با استفاده از میانبرهای کاربردی کیبورد در سیستم عامل مک، بهره وری خود را در انواع کامپیوترهای شخصی ساخت اپل افزایش دهید.
کاربران دنیای کامپیوتر در سیستم های عامل گوناگون، قطعا با میان برهای اولیه ی کاربردی آشنایی دارند. کاربران مک، حتما میان بر Comman+C یا Comman+V را برای کپی کردن و چسباندن متن یا انواع دیگر اسناد استفاده می کنند. علاوه بر این میان برهای کاربردی، تعداد بسیار زیاد دیگری از میان برها وجود دارد که بهره وری را در استفاده از macOS به میزان قابل توجهی افزایش می دهد. در ادامه ی این مطلب، با تعدادی از میانبرهای کاربردی در مک آشنا می شوید.
Esc
کلید Esc کاربردهای زیادی در سیستم عامل مک دارد. این کلید تکی در بسیاری از موارد شما را از شرایط گرفتاری رها می کند. به عنوان مثال، اگر در میانه ی اجرای یک دستور با چالش رو به رو شوید و سیستم عامل واکنش نداشته باشد، با کلید Esc عملیات را متوقف می کنید. به بیان ساده، استفاده از کلید اسکیپ برای توقف یا خروج از یک عملیات درحال انجام استفاده می شود.
به عنوان یک کاربرد مرسوم از Esc تصور کنید که درحال ثبت تصویر از بخشی از نمایشگر خود هستید، اگر در میانه ی فرایند متوجه اشتباه بودن انتخاب صفحه شدید، تنها با فشار دادن کلید Esc، فرایند متوقف می شود. در مثالی دیگر اگر یک صفحه ی وب در میانه ی بارگذاری با مشکل رو به رو شود، می توانید با Esc بارگذاری را متوقف کنید.
میانبر Comman-W
این میانبر برای بستن پنجره های باز استفاده می شود. به عنوان مثال برای بستن یک تب از مرورگر وب از میانبر Command-W استفاده کنید. برای بستن تمامی پنجره های یک اپلیکیشن درحال اجرا هم می توان از میانبر Option-Command-W استفاده کرد.
میانبر Command-Y
بسیاری از کاربران مک برای مشاهده ی پیش نمایش آیتم های مورد جستجو، از QuickLook استفاده می کنند. برای استفاده از این قابلیت، ابتدا باید یک آیتم را در Finder انتخاب کنید. سپس با فشار دادن کلید اسپیس (Space)، پیش نمایشی از آن را مشاهده خواهید کرد. یک میانبر صفحه کلید هم برای این کار وجود دارد. برای استفاده از میان بر ابتدا باید آیتم مدنظر را انتخاب کرده و سپس دکمه های Command-Y را فشار دهید.
,-Command
استفاده از کلید کاما در میانبر شاید در نگاه اول آن چنان کاربردی به نظر نرسد؛ اما جالب است بدانید ترکیب مذکور در بسیاری از اپلیکیشن ها کارایی بسیار عالی دارد. به عنوان مثال در هنگام کار با هر اپلیکیشن، اگر به دنبال بخش تنظیمات یا Preferences باشید، باید از بخش منو و گزینه ی مربوطه استفاده کنید. در راهکاری ساده تر می توانید با فشار دادن هم زمان کلیدهای Command و کاما (,) بخش تنظیمات را بسیار سریع اجرا کنید.
Command-G
اغلب کاربران مک با میانبر Command-F برای پیدا کردن کلمات در اسناد و صفحات وب آشنا هستند. میانبر Command-G راهکار جایگزینی برای میانبر مذکور است که کارایی جالب توجهی هم دارد. با استفاده از Command-F شما کلمه یا عبارت مدنظر خود را در متن پیدا می کنید، از طرفی اگر از Command-G استفاده کنید، می توانید بین کلمه های پیداشده جابه جا شوید. به بیان دیگر با هر بار فشار دادن میان بر مذکور، به تکرار بعدی کلمه در متن منتقل می شوید. برای بازگشت به کلمه ی قبلی هم می توانید از کلیدهای Shift-Command-G استفاده کنید.
میانبر Command-M
با استفاده از این میانبر می توانید پنجره ی جلویی یک اپلیکیشن را در محیط دسکتاپ کوچک کرده و به داک اپلیکیشن ها منتقل کنید. با استفاده از Command-Option-M نیز می توانید همه ی پنجره های متعلق به یک اپلیکیشن را کوچک کنید.
Command و Option
با استفاده از این دو دکمه ی پرکاربرد و کلیک کردن روی صفحه ی دسکتاپ، می توانید همه ی پنجره های باز اپلیکیشن های درحال اجرا را مشاهده کنید. اگر هم به دنبال دیدن پنجره های باز از یک اپلیکیشن خاص هستید، پس از نگه داشتن Option و Command، روی یکی از پنجره های اپلیکیشن مدنظر کلیک کنید.
ترکیب Command و Shift با کلیدهای D و H و I برای بازکردن پوشه های مهم کاربرد دارد
Command-Shift-A
با ترکیب سه دکمه ی بالا در محیط فایندر یا دسکتاپ می توانید پوشه ی Application مک را باز کنید. اگر به جای دکمه ی A از U استفاده کنید، پوشه ی Utilities در یک پنجره ی فایندر جدید باز می شود. از دکمه های کاربردی دیگر در میانبر بالا می توان به این موارد اشاره کرد:
- Command-Shift-D: نمایش پوشه ی Desktop
- Command-Shift-H: نمایش پوشه ی Home
- Command-Shift-I: نمایش پوشه ی iCloud Drive
Command-Space
از زمانی که با این میانبر آشنا می شوید، بسیاری از کارهای خود را با سرعت و بهره وری بالاتر انجام خواهید داد. با فشار دادن دکمه های بالا، بخش Spotlight باز می شود و می توانید عبارت های مدنظر خود را برای جستجو وارد کنید.
Command-L
برای جستجوی بسیار سریع یا مرور یک وب سایت جدید در سافاری از ترکیب Command و L استفاده کنید. با فشار دادن دو دکمه، نوار آدرس مرورگر انتخاب می شود و می توانید به سرعت جستجو یا آدرس صفحه ی وب هدف خود را در آن وارد کنید.
Command-Tab
برای جابه جایی بین اپلیکیشن ها از این میانبر استفاده می شود. پس از فشار دادن دو دکمه و با نگه داشتن Command نیز می توانید با تکرار فشار دادن Tab، بین اپلیکیشن ها جابه جا شوید.
میانبر Command-Option-D
برای نمایش یا مخفی کردن داک در هر اپلیکیشن از میان بر بالا استفاده کنید.
Fn به همراه کلید جهت یاب چپ یا راست
برای پرش سریع به بالا یا پایین یک صفحه ی وب، پس از نگه داشتن دکمه ی فانکشن یا Fn و کلیدهای راست (پایین صفحه) یا چپ (بالای صفحه) با سرعت بیشتری در صفحه ی وب جابه جا شوید. با استفاده از میانبرهای Command-Up یا Command-Down نیز همین فرایند رخ می دهد. جایگزین دیگر نیز استفاده از دکمه های Control-Tab و Control-Shift-Tab است.
Command به همراه کلید چپ یا راست
با استفاده از کلید Command و نشانگر چپ می توانید در مرورگر به صفحه ی قبلی بروید. برای جلو رفتن نیز از کلیدهای Command و جهت یاب راست استفاده کنید.
جابه جایی بین تب ها
برای جابه جایی بین تب های باز می توانید از ترکیب کلیدهای Command و Shift و ] یا Command و Shift و [ استفاده کنید.
میانبر \-Command-Shift
برای دیدن همه ی تب های باز سافاری در یک پنجره، از میانبر بالا استفاده کنید.
Option-Shift-Volume
با فشار دادن دکمه های Option و Shift و سپس دکمه های افزایش یا کاهش حجم صدا، می توان صدای مک را به اندازه های کمتری کاهش یا افزایش داد. همچنین با استفاده از Option-Shift می توانید روشنایی نمایشگر را هم به میزان تدریجی کاهش یا افزایش دهید.
دو بار دکمه ی Fn
با دو بار فشار دادن دکمه ی فانکشن می توانید بخش Dictation را در مک اجرا کنید. پس از اجرای بخش مذکور، در میکروفن صحبت کنید و درنهایت یک بار دیگر Fn را فشار دهید. این بخش برای اجرای کارها با فرمان های صوتی استفاده می شود. در سیستم عامل مک نسخه ی کاتالینا، بخش قدرتمندتر دیگری برای کنترل صوتی به نام Voice Control وجود دارد که امکان مدیریت تمامی بخش ها را تنها با استفاده از فرمان های صوتی ممکن می کند.
میانبر Option-File
در مرورگر سافاری، با نگه داشتن دکمه ی Option و کلیک کردن روی منوی File، به دستور Close Other Tabs دسترسی پیدا می کنید. در مجموع با ترکیب دکمه ی Option و منوهای سافاری می توان به گزینه های کاربردی متعددی دسترسی پیدا کرد.
کلید Option به همراه دکمه های تنظیم روشنایی
با ترکیب Option و کلید افزایش یا کاهش روشنایی نمایشگر می توانید تنظیمات نمایشگر را مشاهده کنید. با استفاده از همین دکمه و دکمه های Mission Control یا تنظیم صدا، می توانید به تنظیمات بخش های Mission Control یا Sound بروید.
کلید Command به همراه `
شاید در نگاه کلی کاربرد زیادی برای کلید ` یا بک تیک متصور نشوید. میانبرهای شامل این کلید هم آن چنان مشهور نیستند، اما کارایی بسیار زیادی دارند. با ترکیب مذکور می توانید بین پنجره های باز یک اپلیکیشن در مک جابه جا شوید. پس از آشنایی با این میانبر قطعا از کارایی بسیار بالای آن متعحب می شود.
Control-Command-Space
برای وارد کردن شکلک یا هر علامت دیگر در زمان تایپ کردن، می توانید از ترکیب کلیدهای Control و Command و Space استفاده کنید. با فشار دادن دکمه ها، بخش Character Viewer باز می شود که از آنجا می توان هر علامت یا شکلکی را انتخاب کرد.
میانبر Command-P
برای پرینت کردن اسناد لزوما نیازی به بازکردن آن ها نیست. تنها باید در فایندر روی فایل مدنظر کلیک کنید و دکمه های Command-P را فشار دهید. با این کار، فایل به سرعت باز شده و پنجره ی چاپ نیز نمایان می شود. البته در زمان باز بودن هر فایل نیز می توان با استفاده از همین ترکیب، پنجره ی پرینت را باز کرد.
Option-Command-Esc
وقتی یک اپلیکیشن هنگ می کند، می توانید با ترکیب سه دکمه ی بالا، از آن خارج شوید. البته میانبر مذکور همیشه هم کاربردی نیست، اما در اغلب موارد بستن و بازکردن مجدد یک اپلیکیشن، کارایی بسیار زیادی خواهد داشت.
Command-Control-Q
برای قفل کردن صفحه ی سیستم عامل، از ترکیب سه دکمه ی بالا استفاده کنید.
نکته ی کاربردی تاچ بار مک
اگر از مک بوک پرو مجهز به تاچ بار استفاده می کنید، ترکیب Shift و Command و 6 برای ثبت عکس از محتوای درحال نمایش در تاچ بار، کاربرد دارد. اگر کلید Control را هم به این ترکیب اضافه کنید، عکس ثبت شده در کلیپ بورد کپی می شود و می توانید آن را در هر فایلی بچسبانید.
کاربرانی که استفاده ی زیادی از تاچ بار دارند، احتمالا به دفعات با مشکل لمس اشتباهی دکمه ی سیری رو به رو شده اند. برای جلوگیری از این مشکل می توان محل قرارگیری دکمه ی Siri را تغییر داد. برای تغییر موقعیت، وارد بخش تنظیمات کیبورد (Keyboard Preferences) شوید و Customize Control Strip را انتخاب کنید. پس از انتخاب، کلیدهای موجود روی تاچ بار به حالت لرزان در می آیند. نشانگر ماوس را به پایین نمایشگر ببرید و حرکت را ادامه دهید. همان طور که می بینید، یکی از آیتم های موجود در تاچ بار به حالت انتخاب در می آید. ماوس را حرکت دهید تا دکمه ی سیری انتخاب شود. سپس آن را به محل مدنظر خود جابه جا کنید.
اگر در برخی از اپلیکیشن ها به صورت مرسوم از دکمه های فانکشن استفاده می کنید، یکی از تنظیمات تاچ بار برای شما بسیار کاربردی خواهد بود. با این تنظیم، دکمه های فانکشن همیشه در اپلیکیشن های مدنظر در تاچ بار دیده می شوند. برای فعال کردن قابلیت ابتدا Keyboad System Preferences را باز کنید. سپس وارد Function Keys شوید و روی دکمه ی + کلیک کنید. از این بخش می توانید اپلیکیشن های مدنظر را برای نمایش همیشگی دکمه های فانکشن انتخاب کنید. برای نمایش دستورهای مرسوم تاچ بار در آن اپلیکیشن ها نیز تنها باید Fn را در هر اپلیکیشن فشار دهید.
میانبرهای کاربردی سافاری
در مرورگر سافاری ترکیب های کاربردی زیادی از کلیدهای کیبورد وجود دارند که بهره وری استفاده از آن را افزایش می دهند:
- Command + I: یک پیام ایمیل جدید حاوی محتویات صفحه ی وب کنونی ایجاد می شود.
- Command + Shift + I: یک پیام ایمیل جدید تنها حاوی آدرس صفحه ی وب کنونی ایجاد می شود.
- Spacebar: برای پایین رفتن به اندازه ی یک صفحه در صفحه ی وب کنونی استفاده می شود.
- Shift + Spacebar: برای بالا رفتن به اندازه ی یک صفحه در صفحه ی وب کنونی استفاده می شود.
- Command + Y: برای باز و بسته کردن پنجره ی History کاربرد دارد.
از کلیدهای میانبر حیاتی دیگر در سافاری می توان به Command + Shift + T اشاره کرد که آخرین تب بسته شده را برای شما باز می کند.
منبع: زومیت.