نویسنده: مجتبی خادمی: مترجم انگلیسی و بنیان گذار اولین وب سایت فارسی زبان ویژه نابینایان
نگارنده: اد برایانت
توجه: در جای جای متن حاضر، به شماره تلفن هایی ارجاع داده شده که همگی با کد ۰۰۱ آغاز می شوند که کد تماس تلفنی با کشور ایالات متحده آمریکا است. این شماره تلفن ها از متن ترجمه شده حذف نشده تا چنانچه کسانی از طریق آشنایان و اطرافیان به شرکت های توزیع کننده تجهیزات پزشکی در آمریکا دسترسی دارند بتوانند از این طریق با عرضه کنندگان تماس گرفته و محصول مورد نظر خود را تهیه کنند.
همه بیماران دیابتی باید مراقب خود باشند: خون خود را تست کنند، بر رژیم غذایی و ورزش خود نظارت داشته باشند و دارو های مناسب را در زمان مناسب مصرف کنند. اگر شما دیابت نوع 1 دارید، چه بینا باشید و چه نابینا، باید بتوانید مایع انسولین را به اندازه از ویال بیرون بکشید و تزریق انسولین را به تنهایی انجام دهید. هزاران نابینای دیابتی قند خون شان را با موفقیت اندازه گیری می کنند، میزان انسولین مورد نیاز خود را با دقت به داخل سرنگ می کشند، و به شیوه ای ایمن و قابل اطمینان تمام کار های مربوط به خود مدیریتی دیابت را بدون کمک افراد بینا انجام می دهند.
دستگاه های اندازه گیری قند خون سخن گو
امروزه تعداد زیادی دستگاه اندازه گیری قند خون خانگی مختلف در بازار وجود دارند. اگرچه شیوه کاربری هر کدام با دیگری فرق دارد و از نوار های تست متفاوتی استفاده می کنند، تقریبا تمام این دستگاه ها برای خواندن نتایج به قدرت بینایی نیاز دارند. قطعنامه 97-12 فدراسیون ملی نابینایان آمریکا از سازندگان می خواهد دستگاه های خود را به قابلیت گفتاری مجهز کنند. هنوز اکثر این دستگاه ها قابلیت گفتاری ندارند. تعداد انگشت شماری از این دستگاه ها یا با استفاده از یک موتور صوتی تبدیل متن به گفتار و یک بلندگو که درون شان تعبیه شده سخن گو شده اند و یا می توانند با استفاده از یکی از موتور های صوتی تبدیل متن به گفتار که به صورت تجاری در بازار وجود دارند، سخن گو شوند. با استفاده از این دستگاه ها، کسی که نابیناست می تواند نتایج تست خود را بشنود، اما سختی و آسانی کاربری هر کدام از این دستگاه ها با هم فرق دارد و تنها یکی از این دستگاه ها برای استفاده مستقلانه نابینایان کاملا سازگار شده است.
در حال حاضر، سه دستگاه اندازه گیری که به قابلیت گفتاری مجهز شده اند در ایالات متحده وجود دارند. قدیمی ترین آن ها دستگاهیست به نام پروفایل از کارخانه لایف اسکن. این دستگاه به جای این که به خودی خود سخن گو باشد، به قابلیت گفتاری مجهز است؛ یعنی بدون ایجاد اصلاحات در دستگاه، با اتصال به یکی از «تاک باکس»هایی که به صورت تجاری از بازار قابل تهیه هستند، سخن گو می شود. به نظرم لایف اسکن این دستگاه را تقریبا از رده تولید خارج کرده باشد، اما تعداد زیادی از آن ها هنوز در قفسه انبار های فروشگاه ها جا خوش کرده اند. اگر یک نمونه از این دستگاه دارید، می توانید آن را به یک تاک باکس وصل کنید تا شروع به کار کند.
پروفایل دقیق است اما کنار آمدن با معلق شدن قطره خون روی نوار تست این دستگاه چه برای افراد بینا و چه برای افراد نابینا دشوار است. در زمان خود بهترین بود، اما برخی از امکانات آن حتی وقتی به یک تاک باکس متصل باشد، به کمک یک فرد بینا نیاز دارد.
دستگاه جدید تر لایف اسکن به نام شور استپ برای اندازه گیری جدید تر و ساده تر است، یک نوار تست قابل لمس دارد، و یک صفحه نمایش بزرگ. برای این که این دستگاه را سخن گو کنید، باید یک ماژول گفتاری به نام دیجی وُیس را از جایی مثل ساینس پروداکتس مستقر در منطقه جنوب شرق پنسیلوانیا بخرید. می توانید شماره تلفن این مرکز را جایی برای خودتان یادداشت کنید: ۰۰۱-۸۰۰ ۸۸۸ ۷۴۰۰
توجه: هیچ کدام از دستگاه های تست لایف اسکن همراه با نوار کاسِتی که حاوی دستور العمل ها باشد عرضه نمی شوند، و اگرچه ماژول های تاک باکس دیجی وُیس دستور العمل هایی از طرف ساینس پروداکس همراه خود دارند، این دستور العمل ها صرفا کاربری ماژول گفتاری را توضیح می دهند.
دستگاه مورد علاقه شخصی خودم اکو چک وُیس مِیت از برند راچ است. یک دستگاه تست قند خون سخن گوی واقعی، که از ترکیب اکو چک پر امکانات و ثابت شده با سامانه ای که دستور العمل ها و نتایج را می خواند به وجود آمده است، و (برای کاربران انسولین های ایلی لی لی و کمپانی) نوع انسولین (آر، ان پی ایچ، هیومر لاگ و غیره) را به شما می گوید. وُیس مِیت به زبان اسپانیایی در دسترس است. دستگاه مورد اشاره، دارای بسیاری از امکانات پیشرفته است، و نوار تست قابل لمس با خمش آسانش به خون کم تری احتیاج دارد، به کاربر نابینا کمک می کند مکان درست روی نوار تست را پیدا کند، نیاز به پاک کردن خون از روی دستگاه را از میان بر می دارد، و درگیری و دردسر در مورد «قطره خون معلق» را از بین می برد. «نوار کنترل» دستگاه (در بسته بندی هر ویال از نوار های تست یک نوار کنترل هم قرار داده شده است) به آسانی بدون نیاز به قدرت بینایی، قابل استفاده است و زمان هایی که می خواهید یک ویال نوار تست جدید را استفاده کنید نیاز به کمک افراد بینا را به طور کامل از میان بر می دارد. به همراه هر وُیس مِیت یک نوار کاسِت صوتی حاوی دستور العمل ها وجود دارد و تنها دستگاه دسترس پذیریست که این مزیت را دارد. وُیس مِیت، تنها دستگاه سخن گوییست که در حال حاضر در دسترس قرار دارد و می تواند به طور صد درصد توسط یک کاربر نابینا بدون کمک افراد بینا به کار گرفته شود و استقلال نابینایان را در این زمینه حفظ می کند.
وُیس مِیت بدون مشکل نیست. جدی ترین مشکلش این است که گاهی وقت ها نمی تواند تشخیص دهد که آیا قند خون پایین است یا میزان خون ناکافی روی نوار تست قرار دارد. برای حل این مسئله و سایر مسائل دیگری که دارد، شبکه اقدامات دیابتی ما با کارخانه سازنده یعنی مرکز تجهیزات تشخیصی راچ در حال همکاری هستند.
وُیس مِیت را می توانید تقریبا از هر دارو خانه ای سفارش دهید. شماره کاتالوگ: #2030802، در مرکز تجهیزات تشخیصی راچ (#3040208 برای مدلی که به زبان اسپانیایی صحبت می کند).تلفن: ۰۰۱-۸۰۰ ۴۲۸ ۵۰۷۶
تلفن مرکز ارتباط با مشتریان راچ: ۰۰۱-۸۰۰ ۸۵۸ ۸۰۷۲ این دستگاه همچنین از طریق مرکز تجهیزات فدراسیون ملی نابینایان آمریکا، با نازل ترین قیمت یعنی 475 دلار قابل تهیه است. تلفن: (410) 659-9314
خدمات درمانی مدیکر
مدیکر دستگاه های خانگی تست قند خون را در زمره «تجهیزات پزشکی بادوام» طبقه بندی می کند، و بر اساس بند بی بیمه نامه، افراد دیابتی را برای تهیه این دستگاه تحت پوشش قرار می دهد. دستگاه های تست قند بدون خروجی صوتی در «جدول هزینه» دارای مشخصه (ای او 607) هستند، و دستگاه های تست قند خون با پردازش گر صوتی، یا وُیس باکس های افزودنی مخصوص دستگاه های خانگی تست قند خون، مشخصه دیگری (ای 2100) دارند، و برای افراد دیابتی نابینا که حد اقل قانونا نابینا باشند قابل دسترسند. حواس تان باشد مشخصه درست را انتخاب، و تمام دستور العمل های مربوط به باز پرداخت را دنبال کنید. برای اطلاعات بیشتر، با تلفن اصلی خدمات مدیکر ۰۰۱-۸۰۰ ۶۳۳ ۴۲۲۷ تماس بگیرید و در مورد تجهیزات پزشکی با دوام سوال کنید.
اندازه گیری انسولین
زمانی که بدانید باید چقدر انسولین تزریق کنید، باید بتوانید به طور مطمئن انسولین را به اندازه بیرون بکشید و تزریق کنید. در حال حاضر، تمام انسولین ها باید با سرنگ، قلم انسولین یا پمپ انسولین از طریق پوست تزریق شوند. نابینایان دیابتی با موفقیت از هر سه روش استفاده می کنند.
اگر چه مقررات دولتی ملزم کرده تمام قلم های انسولین با این هشدار فروخته شود: «نابینایان بدون کمک افراد بینا استفاده نکنند»، افراد نابینای دیابتی که به درستی آموزش دیده اند سال هاست که در حال استفاده از این قلم ها هستند. قلم های مختلف، هم مدل های یک بار مصرف از قبل پر شده و هم مدل های قابل شارژ تولید نووو نوردیسک، اون مامفورد، ایلی لیلی، و دیسیترانیک، تا حدودی لمسی طراحی شده اند، و شاید با یکی از برند هایی که اشاره کردم راحت باشید.
بزرگ ترین ضعف هر قلم انسولین، نا توانی در خصوص ترکیب انسولین است. یا از انسولین های آماده از قبل ترکیب شده (مثل 70-30) استفاده می کنید، یا در غیر این صورت از دو قلم استفاده می کنید و دو بار تزریق را انجام می دهید. استفاده از قلم ممکن است راحت باشد اما به آن اندازه دقیق نیست.
بسیاری از نابینایان دیابتی با موفقیت از پمپ های انسولین استفاده می کنند. هر چند پمپ ها گران، پیچیده، شکننده و فاقد قابلیت گفتاری هستند، تعدادی از آن ها نشانه های صوتی قابل قبولی دارند لذا نابینایان با انگیزه که پمپ را ترجیح می دهند مشکلی ندارند و بدون کمک افراد بینا با موفقیت در حال استفاده از این پمپ ها هستند. تولید کنندگان پمپ های بسیار بیشتری نسبت به چند سال پیش در ایالات متحده وجود دارند و محصولی از مینیمد (ایالات متحده؛ ۰۰۱-۸۰۰ ۶۴۶ ۴۶۳۳)، دیسیترانیک (از سوئیس؛ تلفن ایالات متحده: ۰۰۱-۸۰۰ ۲۸۰ ۷۸ و انتظار داشته باشید اواخر سال 2004 به بازار ایالات متحده برگردند)، دلتک (از بریتانیا؛ تلفن ایالات متحده: ۰۰۱-۸۰۰ ۸۲۶ ۹۷۰۳)، دینا دیابیکر (از کره؛ تلفن ایالات متحده: 1خ-866-342-2322)، انیماز (ایالات متحده؛ 1-877-937-7867)، یا نیپرو (از ژاپن؛ تلفن ایالات متحده: ۰۰۱-۸۸۸ ۶۵۱ ۷۸۶۷) ممکن است برای شما مناسب باشد. هر روز دستگاه هایی با کاربری آسان تر تولید می شوند. امیدواریم یکی از آن ها برای سهولت استفاده نابینایان طراحی شود.
با این حال، اکثرا مایلیم یک روش ساده یعنی استفاده از سرنگ را انتخاب کنیم. خب؟ افراد بینا برای تشخیص اندازه انسولین تزریقی که به درون سرنگ کشیده اند از قدرت بینایی استفاده می کنند. آیا لازم است فرد بینایی کنار فرد نابینا باشد و سرنگ او را پر کند؟ خیر.
دو دستگاه وجود دارند که به فرد نابینا امکان می دهند سرنگ را جای گذاری کند، ویال انسولین را متصل کند و سپس با استفاده از نشانه های لمسی و صوتی به جای بینایی، با اطمینان دوز دقیق انسولین را به درون سرنگ بکشد. بهترین مورد دستگاه یک دوز بشمار است که زمانی توسط جوردن مدیکال تولید می شد و در حال حاضر کارخانه مدیکول آن را تولید می کند. مدل کنونی (اندازه یک سی سی دیگر در دسترس نیست) از سرنگ .5 سی سی بی دی 50 واحدی استفاده می کند. با دستگاه یک دوز بشمار که در مرکز تجهیزات فدراسیون ملی نابینایان آمریکا (تلفن : ۰۰۱-۴۱۰ ۶۵۹ ۹۳۱۴) به قیمت 40 دلار در دسترس است، یک نابینای دیابتی می تواند بدون این که ببیند با اطمینان میزان انسولین مورد نظرش را تنها با یک سرنگ بیرون بکشد و در همان سرنگ ترکیب کند یا از کسی بخواهد این کار را برای او انجام دهد. دستگاه یک دوز بشمار انتخاب مطلوبیست؛ بسیاری از نابینایان دیابتی سال هاست که در حال استفاده از آن هستند. دستور العمل های صوتی در نوار کاسِت موجود است.
یک دستگاه ساده تر و ارزان تر، سرنگ حمایتیست که کانادا ساخته و در ایالات متحده از آی دی شاپ در مرکز بینایی کلیولند با تلفن ۰۰۱-۲۱۶ ۷۹۱ ۸۱۱۸ ، داخلی 278 در دسترس است. قیمتش 26 دلار است و فاقد نشانه های صوتیست اما نشانه های لمسی قابل قبولی دارد که اکثرا می توانند استفاده کنند. فقط برعکس دستگاه یک دوز بشمار در این دستگاه برای ترکیب انسولین باید ویال انسولین را از دستگاه جدا کنید. توجه! مرکز بینایی کلیولند می تواند یک نوار کاسِت حاوی دستور العمل ها برای شما آماده کند.
منبع: ماهنامه ی مانا.