یادداشت: نمایشگاه تجهیزات توانبخشی معلولان کم فروغ تر از همیشه

نویسنده: امیر سرمدی: مدیر مسؤول ماهنامه ی مانا

ششمین نمایشگاه بین المللی تخصصی تجهیزات و خدمات توانبخشی معلولان، جانبازان، سالمندان و صنایع پزشکی وابسته از روز 16 تا 19 آذر در بوستان گفتگو برگزار شد.

در سومین شماره از مجله مانا، در اسفندماه سال گذشته و به بهانه برگزاری نمایشگاه سی اس یو ان یادداشتی را با عنوان از تهران تا کالیفرنیا، تفاوت میان نمایشگاه های ما و آنها نوشتم و به مقایسه نمایشگاه های برگزار شده در حوزه توانبخشی در ایران و آمریکا پرداختم. بعد از گذشت بیش از 9 ماه متأسفانه همچنان در بر همان پاشنه می چرخد و در ششمین نمایشگاه تجهیزات توانبخشی معلولان، استاندارد های حداقلی هم پیش بینی نشده بود و شاهد کم فروغ ترین دوره برگزاری نمایشگاه در ادوار گذشته این رویداد بودیم.

محل برگزاری نمایشگاه با کم ترین راه های دسترسی

در وهله نخست، مکان برگزاری نمایشگاه محل بحث است. نظر به آنکه مهم ترین بازدید کنندگان این نمایشگاه معلولان بودند، مکان برگزاری می بایست تمامی جوانب سهولت دسترسی را دارا باشد که بوستان گفتگو فاقد دسترسی مناسب با وسایل حمل و نقل عمومی از جمله مترو و بی آر تی است. از این رو و با در نظر گرفتن ویروس کرونا، شاهد کم ترین بازدید اعضای جامعه هدف از نمایشگاه بودیم. در حوزه نابینایان، از میان 51 شرکت حاضر در نمایشگاه تنها دو شرکت پکتوس و خانه نور ایرانیان بصیر غرفه داشتند و سایر شرکت هایی که در ادوار قبل در نمایشگاه حضور می یافتند در این دوره شرکت نکردند. کم ترین امکانات رفاهی برای غرفه داران نیز در نمایشگاه پیش بینی نشده بود و نارضایتی آنها را نیز در پی داشت.

عدم طراحی یک وب سایت برای نمایشگاه

یکی از مهم ترین موارد برای برگزاری رویداد های اینچنینی، طراحی یک وب سایت برای اطلاع رسانی خبر های مرتبط با نمایشگاه، اطلاعات غرفه داران و شرکت های حاضر در نمایشگاه است. خاصه آنکه نام بین المللی را هم یدک بکشد. وقتی   مسؤولان برگزار کننده نمایشگاه تا این اندازه نسبت به بدیهی ترین موارد مورد نیاز بی توجه هستند، چگونه می توان انتظار داشت شرکت های بین المللی در نمایشگاه ما حاضر شوند؟

لزوم برگزاری نمایشگاه مجازی در دوران کرونا

نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد، برگزاری مجازی رویداد های اینچنینی در خارج از کشور است. برای مثال در همان نمایشگاه سی اس یو ان که توسط دانشگاه ایالتی کالیفرنیا برگزار می شود، به جهت شیوع کرونا شرایطی را فراهم کرده بودند تا نابینایان از سراسر دنیا بتوانند از نمایشگاه بازدید کنند و با مدیران شرکت ها به صورت متنی، صوتی و تصویری گفت وگو کنند و از آخرین دستاورد های تجهیزات توانبخشی مطلع شوند. در ایران اما چنین ساز و کار هایی وجود ندارد که با توجه به ادامه روند شیوع کرونا در کشور، پیشنهاد می شود برای دوره آینده زیرساخت فنی بازدید مجازی از نمایشگاه نیز فراهم شود.

حضور کمرنگ معاونان و کارشناسان توانبخشی بهزیستی در نمایشگاه

یکی از محاسن برگزاری نمایشگاه های اینچنینی، ارائه آخرین محصولات تولید شده در حوزه تجهیزات کمک توانبخشی است. معاونان و کارشناسان توانبخشی بهزیستی در کشور به جهت تصمیم گیری برای خرید تجهیزات در استان ها، از جمله افرادی هستند که حضور فعال شان در نمایشگاه امری ضروری است. متأسفانه در طول برگزاری چهار روزه این نمایشگاه، حضور   مسؤولان بهزیستی بسیار کم رنگ بود و نتیجه تصمیمات غلط کارشناسی برای خرید تجهیزات و عدم اطلاعات کافی کارشناسان توانبخشی بهزیستی در زمینه تجهیزات را می توان در همین عدم حضور ها جستجو کرد.

جای خالی کنفرانس ها، مقالات پژوهشی و نخبگان دانشگاهی

یکی دیگر از مواردی که در نمایشگاه های بین المللی رخ می دهد، برگزاری کنفرانس ها و ارائه مقالات پژوهشی در حاشیه برگزاری آن رویداد است. بسیاری از شرکت ها پروژه های جاری و آتی خود را در قالب مقالات پژوهشی عرضه می کنند تا کاربران در جریان فعالیت های آنها قرار بگیرند. در این بین، صنعتگران و نخبگان دانشگاهی نیز در این کنفرانس ها حاضر می شوند تا ببینند چطور می توانند ایده های برتر و فناورانه شرکت ها را به یک محصول قابل عرضه در بازار تبدیل کنند. چنین تعامل هایی متأسفانه در نمایشگاه های ما دیده نمی شود و متولیان و   مسؤولان برگزاری نمایشگاه می بایست برای دوره های آتی زمینه برگزاری کنفرانس ها و حضور دانشگاهیان را فراهم کنند.

شعار های بی پایان مسؤولان

یکی از مسؤولانی که در روز نخست از نمایشگاه بازدید کرد، دکتر حجت الله عبد الملکی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بود. وی پس از بازدید کوتاه از نمایشگاه، دو راهبرد اصلی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی را کمک به تقویت تولیدات داخلی تجهیزات توانبخشی و افزایش پوشش بیمه   ای لوازم توانبخشی به ویژه لوازم مصرفی دانست و گفت: کاهش هزینه   های تولید داخلی و توسعه پوشش بیمه   ای در حوزه تجهیزات توانبخشی را با جدیت پیگیری می   کنیم. در ارتباط با صحبت های وزیر جوان باید تصریح کرد: سیاست های دولت های گذشته برای حمایت از تولیدات داخلی همگی محکوم به شکست بوده اند. گواه این مدعا آن است که برای مثال در حوزه نابینایان تنها دو شرکت اقدام به تولید تجهیزات توانبخشی داخلی کرده اند و اندک شرکت های دیگری هم که وارد این عرصه شده اند، یا تجهیزات توانبخشی را وارد می کنند یا آنکه از این عرصه فرار کرده و زمینه کاری خود را تغییر داده اند. در گروه های دیگر معلولیتی نیز همین شرایط حاکم است. اکثر قریب به اتفاق تجهیزات توانبخشی معلولان جسمی و حرکتی و ناشنوایان نیز وارداتی است که نشان می دهد، سیاست های دولت برای حمایت از شرکت های تولید کننده تجهیزات توانبخشی داخلی کارساز نبوده است. در خصوص پوشش بیمه ای تجهیزات هم که در کشور های توسعه یافته امری مرسوم است، باید گفت اشاره دقیق و روشنی به این امکان در قانون حمایت از حقوق معلولان نشده و مادامی که آیین نامه های مورد نیاز در این ارتباط تدوین نشود، ادعای پوشش بیمه ای از تجهیزات توانبخشی معلولان تنها شعاری بیش نخواهد بود.

تعیین جایزه برای ایده های فناورانه و محصولات برتر

یکی از عواملی که می تواند انگیزه حضور استارت آپ ها و شرکت ها در نمایشگاه را افزایش دهد، ارائه مشوق های لازم و تعیین یک جایزه برای ایده های جدید فناورانه برای معلولان یا انتخاب محصولات برتر است. متولیان نمایشگاه می توانند با مراکزی همچون معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری وارد مذاکره شوند تا برای شرکت هایی که در نمایشگاه تولیدات شان در زمره تجهیزات کمک توانبخشی برتر قرار می گیرد، تسهیلاتی را در نظر بگیرند. این امر می تواند باعث پویایی بیشتر شرکت ها و یک عامل محرک برای استارت آپ ها باشد.

لزوم تعامل با اصحاب رسانه

امیدوارم مطالب ارائه شده در این یادداشت، مورد توجه مسؤولان و متولیان برگزاری نمایشگاه در ادوار بعدی قرار بگیرد و آنها تعامل سازنده ای را با اصحاب رسانه برقرار کنند. در نبود اطلاعات مستند بر روی وب سایت یا عدم دسترسی به  بروشور هایی که اطلاعات شرکت ها و غرفه داران را در اختیار خبرنگاران قرار دهد، خود مسؤولان باید این اخبار را منتقل کنند که متأسفانه این مهم از سوی فریدون نوری،   مسؤول برگزاری نمایشگاه محقق نشد. او علیرغم درخواست ها و پیگیری های مکرر نگارنده، از ارائه اطلاعات و آمار مربوط به ششمین دوره برگزاری نمایشگاه تجهیزات توانبخشی معلولان خودداری کرد که صمیمانه امیدوارم این روند برای دوره های آتی اصلاح شود.

دانلود نسخه ی صوتی نوشته.

منبع: ماهنامه ی مانا.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

هفت + هشت =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *