آموزش افزایش امنیت ویندوز

اگر حفظ حریم شخصی و اطلاعات کامپیوتر برایتان اهمیت دارد، توصیه های موجود در مقاله ی پیش رو را جدی بگیرید.

اگر تصور می کنید که برنامه های آنتی ویروس به تنهایی قادر به تأمین امنیت رایانه تان هستند، سخت در اشتباهید. حتی با وجود آنتی ویروس های قدرتمند نیز نکات مهم دیگری وجود دارد که باید برای افزایش هرچه بیشتر امنیت دستگاهتان، رعایت کنید.

تهیه ی چک  لیست کاملی از تمامی ترفندها و نکات امنیتی ریز و درشت، کار ساده ای نیست. با این حال ما چند مورد از مهم ترین نکات امنیتی اساسی را تهیه کرده ایم تا برای افزایش امنیت کامپیوترتان آن ها را به  کار گیرید.

راهکارهای رایج برای بالا بردن امنیت ویندوز

برای به حداقل رساندن خطر آلوده شدن سیستم به بد افزارها و ویروس ها، از آنتی ویروس استفاده کنید.

هدف فایروال نظارت بر ترافیک شبکه و جلوگیری از هرگونه تلاش برای نفوذ به شبکه است. افزون بر فعال  نگه داشتن این سیستم امنیتی، باید تنظیمات آن را به شیوه ای صحیح پیکربندی کنید.

تنظیمات به روزرسانی کامپیوترتان را روی حالت خودکار یا روی گزینه ای قرار دهید که از انتشار به روزرسانی های جدید مطلع شوید و در اولین فرصت آن ها را نصب کنید.

نرم افزارهای جدید را از وب سایت های رسمی سازندگان دانلود و از نصب نرم افزارهای غیرقابل  اعتماد صرف  نظر کنید.

بهتر است برای هر حساب کاربری، رمز عبوری مستقل و متفاوت داشته باشید. در این شرایط حتی اگر رمز عبور یکی از حساب های کاربری هم افشا شود، جای هیچ نگرانی ای برای سایر حساب ها وجود ندارد.

از پسوردهایی استفاده کنید که افزون بر طولانی  بودن، شامل ترکیبی از حروف، اعداد و علائم می شوند.

بالا بردن امنیت ویندوز ۱۱

فعال کردن BitLocker

BitLocker Drive Encryption که به اختصار BitLocker نوشته می شود، یکی از پروتکل های امنیتی ویندوز در برابر نفوذ یا دسترسی غیرمجاز به اطلاعات ذخیره شده در درایو محسوب می شود که به واسطه ی آن می توانید همه چیز را روی درایوی که ویندوز روی آن نصب شده است، رمزگذاری کنید.

BitLocker که از الگوریتم Advanced Encryption Standard با کلیدهای ۱۲۸ یا ۲۵۶ بیتی استفاده می کند، با رمزنگاری کل درایو، امکان دسترسی به اطلاعات داخل آن  را از مسیر هایی به جز خود ویندوز سلب می کند؛ برای مثال نمی توانید درایو را به دستگاهی دیگر متصل کنید و اطلاعات درون آن  را ببینید و رمزگشایی آن منوط به شناسایی درایو و ارائه کلید رمزگشایی توسط ویندوز در ابتدای بوت دستگاه است. برای فعال کردن این ویژگی مراحل زیر را طی کنید.

BitLocker را در بخش جست وجوی استارت تایپ کنید و به Manage BitLocker بروید.

روی Turn on BitLocker کلیک کنید.

یکی از گزینه های پشتیبان گیری از کلید بازیابی مثل Save to your Microsoft account را انتخاب کنید و Next را بزنید.

در پنجره ی بعد Encrypt used disk space only را انتخاب کنید و Next را فشار دهید.

گزینه ی New encryption mode را علامت بزنید و برای رفتن به مرحله ی بعد روی Next کلیک کنید.

در پنجره ی نهایی، عبارتی با عنوان Run BitLocker system check وجود دارد که فعال کردن آن اختیاری است. با این حال، مایکروسافت توصیه می کند برای اطمینان از اینکه روش بازکردن قفل انتخابی شما بدون نیاز به کلید بازیابی کار می کند، آن را فعال کنید.

در انتها، روی Continue یا Start Encrypting ضربه بزنید.

پس از تکمیل مراحل، دستگاه مجدداً راه اندازی می شود تا BitLocker فعال شود. با این حال، بسته به میزان داده های موجود در درایو، BitLocker به رمزگذاری فضای مورد استفاده در پس زمینه ادامه خواهد داد.

فعال کردن BitLocker در درایو ثانویه

مراحل قبل را برای رفتن به تنظیمات BitLocker پیش ببرید و این  بار در بخش Fixed data drives روی Turn on BitLocker کلیک کنید.

گزینه ی Use a password to unlock the drive را علامت بزنید و سپس رمز عبور را برای بازکردن قفل درایو BitLocker ایجاد و تأیید کنید.

مثل روش قبل، گزینه ی مدنظرتان را برای ذخیره کلید بازیابی انتخاب کنید و در مرحله ی بعد گزینه ی Encrypt used disk space only را انتخاب کنید.

در پنجره ی بعد، New encryption mode را علامت بزنید و Next را انتخاب کنید.

در آخر، Start encrypting را انتخاب و روی دکمه ی Close کلیک کنید.

پس از تکمیل مراحل، BitLocker کل حجم درایو را ثانویه رمزگذاری می کند. برای هربار ورود به این درایو به رمز عبوری که وارد کرده اید نیاز خواهید داشت.

استفاده از Dynamic Lock

Dynamic Lock یکی از قابلیت های ویندوز است که با اتصال لپ تاپ و گوشی هوشمند از طریق بلوتوث کار می کند. براساس این ویژگی، هربار که از لپ تاپ دور می شوید درحالی که گوشی هوشمندتان را به به همراه دارید، قفل دینامیک فعال و لپ تاپ قفل می شود. برای فعال کردن Dynamic Lock، مراحل زیر را پیش ببرید:

بلوتوث ویندوز و گوشی را روشن و آن ها را به یکدیگر متصل کنید.

به Settings و سپس Accounts بروید.

روی گزینه ی Sign-in Option ضربه بزنید.

در قسمت Additional Settings روی Dynamic Lock کلیک کنید.

در انتها، Allow Windows to automatically lock your devicewhen you’re away را تیک بزنید.

به  محض انجام این کار، مادامی که بلوتوث هردو دستگاه روشن و به یکدیگر متصل باشند، قفل پویا فعال خواهد ماند.

فعال کردن تمام بخش های Windows Security

بسیاری از ویژگی های امنیتی ویندوز باید هنگام راه اندازی ویندوز به طور پیش فرض فعال شوند؛ با این حال، ممکن است برخی از آن ها به دلایل مختلف غیرفعال باشند و ازآنجاکه این بخش مجموعه ای قوی از امنیت را برای دستگاه های ویندوزی ارائه می دهد، ارزش بررسی مجدد را دارد.

با جست وجوی Windows Security در بخش استارت، به تنظیمات این بخش بروید و مطمئن شوید همه ی گزینه ها تیک سبز دارند. اگر در کنار هرکدام از ویژگی ها علامت تعجب می بینید، آن را فعال کنید. برخی از ویژگی ها ممکن است برای فعال شدن به راه اندازی مجدد کامپیوتر نیاز داشته باشند.

تغییر تنظیمات UAC

کنترل دسترسی کاربر یا UAC از دیگر ویژگی های امنیتی ویندوز به حساب می آید که هنگام ایجاد هرگونه تغییرات در رایانه شخصی به  شما اطلاع می دهد. ویژگی مذکور به طور پیش فرض روی حالت «فقط وقتی برنامه ها سعی می کنند تغییراتی در رایانه من ایجاد کنند به من اطلاع داده شود» تنظیم شده است؛ ولی برای امنیت بیشتر، توصیه می شود این گزینه را به Always Notify تغییر دهید تا در جریان همه ی تغییرات قرار بگیرید.

در نوار جست وجوی ویندوز عبارت Security and Maintenance را تایپ کنید و Enter را بزنید.

روی گزینه ی Security کلیک کنید تا منوی کشویی باز شود.

در قسمت User Account Controls، روی Change Settings کلیک کنید.

نوار لغزنده را به طرف Always Notify بکشید و OK کنید.

با قرار دادن UAC روی این گزینه، هنگامی که برنامه ها سعی در نصب نرم افزار یا ایجاد تغییرات در رایانه  تان را دارند، شما را مطلع می کند. به طور کلی، اگر همیشه در حال نصب نرم افزارهای جدید هستید یا از وب سایت های ناآشنا بازدید می کنید، این گزینه توصیه می شود.

فعال کردن Password Protected Sharing

وقتی قابلیت اشتراک گذاری محافظت شده با رمز عبور روشن است، فقط افرادی که حساب کاربری یا رمز عبور سیستم را دارند می توانند به فایل ها و پوشه ها و پرینترهای مشترک متصل به رایانه دسترسی داشته باشند. اگر نمی خواهید به سایر افراد در رایانه ی خود دسترسی به موارد به اشتراک گذاشته شده را بدهید، Password Protected Sharing را فعال کنید.

قابلیت مذکور به طور پیش فرض در ویندوز فعال است، با این حال، بررسی مجدد آن از طریق مراحل زیر خالی از لطف نیست.

در بخش تنظیمات، گزینه ی Network & internet را انتخاب کنید و سپس به Advanced network settings بروید.

روی Advanced sharing settings و سپس All networks کلیک کنید.

در اینجا اگر Password protected sharing روی حالت خاموش قرار دارد، آن را روشن کنید.

فعال کردن Find My Device

با فعال کردن Find my device، ویندوز ۱۱ به صورت دوره ای موقعیت فیزیکی دستگاه را برای مایکروسافت ارسال می کند؛ بدین ترتیب، اگر رایانه شما گم یا دزدیده شود، می توانید به صورت آنلاین وارد حساب مایکروسافتتان شوید تا آخرین مکان ثبت شده را مشاهده کنید.

در تنظیمات ویندوز به Privacy & Security بروید.

در بخش Security گزینه ی Find my device را روشن کنید.

برای روشن کردن مکان دستگاه نیز، Location Setting را انتخاب کنید.

فعال  سازی Secure Boot

Secure Boot یا بوت امن، از سیستم عامل دربرابر تهدیداتی که ممکن است فرایند بوت را هدف قرار دهند، محافظت می کند. برای فعال کردن این قابلیت باید به تنظیمات بایوس بروید؛ ولی پیش از انجام این  کار، می توانید از طریق تنظیمات سیستم وضعیت فعال یا غیرفعال بودن آن را بررسی کنید.

کلیدهای Windows + R را به صورت همزمان فشار دهید تا پنجره ی Run اجرا شود.

کلمه ی msinfo32 را تایپ و OK کنید.

در System Information می توانید فعال بودن بوت امن را بررسی کنید.

چنانچه Secure Boot در حالت غیرفعال قرار دارد، تنها راه فعال کردن آن ورود به بایوس است.

فعال سازی System Restore

وظیفه ی System Restore، ایجاد نقاط بازیابی هنگام نصب برنامه های جدید یا به روزرسانی ویندوز است. اگر در کامپیوتر با مشکلی مواجه شوید، می توانید با استفاده  از این قابلیت، سیستم را به نقطه ی قبل از وقوع مشکل بازگردانید.

نحوه ی فعال کردن System Restore به صورت زیر است:

برای فعال کردن System Restore کلیدهای Win + I را فشار دهید تا منوی تنظیمات باز شود.

روی System در نوار سمت چپ کلیک کنید. سپس به پایین صفحه بروید و About را انتخاب کنید.

در بخش Device specificaions روی گزینه ی System protection کلیک کنید تا تنظیمات آن باز شود.

در بخش Protection Settings، درایو اصلی را انتخاب و روی Configure کلیک کنید.

گزینه ی Turn on system protection را انتخاب کنید.

روی Apply و سپس OK کلیک کنید.

وقتی مراحل را تکمیل کردید، ویندوز پس از هر به روزرسانی، به طور خودکار یک ریستور پوینت تولید می کند.

دانلود Windows security baseline

درحالی که نسخه های مختلف ویندوز و ویندوز سرورها به گونه ای طراحی شده اند که کاملاً ایمن باشند، بسیاری از کاربران و همین طور سازمان ها خواهان کنترل دقیق تری بر پیکربندی های امنیتی خود هستند. اگر بیش ازحد نگران امنیت دستگاهتان هستید یا صرفاً از دستکاری تمام جنبه های امنیت و مجوزهای خود در رایانه شخصی لذت می برید، می توانید این برنامه را به صورت رایگان دانلود کنید.

نسخه ی مناسب با دستگاهتان را از سایت Microsoft Security Compliance Toolkit دانلود و آن را از حالت فشرده خارج کنید.

به پوشه ی Scripts بروید و Baseline-LocalInstall.ps1 را اجرا کنید.

برنامه ی مذکور، تغییری گسترده در تنظیمات و سیاست های امنیتی ایجاد می کند و ممکن است به غیرفعال کردن دستی چندین گزینه نیاز داشته باشد؛ بنابراین این روش را فقط در صورتی به کار گیرید که قصد دارید لپ تاپتان را با سناریوهای پرخطر آشنا کنید؛ مثلاً وقتی که چندین نفر از رایانه ی شخصی شما بدون نظارت یا فعالیتتان استفاده می کنند.

بالا بردن امنیت ویندوز ۱۰

به دلیل شباهت زیادی که ویندوز ۱۰ و ویندوز ۱۱ به یکدیگر دارند، تمامی راهکارهای بالا برای ویندوز ۱۰ نیز صدق می کنند. در ادامه، تغییر تنظیمات UAC، نحوه فعال سازی BitLocker و Dynamic Lock در ویندوز ۱۰ را توضیح می دهیم.

فعال  سازی BitLocker در ویندوز ۱۰

روی منوی استارت راست کلیک کنید و به Control Panel بروید.

در بخش View نمایش گزینه ها را روی حالت Large icons قرار دهید.

روی BitLocker Drive Encryption کلیک کنید.

حالا در بخش Operating System Drive روی Turn on BitLocker ضربه بزنید.

سایر مراحل و فعال سازی BitLocker در درایو ثانویه نیز کاملاً مشابه ویندوز ۱۱ انجام می شود.

فعال سازی Dynamic Lock در ویندوز ۱۰

برای فعال سازی Dynamic Lock در ویندوز ۱۰، لپ تاپ یا کامپیوتر و گوشی را از طریق بلوتوث به یکدیگر متصل کنید.

به تنظیمات بروید و روی Account کلیک کنید.

در بخش Sign-in Option، گزینه ی Allow Windows to automatically lock your devicewhen you’re away را علامت بزنید.

تغییر تنظیمات UAC ویندوز ۱۰

در Control Panel روی گزینه ی Security and Maintenance ضربه بزنید یا آن را در نوار جست وجوی استارت، تایپ کنید.

فلش رو به روی Security را انتخاب کنید تا منوی کشویی باز شود.

در بخش User Account Controls، گزینه ی Change Setting را انتخاب کنید.

در انتها، نوار لغزنده را به سمت Always notify بکشید و برای تأیید OK را بزنید.

منبع: زومیت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

ده + هجده =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *