چند توصیه ی مهم برای محافظت از چشم

نویسنده: مجتبی خادمی: مترجم و بنیان گذار اولین وب سایت فارسی زبان ویژه نابینایان

این ماه توصیه های مراقبتی مفیدی در خصوص چشم ها از سردبیر به دستم رسید و قبل از ترجمه دو سه مرتبه مطالعه اش کردم تا حواسم باشد هم خودم رعایت کنم و هم به دوستانم بگویم رعایت کنند. در بخش اول برخی از توصیه های محافظت از چشم را مطالعه می کنیم و در بخش دوم این ستون می خواهیم ببینیم چرا  نباید چشم های مان را در معرض آفتاب قرار دهیم.

کمربند ها را ببندید تا سوار بر خودروی دانش، بحث محافظت از چشم ها را بررسی کنیم و ببینیم چه آسیب هایی چشم های ما را تهدید می کنند و چه راهکار های پیشگیرانه ای برای شان وجود دارند.

تابستان است و باید در خصوص آسیب های تصادفی به چشم ها هشیار باشیم. حادثه به یک باره اتفاق می افتد اما با استفاده از عینک محافظ مناسب می توانیم از 90 درصد از حوادث پیشگیری کنیم. شاید تعجب کنید اگر بدانید تقریباً نیمی از آسیب های چشمی در خانه اتفاق می افتند و دلیلش تعمیرات منزل، رسیدگی به باغچه، تمیز کاری و پخت و پز است. حواس تان جمع باشد و ریسک نکنید. از خودتان و اطرافیانتان محافظت کنید. آگاهی تان را افزایش دهید و خودتان را در یک موقعیت پشیمان کننده گرفتار نکنید. اگر حادثه ای اتفاق افتاد فوراً به پزشک مراجعه کنید.

آسیب دیدگان بینایی بیش از دیگران در معرض خطر هستند چون شاید نتوانند اجسامی را که به سمت آن ها می آیند ببینند. به همین دلیل برای پیشگیری از آسیب های چشمی استفاده از عینک های حفاظت شخصی مناسب در مکان های سر پوشیده و فضا های باز اکیداً توصیه می شود. تمام شیشه های عینک را لنز هایی از جنس پلی کربنات انتخاب کنید، این جنس در برابر خرد شدن مقاوم است و در مقابل اشعه ماورا بنفش خورشید حفاظت صد درصدی را فراهم می کند.

آتش بازی

نمایش آتش بازی مطلقا کاری نیست که خودتان بخواهید انجامش دهید. این کار را به متخصصین امر بسپارید. اگر عینک ایمنی محافظ نداشته باشید حتی فشفشه ها هم خطرناکند. هیئت ملی چشمپزشکان ایالات متحده امسال در چهارم ژوئیه در راستای افزایش مورد انتظار آسیب های ناشی از آتش بازی بالاخص در تماشاچیان و کودکان توصیه های جدیدی را منتشر کرد.

مکان های سر پوشیده

هنگام استفاده از مواد شیمیایی، پاک کننده ها، هوا پخش ها و اسپری ها از عینک ایمنی یا عینک محافظ استفاده کنید.

وسایل روزمره خانگی مانند چاقو، چنگال، قیچی، گیره کاغذ و چوب لباسی می توانند به طور تصادفی باعث آسیب شوند. از این وسایل با احتیاط استفاده کنید.

هنگام پختن غذا هایی که می پاشند، همیشه از عینک محافظ و توری روغن گیر استفاده کنید.

به خطراتی که می توانند باعث سقوط شوند توجه کنید. فرش ها را در جای خود به سطح زیرین ثابت کنید و شلوغی وسایل در هم و بر هم ناشی از شلختگی را از بین ببرید. تضاد رنگ و روشنایی محیط را بیشتر کنید. مراقب لبه های تیز باشید. در قسمت دوم پادکست بیماران و آخرین دست آورد های چشم پزشکی با عنوان «سقوط نکنید پیشگیری کنید» این مورد مفصّل تر بررسی شده است.

فضا های باز

روز هایی که شدت باد زیاد است، در فضا های باز برای احتیاط از عینک های آفتابی کمربندی استفاده کنید تا چشمان شما در برابر اشیای متحرک در باد، گرد و غبار و ذرات معلق محافظت شوند.

هنگام باغبانی، چمن زنی یا استفاده از برگ جمع کن دمنده چشم های خود را با یک محافظ شفاف بپوشانید.

اشیای تیز یا اسباب بازی پرتابه دار یا تفنگ های اسباب بازی که می توانند شلیک کنند به کودکان ندهید.

برای ورزش مخصوصاً ورزش با توپ، چوب، راکت، گوی و هر چیز ترکه مانند يا تخته مانند از عینک آفتابی بپرهیزید و عینک محافظی که مورد تأیید انجمن مواد و آزمون آمریکا باشد را انتخاب کنید.

حتی بازکردن بطری ها می تواند برای چشم خطرناک باشد و باید با احتیاط این کار را انجام داد. آن را از صورت خود و صورت دیگران دور نگه دارید. بطری را تکان ندهید و در یا چوب پنبه را با یک تکه پارچه بپوشانید تا در یا چوب پنبه یا محتوای درون بطری پرتاب نشود.

زیر نور خورشید

از آسیب اشعه ماوراء بنفش به چشم غافل نشوید.

متخصصان مراقبت از بینایی ما را به مراقبت از چشم های مان توصیه می کنند. امروزه باید این توصیه را کاملاً جدی بگیریم. در گذشته تنها نگرانی مربوط به نور شدید آفتاب در تابستان بود. اشعه ماوراء بنفش در تمام طول سال خطرناک است و محدود به روز های آفتابی روشن نمی شود. اشعه از میان ابر ها و حتی مه عبور می کند. محافظت از چشم ها یک وظیفه همیشگیست که باید در تمام 365 روز سال از انجام آن غافل نشویم.

باید این توصیه مهم را کاملا جدی بگیریم. هیچ کس نباید سهل انگاری کند. عادت پسندیده زدن عینک آفتابی به چشم قبل از بیرون رفتن از مکان های سرپوشیده را سرلوحه محافظت از چشم های تان قرار دهید. استفاده از یک کلاه لبه دار هم عادت خوبیست. تا آن جا که می توانید در سایه راه بروید.

حفظ و مراقبت از قدرت بینایی  اهمیت بسیاری دارد و فقط مربوط به افراد مسن نمی شود. آسیب های شدید در سنین پایین اتفاق می افتند؛ پس همه باید در هر سنی که هستند از چشمان شان در مقابل آفتاب حفاظت کنند. کودکان به هیچ وجه از این قاعده مستثنی نیستند. در واقع چشم کودکان از همه آسیب پذیر تر است.

بیایید ده نکته را که امسال به سلامت چشم ها کمک می کنند با هم مطالعه کنیم:

۱-از چشمان خود در برابر اشعه مضر فرابنفش نامرئی خورشید محافظت کنید. قرار گرفتن در معرض اشعه ماورا بنفش بدون محافظت می تواند منجر به طیف وسیعی از مشکلات بسیار جدی از جمله آب مروارید و سرطان شود. همچنین می تواند آثار تخریبی بیماری های پیش رونده چشم را تسریع کند.

۲-نوعی از عینک آفتابی را انتخاب و استفاده کنید که 99 تا 100 درصد اشعه ماورا بنفش نوع ای و بی را مسدود کند.

۳-در انتخاب عینک آفتابی معمولاً هر چه قدر پول بدهید آش می خورید. احتمالاً نمی توانید به کیفیت عینک آفتابی خریداری شده از یک فروشنده خیابانی یا فروشگاه ارزان قیمت اعتماد کنید و ارزش ریسک ندارد.

۴-از استفاده از لنز های آبی خودداری کنید. ممکن است این لنز ها به جای مسدود کردن  اشعه های ماوراء بنفش مقداری از آن را نشت دهند.

۵-حواستان به بازه زمانی ده صبح تا چهار بعد از ظهر باشد. اشعه ماورا بنفش در این بازه از هر زمانی قوی تر است. برای محافظت از چشم ها و پوست خود در این ساعات هر اقدام احتیاطی که لازم می دانید را انجام دهید.

۶-در روز های مه آلود و روز های ابری از عینک آفتابی خود استفاده کنید.

۷-در صورتی که عینک آفتابی کمربندی را به طور کامل و صحیح بر روی صورت قرار دهید بیشترین محافظت را فراهم می کند.

۸-بازتاب نور خورشید از آب، ماسه، برف، یخ و حتی سنگ فرش شدید تر است و احتیاط بیشتری می طلبد. همچنین می تواند انعکاس خیره کننده مزاحمی را ایجاد کند و مانع دید کامل شود.

۹-در مورد میزان پوشش اشعه ماورا بنفش برای عینک معمولی تان از چشم پزشک یا متخصص بینایی سنجی خود سوال کنید.

۱۰-تا حد امکان از آتش دوری کنید.

خب؟ در این جا با خواندن آخرین توصیه یعنی لزوم دوری از آتش، به پایان توصیه های محافظت از چشم و بینایی می رسیم. کتاب درسی درست می گفت که «حادثه هیچ گاه خبر نمی کند». مثل چشم های تان مراقب چشم های تان باشید. امیدوارم همان قدر که خودم از ترجمه این مطلب لذت بردم، شما هم از مطالعه اش لذت برده باشید.

دانلود نسخه ی صوتی.

منبع: ماهنامه ی مانا.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

8 − 3 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *