در نسخه Beta از Android O، به روزرسانیهایی ارائه شده که ابزارهای قابلیت دسترسی و برنامههای تسهیلگر ویژه نابینایان و سایر معلولین را هم شامل میشود. TalkBack، نام برنامهای است که بازخورد گویا را بر روی دستگاه برای نابینایان فعال میکند و به آنها امکان استفاده از صفحات لمسی را میدهد. BrailleBack هم برنامهای است که به کاربران نابینا امکان میدهد دستگاههای نمایشگر بریل خود را به گوشیها و تبلتهای اندرویدی متصل کنند و نوشتهها را به شکل بریل بر روی دستگاه نمایشگر، دریافت کنند.
Switch Access هم ابزاری است که جایگزینی برای صفحه لمسی فراهم میکند که کاربران دارای معلولیتهای حرکتی بتوانند از دستگاههای اندرویدی استفاده کنند.
یکی از تغییرات جالب توجه در حوزه TalkBack در Android O، امکان کنترل این اپلیکیشن، مستقل از صدای خودِ گوشی است. به عنوان مثال، وقتی یک کاربر نابینا بخواهد ویدئویی را تماشا کند و در طول گوش کردن به صدای ویدئو، صدای TalkBack مزاحم او نشود، خواهد توانست صدای Accessibility را به صورت مستقل از صدای ویدئو کم کند تا در طول پخش شدنِ صدای ویدئو، صدای TalkBack با صدای در حال پخش تداخلی ایجاد نکند. نام این امکان تازه، Accessibility Volume است.
یکی دیگر از امکانات اضافه شده در Android O این است که حالا دیگر TalkBack میتواند از حسگر اثر انگشت که در برخی از گوشیها در قسمت پشت گوشی تعبیه شده استفاده کند و شیوههای اشارهای تازهای برای دستیابی به امکانات مختلف TalkBack، به مجموعهی اشارههای این اپلیکیشن اضافه شود.
بنا بر این، در نسخهی جدید Android، اگر از گوشیهای به روز استفاده میکنید، باید منتظر امکانات تازهای که از طریق پشت گوشی در اختیارتان قرار خواهد گرفت، باشید.
Patrick Clary، مدیر تولید بخش مهندسی قابلیتهای دسترسی در کنفرانس I/O شرکت Google در خصوص فراهم کردن امکان استفادهی معلولین از امکانات تکنولوژیکی، گفت: «یک پنجم انسانهای دنیا دچار یکی از انواع معلولیتها هستند و طراحان ابزارهای تکنولوژیکی وظیفه دارند محصولاتشان را طوری طراحی کنند که این جمعیت کثیر هم بتوانند از آنها استفاده کنند.
Clary، با اشاره به این که ۸۰ درصد از معلولین در کشورهای در حال توسعه زندگی میکنند، افزود: «طراحی قابلیتهای دسترسی فقط به این معنا نیست که امکانی اضافه برای معلولین فراهم شود؛ بلکه به این معنا است که امکانات بیشتری را در موقعیتهای متنوعتری در اختیار آدمها قرار دهیم.»
Clary و سایر اعضای تیم دسترسپذیری Android در این کنفرانس تأکید کردند همهی طراحان باید برنامههایی را که طراحی میکنند، به کمک خودِ معلولین آزمایش کنند تا برای این دسته از کاربران هم دسترسپذیر باشد.
آنها همچنین به برنامه نویسان Android پیشنهاد میکنند از اپلیکیشن Accessibility Scanner استفاده کنند تا اطلاعات کاربردی و موثقی در خصوص دسترسپذیری، به دست آورند.
اولین نسخهی آزمایشی از Android ۸ که با نام تجاری Android O شناخته میشود، در ۲۱ مارس سال جاری رونمایی شد و دومین نسخهی آزمایشی هم درست پنج روز پیش در تاریخ ۱۷ می، در معرض آزمایش توسعه دهندگان این سیستم عامل، قرار گرفت.