شماره پنجم مجله مانا منتشر شد

اردیبهشت برای آنها که قدم در مسیر آموختن و دانستن گذاشته‌اند، همیشه یادآور جایگاه بلند آموزگارانی است که در آغاز مسیر دانایی، راه را با نور جان روشن می‌کنند. این تقارن خجسته هم ما را به صرافت انداخت که شماره اردیبهشت مانا را با فضایی متناسب با این ماه تولید کنیم؛ اما از کجا باید می‌دانستیم که این بار، اردیبهشت نیست، که اردی‌جهنم است. در گیر و دار بستن صفحات بودیم که خبردار شدیم «جواد لطفی»، آموزگار خوشنام و خوشقلبِ آموزش و پرورش استثنایی شهرستان‌های تهران، به دلیل ابتلا به ویروس کرونا، از میان ما پر کشیده است. بر زبان جواد، جز سخن عشق جاری نشد و ما هم که خوب می‌دانیم این خوشترین یادگاری است که در گنبد دوار می‌ماند. برای او جایگاهی بلند آرزو می‌کنیم و برای خانواده و دوستان و نزدیکانش هم صبر. نام نیکش همیشه به یادمان خواهد ماند. تحریریه مانا این ضایعه را به خانواده لطفی و جامعه معلمان و نابینایان تسلیت می‌گوید.

در پنجمین شماره ماهنامه مانا که امروز جمعه 31 اردیبهشت در
وبسایت انجمن نابینایان ایران منتشر شد
مطالب متنوعی برای شما گرداوری شده که حاصل دسترنج اعضای تحریریه مانا است.

در این شماره، امیر سرمدی مدیر مسئول مانا به بررسی وضعیت زنگ ورزش در مدارس استثنایی پرداخته است.

در این یادداشت، ابتدا به شرح کوتاهی از وضعیت ورزش نابینایان پیش از انقلاب در تهران اشاره شده و در ادامه، به بررسی وضعیت زنگ ورزش در مدارس نابینایان در دو دهه اخیر پرداخته شده است.

در سرویس گزارش اقدامات انجمن، به روال هر ماهِ نشریه مانا، از منصور شادکام، قائم‌مقام انجمن نابینایان ایران می‌خوانیم که این انجمن در طول یک ماه گذشته چه فعالیت‌هایی انجام داده و پیگیری کرده است.

در سرویس پیشخوان، امید هاشمی سردبیر مانا، به بررسی سایت‌ها، نشریات و پادکست‌های ویژه نابینایان در خارج از کشور پرداخته است. در‌های آسمان گشوده به روی نابینایان، دسترسی‌پذیری دغدغه‌ی مایک و مَت، توضیحدار کردن مراسم اسکار در سال جاری، آشنایی با یک نابینا ناشنوا که امسال نامزد دریافت جایزه اسکار شده و زندگی در میان امواج اطلس، تیتر‌های این شماره از سرویس پیشخوان را تشکیل می‌دهند.

فاطمه جوادیان: کارشناس نابینایان آموزش و پرورش استثنایی، در این شماره از سرویس زندگی نوشته است: از آنجا که گروهی از مخاطبان نشریه مانا والدین، مربیان، آموزگاران و سایر دست اندر کاران امور مربوط به کودکان نابینا و کم بینا هستند، بر آن شدیم تا طبق وعده شماره پیشین، کمی در باره تحصیل دانشآموزان در مدارس خاص و غیر خاص نکاتی را ارائه کنیم.

در سرویس روانشناسی، زهرا همت روانشناس و آموزگار آموزش و پرورش استثنایی، به یک مطالعه موردی اشاره کرده که در مقاله‌ای از ایوانا دوودوانی، ویکتور موین و ریوکا یاهاو: مجله نابینایی و آسیب‌های بینایی منتشر شده است. در این مقاله، به بررسی زندگی اجتماعی و هیجانات فرزندان نوجوان والدین نابینا و والدین بینا پرداخته شده است.

هادی نائینی‌زاده، دانشجوی دکتری مطالعات قرآنی در سرویس اشتغال و در اولین ایستگاه ستون «بگو چیست کار» به مناسبت روز ۱۲ اردیبهشت، پای صحبت یکی از نو آموزگاران نابینایی نشسته که با علاقهٔ شخصی معلمی را برگزیده است. در این ستون جذاب و خواندنی، به چالش‌های پیش روی نابینایان در حرفه معلمی پرداخته شده است.

مجتبی خادمی، مترجم و بنیانگذار اولین وبسایت فارسی‌زبان ویژه نابینایان در سرویس پزشکی و سلامت، به مشکلات فشار چشم در نابینایان پرداخته است.

مجتبی در مقدمه‌ی مقاله‌ای که ترجمه کرده نوشته است: مایکل ای. کاس، دکترای پزشکی، سرپرست مطالعه ملی درمان فشار بالای چشم بود که مشخص می‌کرد آیا کاهش فشار چشم بیماران، بر جلوگیری از کم شدن بینایی در اثر آب‌سیاه تأثیر دارد یا خیر. کاس و همکارش مائو گوردون، در مقطع دکترا، اخیراً مطالعات ثانویه‌ای را 20 سال پس از شروع مطالعه اولیه، بر روی بیماران انجام دادند و دریافتند همه بیماران با فشار چشم بالا، برای جلوگیری از کاهش بینایی در اثر آب‌سیاه، به درمان فشار چشم نیاز ندارند.

بهروز افروز: دکتری ادبیات فارسی و دبیر آموزش و پرورش استثنایی شهر تهران در یک یادداشت تحلیلی، به بررسی پرورش دانش‌آموزان آسیب‌دیده بینایی از نگاه دبیر آموزش و پرورش استثنایی پرداخته است.

رقیه شفیعی، کتابدار بخش نابینایان نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در ستون تازه‌های ضبط، از میان کتاب‌هایی که به تازگی در مراکز متعدد ضبط کتاب صوتی در کشور تهیه شده، یازده کتاب را انتخاب و معرفی کرده‌است.
شما می‌توانید برای دسترسی به هر‌یک از کتاب‌هایی که در این ستون معرفی شده، با مراکز نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در شهر محل سکونت خود تماس بگیرید.

حمید‌رضا رضایی، دبیر آموزش و پرورش استثنایی استان فارس در ستون یادداشت مهمان به چالش‌های آموزش آنلاین برای دانش‌آموزان نابینا و کم‌بینا در دوران کرونا پرداخته است.

علیرضا نصرتی، گیمر نابینا در سرویس بازی‌باز، به معرفی یک بازی کامپیوتری دیگر برای نابینایان پرداخته است.

در این شماره، علیرضا از انتخاب خودش خیلی راضی بوده چرا که در ابتدای نسخه صوتی بازی‌باز، این بازی را یکی از بهترین بازی‌هایی که تا به حال تجربه کرده قلمداد می‌کند. بازیِ انتخابی علیرضا اسمش «اوه شِت» است.

در پایان هم طنزنویس مانا، راهکار‌های موفقیت در جلسات مصاحبه استخدامی آموزش و پرورش برای نابینایان را به طنز کشیده است.

در ادامه، می‌توانید پادکست‌های جانبی مانا و نسخه متنی مجله را نیز دانلود کنید.

پادکست ویترین، نگاهی است نیم ساعته، بر آنچه در ماهنامه مانا با شما به اشتراک گذاشته شده است. شما می‌توانید با گوش کردن به این پرونده صوتی، از محتوای تمامی نوشته‌ها و پادکست‌های این شماره از مانا با‌خبر شوید. ویترین را با حجم ۲۸ مگابایت از اینجا بارگیری کنید.

گزارش صوتی فعالیت‌های انجمن نابینایان در ماه اردیبهشت را از اینجا دریافت کنید. اگر طرفدار پیشخوان هستید آن را از اینجا بارگیری کنید. پادکست «بگو چیست کار» هم از این طریق قابل دانلود است و به کمک این لینک هم می‌توانید به پادکست بازی‌باز دسترسی داشته باشید.

ما تلاش می‌کنیم مانا را در قالب‌های گوناگون در اختیارتان قرار دهیم تا بتوانید آن را به شکل مطلوب خودتان مطالعه کنید. اگر می‌خواهید این ماهنامه به صورت یکجا و در قالب یک فایل در دسترس شما باشد، می‌توانید نسخه پی‌دی‌اف را از

این لینک
و اچ‌تی‌ام‌ال را هم از
اینجا
بارگیری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دو × سه =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *