محققان یک سگ رباتیک راهنما ساخته اند که وقتی قلاده آن کشیده می شود واکنش نشان داده و می تواند زندگی را برای افراد کم بینا آسان تر کند.
گروهی از مهندسان دانشکده علوم کامپیوتر دانشگاه بینگهمتون در آمریکا در حال ساخت یک سگ رباتیک راهنما برای بهبود قابلیت دسترسی افراد کم بینا هستند. سال گذشته، آن ها تمرینی را با این سگ رباتیک چهارپا انجام دادند.
اکنون، مهندسان نشان داده اند که یک سگ رباتیک فردی را به پایین راهروی آزمایشگاه هدایت می کند و با اطمینان و با دقت به دستورالعمل ها واکنش نشان می دهد.
مهندسان از اینکه در بین افراد کم بینا و نابینا، تعداد کمی از آن ها می توانند برای سراسر عمرشان یک سگ راهنمای واقعی داشته باشند متعجب بودند. آن ها با بررسی آمار ها دریافتند فقط دو درصد از افراد نابینا و کم بینا سگ راهنمای واقعی دارند.
پروفسور «شیچی ژانگ» مجری این تحقیقات گفت: استفاده محدود از سگ های واقعی راهنما به هزینه حدود ۵۰ هزار دلار و همچنین دو تا سه سال زمان برای آموزش نیاز دارد. علاوه بر این، فقط حدود نیمی از این سگ ها که آموزش خود را تکمیل می کنند، به افراد کم بینا خدمات می دهند.
به گفته این دانش پژوهان، سگ های ربات راهنما قابلیت کاهش چشمگیر هزینه ها، افزایش کارایی و افزایش دسترسی را دارند.
تلاش مهندسان دانشگاه بینگهمتون یکی از اولین تلاش ها برای ایجاد روبات راهنما پس از ابداع و کاهش هزینه فناوری ربات های چهارپاست. پس از نزدیک به یک سال توسعه، این گروه یک رابط جدید قلاده کشی برای استفاده در تقویت یادگیری ایجاد کرد.
ژانگ گفت: این ربات ها با حدود ۱۰ ساعت آموزش، می توانند به اطراف حرکت کنند، در محیط داخلی راه بروند، مردم را راهنمایی کنند، از موانع اجتناب کنند و در عین حال بتوانند کشیده شدن قلاده را تشخیص دهند.
رابط کشش به کاربر این امکان را می دهد که ربات را در یک مسیر معین در یک تقاطع راهرو بکشد و باعث می شود ربات در واکنش بچرخد.
در حالی که ربات قابلیت های خود را نشان می دهد، مهندسان معتقدند قبل از اینکه این فناوری برای استفاده در زمینه های خاص مناسب باشد، تحقیقات و توسعه بیشتری لازم است.
این مهندسان می گویند: نافرمانی هوشمندانه نیز یک مهارت مفید است. به عنوان مثال، اگر فردی دچار اختلال بینایی باشد و به سگ رباتیک بگوید وارد ترافیک شود، ربات باید موقعیت را درک کند.
ما باید در آن موقعیت به خواسته های انسان توجهی نکنیم. این ها مسیر هایی هستند که در آینده به دنبال آن هستیم.
محققان همچنین با سازمان هایی در تماس هستند که به آن ها کمک می کنند بازخورد مستقیم و ارزشمندی را از جامعه کم بینایان دریافت کنند.
از آنجایی که می توان به حافظه سگ های رباتیک نقشه هایی از مناطقی که عبور کردن از آن ها دشوار است، وارد کرد، ممکن است نسبت به سگ های راهنمای واقعی در هدایت افراد کم بینا به مقصد مورد نظرشان مؤثرتر باشند.
اگرچه این پروژه هنوز در مراحل اولیه خود است، اما دانشمندان احساس می کند این یک گام امیدوارکننده به سمت گسترش دسترسی به مناطق عمومی برای جامعه کم بیناست.
ژانگ گفت: اگر این پژوهش به خوبی پیش برود، احتمالاً ظرف چند سال می توانیم این سگ رباتیک راهنما را در مراکز خرید و فرودگاه ها راه اندازی کنیم.
منبع: آنا