نادیده گرفته شدن نابینایان توسط کتابخانه ی ملی

کنشگر در حوزه دسترسی پذیری وب و اپلیکیشن برای نابینایان درباره محدودیت جدید کتابخانه ملی برای دسترسی معلولان به امکانات این مجموعه فرهنگی بیان کرد: در نتیجه آیین نامه جدید، تعدادی از نابینایان و سایر گروه های دارای معلولیت که از خدمات کتابخانه ملی استفاده می کردند، از آن محروم می شوند.

در هفته اخیر شیوه نامه مصوب جدید پذیرش و عضویت کتابخانه ملی اعلام و مشخص شد بر اساس این شیوه نامه شرایط عضویت در کتابخانه ملی برای اعضای ویژه، تخصصی و عمومی است. بر اساس تغییرات درنظر گرفته شده در شیوه نامه، دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد که پیش از این بدون قید می توانستند از امکانات کتابخانه ملی استفاده کنند، ملزم به بارگذاری تصویب نامه پیشنهاد پایان نامه هستند.

دیگر تغییر در شیوه نامه کتابخانه ملی شرایط تمدید عضویت است، بر این اساس فرد متقاضی برای تمدید عضویت بیش از یکسال، ملزم به طرح درخواست است. این درخواست مرد بررسی کمیته عضویت قرار می گیرد و در صورت پذیرش به فرد اعلام خواهدشد. همچنین در آیین نامه جدید آمده است: به منظور برقراری عدالت عمومی و رعایت حقوق فرهنگی و استفاده حداکثری متقاضیان از خدمات کتابخانه ملی، تمدید عضویت برای اعضای عادی، حداکثر ۳ سال و درخواست تمدید عضویت بیش از ۳ سال، منوط به بررسی و تصمیم کمیته عضویت و پذیرش خواهد بود.

در آیین نامه جدید در بخش اعضای عمومی، بند «جانبازان ، ایثارگران و اعضای درجه یک خانواده شهدا ، جانبازان و ایثارگران» به ایثارگران منطبق با قانون با مدرک کارشناسی تغییر کرده است. پیش از این، بازنشستگان دولت با داشتن حداقل مدرک کارشناسی و معادل آن می توانستند از عضویت عمومی بهره مند شوند، که چنین امکانی در شیوه نامه جدید دیده نشده است.

امید هاشمی در گفت وگو با خبرنگار کتاب ایرنا، با تاکید بر اینکه نگاه همراه با عدد و رقم به جامعه افراد با معلولیت درست نیست، گفت: تغییراتی در شیوه نامه کتابخانه ملی ایجاد شد، این در حالی است که تعداد قابل توجهی از نابینایان مخاطب کتابخانه ملی هستند و مدرک ارشد و دکتری ندارند اما دوست دارند که پژوهش کنند، این محدودیت ممکن است به دسترسی آن ها به اطلاعات آسیب بزند. معلولیت ممکن است برای هر کسی پیش بیاید برای همین تلاش می شود تا امکانات را به شکلی بچینند که همه افراد دارای معلولیت بتوانند از محصول یا مرکز استفاده کنند.

به شرطی می توانیم با تبعیض مثبت مخالفت کنیم که امکانات دیگر را در جاهای دیگر شهر فراهم کرده باشیم

کنشگر در حوزه دسترسی پذیری وب و اپلیکیشن برای نابینایان درباره محدودیت جدید کتابخانه ملی برای دسترسی معلولان به امکانات این مجموعه فرهنگی بیان کرد: در نتیجه آیین نامه جدید تعدادی از نابینایان و سایر گروه های دارای معلولیت که از خدمات کتابخانه ملی استفاده می کردند، از آن محروم می شوند.

مسئول سرویس فناوری روزنامه ایران سپید با تاکید بر اینکه طرفدار تعویض مثبت برای معلولان نیست، افزود: اینکه افراد باید از مدرک فوق لیسانس یا دکتری برای عضویت در کتابخانه ملی استفاده کنند اما معلولان می توانند به شیوه های دیگر و با مدرک پایین تری عضو این کتابخانه شوند، تعویض مثبت است؛ اما به شرطی می توانیم با تبعیض مثبت مخالفت کنیم که امکانات دیگر را در جاهای دیگر شهر دیده و فراهم کرده باشیم؛ یعنی افراد دارای معلولیت بتوانند از امکانات در جاهای دیگر استفاده کنند.

افراد متخصص به افراد نابینا کمک می کردند

هاشمی با اشاره به فعالیت ۲۳ ساله بخش نابینایان کتابخانه ملی، ادامه داد: این بخش در طول این سال ها فراز و نشیب زیادی داشت، خدمت زمانی کم و زمانی زیاد می شد. برای مثال عموم دانشجویان نابینا از لیسانس تا دکتری برای پژوهش به آنجا مراجعه می کردند. در این بخش افراد متخصصی فعال بودند و با توجه به منابع مخازن کتابخانه ملی که خیلی دسترس پذیر نیست و افراد نابینا نمی توانستند از آن امکانات استفاده کنند، افراد متخصص که آموزش دیده بودند به افراد نابینا کمک می کردند تا بتوانند از این منابع در مخازن کتابخانه ملی استفاده کنند.

کامپیوترهایی در بخش نابینایان مستقر بود که به مخازن کتابخانه ملی وصل بود

او ادامه داد: همچنین کامپیوترهایی در بخش نابینایان مستقر بود که به مخازن کتابخانه ملی وصل و به امکانات ویژه مانند صفحه خوان برای افراد با آسیب بینایی مجهز شده بود. با توجه به اینکه افراد نابینا نمی توانند از کامپیوترهایی که در بخش های عمومی کتابخانه است استفاده کنند، برای فعالیت پژوهشی از این بخش استفاده می کردند. قدیم ترها در بخش نابینایان کتابخانه ملی ضبط کتاب انجام می شد.

کنشگر در حوزه دسترسی پذیری وب و اپلیکیشن برای نابینایان درباره کارگاه هایی که در کتابخانه ملی برگزار می شد، توضیح داد: من در همکاری با بخش نابینایان کتابخانه ملی نزدیک ۱۰ کارگاه برگزار کردم. کارگاهی درباره فناوری های مرتبط با پژوهش مطالعه بود. تعداد مراکزی که به نابینایان آموزش می دهد محدود است، به همین دلیل تعطیل شدن یک مرکز می تواند اثر چشمگیری در دسترسی افراد نابینا به منابع داشته باشد. مراکز توان بخشی در تهران و ایران تا حدی کم هستند که حتی از شیراز و رشت برای شرکت در این کارگاه ها به تهران سفر کرده بودند.

او ادامه داد: همچنین ارتباط هایی را با اعضای هیات علمی کتابخانه ملی داشتیم و آموزش هایی را که لازم است متخصصان در اختیار افراد نابینا بگذارند در قالب کارگاه هایی در کتابخانه ملی برگزار می شد. برای مثال کارگاه نحوه استفاده از منابع ایرانی و خارجی مقالات علمی و پژوهشی برگزار می شد.

تردد یکی از مسائل اصلی افراد دارای محدودیت است

هاشمی با اشاره به اینکه نهاد کتابخانه های عمومی همکاری خوبی را با نابینایان دارد، ادامه داد: در همه شهرهای ایران کتابخانه های اصلی نهاد بخش نابینایان دارند و اما امکانات نهاد به این گستردگی نیست. باید در نظر داشت، تردد یکی از مسائل اصلی افراد دارای محدودیت است. اگر کتابخانه ملی تعطیل شود، افرادی که در محدوده حوالی کتابخانه ملی زندگی می کنند، باید مسیر طولانی برای دریافت خدمات طی کنند. در نتیجه باید سعی کنیم که مراکز حذف نشوند تا برای معلولان تردد مضاعف ایجاد نشود.

باید سعی کنیم که مراکز حذف نشوند تا برای معلولان تردد مضاعف ایجاد نشود

کنشگر در حوزه دسترسی پذیری وب و اپلیکیشن برای نابینایان درباره مطالبات این گروه توضیح داد: خواسته ما این است که آیین نامه به شکلی اصلاح شود که افراد بتوانند مانند سابق از خدمات کتابخانه ملی استفاده کنند. از طرفی درباره دسترس ناپذیر بودن محیط کتابخانه ملی صحبت می شود. گفته می شود معماری کتابخانه ملی مناسب افراد دارای معلولیت نیست و نمی توان برای آن کاری کرد، در حالی که وقتی با کارشناس های معماری و شهرسازی صحبت می کنیم می بینم که چنین مساله ای مطرح نیست و افراد می توانند از دو ورودی کتابخانه ملی وارد محوطه شوند و از امکانات آن استفاده کنند.

او افزود: مسئولان کتابخانه ملی گفته بودند که به مخاطبان معلول امکانات برخط(آنلاین) می دهند، این به نوعی حذف نابینایان از جامعه و کنشگر در حوزه دسترسی پذیری وب و اپلیکیشن برای نابینایان است و به معلول می گویند که در خانه بماند و بیرون نیاید.

به گفته هاشمی، کتابخانه ملی نماد است و جایی که پسوند ملی را یدک می کشد باید از نظر گوناگونی افرادی که به آن مراجعه می کنند، ملی باشد. اگر کسی از بیرون به آن نگاه می کند باید متوجه حضور افراد مختلف در آن باشد. پس به جای حذف باید محیط را به گونه ای مدیریت کنند تا افراد دارای معلولیت را هم بتوانند از این امکانات استفاده کنند.

منبع: ایرنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

2 × سه =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *