هستیم .
صفاری فرد گفت: اقدامات سازمان در راستای توانبخشی افراد دارای معلولیت به چند بخش توانبخشی، حمایتی و توانمندسازی افراد تقسیم می‌شود و شما نمونه بارز افراد توانمند هستید.

  • از جمله معدود دستگاه‌ها در زمینه استخدام معلولان هستیم

در ادامه این آیین، مهدی رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور گفت: نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور خود را موظف به همکاری با جامعه معلولان می‌داند. بی‌هیچ منتی، وظیفه این نهاد است که در کنار دوستان باشیم. فکر می‌کنم جزو معدود دستگاه‌هایی در کشور هستیم که از ظرفیت جامعه معلولان درفضاهای کاری استفاده کنیم و خدمات نهاد را برای آن‌ها افزایش دادیم.

وی با اشاره به جدیدترین اقدامات نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور برای جامعه معلولان افزود: خرید و توزیع ۴۰ دستگاه برجسته‌نگار هوشمند با همکاری انجمن نابینایان از جمله اقدامات جدید نهاد با هدف توسعه خدمات به نابینایان است. ایجاد ۶۰ بخش برای اعضا معلول، نابینا و ناشنوا در کتابخانه‌های عمومی کشور و مناسب‌سازی کتابخانه‌ها نیز از دیگر خدمات نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به جامعه معلولین است. به‌گفته رمضانی، با افزایش میزان مشارکت‌ها، امیدواریم همکاری شبکه گسترده کتابخانه‌ای کشور برای برگزاری رویدادهای مختلف توانمندسازی، آموزش و سایر همکاری‌ها تقویت شود.

در ادامه، از ناشرین برتر در حوزه معلولان تجلیل شد که اسامی آنها در انتهای گزارش اشاره شده است. در این نشست از ناشرانی تجلیل به عمل آمد که کتاب‌های آنها در میان آثار برگزیده و شایسته تقدیر دومین دوره جشنواره کاما قرار داشت. در این قسمت، دکتر احمد رمضانی مدیر انتشارات بوی کاغذ، به نمایندگی از ناشران صحبت کرد. همچنین در بخش ناشرین بریل، از ماهنامه نسل مانا در حوزه نشریات و از نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در حوزه چاپ کتب بریل تجلیل شد. امیر سرمدی مدیر‌مسئول ماهنامه نسل مانا به نمایندگی از این مجله و دکتر روح‌الله ساعی به نمایندگی از نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به روی سن آمدند.

  • آشفتگی اوضاع چاپ و نشر بریل در ایران

دکتر روح الله ساعی دبیر کارگروه نابینایان نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با اشاره به اوضاع آشفته نشر بریل در ایران گفت: در حال حاضر شاید تنها 5 ناشر فعال در حوزه نابینایان در کشور داشته باشیم. نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در این زمینه بسیار فعال بوده است و در حال حاضر دو مرکز تبریز و آیت الله خامنه‌ای در قم جز مراکزی هستند که بار چاپ بریل در سطح گسترده در کشور را به دوش می‌کشند. آخرین کتابی که در تیراژ 300 نسخه به خط بریل چاپ شد مربوط به یک کتاب آشپزی بود که مورد استقبال گسترده جامعه نابینایان قرار گرفت.

ساعی ضمن اشاره به مشکلات چاپ بریل گفت: تأمین کاغذ یک مسئله جدی است که همگان باید به آن توجه کنند. فرسودگی زیرساخت چاپ بریل و ضرورت تهیه بیشتر چاپگرهای بریل و مسائل مربوط به صحافی، از جمله دیگر مشکلات ناشران بریل است. ساعی در پایان از سازمان بهزیستی کشور و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تقاضا کرد پیرو قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت، توجه بیشتری به توسعه و ترویج چاپ بریل در کشور برای نابینایان داشته باشد.

  • کتاب دریچه راهیابی به دنیای عقلانیت است

مدیرکل اداره سلامت شهرداری تهران در اختتامیه جشنواره کتاب معلولان ایران با اشاره به اولویت بخشی شهرداری به تفکر و اندیشه گفت: کتاب دریچه راهیابی به دنیای عقلانیت است و شهرداری در راستای ارج نهادن به شأن والای اندیشه، از دومین جشنواره کتاب معلولان ایران حمایت کرد و این مهم مایه مباهات ماست.

دکتر حمید صاحب در آیین پایانی جشنواره کاما با اشاره به فاخر بودن جشنواره کتاب معلولان و طرح پرسشی در زمینه نقل کتاب در تفکر و تعقل گفت: آیا مشکل بشر فقر اندیشه و فقر فکر وفقدان عقلانیت لازمه نیست؟ ما شاهد شمار زیادی از بزه‌ها در جامعه هستیم آیا این آسیب‌ها بر اساس تعقل شکل گرفته‌اند؟

صاحب ادامه داد: وسعت انسان به اندازه اندیشه اوست و کتاب دریچه و مجرایی به دنیای عقل و اندیشه ناب است. کتاب به انسان وسعت وجودی ارزانی می‌کند. به مجریان، انجمن‌ها و نویسندگانی که در برگزاری جشنواره‌هایی از جنس‌کاما مشارکت می‌کنند دست مریزاد می‌گوییم.

او با اشاره به مأموریت فراکالبدی شهرداری تهران، تأکید کرد: شهرداری نهادی نه تنها خدماتی در حوزه کالبدی، بلکه باید در حوزه روح شهر و شهروندی و فکر و اندیشه نیز خدمت رسان مردم باشد. این موضوع مهم پیشتر کمتر مورد توجه قرار می‌گرفت اما در مدیریت جدید شهرداری، تکریم اندیشه و مقدمات آن با اولویت‌بخشی به کتاب به منصه ظهور رسیده است.

  • تولید 1300 عنوان کتاب صوتی در دانشگاه تهران برای نابینایان

دکتر فاطمه ثقفی، رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد علمی دانشگاه تهران با تأکید بر توانمندی افراد دارای معلولیت، درباره امکانات کتابخانه دانشگاه تهران برای جامعه معلولان گفت: دهه ۹۰ با استاندارد‌سازی کتابخانه دانشگاه تهران، ۱۳۰۰ کتاب برای نابینایان صوتی شد و رایگان در اختیار مخاطبان قرار گرفت.

وی با اشاره به بهره‌مندی کتابخانه دانشگاه تهران از فناوری نوین در تولید کتاب گویا گفت: تصمیم داریم در ادامه با استفاده از این فناوری به تولید کتاب گویا ادامه دهیم.

رئیس کتابخانه دانشگاه تهران افزود: همکاران در کتابخانه دانشگاه تهران، هر روز به‌عنوان دستیار آموزشی و پژوهشی، به پرسش‌های اعضای نابینا و کم‌بینا پاسخ و سالانه حدود ۱۳ تا ۱۴ هزار صفحه مطلب برای این اعضا کپی و در اختیار آن‌ها قرار می‌دهند.

ثقفی با تأکید بر پرهیز از ترحم به افراد دارای معلولیت گفت: افراد دارای معلولیت از توانایی‌های درخور توجهی برخوردارند. بنابراین شهر محل زندگی آن‌ها باید به‌گونه‌ای باشد که به‌راحتی رفت و آمد و فعالیت کنند.

در ادامه این نشست، از آثار برگزیده دومین دوره جشنواره کاما با اهدای لوح تقدیر، تندیس جشنواره و جوایز نقدی تجلیل شد. در این بخش 11 نفر در قالب 8 عنوان کتاب تجلیل شدند که فهرست کامل آن در انتهای گزارش اشاره خواهد شد. در این بخش، موسی عصمتی شاعر نابینا به نمایندگی از نویسندگان با آسیب بینایی سخنرانی کرد و یکی از سروده‌های خود را خواند.

در ادامه مراسم از فعالان رسانه‌ای پوشش دهنده اخبار و رویداد‌های کاما تقدیر شد. در این بخش از مهین داوری خبرنگار خبرگزاری آتیه آنلاین، سمیه حسن‌نژاد از خبرگزاری ایبنا، مجید سرایی خبرنگار فرهنگی روزنامه ایران سپید، اشکان آذرماسوله مجری و سردبیر برنامه رادیویی شش نقطه و امیر سرمدی مدیر روابط عمومی انجمن نابینایان ایران تجلیل شد.

در انتهای این مراسم نیز بیانیه جشنواره که در پایان این گزارش آورده شده است، توسط مهدی مجنونی مجری برنامه قرائت شد.

این مراسم که از ساعت 9.45 دقیقه آغاز شده بود، در ساعت 12.45 دقیقه ظهر خاتمه یافت و در پایان از کلیه مهمانان با صرف ناهار پذیرایی شد.

در ادامه این گزارش، به فهرست آثار برگزیده، شایسته تقدیر و ناشران برتر حوزه معلولان اشاره می‌شود. همچنین فایل صوتی کامل مراسم را می‌توانید در انتهای گزارش دانلود کرده و گوش کنید.

 

فهرست آثار برگزیدگان دومین دوره جشنواره ملی کاما (کتاب افراد معلول ایران)

ردیف نام و نام خانوادگی نوع معلولیت حوزه اثر عنوان اثر برگزیده
۱ الهام توکلی _ روانشناسی (مترجم)

کتاب مشکلات رفتاری کودکان با نشانگان داون

سارا یدالهی _
سارا آقا بابایی _
۲ زهرا خسروی ریک بینایی زبان-گویش های محلی (مولف)

کتاب تلمشه مثل

۳ موسی عصمتی بینایی ادبیات-شعر معاصر (مولف)

کتاب بریل های ناگزیر

۴ فاطمه رضایی _ ادبیات-نثر معاصر (مولف)

کتاب جزیره تنهایی

۵ اسماعیل ترکی دستگردی

(فوت شده)

بینایی تاریخ (مولف)

کتاب یهودیان و مزدیسنان در عصر صفوی

۶ علی نوری _ مستند نگاری (مولف)

کتاب شهیدی شاهد یک قرن تلاش در عرصه ناشنوایی

۷ حسین سرکار حسن خان _ مستند نگاری (مترجم)

کتاب چرا به چشمانتان نگاه نمی کنم (پسر بچه اوتیست از دنیای خود می گوید)

۸ محمد گودرزی دهریزی _ کودک و نوجوان-داستان تالیف نوجوان (مولف)

کتاب مهمان هایی با کفش های لنگه به لنگه

اسماعیل الله دادی _

 

فهرست اسامی آثار شایستگان تقدیر دومین دوره جشنواره ملی کاما (کتاب افراد معلول ایران) آذر ۱۴۰۲

ردیف نام و نام خانوادگی نوع معلولیت حوزه اثر عنوان اثر شایسته تقدیر
۱ علی نوری _ کلیات (مولف)

کتاب افغانستان وضعیت معلولیت ها و معلولان

۲ عباسعلی حسین خانزاده _ روانشناسی (مولف)

کتاب کم توانی ذهنی

۳ الهام مقامی _ اجتماعی (مولف)

کتاب خودمراقبتی معلولین

آرام اژدری _
۴ وحیدرضا نعیمی جسمی حرکتی اقتصاد (مترجم)

کتاب زبان و اقتصاد

۵ مریم عبیدی نیا _ حقوق (مترجم)

کتاب تأملی بر سلامت زنان و دختران دارای معلولیت

ناصر سرگران بینایی
۶ کیخسرو رنگرز حق شنوایی زبان (مولف)

کتاب زبان اشاره ایرانی

حسام الدین قنبر _
مریم مسگر خویی _
وحیده نظری شنوایی
۷ حدیث کوهی نژاد جسمی حرکتی و بینایی علوم پزشکی (مولف)

کتاب دانستنی های MS

عرفان سفیدگر _
۸ مریم عربشاهی کاشی جسمی حرکتی ادبیات-شعر معاصر (مولف)

کتاب به تو فکر می کنم

۹ صادق صالحی بینایی ادبیات-نثر معاصر (مولف)

کتاب اشک و آه

۱۰ ندا رفیع زاده _ هنر-معماری و شهر سازی (مولف)

کتاب مناسب سازی بوستان های شهری

شعله نوذری _
مسعود قاسم زاده (فوت شده) _
۱۱ سروه شیخی (فوت شده) جسمی حرکتی هنر-معماری و شهر سازی (مولف)

کتاب از رویا تا واقعیت: روایتی شخصی از دسترس پذیری شهر

۱۲ سعید رضایی _ تربیت بدنی (مولف)

کتاب اختلال های حرکتی

۱۳ اباذر نصراصفهانی _ تاریخ (مولف)

کتاب روزنامه ایران سپید: کارنامه ۲۵ ساله

۱۴ وحیدرضا نعیمی جسمی حرکتی تاریخ (مترجم)

کتاب شاهنشاه

۱۵ اعظم قاسمی جسمی حرکتی مستند نگاری (مولف)

کتاب تبعیض زدایی: فعالیت های اعظم طالقانی

۱۶ امیرفرهنگ نعمتی _ داستان ترجمه کودک و نوجوان (مترجم)

کتاب داستان شاهزاده عجیب

۱۷ مریم عباس پور حقیقت بینایی داستان تالیف کودک (مولف)

کتاب مسافر جنگل

۱۸ فریبا محمدی نجف آبادی _ علوم انسانی و هنر کودک (مولف)

کتاب فرهنگ تصویری اولین عبارات و جملات کودکان

ریحانه ابوترابی نجف آبادی _

 

فهرست اسامی ناشران برتر دومین دوره جشنواره ملی کاما (کتاب افراد معلول ایران) آذر ۱۴۰۲

نام انتشارات
بوی کاغذ
توانمندان
فرهنگ و تمدن
سوره مهر
آوای نور
کالج برتر
مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی
بدرقه جاویدان
صورتی
دنیای اقتصاد
ترنجستان
ماه مینو
قلم طلایی
دانش‌گستر حقیقت
دانشگاه صنعتی شریف

 

 بیانیه پایانی دومین جشنواره ملی کتاب افراد معلول ایران (کاما)

«کتاب یار مهربانی است که همیشه در کنار دوست‌داران خود می‌ماند و با عشق و علاقه آنان را راهنمایی می‌کند. همچنین کتاب جایگاه و نقش‌های مهمی می‌تواند در سرنوشت و زندگی معلولان ایفا کند. کتاب وسیله‌ای برای درمان، توان افزایی، رشد و ارتقای اجتماعی و رسیدن به کسب درآمد است. امروز برخلاف گذشته معادن و ذخایر ثروت اصلی نیست؛ مدیران کشورها به جای هزینه کردن برای معادن به سراغ پرورش اندیشه و خلاقیت می‌روند. در واقع معدن اصلی و ذخایر ثروت در وجود انسان و در فکر آدمی است.

خدای متعال را سپاس می‌گوییم که با اهتمام سازمان‌ها و نهادهای دولتی، انجمن نابینایان ایران، جامعه معلولان ایران، ناشران و پژوهشگران حوزه معلولیت، اختتامیه دومین جشنواره کتاب افراد معلول ایران (کاما) در سطح ملی به تاریخ ۱۴ آذر ماه ۱۴۰۲ همزمان با روز جهانی معلولان به میزبانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار گردید.

فردوسی شیرین سخن در این بیت مشهورش: توانا بود هر که دانا بود ز دانش دل پیر برنا بود، توانا شدن و رهایی از سستی‌ها، ناتوانی‌ها یا کم‌توانی‌ها را در دانا شدن می‌داند. گویا فردوسی در این دوره، معلولان و عموم مردم را مخاطب قرار داده و به آنان توصیه می‌کند که راه‌کار خوشبختی و توانبخشی شما در کتاب، مطالعه و دانایی است.

قلمرو جشنواره ملی کاما، نویسندگان دارای معلولیت و ناشران و پژوهشگرانی است که در حوزه افراد دارای معلولیت کتاب منتشر کرده‌اند. بحث کتاب و کتابخوانی یکی از مسائل مهم در امور فرهنگی است و با توجه به تأکید مقام معظم رهبری بر اهمیت امور فرهنگی، از نهادهای دولتی انتظار توجه ویژه‌تری به جشنواره‌هایی از این دست می‌رود. از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری خواستاریم مجدانه به این بحث وارد شود و ضمن همکاری با این جشنواره به تکریم و حمایت از نویسندگان دارای معلولیت صاحب مقالات و کتاب‌های علمی در طرح‌های سالیانه خود اهتمام ورزد.

همچنین از سازمان‌های متولی امور معلولان از جمله سازمان بهزیستی و سازمان آموزش و پرورش استثنایی انتظار حضوری پررنگ و فعال‌تر در این جشنواره را داریم و امیدواریم طی یک برنامه‌ریزی بلند مدت به آموزش و تشویق افراد دارای معلولیت در زمینه نویسندگی و گزارش نویسی بپردازند و در ادامه شاهد افزایش کیفیت و کمیت سالیانه چاپ کتاب در این موضوعات باشیم و از این طریق توانبخشی فکری و توسعه فرهنگی بیشتر در جامعه هدف ایجاد کنیم.

از وزارت محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونت فرهنگی آن استدعا داریم همانطور که هر سال جشنواره کتاب سال و چندین جشنواره کتاب در موضوعات دیگر را حمایت و برگزار می‌نماید، به جشنواره کتاب کاما که در واقع کتاب سال افراد دارای معلولیت است، نگاه ویژه‌ای داشته باشد و انشاء الله متولی دوره‌های بعدی این جشنواره، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تصویب آیین‌نامه‌های داخلی و تخصیص اعتبارات مطلوب برای آن باشد.

داوری آثار را خانه کتاب و ادبیات ایران بر عهده داشت که از میان ۲۰۲ عنوان کتاب ارسال شده به دبیرخانه جشنواره، تعداد ۴۲ عنوان به مرحله دوم راه یافتند و سپس در داوری نهایی ۸ عنوان برگزیده و ۱۸ عنوان شایسته تقدیر شناخته شدند. در حوزه ناشران بریل نیز دو ناشر منتخب شدند.

در پایان یادآوری می‌شود دبیرخانه جشنواره کاما در طول سال فعالیت دائمی دارد و از پژوهشگران و کارشناسان خواهشمندیم پیشنهادات و انتقادات را به دبیرخانه منعکس نمایند تا با همکاری و خرد جمعی دوره‌های بعد پربارتر برگزار شود.

فایل کامل صوتی مراسم اختتامیه دومین دوره جشنواره ملی کاما به مدت حدود سه ساعت و با حجم 100 مگابایت را می‌توانید از طریق
این لینک
دانلود کرده و گوش کنید.

امیر سرمدی

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

2 × پنج =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *