ماجرای مهاجرت یک نابینا از آبادان به سوئد بخش دوم

نویسنده: فاطمه جوادیان

منبع: سی و ششمین شماره ی ماهنامه ی نسل مانا

دانلود نسخه ی صوتی نوشته

دانلود پادکست

همراهان عزیز! در شماره پیش با سعید بیدار یکی از نابینایان با تجربه ساکن کشور سوئد به گفت و گو نشستیم. در این شماره نیز این گفت و گو را پی می گیریم.

اشتغال

هفده بهمن 59 بود که نیمه شب به مدرسه کریستوفل رسیدم. جا نبود. تا صبح روی صندلی نگهبانی نشستیم. بالاخره مرا در مدرسه ثبت نام کردند. در مدرسه شبانه روزی هم برای دسترسی به برخی منابع و همچنین ایجاد قلمرو می بایست با هم دعوا می کردیم. روز سوم بود که یکی از بچه ها را به شدت کتک زدم. دانش آموز دیگری نزد من آمده بود و گفته بود که کتک خورده من هم آن دانش آموز قوی را کتک زدم. همین شد که بین سایر بچه ها نام و نشانی پیدا کردم. یادش بخیر! بعدها ماشین به او زد و از دنیا رفت. نابینایان زیادی را می شناسم که در حادثه اتومبیل جان خود را از دست داده اند.

شش ماهی در این مدرسه ماندم تا سوم راهنمایی را بخوانم و وارد دبیرستان شوم. یک دوره کارآموزی کار با دستگاه مرکزی تلفن را هم نزد آقای داوود شهری گذراندم. البته پیش از این هم در گمرک آبادان دوره مشابهی را با دستگاه زیمنس گذرانده بودم. از هر دو جا مدرک اپراتوری تلفن را داشتم.

بعد از اینکه مدتی به دنبال کار گشتم و موفق نشدم، یکی از بستگانم مرا به اداره برق آبادان معرفی کرد. حدوداً یک سال و نیم به انجام وظیفه مشغول بودم که به دلیل اختلاف عقیده با نظام جدید راهی زندان شدم. بعد از گذشت سه سال دوره محکومیت دیگر مرا در پست قبلی نپذیرفتند. دیگر در آن شهر کاری نداشتم و می بایست به شهرهای دیگر سفر می کردم تا کاری پیدا کنم. در این مسیر به بوشهر و بندرعباس و تهران سفر کردم. یک سالی هم در بندرعباس مشغول شدم. می خواستم کار کنم و زندگیم را بسازم. ممکن بود برای کسانی خرده کاری هایی انجام دهم. کمک کنم بخاری همسایه ای را تعمیر کنم. جایی سیمی قطع شده باشد آن را درست کنم. دستگاه تلفنی را تعمیر کنم؛ اما اینها نمی توانست محل درآمد من باشد.

می خواستم در مرکز تلفن انرژی اتمی بوشهر کار کنم. تعدادی از دوستان نابینا در آنجا مشغول بودند که گفتند بهتر است برای کار به بندرعباس بروی. فشار کار در انرژی اتمی به گونه ای بود که سلامتی کارکنان آنجا را تهدید می کرد. در اداره برق بندرعباس مشغول به کار شدم. چون مجرد بودم به من امکان اسکان نمی دادند. آن وقت ها صاحب خانه ها به راحتی به مرد مجرد خانه اجاره نمی دادند. یکی از همکارانم مرا به زن و مرد کهنسالی معرفی کرد تا اتاقی را به من اجاره دهند. بعد از یک سال از کار کناره گیری کردم و رهسپار تهران شدم. در یکی از بیمارستان های تهران مشغول به کار شدم. هم زمان پیانو هم آموزش می دیدم. آنچه را از پیانو یاد می گرفتم در ازای دریافت هزینه به دیگران هم یاد می دادم. بعد از مدتی کار در بیمارستان را رها کردم و فقط به تدریس موسیقی به افراد نوآموز پرداختم. تعداد شاگردانم به جایی رسیده بود که به بعضی از آنها به راحتی نوبت نمی رسید.

نقش خانواده

تا هجده سالگی خانواده در زندگیم نقش پررنگ تری داشت اما بعد از آن دیگر به سفرهایم پرداختم. گاه گاهی هم به خانواده خبر سلامتیم را می دادم تا مادرم نگران احوال من نباشد. زندگی در کنار خانواده این حد از استقلال را به من نمی داد. نمی خواستم در خانه بمانم؛ لقمه نانی به من بدهند تا سیر شوم. از وقتی که با کار آشنا شدم دیگر از خانواده پولی نگرفتم بلکه در پاره ای موارد کمک خرج خانواده هم می شدم.

امکانات

یکی از امکاناتی که من داشتم، امکانی که زندگیم را معنی دار می کرد این بود که کار فنی بلد بودم. دانستن این کارها بخشی از ناتوانی ناشی از نابینایی مرا جبران می کرد. می توانستم با هر ابزاری، ابزار مورد نیازم را تهیه کنم. برای مثال وقتی به اهمیت عصای سفید در راه رفتن پی بردم، دیگر منتظر نمی ماندم حتماً یک عصای بلند سپید تاشوی شیک داشته باشم. ممکن بود یک قطعه چوب درخت را خوب تراش بدهم تا این مسأله را حل کنم.

روزی کش عصایم ـ که تکه های عصا را از داخل به هم وصل می کند ـ پاره شد و تکه ها از هم جدا شدند. در آن زمان به جای کش قطعه ای از سیم ترمز موتور در دسترس داشتم. سیمی انعطاف پذیر که به راحتی هم پاره نمی شود. می خواهم این را بگویم که اگر من در چنین خانواده ای رشد نیافته بودم، هرگز این کارهای خلاقانه را نمی آموختم. جایی را نمی شناسم که به افراد نابینا کارهای فنی را بیاموزند کارهایی مانند آهنگری، کار با چکش، انبردست و از این قبیل ابزارها. اگر فرد نابینایی اینها را می داند خودش علاقه مند بوده و بر آموختنش پافشاری نموده است.

دومین امکان هنر است. اگر من موسیقی نمی دانستم، نمی توانستم چنین تغییری در زندگیم ایجاد کنم که درآمدم را بیش از 25 برابر افزایش دهم. کار اپراتوری تلفن را کنار بگذارم و معلم موسیقی بشوم.

راه یافتن به محافل دانشجویی امکانی دیگر بود.  قدرت انطباق من با شرایط جدید یکی دیگر از ویژگی های من است. خود را با فضای جدید تطبیق می دهم. اینها پارامترهای من هستند. پارامترهای هر کس جای او را در دنیا مشخص می کند.

چالش ها

چالش های زندگی یک شخص نابینا بیش از چالش های دیگران است. فرد نابینا به شرایط زندگیش مسلط است اما به محض اینکه از خانه بیرون می آید چالش ها آغاز می شوند. سایر افراد ممکن است مدت ها در هوای آزاد راه بروند و بارها بگویند چه هوای خوشی و لذت ببرند اما فرد نابینا باید مراقب باشد در مسیر حرکتش مانعی وجود نداشته باشد؛ دوچرخه ای به او نزند؛ به میله ای برخورد نکند؛ عصایش نشکند و… من همیشه یک عصای دیگر هم در کیفم می گذارم که اگر بلایی بر سر عصایم آمد در راه نمانم. روزی در همین کشور سوئد پای خانمی با عصایم برخورد کرد و عصا شکست. آن خانم خیلی ناراحت شد اما چه کار می شد کرد عصا شکسته بود دیگر. همیشه سعی کرده ام خودم را با شرایطی که برایم پیش می آید منطبق کنم. یکی از بزرگترین چالش های ما افراد نابینا اثبات خودمان است به دیگران. چالش فقط تیر چراغ برق و مسطح نبودن راه ها نیست.

تأثیر فناوری

امروزه دنیا دنیای فناوری است. تمام پرداخت ها و فرم هایم را به صورت آنلاین انجام می دهم. اگر من چنین کارهایی را بلد نبودم واقعاً در می ماندم. باید همیشه از کسی درخواست می کردم تا این قبیل کارها را برایم انجام دهد. باید اعتماد هم می کردم. این احتمال را هم باید می دادم که ممکن است جایی را به اشتباه علامت بزند یا عددی را به اشتباه وارد کند. این وظیفه خودم است که تا وقتی توانایی دارم برای خودم وقت بگذارم و صبورانه فرم ها را بخوانم و اطلاعات لازم را پر کنم.

هرگز بین خود و فناوری فاصله ایجاد نکرده ام. به تازگی یک هواپز خریده ام که می توانم از طریق موبایل به این دستگاه برنامه بدهم تا کاری را که می خواهم انجام دهد. زمان و دما را به همین ترتیب تنظیم می کنم و دکمه استارت را می زنم. هر جا که لازم باشد سبد دستگاه را بیرون می کشم غذا را بررسی می کنم و دوباره سبد را به دستگاه برمی گردانم.

با اینکه امروزه ما وارد جامعه صنعتی و فرا صنعتی شده ایم، اما در فرهنگ عمومی جوامع حتی جوامع پیشرفته هنوز نگاه ما انسان ها به یکدیگر و همچنین به افراد نابینا نگاه دوران فئودالی و دوران کشاورزی است. از چنین منظری تمام اعضای بدن انسان می بایست قادر به کار کردن باشد از جمله چشم ها. باید بتوانی بیل را در دستت بگیری و بتوانی محصول را درو کنی؛ اما نگاه فرا صنعتی فقط با قدرت پردازشگری مغز انسان ارتباط برقرار می کند. بنا بر چنین نگاهی شاهد حضور افرادی هستیم که برای مثال از کشور هند می آیند اما خدای تکنیک هستند و در بخش IT کار می کنند. کسی به نژاد یا سبک زندگی آنها کاری ندارد.

درباره آینده

آنچه اتفاق می افتد شاید خوب نباشد اما برای افراد نابینا خوب است. اینکه افراد نابینای نسل بعد کمتر به انسان ها نیازمند هستند. وسایل نقلیه می رود که خود ران باشد. یا چرا راه دور برویم، همین گوشی های موبایل که افراد نابینا به راحتی قادر هستند آن را اداره کنند. تلویزیون ها هم دارند به چنین نرم افزارهایی مجهز می شوند.

واقعیت این است که موقعیت فیزیکی ما با افراد بینا هرگز برابر نمی شود. آنچه باید تغییر کند فرهنگ عمومی جامعه است. نظام فرهنگی همیشه خیلی دیر تغییر می کند.

ما اگر نسبت به خودمان در گذشته مستقل تر شده ایم به این دلیل است که نیاز به استقلال بیشتر را احساس کرده ایم. سایر افراد تغییر نگرش به افراد نابینا را جزء نیازمندی های خود نمی دانند.

خطاب به ماهنامه تخصصی

یک ماهنامه تخصصی ویژه نابینایان خوب است از تکنیک بنویسد، از هنر بنویسد و همچنین از تکنیک در هنر. به این معنا که برای مثال اگر تولید کننده ای نوعی دسترسی پذیری در تولیدات جدیدش به کار برده آن را به افراد نابینا معرفی کند.

صحبت درباره شریک جنسی همواره برای ما تابو بوده است اما ضرورت دارد که در این باره مواردی از سوی خود افراد نابینا در چنین ماهنامه ای به بحث و بررسی گذاشته شود.

پیام به جوانان نابینا

اگر تقدیر چنین است که نابینا باشید و یا در ادامه مسیر زندگی نابینا بشوید، بهتر است سطح زندگی خود را ارتقا دهید. هنری یا دانشی بیاموزید که بتوانید به وسیله آن با سایر افراد جامعه ارتباط مؤثر برقرار کنید.

امید به آن که خواندن این تجربه ها راه گشای مسیر زندگی شما خوبان باشد.

روزهایتان پر از شوق زندگی.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دو × 4 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *