نگاهی به امکانات مرورگر‌های ویندوز برای کاربران کم بینا بخش پایانی

پیشتر در

این پست

به برخی امکانات مرورگر Firefox پرداختیم که می‌تواند استفاده کاربران کم‌بینا را از این مرورگر تسهیل کند. در این نوشته، به این قابلیت‌ها در دو مرورگر دیگر یعنی Google Chrome و Microsoft Edge خواهیم پرداخت.
Google Chrome
امکاناتی که در مرورگر محبوب Chrome تعبیه شده تقریباً به مانند همان امکانات مرورگر Firefox است. در این مرورگر هم کاربران می‌توانند مثل آنچه که در Firefox گنجانده شده، به کمک ترکیب CTRL با کلید‌های جمع و تفریق و عدد صفر، اندازه قلم را به دلخواه تغییر دهند. امکانی نظیر قابلیت Zoom Text در Firefox که فقط متن را درشت می‌کند، در Chrome در نظر گرفته نشده اما چنانچه کاربران کم‌بینا تمایل دارند اندازه پیشفرض متن را در مرورگر Chrome تغییر دهند می‌توانند با مراجعه به منو اصلی این مرورگر و رفتن به مسیر Settings > Appearance اندازه متن را به دلخواه، تغییر دهند. در این بخش، پنج اندازه برای متون پیشنهاد می‌شود؛ اندازه‌هایی از خیلی کوچک تا خیلی بزرگ. اما چنانچه کاربر بخواهد اندازه مشخصی را مبتنی بر نیاز خود انتخاب کند، می‌تواند با رفتن به قسمت Customize در همین پنجره این کار را انجام دهد.
درست مثل Firefox، مرورگر Chrome هم به تم‌های مختلفی تجهیز شده و کاربران می‌توانند با رفتن به مسیر Settings > Appearance > Themes, تم دلخواهشان را انتخاب کنند. تفاوت کروم با فایرفاکس در این است که در این مرورگر، تم‌های تاریک و روشن و کنتراست بالا، در فهرست تم‌های این مرورگر دیده نمی‌شود و چنانچه کاربران بخواهند از چنین تم‌هایی استفاده کنند، باید به فروشگاه Chrome مراجعه کنند.
Read Aloud, نام امکان دیگری است که در مرورگر کروم در اختیار کاربران قرار گرفته است. این قابلیت به کاربران امکان می‌دهد بر روی متنی کلیک راست کنند و با فعال کردن گزینه مربوطه، متن برایشان خوانده شود. این امکان، به قابلیت Narrate در فایرفاکس شباهد دارد. این تنها امکانی نیست که برای خوانده شدن متن در Chrome طراحی شده. این مرورگر، از قابلیت جالبی به نام Select to Speak هم پشتیبانی می‌کند که به کاربران کم بینا امکان می‌دهد متنی را انتخاب کنند و آن را در یک صفحه خالی الصاق کنند. به محض الصاق متن، مرورگر، خواندن را آغاز می‌کند. امکان جالبی که در این قابلیت گنجانده شده این است که در زیرِ متن، یک دکمه دانلود هم در نظر گرفته شده است و کاربران می‌توانند با انتخاب این گزینه، آن را با پسوند MP3 در رایانه‌شان ذخیره کنند.
Reader View، مثل آنچه که در Firefox وجود دارد، در Chrome دیده نمی‌شود. این اما دلیل نمی‌شود که کاربران علاقمند به این امکان، در این مرورگر از آن محروم باشند. علاقمندان می‌توانند با مراجعه به فروشگاه افزونه‌های کروم، یکی از افزونه‌هایی را که این View را به مرورگر اضافه می‌کند، نصب کنند. تا لحظه تنظیم این متن، افزونه‌ای که توسط fredericagolden2071 عرضه شده، یکی از بهترین انتخاب‌ها برای کاربران کم‌بینا در این زمینه به حساب می‌آید. امکان تنظیم اندازه متن، تغییر اندازه حواشی متن و فاصله بین خطوط، از جمله امکاناتی است که با نصب این افزونه در اختیار کاربران قرار می‌گیرد. این افزونه، علاوه بر قابلیت‌های Reader View در firefox, مجموعه‌ای از امکانات دیگر را هم در اختیار کاربران قرار می‌دهد. امکان تغییر رنگ نوشته و پس‌زمینه هم از دیگر قابلیت‌های این افزونه به شمار می‌رود.
Microsoft Edge
در لحظه تنظیم این متن، آخرین نسخه‌ای که از Edge منتشر شده، 80.0.361.69 است. در این نسخه، میانبر‌های درشت‌نمایی متن، مثل دو مرورگری که در بالا توضیح داده شد در اختیار کاربارن قرار گرفته است. همچنین تقریباً شبیه آنچه در Chrome وجود دارد، کاربران می‌توانند با رفتن به منوی مربوطه، اندازه پیشفرض را هم به دلخواه تغییر دهند. این امکان در منوی اصلی مرورگر و در مسیر Settings > Appearance > Fonts قرار دارد. در این بخش، کاربران علاوه بر انتخاب اندازه‌ای مابین ۹ تا ۷۲ برای فونت، می‌توانند یک فونت خاص را هم به عنوان فونت پیشفرض انتخاب کنند. در مسیر Settings > Appearance هم این امکان در نظر گرفته شده که کاربران یک تم خاص را برای مرورگر انتخاب کنند. کاربران همچنین می‌توانند با مراجعه به قسمت Extentions در منو اصلی، ضمن مشاهده افزونه‌های نصب شده، افزونه‌هایی را که نیاز دارند، نصب کنند. از جمله، می‌توانند با نصب افزونه Read Aloud, از قابلیت‌هایی که این امکان در مرورگر‌های دیگر در اختیار کاربران قرار می‌دهد و بالا‌تر در مورد آن توضیح داده شد، برخوردار شوند.
آنچه در این نوشته با شما در میان گذاشتیم، تنها گوشه‌ای از امکانات سه مرورگر رایج مخصوص ویندوز برای کاربران کم‌بینا بود. دامنه کم‌بینایی آن قدر گسترده است که نمی‌توان یک نسخه را برای همه کاربران کم‌بینا تجویز کرد. لذا، لازم است کاربران با همه قابلیت‌ها و امکانات آشنا شوند و مبتنی بر ویژگی‌های بینایی خودشان، از میان مرورگر‌ها یکی را به عنوان مرورگر پیشفرضشان انتخاب کنند و تنظیمات مورد نیازشان را بر روی آن انجام دهند.
منبع: ایران سپید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دو + 18 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *