با سلام و احترام به همراهان وبسايت ويژه ی نابينايان شرکت دانش بنیان پکتوس. دردومین شماره ی هفته نامه ی دنیای موبایل و کامپیوتر و در صفحه ی آموزش، پنج آموزش در زمینه ی موبایل و کامپیوتر تقدیم شما گرامیان میگردد.
حل مشکل ارور windows explorer has stopped working
در این مطلب با یک آموزش فوق العاده کاربردی همراه شما هستیم. مشکلی که امروز قرار است باهم یاد بگیریم برطرفش کنیم یکی از بزرگترین معضلات کاربران هست که بشدت هم اذیت کننده هست. شاید تابحال با ارورِ WINDOWS EXPLORER CRASH روبرو شده باشید! بی مقدمه میرویم سر اصل مطلب:
بیشتر بدانیم:
این اِرور زمانی پیش می آید که شما یا ویندوز را آپدیت کرده باشید یا برنامه جدید نصب کرده باشید . یا قابلیت جدیدی به ویندوزتان اضافه کنید. پس باید بدانید که از چه موقعی با این اِرور روبرو میشوید. چند راه را برای حل این مشکل به شما کاربران آموزش میدهیم:
گام اول
با کلید های ترکیبی WINDOWS + R کادر RUN را باز کنید. بجای این کار می توانید روی منوی استارت ویندوز کلیک کرده و متن مورد نظر را تایپ کنید. عبارت cmd را تایپ کنید. روی cmd راست کلیک کرده و گزینه Run as Administrator را انتخاب کنید.
در صفحه باز شده عبارت sfc/scannow را تایپ کنید. این دستور معادل Repaire می باشد. بگذارید تا مراحل انجام کار تکمیل شود. (تا 100 درصد)
سیستم را ریستارت کنید.
گام دوم
با کلید های ترکیبی WINDOWS + R کادر RUN را باز کنید. بجای این کار می توانید روی منوی استارت ویندوز کلیک کرده و متن مورد نظر را تایپ کنید. عبارت cmd را تایپ کنید. روی cmd راست کلیک کرده و گزینه Run as Administrator را انتخاب کنید.
عبارت chkdsk /f /r را تایپ کنید. در صورتی که پیغامی ظاهر شد، y را بزنید. این عمل باعث میشود در start بعدی کامپیوتر شما چک شود و اِرور دیسک شما برطرف شود. اجازه دهید سیستم شما بررسی شود (کنسل نکنید). بعد از انجام این مرحله سیستم را ریستارت کنید.
گام سوم
به درایو C رفته و وارد فولدر WINDOWS شده explorer.exe را کپی کنید.
در مسیر درایو C و وارد فولدر WINDOWS و در زیرفولدر SYSTEM32 ، پِیست (Paste) کنید (بچسبانید).
گام چهارم
Computer را باز کنید، از منوی Organize و زیر گزینه Layout ، تیک گزینه Preview pane را بردارید.
گام پنجم
با کلید های ترکیبی WINDOWS + R کادر RUN را باز کنید. بجای این کار می توانید روی منوی استارت ویندوز کلیک کرده و متن مورد نظر را تایپ کنید. عبارت UAC را تایپ کنید. روی change user account control settings کلیک کنید.
درصفحه باز شده میله عمودی را تا انتها پایین بیاورید. Ok را بزنید. ما سطح امنیتی را در پایینترین حالت قرار میدهیم. (disable UAC temporarily) امنیت ویندوز آن چیزی نیست که شما فکر میکنید. این گزینه فقط پیغام اجازه دادن به نصب نرم افزار را از بین میبرد وگرنه هیچ کاربرد دیگری ندارد.
گام ششم
برای غیرفعال کردنِ کاشی ها از Computer و از منوی Organize روی گزینه Folder and Search Option را برگزینید.
در پنجره باز شده روی برگ نشانِ View کلیک کنید و تیک گزینه Display file icon on thumbnails را بردارید. گزینه Always show Icons, never thumbnail را تیک دار کنید. (این مرحله باعث میشود شما دیگر آیکون های موجود در صفحه دسکتاپ یا فولدر ها را به صورت کاشی نبینید!!!)
چندین گزینه پایینتر رفته، سپس گزینه Launch folder windows in a separate process را تیک دار کنید.
گام هفتم
با کلید های ترکیبی WINDOWS + R کادر RUN را باز کنید. بجای این کار می توانید روی منوی استارت ویندوز کلیک کرده و متن مورد نظر را تایپ کنید. عبارت MSCONFIG.EXE را تایپ کنید.
به سربرگ یا برگ نشانِ SERVICES بروید.
تیک گزینه Hide all Microsoft services را بزنید، سپس روی دکمه Disable all کلیک کنید. Apply را بزنید و روی دکمه Ok کلیک کنید.
روی دکمه Restart کلیک کنید.
راه های بعدی:
– درایور کارت گرافیک را Uninstall کنید و دوباره Install کنید.
– ویندوزتان را آپدیت کنید.
– درایور کارت صدا را حذف و دوباره نصب کنید.
Life360؛ اشتراک گذاری و ردیابی موقعیت مکانی خانواده و دوستان
اپلیکیشن Life360، اپلیکیشنی پرطرفدار برای اطلاع از موقعیت مکانی زنده ی خانواده و دوستان و به اشتراک گذاری موقعیت کاربر با آن ها است.
به نقل از زومیت، احتمالا برای شما هم پیش آمده که بخواهید بدانید اعضای خانواده تان کجا هستند یا بخواهید این امکان را داشته باشید که در مواقع خاص، برای دیگران درخواست کمک بفرستید. برای این کار اپلیکیشن Life360 را معرفی می کنیم که این کارها را برایتان انجام می دهد.
Life360 درمقایسه با Find My Friends اپل، برای هر دو سیستم عامل اندروید و iOS موجود است و برخلاف Trusted Contacts گوگل، کاربران ایرانی نیز می توانند از آن بهره ببرند. این قابلیت ها درکنار ویژگی های کاربردی، Life360 آن را به انتخابی مناسب تبدیل می کنند. همچنین یکی دیگر از ویژگی های مثبت این برنامه، دردسترس بودن آن ازطریق وب سایت life360.com است.
پس از نصب اپلیکیشن، از شما خواسته می شود به حساب کاربری خود وارد شوید یا حساب جدید بسازید. پس از طی این مرحله، اجازه ی دسترسی به موقعیت مکانی تان برای اطلاع به دیگران خواسته می شود. اگر کاربر iOS هستید و می خواهید موقعیت زنده ی خود را با دیگران به اشتراک بگذارید، گزینه ی Always Allow را باید انتخاب کنید تا پس از خروج از اپ، به اشترک گذاری متوقف نشود.
در این برنامه، مفهومی به نام Circle یا دایره تعریف شده است. بدین ترتیب، افراد داخل دایره می توانند اطلاعات به اشتراک گذاشته شده ی یکدیگر را مشاهده کنند. با انتخاب نام دایره ی فعلی در بالای صفحه، دایره هایتان را می بینید و می توانید دایره ی جدید بسازید یا به دایره ی دیگری ملحق شوید. با انتخاب هر دایره، اطلاعات مرتبط روی نقشه به نمایش درمی آید. در قسمت پایین نقشه نیز، می توانید مکانی که دیگران در آن هستند، زمان ورودشان به آنجا و میزان شارژ دستگاهشان را ببینید. علاوه بر این، با انتخاب هر کاربر سابقه ی دو روز گذشته ی او نمایش داده می شود.
در صفحه ی Places، می توانید مکان های پرکاربرد و دلخواهتان را اضافه کنید و زمانی که افراد دیگر به این مکان ها وارد یا از آن ها خارج می شوند، اعلان (Notification) دریافت کنید. صفحه ی Safety اطلاعات مربوط به رانندگی تان را نشان می دهد که بیشتر آن ها از امکانات پولی Life360 هستند. همچنین در این صفحه، می توانید درخواست کمک بفرستید یا فهرست مخاطبان اضطراری (Emergency Contacts) خود را تنظیم کنید.
صفحه Settings شامل تنظیمات مختلف مانند اعلان های هوشمند، مدیریت دایره ها و… است. از قسمت های مهم تر این بخش می توان به قسمت Location Sharing اشاره کرد. با روشن کردن این گزینه، موقعیت زنده ی شما با دیگران به اشتراک گذاشته می شود و اگر آن را خاموش کنید، افراد صرفا مکان هایی را می بینند که خودتان ورود به آنجا را اعلام می کنید (Check In). علاوه بر این، بخش پرسش های متداول (FAQs) پرسش و پاسخ های زیادی دربر دارد و راهنمای مناسبی محسوب می شود.
با انتخاب دکمه ی «+» در نوار پایین، به قابلیت های مختلف ازجمله Check In و Help Alert (ارسال هشدار کمک) دسترسی دارید. همچنین با انتخاب آیکون پیام ها در بالا سمت راست صفحه، می توانید از داخل اپ با دیگران مکالمه کنید.
همه ی قابلیت های ذکرشده امکانات رایگان این برنامه بودند. این برنامه دو نوع اشتراک پولی دارد: ۱. با حق اشتراک ماهیانه ی ۲.۹۹ دلاری که ویژگی هایی مانند مشاهده ی تاریخچه ی ۳۰ روز گذشته (به جای دو روز) و دریافت اعلان های نامحدود برای مکان های خاص (به جای تنها دو مکان) را شامل می شود؛ ۲. با حق اشتراک ماهیانه ی ۷.۹۹ دلاری که مربوط به رانندگی است و علاوه بر تمام ویژگی های اشتراک قبلی، اطلاعات دقیق تر رانندگی، مانند گزارش های مختلف و تشخیص تصادف را ارائه می کند و بیشتر امکانات این اشتراک صرفا در آمریکا کاربردی هستند.
درپایان، می توان گفت Life360 امکانات نسبتا کاملی دارد و قابلیت های حالت رایگان آن نیز به حدی هستند که آن را به اپلیکیشنی قدرتمند در زمینه ی اطلاع از موقعیت خانواده و دوستان تبدیل کنند. این برنامه در میان کاربران نیز بسیار محبوب است و در اپ استور بیش از ۳۵۰,۰۰۰ کاربر به آن امتیاز عالی ۴.۸ داده اند. گفتنی است در گوگل پلی نیز این اپ بیش از ۵۰ میلیون بار نصب شده و امتیاز بسیارخوب ۴.۵ را کسب کرده است.
پیش از این با Life360 آشنایی داشتید؟ شما از چه اپلیکیشن هایی برای اطلاع از موقعیت آشنایان و به اشتراک گذاری مکان خود استفاده می کنید؟
نکات مثبت
- رابط کاربرپسند
- امکان مشاهده ی موقعیت زنده ی دیگران
- امکان ساخت دایره های مختلف
- نمایش میزان شارژ دستگاه دیگران و اعلام کم بودن آن
- امکان افزودن مکان های خاص و اعلام رفت وآمد مربوط به آن ها
- امکان افزودن مخاطبان اضطراری و ارسال هشدار کمک
نکات منفی
- دردسترس نبودن برخی امکانات مربوط به رانندگی در ایران
۱۴ راهکار برای استفاده بهینه از کامپیوترهای قدیمی
کامپیوترهای شخصی قدیمی به مرور وارد فهرست بازیافت مردم می شوند؛ اما می توان با ایده هایی جالب هنوز از آن ها به عنوان ابزارهایی کارآمد استفاده کرد.
به نقل از زومیت، فروش نمونه های جدید کامپیوترهای شخصی، همیشه ادامه دارد. به احتمال زیاد، هرکدام از ما امروز یک یا چند عدد کامپیوتر دسکتاپ یا لپ تاپ قدیمی داریم که شاید استفاده ای از آن ها نداشته باشیم. شاید هم تصمیم گرفته ایم نسل جدیدی از دستگاه ها مانند لپ تاپ های هیبرید یا تبلت های قدرتمند را برای کارهای رایانشی خود انتخاب کنیم و کامپیوتر قدیمی، انتظار سرنوشتی همچون سطل بازیافت، فروش به قیمت بسیار پایین یا خاک خوردن در انباری را می کشد.
به جای سرنوشت های بالا، می توان کاربردهایی بهینه تر از کامپیوترهای شخصی داشت. اگر کامپیوتر قدیمی شما عمری کمتر از یک دهه داشته باشد، هنوز ابزاری نسبتا مناسب محسوب می شود و خروجی های بسیار زیادی می توان از آن گرفت. منظور از کاربردها، استفاده های عادی یا کم کاربرد نیست، بلکه می توان از همان لپ تاپ یا دسکتاپ قدیمی، سیستمی کاملا بهینه و جذاب ساخت.
برای استفاده ی مجدد و بهینه از کامپیوترهای قدیمی، شاید به روزرسانی های جزئی نیاز باشد. اضافه کردن رم حافظه ی ذخیره سازی، به روزرسانی های مهم تر هستند که شاید در اجرای همه ی راهکارهای این مقاله، به شما و کامپیوتر قدیمی کمک کنند. در برخی از روش ها، اتصال به اینترنت باید به کامپیوتر قدیمی اضافه شده یا نرم افزاری روی یک درایو USB کپی شود. به هرحال، همه ی راهکارها ارزش امتحان کردن و آزمایش راه های جدید بهره برداری از کامپیوتر قدیمی را دارند. پس از خواندن این روش ها، قطعا از نگه داشتن کامپیوتر قدیمی خوشحال خواهید شد.
تجربه ی سیستم عامل سبک تر
اگر شما هم جزو علاقه مندان به تجربه ی پدیده های جدید باشید، کامپیوتر قدیمی ابزاری مناسب برای این کار است. می توانید با نصب سیستم های عامل جدید و سبک روی دستگاه قدیمی، فعالیت های جدیدی را تجربه کنید که حتی شاید نظرتان را هم نسبت به ضعیف بودن کامپیوتر قدیمی تغییر دهد.
اکثر سیستم های عامل جایگزین (یعنی هر سیستم عامل به جز ویندوز و مک)، بر پایه ی لینوکس نوشته شده اند. لینوکس نیز در توزیع های متنوع از اوبونتو و مینت تا المنتاری و بسیاری نام های دیگر، در دسترس قرار دارد. به علاوه، سیستم های عامل با ظاهر ویندوز هم وجود دارند که با پکیج های نرم افزاری شبیه به نرم افزارهای محبوب عرضه می شوند. از میان آن ها می توان به LibreOffice اشاره کرد که به صورت رایگان در دسترس عموم قرار دارد. اکثر نسخه های جایگزین در کامپیوترهایی با حافظه ی رم ۴ گیگابایت و بیشتر، به راحتی اجرا می شوند. البته بهتر است پیش از نصب سیستم عامل، پیش نیازهای آن را مطالعه کنید.
انتخاب دیگر در بخش سیستم عامل، تجربه ی کروم بوک با کامپیوتر قدیمی است. در توضیح ساده ی کروم بوک باید کامپیوتری را تصور کنید که مرورگر کروم، به نوعی به صورت سیستم عامل برای آن عمل می کند. متاسفانه گوگل سیستم عامل کروم را به صورت آزاد یا حتی فروشی در اختیار افراد و شرکت ها قرار نمی دهد. البته، پروژه ی متن بازی تحت کنترل گوگل به نام کرومیوم وجود دارد که بر پایه ی کد همان سیستم عامل نوشته شده است. حتی دانلود نسخه ی متن باز نیز دشواری های خاص خود را دارد. درنهایت، کاربران کروم همیشه به خریدن کروم بوک جدید تشویق می شوند و امکان کمی برای تجربه ی سیستم عامل گوگل روی لپ تاپ های دیگر دارند.
می توانید توزیع های مختلف لینوکس را در کامپیوتر قدیمی امتحان کنید
با وجود تمام موانعی که بر سر راه نصب سیستم عامل کروم وجود دارد، می توان از Neverware with CloudReady استفاده کرد. این ابزار نصب کننده، امکان ایجاد کروم بوک و کروم باکس را به کاربران می دهد. برای این منظور، تنها به جز کامپیوتر قدیمی، به یک درایو USB برای کپی کردن ابزار نصب کننده نیاز دارید.
عاشقان دنیای بازی، می توانند از سیستم عامل جایگزینی به نام SteamOS استفاده کنند. سیستم عاملی مبتنی بر لینوکس که برای اجرای بازی های خریداری و دانلودشده از Steam کاربرد دارد. البته از آنجایی که سیستم عامل مذکور، مبتنی بر لینوکس است، همه ی بازی ها در آن قابل اجرا نیستند. از لحاظ پیش نیازهای سخت افزاری هم به پردازنده ی ۶۴ بیت اینتل یا AMD، حداقل ۴ گیگابایت رم، ۲۰۰ گیگابایت فضای هارد و کارت گرافیک اینتل، انویدیا و AMD نیاز خواهید داشت.
سرور خانگی NAS
سرورهای NAS یا Network-Attached Storage می توانند به عنوان سروری برای شبکه ی خانگی یا کسب وکار مورد استفاده قرار بگیرند. آن ها به عنوان مرکزی برای اشتراک فایل ها بین کامپیوترهای شبکه، کار می کنند. حتی می توان سرورهای NAS را به شبکه ی اینترنت نیز متصل کرده و کاربرد گسترده تری از آن ها گرفت. نسخه های گوناگون با قیمت های متنوعی از این نوع سرورهای ذخیره سازی در بازار وجود دارند. اگر شما کامپیوتری قدیمی با فضای ذخیره سازی بالا دارید، می توانید به جای خریدن سرور NAS، یکی از آن ها را برای خود بسازید.
نرم افزار FreeNAS یکی از مفیدترین ابزارها برای ساختن سرورهای NAS محسوب می شود. این نرم افزار را می توان با هر سیستم عاملی اجرا کرد و از کاربردهای متنوع آن لذت برد. علاوه بر تبدیل کردن کامپیوتر مقصد به مکانی برای پشتیبان گیری و اشتراک گذاری فایل های کامپیوترهای داخل شبکه، می توان با استفاده از FreeNAS، محتوای رسانه ای را هم به سیستم های عامل موبایلی اندروید و iOS استریم کرد. برای اجرای مناسب نرم افزار، به ۸ گیگابایت رم و پردازنده ی ۶۴ بیتی احتیاج خواهید داشت.
حافظه ی کامپیوترهای قدیمی، قطعا کاربرد زیادی خواهد داشت
یکی دیگر از راهکارهای ذخیره سازی، به نام Tonido در بازار وجود دارد که کامپیوتر را بیشتر به سرور NAS با قابلیت دسترسی از راه دور تبدیل می کند. به بیان دیگر، می توان با استفاده از Tonido، شبکه ی خصوصی ساخت که کامپیوتر قدیمی را به مرکز ذخیره سازی برای دسترسی به فایل ها از هر مکان و با هر ابزار، تبدیل می کند. می توان در خانه و با استفاده از اتصال DLNA یا حتی ازطریق گوشی هوشمند، محتوای رسانه ای از سرور جدید استریم کرد. به علاوه اپلیکیشن های Tonido هم برای انواع ابزارهای از آیفون و آیپد تا گوشی ها و تبلت های اندرویدی و حتی مجهز به ویندوز یا بلک بری هم وجود دارد.
Tonido، امکان هم گام سازی فایل ها تا ۲ گیگابایت را به کاربران عرضه می کند. شرکت سازنده پیشنهاد می کند که نرم افزار را روی کامپیوتر اصلی خود نصب کنید، اما نصب کردن آن روی کامپیوتر قدیمی، کاربرد پشتیبان گیری را به صورت بهینه تری ارائه می کند. درنهایت فراموش نکنید که Tonido سیستم عامل نیست و برای اجرا، به ویندوز، لینوکس یا مک روی کامپیوتر قدیمی نیاز دارد. از دیگر نرم افزارهای مشابه برای ساختن سرورهای ذخیره سازی نیز می توان به Rockstor و XigmaNAS اشاره کرد.
محتوای رسانه ای
حتی اگر عاشق و معتاد سرویس های استریم آنلاین امروزی شده باشید، هنوز ساعت ها موسیقی، پادکست، برنامه ی تلویزیونی و فیلم سینمایی در آرشیو دیجیتال خود دارید. شاید تمایل داشته باشید که ازطریق ابزارهای گوناگون همچون کامپیوتر شخصی، کنسول بازی یا گوشی هوشمند، به آرشیو دیجیتال خود دسترسی داشته باشید. برای چنان هدفی، نیاز به یک مدیاسنتر دارید.
نرم افزارهای متنوعی برای ساختن مدیاسنتر وجود دارند. از میان آن ها می توان به Kodi اشاره کرد. کافی است نرم افزار سرور آن را روی دستگاه مبدأ با سیستم عامل ویندوز، لینوکس، مک، iOS جیلبریک شده، حتی Rasperry Pi یا اندروید روت شده نصب کرده و ازطریق نرم افزار کنترلی در دستگاه های دیگر برای تماشای محتوای رسانه ای استفاده کنید. نرم افزارهای کنترلی بدون نیاز به روت هم برای سیستم عامل های موبایلی در دسترس هستند.
ابزار دیگر برای ساختن مدیاسنتر، Plex نام دارد که امکاناتی همچون نمونه ی فوق به کاربر ارائه می کند. سرور را می توان روی کامپیوتری با سیستم عامل ویندوز، مک، لینوکس، FreeBSD یا حتی سرورهای NAS از شرکت هایی همچون Synology، Netgear، QNAP، و Drobo نصب کرد. نرم افزار پخش رسانه ی این ابزار نیز تقریبا برای همه ی دستگاه های موجود، قابل استفاده است. علاوه بر همه ی انواع کامپیوترهای شخصی و گوشی های هوشمند، دستگاه های متعددی همچون Apple TV، Roku، TiVo، Amazon Fire TV، Google Chromecast، Android Tv، Android Auto، Nvidia Shield، Oculus Go، Samsung Gear و اکثر تلویزیون های هوشمند، از پلکس پشتیبانی می کنند.این نرم افزار، همچنین پخش زنده ی تلویزیون را نیز در کانال های محدود به کاربر ارائه می کند.
آرشیو قدیمی خود را ازطریق اینترنت به اشتراک بگذارید
برای افزایش بهره وری از مدیاسنتری که با کامپیوتر قدیمی می سازید، نرم افزار سرور رسانه ای را روی سیستم عاملی نو و تمیز روی آن نصب کنید. به علاوه، کامپیوتر قدیمی را فقط به پخش محتوای رسانه اختصاص دهید و فشار دیگری روی آن وارد نکنید.
دوربین امنیتی
اگر لپ تاپ قدیمی شما مجهز به وب کم بود یا کامپیوتری با قابلیت نصب وب کم داشتید، می توانید از آن ها به عنوان چشمان امنیتی استفاده کنید. نسخه ی تمیزی از ویندوز را به همراه نرم افزاری همچون iSpy روی کامپیوتری قدیمی نصب کنید. با همین مراحل ساده می توانید با هر بار روشن کردن کامپیوتر قدیمی، از هر نقطه ی مورد نظر به دوربین مداربسته ی جدید خود متصل شوید. درصورت به کارگیری میکروفن در کامپیوتر نیز می توانید صداها را شنیده یا ضبط کنید.
دوربینی که با تغییر کاربری کامپیوتر قدیمی می سازید، می تواند برای مشاهده ی خانه، اتاق کودک، دفتر کار و حتی حیات وحش مورد استفاده قرار بگیرد. نرم افزار مذکور، امکان تماشای زنده ی دوربین را هم در مرورگر و هم در اپلیکیشن های iOS و اندروید به کاربر می دهد. البته برخی از امکانات نرم افزار پولی هستند، اما می توان نسخه های رایگان را نیز خریداری کرد. شاید این دوربین جدید، هزینه های کمتری نسبت به پیاده سازی دوربین مداربسته داشته باشد.
کامپیوتری ساده برای خانواده و دوستان
همه ی ما افرادی در بین خانواده و دوستان داریم که مهارت های اولیه در استفاده از کامپیوتر را ندارند و بسیاری اوقات، از ما درخواست کمک می کنند. پاسخ دادن تلفنی به مشکلات آن ها، احتمالا برای همه تجربه ای ناخوشایند محسوب می شود. به علاوه، مشکلات متعدد کامپیوتری، استفاده از فناوری های جدید را برای همان دوستان و آشنایان نیز نه چندان دلچسب می کند.
می توانید با استفاده از کامپیوتر یا لپ تاپ قدیمی خود، به اعضای خانواده و دوستان کمک کنید. به جای دور انداختن یا بازیافت کردن لپ تاپ قدیمی، هارد آن را کاملا پاک سازی کرده و نسخه ای جدید از ویندوز ۱۰ را روی آن نصب کنید. سپس، برای جلوگیری از نصب نرم افزارهای اضافه و کاهش عملکرد سیستم، آن را قفل کنید. برای این منظور، وارد تنظیمات حساب کاربری در ویندوز شوید و از بخش Family & other users، روی Add someone else ti this pc کلیک کنید. یک حساب کاربری Administrator برای خودتان و یک حساب Standard User برای فرد مورد نظر ایجاد کنید تا امکان ایجاد تغییرات در سیستم عامل را نداشته باشد.
پس از ایجاد حساب های کاربری، با جستجوی UAC در منوی ویندوز، وارد بخش User Account Control شوید و تنظیماتی متعادل برای حساب کاربری فرد مورد نظر تنظیم کنید. برای محدود کردن کامل او می توانید حساب کاربری او را از بخش Family & Uther Users و زیرمنوی Add a family member و درنهایت Add a child ایجاد کنید تا دسترسی های کاملا محدودی داشته باشد.
لپ تاپ یا دسکتاپ قدیمی را به دوستی ناآشنا به کامپیوتر هدیه دهید
مایکروسافت به کاربران امکان می دهد تا با ورود به بخش اعضای خانواده در حساب کاربری، فعالیت آن ها را رصد کنند و حتی بازی ها و وبسایت هایی را مسدود سازند. برای مسدودسازی بسیار شدیدتر (مثلا فقط دسترسی به مرورگر را به فرد مورد نظر بدهید) می توانید در حساب کاربری وارد بخش Assigned Access شوید. به هرحال، این تنظیمات باید بسته به آشنایی دوست یا عضو خانواده ی شما با کامپیوتر انجام شود تا از بروز مشکلات جلوگیری کنید.
درنهایت، پیش از تحویل کامپیوتر نوسازی شده به دوستتان، نرم افزاری همچون TeamViewer یا AnyDesk برای دسترسی از راه دور روی آن نصب کنید. این نرم افزارها به شما امکان می دهند تا در صورت بروز هرگونه مشکل احتمالی، ازطریق اینترنت به سیستم مورد نظر متصل شوید و مشکل ایجادشده را حل کنید. با استفاده از دسترسی راه دور، به نوعی شیوه ی حل مشکل یا انجام کاری خاص در کامپیوتر را نیز به فرد مورد نظر، آموزش می دهید.
راه اندازی هات اسپات
پوشش شبکه ی وای فای، یکی از نیازهای حیاتی کاربران امروزی دنیای فناوری محسوب می شود. می توان کامپیوترهای بلااستفاده و قدیمی را به ابزاری برای بهبود پوشش تبدیل کرد. هرچند روترهای مخصوصی برای این کار تولید شده اند، اما به هرحال با چنین راهکاری، کامپیوتر قدیمی هم با داشتن قابلیت وای فای، می تواند کاربردی جدید پیدا کند. ابتدا باید نرم افزاری همچون Connectify Hotspot روی دستگاه مورد نظر نصب کرده و با اتصال آن به صورت اترنت، شبکه ی وای فای جدیدی با همان اینترنت قبلی، در خانه یا محل کار راه اندازی کنید. فراموش نکنید که بخش هایی نرم افزار مورد نظر پولی هستند.
اگر روی کامپیوتر قدیمی خود از ویندوز ۱۰ استفاده کنید، می توان با برخی تنظیمات و بدون نرم افزار اضافه، قابلیت های هات اسپات را در آن اجرا کرد. کافی است جست وجویی ساده در گوگل یا یوتیوب داشته باشید تا با جزئیات پیاده سازی هات اسپات در ویندوز ۱۰ آشنا شوید.
اشتراک قدرت پردازشی
حتی قدیمی ترین و کهنه ترین کامپیوترها نیز کمی قدرت پردازشی برای به اشتراک گذاشتن دارند. در پروژه های پردازشی اشتراکی، می توان از توان پردازشی کامپیوتر قدیمی استفاده کرد. در چنین برنامه هایی، نرم افزار مورد نظر از چند کامپیوتر متصل به اینترنت برای حل چالش های بزرگ نیازمند به پردازش های قوی، استفاده می کند. به عنوان نمونه ای از پروژه های پردازش اشتراکی می توان به SETI@home اشاره کرد که از دهه ی ۱۹۹۰، به کمک کامپیوترهای داوطلب، سیگنال های دریافت شده از فضا را پردازش می کند.
افرادی که علاقه مند به حضور در پروژه های داوطلبانه هستند، می توانند کامپیوتر خود را به منبعی پردازشی برای پروژه های مذکور تبدیل کنند. به عنوان مثال برای مشارکت در پروژه ی SETI می توانید با استفاده از نرم افزار BOINC، قدرت پردازشی کامپیوتر قدیمی خود را به اشتراک بگذارید. پروژه ی مذکور، برای اهداف دیگر همچون درمان، پیش بینی آب وهوا و مدل سازی جهان هستی هم استفاده می شود. به هرحال، با نصب نرم افزار و اجرای آن در زمان بیکار بودن کامپیوتر، می توانید به دیگران در اجرای پروژه ها کمک کنید.
اجرای بازی های قدیمی
کامپیوترهای قدیمی، قطعا توانایی اجرای بازی های قدیمی را نیز دارند. به علاوه، تعداد زیادی از بازی های نوستالژیک اکنون برای اجرا روی کامپیوترهای شخصی پورت شده اند. با نصب نسخه ای تازه از ویندوز ۱۰ می توانید کامپیوتر قدیمی خود را به سیستمی مخصوص بازی تبدیل کنید. برای دریافت بازی ها نیز منابع متعددی در اینترنت وجود دارد. می توانید از استیم برای دریافت برخی از آن ها استفاده کنید. وبسایت های داخلی نیز بازی های پورت شده را به صورت رایگان برای دانلود قرار می دهند. شاید نصب نسخه ی اولیه از وارکرافت و امتحان کردن مجدد آن روی کامپیوتر قدیمی، حس خوبی برای شما به همراه داشته باشد.
شبیه سازهای زیادی وجود دارند که اجرای بازی های کنسول های قدیمی را روی کامپیوتر ممکن می کنند. قطعا از جذاب ترین نمونه های آن ها می توان به امولاتورهای نینتندو ۶۴ اشاره کرد که گستره ی وسیعی از شاهکارهای نینتندو را در اختیار شما قرار می دهند.
ساختن تبلت
از آموزش های DIY برای ساختن تجهیزات جدید استفاده کنید
اگر عاشق تجربه های کارگاهی شخصی (DIY) و ساختن گجت باشید، می توانید از لپ تاپ قدیمی و بلااستفاده برای ساختن یک تبلت استفاده کنید. با خرید چند قطعه ی الکترونیکی و ایجاد تغییرات در سخت افزار صفحه نمایش لپ تاپ قدیمی، می توان آن را به تبلتی بزرگ تبدیل کرد. البته، قطعا نباید انتظار کیفیت بالای لمس یا تجربه ی تبلتی واقعی را از دستگاه جدید داشته باشید، اما به هرحال آزمایش آن خالی از لطف نیست.
وبسایت Instructables منبع مناسبی برای آموزش های DIY است. با کمی جست وجو در آن می توانید آموزش های متنوعی در ارتباط با ساختن تبلت از یک صفحه نمایش قدیمی پیدا کنید. به هرحال شاید امتحان کردن قابلیت های جدید، بهتر از دور ریختن یک سخت افزار الکترونیکی باشد.
ابزار کاربردی موسیقی
اگر از علاقه مندان به موسیقی و خصوصا گیتار برقی باشید، می توانید کامپیوتر قدیمی را به آمپلی فایری برای گیتار خود تبدیل کنید. با استفاده از کابل ارتباطی و تبدیل USB، می توان گیتار را به کامپیوتر قدیمی متصل کرد. از لحاظ نرم افزاری نیز با انتخاب های متعددی رو به رو هستید که Guitar Rig 5 یکی از بهترین نمونه های آن ها محسوب می شود. نسخه ی حرفه ای این نرم افزار نیز با قیمت ۱۹۹ دلار، قابلیت های بسیار بیشتری را در اختیار شما قرار خواهد داد.
ساختن اثر هنری
اگر کامپیوتر شما هیچ قابلیت نرم افزاری و توان پردازشی ندارد و به نوعی کاملا خراب شده است، می توانید از بدنه ی آن برای ساختن آثار هنری خاص استفاده کنید. اگر جست وجویی در Pinterest و خصوصا بخش Computer Repurposed آن داشته باشید، ایده هایی جالب برای تغییر ماهیت دادن کامپیوتر خود پیدا خواهید کرد. به هرحال شاید بتوان وسیله ای دکوری از آن قطعات کهنه ساخت تا سرنوشتی زیباتر از سطل زباله داشته باشند.
تماس و چت تصویری
با نصب یک سیستم عامل تازه روی هر لپ تاپ و کامپیوتر قدیمی، می توانید کاربردی بهینه با کمترین نیاز به قدرت پردازشی را از آن استخراج کنید. به عنوان مثال، برای کنفرانس های ویدئویی، تماس های تصویری خانوادگی و موارد مشابه می توان از لپ تاپ و دسکتاپ قدیمی به عنوان ابزار اختصاصی استفاده کرد.
با نصب نسخه ای جدید از ویندوز ۱۰ روی کامپیوتر قدیمی، به اسکایپ نیز دسترسی خواهید داشت. درصورت نصب لینوکس هم نسخه ی سازگار اسکایپ با آن در دسترس شما خواهد بود. به هرحال، با هر ابزاری می توانید این کاربرد حداقلی را از کامپیوتر قدیمی خود داشته باشید.
کامپیوترهای قدیمی مک نیز می توانند به عنوان ابزاری برای تماس های FaceTime با کاربران سیستم عامل iOS استفاده شوند. به هرحال، ابزارهای تماس تصویری نیاز به پردازش یا ذخیره سازی بالا ندارند و می توان انواع آن ها را در کامپیوتر قدیمی نصب کرد.
کامپیوتر میهمان یا مخصوص کارهای محدود
بسته به ابعاد و وضعیت سلامت کامپیوتر قدیمی، می توان آن را به ابزاری برای کارهای محدود تبدیل کرد. به عنوان مثال می توانید لپ تاپ قدیمی را در آشپزخانه و تنها برای دیدن فیلم های آموزشی یا دستور پخت غذا استفاده کنید. به علاوه، می توان از آن به عنوان سیستمی اضافه برای میهمانان بهره برد که نیاز به استفاده ی کوتاه مدت از کامپیوتر و اینترنت دارند.
با نصب توزیعی سبک از لینوکس همچون Zorin، می توانید ظاهر شبیه به ویندوز و مک را با حجم و فشاری کمتر روی کامپیوتر قدیمی تجربه کنید. به علاوه، این توزیع نیاز به آموزش خاصی ندارد و قطعا برای کاربردهای ساده، مفید خواهد بود.
دمونتاژ و یادگیری اصول سخت افزار
اگر هیچ استفاده ی نرم افزاری یا خدماتی از کامپیوتر قدیمی (خصوصا دسکتاپ) خود ندارید، می توانید از آن به عنوان نمونه ای برای یادگیری اصول سخت افزاری استفاده کنید. تنها کافی است با ترس قدیمی خود مقابله کنید و با باز کردن کیس قدیمی، بخش های مختلف سخت افزاری را مشاهده و مطالعه کنید. با دمونتاژ کردن و مونتاژ مجدد و امتحان حالت های مختلف، می توانید اصول اولیه ی ساخت کامپیوترهای شخصی را درک کنید. به علاوه، می توانید با خرید مادربورد و چند قطعه ی جدید، از مونتاژ کامپیوتری جدید و ساختن ابزاری کمی قدرتمندتر لذت ببرید.
چگونه با اپلیکیشن Your Phone گوشی اندروید را به رایانه ویندوز 10 متصل کنیم؟
اپلیکیشن Your Phone ویندوز 10 ابزاری برای ایجاد ارتباط بی سیم بین کامپیوتر ویندوز و گوشی های اندرویدی به منظور نمایش تصاویر گوشی روی کامپیوتر و انتقال آن ها و نیز خواندن پیامک ها در کامپیوتر است.
به نقل از زومیت، به تازگی، مایکروسافت اپلیکیشنی به نام Your Phone عرضه کرده که به وسیله ی آن می توان بین ویندوز 10 و گوشی های اندرویدی ارتباط بی سیم برقرار کرد و از آن برای انجام فعالیت هایی مانند نمایش تصاویر گوشی و ارسال پیام های متنی به کامپیوتر و دریافت این پیام ها از آن استفاده کرد. زمانی کاربران ویندوز فون می توانستند با استفاده از ویژگی کانتینیوم (Continuum) از گوشی خود مانند کامپیوتر استفاده کنند. این دسته از کاربران با بهره بردن از این ویژگی، می توانستند پس از اتصال گوشی خود به نمایشگر خارجی، دو اپلیکیشن را هم زمان اجرا کنند و از یکی از آن ها در نمایشگر خارجی و از دیگری در نمایشگر گوشی خود استفاده کنند.
اپلیکیشن ویندوز Your Phone می تواند امکان استفاده از سایر اپلیکیشن های مایکروسافت روی گوشی ازطریق سایدبار (نوار افقی) زیر گوشی را فراهم کند. این سایدبار کاربران را برای دانلود اپلیکیشن های مختلف مایکروسافت تشویق می کند. سایدبار بخش هایی از این دست را شامل می شود: اپلیکیشن صفحه کلید هوشمند سوئیفت کی (Swiftkey) و مایکروسافت نیوز (Microsoft News) برای اطلاع از اخبار و رویدادهای تازه ی جهان و سایر اپلیکیشن های قدیمی تر مثل مایکروسافت هایپرلپس موبایل (Microsoft Hyperlapse Mobile) به منظور ساخت ویدئوهای تایم لپس باکیفیت و اپلیکیشن وردامنت (Wordament) یکی از اپلیکیشن های سرگرم کننده ی بازی با کلمات.
آموزش استفاده از اپلیکیشن Your Phone
برای استفاده از Your Phone باید از به روزرسانی اکتبر ۲۰۱۸ ویندوز 10 استفاده کنید که این اپلیکیشن را نیز در خود جای داده است. شایان ذکر است Your Phone هم روی کامپیوتر و هم روی گوشی نصب می شود. البته درحال حاضر، تنها نسخه ی اندروید این اپلیکیشن عرضه شده که Your Phone Companion نام دارد و می توانید آن را از فروشگاه گوگل پلی دریافت کنید. برای برقراری ارتباط بین کامپیوتر و موبایل، هر دو دستگاه باید به یک شبکه ی وای فای و ازطریق بلوتوث نیز به یکدیگر وصل شوند.
محیط اپلیکیشن
برای استفاده از Your Phone باید از به روزرسانی اکتبر ۲۰۱۸ ویندوز 10 استفاده کنید
اپلیکیشن در ویندوز باید سریع اجرا شود. زمانی که نسخه ی آزمایشی اپلیکیشن موجود در به روزرسانی اکتبر ۲۰۱۸ نصب می شود، میان بر آن نمایش داده می شود و به نظر می رسد در نسخه ی نهایی نیز این چنین خواهد بود.
نسخه ی اندروید اپلیکیشن را هم می توان از فروشگاه گوگل پلی دریافت کرد و هم می توان با واردکردن شماره ی همراه در نسخه ی دسکتاپ و دریافت پیامک حاوی لینک دانلود اپلیکیشن از مایکروسافت، آن را دریافت و نصب کرد.
متأسفانه ظاهرا نسخه iOS اپلیکیشن عرضه نمی شود؛ زیرا طبق گفته ی سازندگان اپلیکیشن، در این سیستم عامل فقط ارسال آدرس صفحات وب (URLها) امکان پذیر است. البته، مایکروسافت اپلیکیشنی به نام Photos Companion App برای iOS عرضه کرده که امکان ارسال تصویر از دستگاه های دارای این سیستم عامل را به ویندوز ممکن می سازد.
توجه کنید نسخه ی موجود اپلیکیشن Your Phone Companion موجود در گوگل پلی با نسخه ی موجود در به روزرسانی اکتبر ۲۰۱۸ ویندوز 10 متفاوت است. گفتنی است این اپلیکیشن عملکرد چندان مطلوبی هم ندارد.
درحقیقت، می توان گفت Your Phone کار خاصی انجام نمی دهد و فقط پل ارتباطی بین کامپیوتر و گوشی است و نصب برخی از اپلیکیشن های دیگر مایکروسافت را نیز به کاربر پیشنهاد می دهد. اگر اپلیکیشن نصب شده روی کامپیوتر و گوشی با یکدیگر ارتباط برقرار نمی کنند، مطمئن شوید هر دو دستگاه به یک شبکه ی وای فای و ازطریق بلوتوث به یکدیگر متصل شده اند.
وقتی اپلیکیشن کامپیوتر و گوشی به درستی با یکدیگر همگام سازی (Sync) نمی شوند، مشکل از بلوتوث است. البته، گاهی اوقات خودِ اپلیکیشن هم درست عمل نمی کند.
استفاده از اپلیکیشن در گوشی
اپلیکیشن Your Phone در ویندوز دو کار بسیار ساده انجام می دهد: ۱. برای نگه داری از پیام های متنی و تصاویر بخشی به نام Messages ایجاد می کند. درضمن، امکان نوشتن پیام ها یا پاسخ به آن ها با استفاده از صفحه کلید کامپیوتر نیز امکان پذیر است؛ ۲. بلافاصله پس از گرفتن تصاویر با دوربین، به منظور ویرایش یا استفاده از آن ها دسترسی سریع برای کاربر فراهم می کند.
استفاده از Your Phone برای ارسال پیام ها بسیار ساده است. برای ارسال پیام فقط باید مخاطب مد نظر را انتخاب کنید. درضمن، می توانید به پیام مخاطبان خود نیز به راحتی جواب دهید. البته، مشکل کوچکی درباره ی این موضوع وجود دارد: با وجود اینکه اپلیکیشن می تواند مخاطبان گوشی را به کامپیوتر انتقال دهد، نمی تواند بفهمد چگونه گوگل گوشی تلفن همراه با قابلیت ارسال اس ام اس را از گوشی ثابت تشخیص می دهد. به عبارت دیگر، وقتی می خواهید پیام متنی ارسال کنید باید کاملا مطمئن شوید که شماره ی مد نظرتان صحیح است.
متأسفانه Your Phone فقط می تواند متن را ارسال کند و امکان ارسال تصویر یا فایل گیف با آن وجود ندارد. در صورتی که اپلیکیشن پیامی را دریافت کند که قسمتی از آن را نتواند تشخیص دهد و رمزگشایی کند، پروتکل Rich Communication Services یا RCS که با نام joyn نیز شناخته می شود و درحقیقت، پلتفرم ارتباطی جامعی است، در Your Phone پشتیبانی نمی شود. شاید به همین دلیل نیز بخش Messages علاوه بر نسخه ی آزمایشی در نسخه ی اصلی نیز وجود خواهد داشت. این پلتفرم درواقع جایگزینی برای سرویس اس ام اس است که اپراتورهای تلفن همراه از آن استفاده می کنند و ارائه ی خدماتی همچون انتقال مخاطبان و استفاده از عکس و فیلم در پیام، ازطریق آن امکان پذیر می شود.
بخش تصاویر در اپلیکیشن ساده است و پیچیدگی زیادی ندارد. البته باگ ها و مشکلاتی نیز در این بخش دیده می شود. یکی از این مشکلات این است که حتی وقتی کامپیوتر و گوشی ازطریق بلوتوث و شبکه ی وای فای به یکدیگر متصل هستند و گوشی قفل نیست، دو دستگاه در همگام سازی دچار مشکل می شوند. البته، مایکروسافت اعلام نکرده برای استفاده از بخش تصاویر، هر سه مورد ذکرشده باید رعایت شود. درضمن، ممکن است اگر کار اشتباهی انجام دهید، Your Phone تصور کند کامپیوتر و گوشی به یکدیگر متصل نیستند.
در بخش تصاویر Your Phone، تا ۲۵ تصویر و اسکرین شات ثبت شده ی گوشی به صورت کوچک شده و مربعی درکنار یکدیگر قرار می گیرند. با راست کلیک روی تصاویر می توانید آن ها را در کامپیوتر ذخیره کنید و با اندازه ی واقعی ببینید. با دوبار کلیک روی تصاویر هم اپلیکیشن تصویر (Photo App) ویندوز بازمی شود و می توانید ازطریق آن، تصاویر را به اشتراک بگذارید، آن ها را ویرایش کنید، با آن ها آلبوم عکس بسازید و چندین کار دیگر نیز انجام دهید.
به دلیل اینکه تصاویر موجود Your Phone در حافظه ی گوشی ذخیره نشده اند و نه هارد سیستم، چنانچه عکس را ویرایش کردید، باید آن را در سیستم خود یا حافظه ی دیگری ذخیره کنید. درضمن، به دلیل اینکه تصاویر روی هارد ذخیره نشده اند، تصاویر را عمدی یا سهوی نمی توانید پاک کنید و این گزینه غیرفعال شده است. در صورتی که می خواهید تصویر را حذف کنید، می توانید از اپلیکیشن ویندوز برای حذف آن استفاده کنید. درضمن، نمی توانید تصویری را در Your Phone به عنوان تصویر دلخواه نشانه دار کنید.
متأسفانه محدودیت های Your Phone باعث می شود به طور ناخواسته از چندین اپلیکیشن تصویر متفاوت استفاده کنید که در برخی از آن ها، تنها فایل های فقط خواندنی (Read Only) نمایش داده می شوند که هیچ کاری نمی توان روی آن ها انجام داد. البته، فایل های ویرایش شدنی نیز در میان این فایل ها دیده می شود.
آینده ی اپلیکیشن Your Phone
اپلیکیشن رایگان Dell Mobile Connect App جایگزین مناسبی برای Your Phone محسوب می شود. این اپلیکیشن زمانی فقط برای کامپیوترهای شرکت دِل کاربردی بود؛ اما در حال حاضر، استفاده از آن در تمام کامپیوترهای ویندوزی و گوشی های اندرویدی ممکن است. طبق اطلاعات ارائه شده، Dell Mobile Connect app نیز می تواند مانند Your Phone برای برقراری تماس و ارسال اس ام اس ازطریق کامپیوتر استفاده شود؛ اما مانند اپلیکیشن ارائه شده ی مایکرو سافت، امکان مشاهده ی تصاویر گوشی در آن وجود ندارد.
اپلیکیشن Dell Mobile Connect App جایگزین مناسبی برای Your Phone است
بزرگ ترین مزیت Dell Mobile Connect App، امکان کنترل ازراه دور گوشی ازطریق آن است؛ بنابراین، به وسیله ی این اپلیکیشن می توان با اپلیکیشن های گوشی خود تعامل برقرار کرد. این اپلیکیشن می تواند صفحه نمایش گوشی را روی نمایشگر کامپیوتر میرور کند (نمایش عینی صفحه نمایش گوشی روی نمایشگر کامپیوتر) و هرآنچه روی صفحه نمایش گوشی می گذرد، با کمی تأخیر روی صفحه نمایش کامپیوتر نمایش داده می شود.
مایکروسافت در مراسم رونمایی سرفیس پرو 6 (Surface Pro 6) و سرفیس لپ تاپ 2 (Surface Laptop 2) اعلام کرد در آینده ای نزدیک، این ویژگی ها را به Your Phone نیز اضافه خواهد کرد. قطعا پشتیبانی از تماس تلفنی و کنترل از راه دور گوشی با فناوری میرورینگ در اپلیکیشن مایکروسافت، مزیت بسیار خوبی برای این اپلیکیشن خواهد بود؛ بنابراین، احتمالا Your Phone این هدف بزرگ مایکروسافت را محقق خواهد کرد: استفاده از گوشی بدون دست زدن به آن.
نخستین کامپیوتر در چه سالی و توسط چه کسی اختراع شد؟
آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که نخستین سیستم کامپیوتری را چه کسی و در چه سالی اختراع کرد؟
به نقل از زومیت، شاید پاسخ سؤال «در چه تاریخی نخستین کامپیوتر اختراع شد؟» خیلی ساده به نظر برسد، اما اینطور نیست و با سوالی پیچیده مواجه هستیم. پاسخ این سؤال باتوجه به مخاطب می تواند متفاوت باشد.
تعریف «کامپیوتر»
پاسخ سؤال «چه کسی نخستین کامپیوتر را اختراع کرد؟»، تا حد زیادی به تعریف کلمه ی کامپیوتر ارتباط پیدا می کند. حتی فرهنگ نامه های مختلف نیز در مورد معنی این کلمه اتفاق نظر ندارند. فرهنگ لغت انگلیسی آکسفورد کلمه ی «کامپیوتر» را این گونه معنی کرده است: «دستگاهی الکترونیکی برای ذخیره سازی و پردازش داده، عموما به صورت باینری و باتوجه به دستورالعمل هایی که در برنامه های مختلف به آن داده می شود.»
چگونه کامپیوتر شخصی IBM توانست توجه کاربران و خریداران را به خود جلب کند
تعریف فرهنگ لغت آمریکایی مریام وبستر از کلمه ی «کامپیوتر» عبارت است از: «دستگاهی قابل برنامه ریزی و معمولا الکترونیکی که می تواند داده ها را ذخیره، بازیابی و پردازش کند.»
تفاوت بنیادینی بین معنی کلمه ی کامپیوتر در دو فرهنگ لغت مشهود است که به کلمه ی الکترونیکی مربوط می شود. اکثر متخصصان بر این باورند که رایانه ها می توانند به دو دسته ی کلی کامپیوترهای آنالوگ و دیجیتال تقسیم شوند. کامپیوترهای آنالوگ لزوما نیازی به منبع تغذیه ی برق ندارند.
چه کسی نخستین کامپیوتر را اختراع کرد؟
معمولا در پاسخ به این سؤال که «چه کسی نخستین کامپیوتر را اختراع کرد؟»، نام چالرز بابیج را می بینیم. چالرز بابیج، فیلسوف، تحلیلگر و ریاضی دان (۱۷۹۱-۱۸۷۱) بریتانیایی است که در زمینه های مختلف ازجمله ریاضیات و مهندسی مکانیک، فردی نامدار بود. در کارنامه ی فعالیت های بابیج نام دو ماشین معروف به نام های ماشین تفاضلی (Difference Engine) و ماشین تجزیه و تحلیلی (Analytical Engine) دیده می شود. چالز در سال ۱۸۲۲، کار خود را روی توسعه ی ماشین تفاضلی رسما آغاز کرد. این ماشین برای محاسبات توابع چندجمله ای کاربرد داشت. سپس چالز بابیج از سال ۱۸۳۷، به توسعه ی ماشین تجزیه وتحلیلی که دستگاهی پیچیده تر بود، ادامه داد. این دستگاه در اصل نخستین کامپیوتری بود که تحولی عظیم در این حوزه ایجاد کرد.
ماشین تحلیلی بسیاری از ویژگی های یک کامپیوتر مدرن امروزی را داشت. در این دستگاه، قطعه ای شبیه به CPU وجود داشت که بابیج آن را Mill نام گذاری کرده بود. به علاوه این ماشین تحلیلی، حافظه هم داشت که بابیج آن را Store نام گذاری کرده بود. اما متاسفانه بابیج هیچ گاه پول کافی برای ساخت ماشین تجزیه وتحلیلی ( آنالیتیکی) خود نداشت. درنهایت در سال ۱۹۹۱، موزه ی علوم لندن، مدل کامل دستگاه وی را با استفاده از فناوری هایی که در زمان بابیج در دسترس بودند، ساخت.
روش های محاسبه در زمان باستان
باوجودی که بابیج به عنوان پدر علم محاسبات مدرن شناخته می شود، اما به نظر می رسد دو دستگاه باستانی دیگر، یکی «ارابه ی جنوب نما» (south-pointing) در چین و دیگری «مکانیزم آنتیکیترا» در یونان، نخستین کامپیوترهای آنالوگ بودند.
ارابه ی چینی، با الگوبرداری از واگن زرهی قرن پنجم قبل از میلاد موسوم به Dongwu Che، طراحی و ساخته شده بود. این ارابه در حدود یک قرن قبل از میلاد طراحی شد. در طراحی این دستگاه، آهن ربا استفاده نشده بود و قبل از آغاز سفر، جهت آن تنظیم می شد و با سیستم چرخ دنده ای کار می کرد. با تنظیم چرخ ها، جهت حرکت نشان داده می شد.
سازوکار آنتیکیترا نیز در اصل یک افلاک نما بود که برای تعیین موقعیت مکانی ستارگان به کار می رفت. این ابزار در سال ۱۹۰۱ در کشتی به گل نشسته ای در جزایر یونان کشف شده بود. به نظر می رسد ابزار کشف شده در کشتی یونانی، مربوط به سال های ۲۰۵ تا ۶۰ قبل از میلاد باشد. ابزار افلاک نما، بیش از ۳۰ چرخ دنده، یک حلقه ی ثابت و یک میل لنگ دستی داشت. پس از سقوط یونان باستان، این فناوری برای بیش از یک هزاره ناپدید شد. تا قرن ۱۴ ام که ساعت های نجومی مکانیکی در اروپا رونق پیدا کرد، خبری از این فناوری یونانی نبود.
چه زمانی نخستین کامپیوتر قابل برنامه ریزی اختراع شد؟
کنراد زوس آلمانی نخستین کامپیوتر قابل برنامه ریزی جهان را بین سال های ۱۹۳۵ و ۱۹۳۸ با نام Z1 در برلین ساخت. زد وان می توانست دستورالعمل های فیلم ۳۵ میلی متری را بخواند. اما به دلیل عملکرد غیرموثر ۳۰ هزار قطعه ی فلزی، هرگز نتوانست عملکرد مؤثر و کاملی از خود نشان دهد. درنهایت نیز در جریان حمله ی هوایی جنگ جهانی دوم از بین رفت.
کنراد زوس در سال ۱۹۴۰، کامپیوتر Z2، در سال ۱۹۴۱ کامپیوتر Z3 و در سال ۱۹۴۹ کامپیوتر Z4 را توسعه داد. Z3 نخستین کامپیوتر برنامه ریزی شده و کاملا اتوماتیک دیجیتالی بود. Z3 ماشین حساب ۲۲ بیتی باینری بود. Z3 دارای لوپ بود ولی فاقد عملگرهای شرطی بود و حافظه و واحدهای محاسباتی اش بر مبنای رله ی تلفن کار می کرد.
نخستین مخترع کامپیوتر الکترونیکی: تامی فلاورز
اگر باور دارید که کامپیوترها به صورت ذاتی ابزارهایی الکترونیکی هستند، تامی فلاورز، مهندس انگلیسی تلفن می تواند ادعا کند که نخستین مخترع کامپیوتر بوده است. تامی فلاورز، مسئولیت طراحی و ساخت Colossus را برعهده داشت. این دستگاه برای تفسیر پیام های رمزگذاری شده بین فرماندهان عالی آلمان در جنگ جهانی دوم مورد استفاده قرار می گرفت.
این کامپیوتر می تواند عملیات دودیی و شمارش را با استفاده از thermionic valve به انجام برساند. درواقع ماشین طراحی شده تامی فلاورز نخستین کامپیوتر قابل برنامه ریزی، الکترونیکی و دیجیتال بود. اما Colossus به جای استفاده از برنامه های ذخیره شده از سوئیچ ها و دوشاخه استفاده می کرد. در صورتی که کاربر می خواست برنامه ی کامپیوتری را تغییر دهد، مجبور بود در یک پروسه ی طولانی و سخت، ماشین را مجددا بازسازی کند.
منچستر بیبی
نخستین کامپیوتر الکترونیکی با برنامه ی ذخیره شده در جهان، ماشین آزمایشی در مقیاس کوچک (SSEM) بود که منچستر بیبی نامیده می شود. فردریک ویلیامز، تام کیلبرن و جف توتیل از دانشگاه ویکتوریا منچستر انگلستان، این دستگاه را توسعه داده اند. منچستر بیبی برای نخستین بار در تاریخ ۲۱ ژوئن ۱۹۴۸ معرفی شد. این دستگاه عجیب و غریب، هیچ گاه به عنوان کامپیوتر کاربردی و قابل استفاده درنظر گرفته نشد. بلکه این دستگاه جالب و متفاوت، به عنوان دستگاهی برای تست نخستین حافظه ی رم در جهان به کار گرفته شد.
ویلیامز، کیلبرن، توتیل به سرعت به توسعه ی دستگاه عجیب خود ادامه دادند و در سال ۱۹۴۹ میلادی بعد از دستگاه کوچک SSEM خود، توانستند دستگاه Manchester Mark I را توسعه دهند. در سال ۱۹۵۱ میلادی Mark I به Manchester Electronic Computer یا Ferranti Mark 1 تبدیل شد که در اصل نخستین کامپیوتر تجاری برای استفاده ی عموم کاربران در سراسر جهان بود.
سایر شرکت های مدرن: جان بلنک بیکر، زیراکس، آی بی ام
کامپیوترهای مدرن امروزی نسبت به Manchester Electronic Computer طراحی بسیار متفاوتی دارند. از اواسط دهه ی ۱۹۵۰ تاکنون، سیستم های کامپیوتری به صورت تصاعدی در حال رشد و توسعه هستند. روند به روزرسانی سیستم های کامپیوتری بسیار بالا است.
۱۹۵۳: IBM نخستین کامپیوتر علمی جهان موسوم به ۷۰۱ را معرفی کرد.
۱۹۵۵: MIT نخستین کامپیوتر با حافظه ی رم یکپارچه موسوم به Whirlwind را معرفی کرد.
۱۹۵۶: MIT نخستین کامپیوتر ترانزیستوری را معرفی کرد.
۱۹۶۴: پیر جیورجیو پروتو ایتالیایی نخستین سیستم دسکتاپ موسوم به Programma 101 را معرفی کرد و موفق به فروش ۴۴۰۰۰ دستگاه از این سیستم شد.
۱۹۶۸: هیولت پاکارد فروش HP 9100A را آغاز کرد. این سیستم، نخستین کامپیوتر دسکتاپی بود که به صورت تولید انبوه در بازار به فروش می رسید.
در دهه ی ۱۹۷۰، جان بلنکن بیکر آمریکایی نخستین کامپیوتر شخصی با نام Kenbak-1 را تولید کرد. این کامپیوتر در سال ۱۹۷۱ به بازار عرضه شد. تنها ۵۰ سیستم کامپیوتری Kenbak-1 با قیمت ۷۵۰ دلار به فروش رفت که امروز قیمتی در حدود ۵۰۰۰ دلار دارند. اما Kenbak-1 نیز تفاوت های بسیاری با کامپیوترهای امروزی دارد. در این ماشین از مجموعه ای از سوئیچ ها و چراغ ها برای ورود اطلاعات استفاده می شود.
نخستین کامپیوتر که شبیه کامپیوترهای مدرن امروزی است، Xerox Alto محصول سال ۱۹۷۴ است. این سیستم کامپیوتری دارای نمایشگر، رابط گرافیکی و ماوس بود. برنامه ها در پنجره های مختلف باز می شدند و هر برنامه آیکونی برای خودش داشت و منوهای سیستم عامل در موقعیت معمول خود قرار داشتند. سیستم کامپیوتری Xerox Alto هرگز به صورت عمومی به فروش نرسید اما ۵۰۰ نسخه ی آن در دانشگاه های سراسر جهان مورد استفاده قرار گرفت.
استیو جابز نسخه ی نمایشی Alto را در سال ۱۹۷۹ دریافت کرد. طراحی مفهومی این دستگاه، پایه ی طراحی Apple Lisa و سیستم های مکینتاش شد. درنهایت، در اوت سال ۱۹۸۱ میلادی شرکت IBM، کامپیوتر شخصی یا Personal Computer را معرفی کرد. همان دستگاهی که به سرعت توانست محبوبیت خود را کسب کند و با برنامه های مختلفی سازگار بود. نخستین کامپیوتر IBM دارای لوازم جابی مختلفی هم بود. حدود یک سال بعد از معرفی این دستگاه، ۷۵۳ بسته ی نرم افزاری مختلف نیز منتشر شد. این تعداد نرم افزار که در عرض یک سال منتشر شده بود، حدود چهار برابر بیشتر از برنامه های مکینتاش اپل در همان بازه ی زمانی بود.
چه کسی کامپیوتر را اختراع کرد؟
به غیر از افرادی که در این مطلب نام آن ها ذکر شده است، افراد دیگری هم هستند که نامی از آن ها در متن برده نشده است. بلز پاسکال (Blaise Pascal)، نخستین ماشین حساب را در سال ۱۶۴۲ اختراع کرد. اسماعیل الجزاری (۱۱۳۶-۱۲۰۶)، نخستین کامپیوتر آنالوگ قابل برنامه ریزی را اختراع کرده بود. آلن تورینگ، در سال ۱۹۳۶ ماشین Turing و در سال های پس از جنگ نیز موتور کامپیوتری اتوماتیک (ACE) را طراحی کرد.
با این حساب، به راستی مخترع کامپیوتر چه کسی است؟ آینده ی سیستم های کامپیوتری به چه سمتی حرکت خواهد کرد؟ آیا روزی فرا خواهد رسید که سیستم های کامپیوتری بتوانند جای انسان ها را بگیرند؟