مشاغل از نگاه نابینایان شاغل

نویسنده: هادی نائینی زاده: دانشجوی دکتری مطالعات قرآنی

از نخستین روز هایی که عقل کودکانهٔ ما قد می  داد، یکی از انشا های معروفی که می  نوشتیم این بود که «در آینده دوست دارید چه کاره شوید؟«ما فراخور ذهن کوچکمان جواب هایی می  دادیم و در تخیلات خود به کاری که می  خواستیم انجام بدهیم پر و بال می  دادیم یا صرفاً برای اینکه چیزی نوشته باشیم کلماتی را کنار هم می  نشاندیم و تحویل معلم انشا می  دادیم. اما هرچه بیشتر از آن روز ها گذشتیم دیدیم که زندگی معلم انشا نیست که بتوان نوشته ای از سر خوش خیالی یا بی حوصلگی تحویلش داد. باید فکر کرد. باید درگیر شد. در همین روز ها چیز تازه ای هم دستگیرمان شد. یک ویژگی که با داشتن آن تفاوت هایی میان ما و سایر افراد جامعه ایجاد می  شد. ما نابینا بودیم و خیلی از کار هایی که سایرین قادر به انجام آن بودند از ما بر نمی  آمد. زندگی با سرعت تمام جریان داشت. حالا پرسش اولیه ما شکل تازه ای به خود گرفته بود. «می توانیم چه کاره شویم؟»

بر کسی پوشیده نیست که داشتن شغلی مناسب از نیاز های همهٔ ابنای بشر است. شغلی که متناسب با توانایی ها و شرایط هر کس متفاوت می  شود. نابینایان به عنوان یکی از اقشار خاص هر جامعه از این قاعده مستثنا نیستند و باید با وجود محدودیت هایی که به واسطهٔ ندیدن برایشان ایجاد می  شود، به دنبال یافتن مشاغل مناسب خود باشند. آن  ها مانند سایر اقشار جامعه می  کوشند تا با مشورت گرفتن از کسانی که تجربهٔ انجام کار های متناسب را دارند مسائل و مزایای کار های گوناگون را در یابند و شغل خود را انتخاب کنند. از دیگر سو، با ایجاد مشاغل نو بر بستر فضای مجازی، امکانات تازه ای برای کسب درآمد ایجاد شده است که نابینایان نیز می  توانند در بارهٔ آن ها مطلع باشند و با توجه به خلاقیت و توانایی های خود از این راه های تازه کسب درآمد داشته باشند.

نشریه مانا، در راستای کمک به یافتن فرصت های نو برای جویندگان حرفه، قصد دارد طی سلسله مطالبی تحت عنوان «مشاغل»، نقشی کوچک در راستای توانمندسازی افراد نابینا ایفا کند. در هر ماه شغلی مد نظر قرار می  گیرد و گفت و گویی با کارشناسان خبرهٔ آن حرفه انجام می  گیرد. در این گفت و گو ها کوشش می  شود از مزایا و موانع مشاغل مورد نظر سخن به میان بیاید. کوشش می  شود این گفت و گو ها با کسانی باشد که مشکلات موجود بر سر راه متقاضیان کار را لمس کرده باشند و بتوانند آن ها را به شکل درستی توصیف کنند تا کسانی که قصد ورود به آن شغل را دارند، دورنمای صحیحی از موقعیت کنونی آن پیش چشم داشته باشند.

از آنجا که هیچ رسانه ای نمی  تواند متکی به نظر مخاطبین خود نباشد، پیش از ورود رسمی به بحث دانستن نظر شما مخاطب گرامی اهمیت فراوانی دارد؛ از شما خوانندهٔ عزیز می  خواهیم نظر خود را در باب پرسش های زیر در اختیار تحریریهٔ مانا بگذارید:

اولویت معرفی باید با کدام مشاغل باشد؟ چه موانعی بیشتر باید مورد تأکید قرار بگیرند؟ با توجه به اهمیت بروز بودن میهمان ها از چه کسانی باید برای گفت و گو دعوت به عمل آورد؟ آیا افرادی را می  شناسید که با وجود نابینایی توانسته باشند خلاقیت خود را ابزار کسب درآمد کرده باشند؟

پیشاپیش از دریافت نظر شما صمیمانه سپاسگزاریم.

منبع: ماهنامه ی مانا.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

هجده − یک =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *