روح الله رنجبر، مدیرعامل جامعه نابینایان یزد گفت: چند سالی است که چگونگی خرید و توزیع تجهیزات توانبخشی نابینایان با مشورت جامعه نابینایان یزد صورت می گیرد و این امر رضایت حد اکثری کاربران را به دنبال داشته است.
وی در خصوص تجهیزات توانبخشی نابینایان و خرید این تجهیزات توسط سازمان بهزیستی کشور گفت: در سال های اخیر خرید تجهیزات توسط استان ها صورت می گیرد. یعنی بهزیستی بودجه خرید تجهیزات کمک توانبخشی را به خود استان ها می دهد تا تجهیزات مورد نیاز را خریداری کرده و در اختیار مددجویان خود قرار دهند. ضمن اینکه بخشی از این بودجه نیز به شهرستان های استان ها می رود و در نتیجه، عملاً هیچ پولی برای خرید تجهیزات هایتک باقی نمی ماند.
رنجبر ضمن انتقاد از عدم شناخت کارشناسان سازمان بهزیستی کشور نسبت به تجهیزات مختص نابینایان گفت: برای مثال دستگاه برجسته نگار هوشمند همراه که یکی از لوازم مورد نیاز نابینایان است، شخصی با مراجعه به سازمان بهزیستی خواستار این دستگاه شده، اما کارشناس ستاد به ایشان گفته این دستگاه به درد شما نمی خورد. این امر نشان می دهد کارشناسان هیچ شناختی نسبت به این تجهیزات ندارند. در همین استان یزد با پیگیری های فراوانی که این جانب انجام دادم، توانستیم چندین برجسته نگار هوشمند همراه خریداری کنیم. در حال حاضر، وکیل دادگستری، کارشناس حقوقی سازمان بهزیستی و خود ما در جامعه نابینایان یزد از این دستگاه استفاده می کنیم. با توجه به گران شدن و بعضاً نایاب شدن کاغذ های مخصوص بریل در استان ها، کاربران نابینا به ویژه دانشجویان در زمینه بریل کردن منابع مطالعاتی خود با مشکلات جدی روبرو هستند اما دستگاه برجسته نگار هوشمند همراه این قابلیت را دارد تا کاربر نابینا به صورت نا محدود منابع خود را به صورت بریل مطالعه کند. مدیرعامل جامعه نابینایان یزد تصریح کرد: متأسفانه به علت قیمت بالایی که تجهیزات اینچنینی دارند، خود نابینایان توان خرید این دستگاه ها را ندارند و سازمان بهزیستی کشور برای خرید این دستگاه و موارد مشابه در سایر گروه های معلولیتی، باید چاره ای جدی بیندیشد. شاید راهکار موجود این باشد که تجهیزات گران قیمت، با نیاز سنجی که از استان ها صورت می گیرد، به صورت متمرکز توسط خود بهزیستی خریداری شده و در کشور توزیع شود.
محمد نفریه معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور در این ارتباط گفت: با توجه به منابعی که در سازمان برای خرید تجهیزات پیش بینی شده، فعلاً امکان خرید تجهیزات گران قیمت برای مکان های عمومی که نابینایان در آنجا رفت و آمد دارند، مثل انجمن ها و کتابخانه ها امکان پذیر است و توان خرید این تجهیزات برای خود اشخاص را نداریم. لذا انجمن ها می توانند درخواست های خود در این ارتباط را به سازمان بهزیستی کشور بدهند.
مدیرعامل جامعه نابینایان یزد در پایان در خصوص اشتغال نابینایان نیز گفت: بحث توامندسازی و اشتغال، یک مسئله فراگیر است. یکی از مهمترین مواردی که باید بدان توجه شود، دسترس پذیر کردن اتوماسیون اداری سازمان ها است. موردی را سراغ دارم که فرد نابینا با کارشناسی ارشد مددکاری به استخدام یک بیمارستان درآمده، اما به علت دسترس پذیر نبودن اتوماسیون اداری آن بیمارستان فرد نابینا را به بخش اپراتوری فرستادند. یعنی آن شخص 6 سال زحمت کشیده و درس خوانده، اما به علت عدم مناسب سازی چارت اداری از حق اصلی خود محروم شده است. امیدوارم کلیه سازمان ها و نهاد های دولتی به این امر بیشتر توجه کنند.
منبع: ایران سپید