لزوم آشنایی مدیران اپلیکیشن های اندرویدی با استاندارد های دسترس پذیری برای نابینایان

یکی از مشکلاتی که در طول عمر بیست و پنج ساله اینترنت در ایران همیشه گریبانگیر نابینایان بوده ماجرای کیفیت دسترسی این گروه از کاربران به محتوایی است که در قالبهای اینترنتی یا به صورت اپلیکیشنهای مبتنی بر اندروید، IOS یا ویندوز طراحی میشوند.
به دلیل نبود قوانین و شیوه نامه های مدون در خصوص لزوم ایجاد دسترسی معلولین به محتوای تولید شده در این حوزه، در بسیاری از موارد تلاشی برای ایجاد این دسترسی صورت نگرفته یا تلاشهای صورت گرفته سلیقه ای و بدون وجود دانش کافی بوده که عملاً کارآمدی لازم را نداشته اند.
در چهار پنج سال اخیر، اما ماجرا به کلی متفاوت شده و ورود استارتاپها یا شرکتهای نوپای خصوصی به عرصه ارائه خدمات در بستر اینترنت و رایانه و نیاز و تمایل این ارائه دهنده ها به جذب مشتری، به دفعات مشاهده شده که این شرکتهای نوپا به شرط اطلاع از استانداردهای دسترسپذیری، از اعمال آن بر اپلیکیشنها یا بسترهایی که طراحی میکنند، استقبال میکنند. به عنوان نمونه، در آخرین روزهای سال گذشته خبردار شدیم که اپلیکیشن تاکسی آنلاین اسنپ که حالا در سی و سه شهر ایران فعالیت دارد و از محبوبیت بالایی هم در میان کاربران برخوردار است، با تلاش گروهی از نابینایان و تعامل مستقیم جامعه هدف با توسعه دهندگان این اپلیکیشن، تغییراتی را در نسخه تازه اش اعمال کرده که آن را برای کاربران نابینا به میزان قابل توجهی دسترسپذیرتر کرده است. از جمله تغییرات اعمال شده میتوان به برچسبدار کردن تمامی دکمه های به کار رفته در بخشهای مختلف اپلیکیشن اشاره کرد.
اپلیکیشن «علیبابا» هم از جمله نرم افزارهایی بود که در ماههای پایانی سال گذشته با انجام اصلاحاتی در طراحی برنامه، آن را برای استفاده نابینایان متناسب کرد. «علیبابا» نام اپلیکیشنی است که برای رزرو و خرید بلیت هواپیما و قطار قابل استفاده است.
با توجه به اهمیتی که شرکتهای نوپا به کیفیت خدمات ارائه شده و رضایت مشتری قائلند و همچنین وجود مسیرهای نسبتاً آسان برای تعامل با تیمهای پشتیبانی و توسعه این اپلیکیشنها، به نظر میرسد نابینایانی که علاقه و دغدغه ای در این حوزه دارند میتوانند با پیگیری و تعامل با این استارتاپها، آنها را نسبت به مراتب و چگونگی اعمال فاکتورهای دسترسپذیری آگاه کنند. یقیناً دسترسپذیر نبودن اپلیکیشنهای ایرانی به مسائل فنی مرتبط نیست و از این نظر، تمامی امکانات برای داشتن فضایی متناسب برای کاربران نابینا و کمبینا وجود دارد. آنچه سر راه استفاده این گروه از کاربران از فضای مجازی و اپلیکیشنها مانع ایجاد میکند، عدم آگاهی دقیق در این خصوص از سوی توسعه دهندگان است. بنا بر این، شاید بد نباشد ما کاربران نابینا، به شرط داشتن اطلاعات فنی لازم، حتماً با تیمهای پشتیبانی و توسعه اپلیکیشنهای پر کاربرد وارد تعامل شویم و آنها را نسبت به کاستیهایی که مانع استفاده کاربران نابینا میشود، آگاه کنیم.
منبع: ایران سپید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

18 + چهارده =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *