محققان از دستیابی به ترکیبی جدید خبر داده اند که میتواند به پیشگیری و درمان بیماری دژنراسیون ماکولای یا همان تخریب لکه زرد شبکیه چشم کمک کند.
این بیماری مرتبط با افزایش سن، زمانی اتفاق میافتد که رگهای خونی غیرطبیعی در پشت چشم رشد میکنند و این تجمع باعث آسیب رسیدن به بخشی از شبکیه چشم تحت عنوان ماکولا میشود.
این اختلال یکی از علل اصلی نابینایی محسوب میشود که البته با تزریق منظم دارویی خاص که رشد این رگهای خونی را کُند میکند، قابل درمان است. اما تزریق این دارو به چشم برای مبتلایان به این بیماری آزاردهنده بوده و با درد همراه است.
حالا پژوهشگران دانشگاه ایلینوی شیکاگو به منظور توسعه روشی کمتر تهاجمی برای درمان این بیماری، ترکیبی را ایجاد کرده اند که فعالیت پروتئینی به نام End Binding-۳ یا به اختصار EB۳ را که در سلولهای موجود در داخل رگهای خونی وجود دارد، مهار میکند. نکته مهم این کشف و ترکیب جدید این است که به شکل قطره روی چشمها اعمال میشود.
این دانشمندان در آزمایشهایی که روی موشها و میمونهای مبتلا به این بیماری انجام دادند، مشاهده کردند که استفاده مقادیر (دوزهای) معادل دو بار در روز از این ترکیب، میتواند نشت رگهای خونی مشکلساز پشت شبکیه را متوقف کرده و به طور قابل توجهی آسیب به ماکولا را در عرض دو تا سه هفته کاهشدهد.
همچنین در این گزارش آمده که این ترکیب مهارکننده EB۳، میتواند مشکلات چشمی مرتبط با افزایش سن را معکوس کند. دانشمندان میگویند این دارو بیان ژن را به حالت طبیعی و سالم باز میگرداند.
این گروه تحقیقاتی در حال بررسی امکان استفاده از نوعی لنز ویژه برای آزادسازی خودکار این ترکیب مهارکننده EB۳ در چشم هستند.
شرح کامل این تحقیق در مجله Cell Reports Medicine منتشر شده است.
منبع: خبرگزاری صدا و سیما