معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور: هیچ دلیلی برای ممنوعیت انجام آزمایشات ژنتیکی وجود ندارد

معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور گفت: اگر افزایش جمعیت مدنظر است، باید به دنبال افزایش جمعیت باکیفیت و سالم باشند و نباید فلسفه پیشگیری از معلولیت را زیر سوال ببرند.

طرح جوانی جمعیت پس از کش و قوس های فراوان به تصویب مجلس شورای اسلامی و تایید شورای نگهبان رسید. این طرح در روزهای اخیر نیز توسط رییس مجلس شورای اسلامی به دولت ابلاغ شد، اما در بندهایی از این طرح درباره غربالگری جنین و محدودیت در توزیع اقلام پیشگیری مواردی مطرح شده است که کارشناسان حوزه بهداشت و سازمان بهزیستی به آن انتقاداتی داشته اند. «محمد شریعتمداری» وزیر سابق تعاون، کار و رفاه اجتماعی در همین راستا اعلام کرده بود: با  طرح جوانی جمعیت مجلس شورای اسلامی که محدود کردن غربالگری ژنتیک را در پی دارد مخالفیم و اعتراض خود را بر مبنای نظرات سازمان بهزیستی برای استمداد فوری از شورای نگهبان به آن شورا فرستادیم. او همچنین تاکید کرده بود؛ با انجام این غربالگری تا کنون از تولد۷۳۰۰ نوزاد دارای معلولیت جلوگیری شده است.

در حالی که همچنان کارشناسان به مواد ۵۳ و ۵۶ این طرح که لزوما درباره غربالگری جنین است ایراداتی دارند، «محمد عنابستانی» نماینده مجلس شورای اسلامی و یکی از موافقان جدی طرح جوانی جمعیت اعلام کرده است که هزینه غربالگری و مشاوره ژنتیک بالاست و نباید نگران تولد فرزندان مشکل دار باشیم، اما با نگاهی گذرا به هزینه های غربالگری و همچنین هزینه هایی که یک فرد دارای معلولیت به خانواده و جامعه و بخش سلامت وارد می کند، هم می توان متوجه تفاوت این هزینه ها شد.

در همین رابطه «محمد نفریه» معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور در واکنش به این اظهارات و درباره هزینه های نگهداری یک فرد دارای معلول برای خانواده و جامعه گفت: معلولیت  افراد در یک خانواده هزینه های سرباری به خانواده ها وارد می کند که واقعا طاقت فرساست.

وی ادامه داد: چند سال پیش طی بررسی هایی مشخص شد، حدود ۵ میلیون هزینه بالاسری ماهانه برای نگهداری یک فرد دارای معلولیت نیاز است این هزینه شامل خورد و خوراک، پوشاک و … نمی شود، یعنی علاوه بر هزینه های جاری زندگی خانواده باید هزینه هایی را نیز برای درمان، توانبخشی و … نیز پرداخت کند که به آن هزینه بالاسری می گویند.

معاون توانبخشی سازمان بهزیستی با اشاره به قانون حمایت از افراد دارای معلولیت گفت: براساس ماده ۲۷ قانون حمایت افراد دارای معلولیت دولت مکلف است کمک هزینه معیشت افراد دارای معلولیت بسیار شدید و یا شدید فاقد شغل و درآمد را به میزان حداقل دستمزد سالانه تعیین و اعتبارات لازم را در قوانین بودجه سنواتی کشور منظور کند. برای اجرای ماده ۲۷ این قانون بیش از ۱۱ میلیارد تومان بودجه لازم است. اما تقریبا ۳۵۰ میلیون تومان برای این بخش به ما بودجه تخصیص داده شده است.

نفریه با بیان اینکه آنچه برای اجرای قانون حمایت از افراد دارای معلولیت لازم داریم حدود ۳۸ هزار میلیارد تومان است، تصریح کرد: در حال حاضر برای سال ۱۴۰۰ پیش بینی بودجه برای اجرای قانون حمایت از افراد دارای معلولیت بیش از ۳۸ هزار میلیارد تومان است، اما در قانون ۱۸۰۰ میلیارد تومان پیش بینی شده است و بعد از رایزنی صورت گرفته ۲۰۰ میلیون تومان دیگر نیز به آن اضافه شد و به حدود ۲ هزار میلیارد تومان رسید. حال اینکه چقدر از این بودجه تخصیص پیدا کند، هنوز مشخص نیست.

وی تاکید کرد: هزینه های بالاسری که نگهداری یک فرد دارای معلولیت برای خانواده و همچنین برای جامعه ایجاد می کند بسیار زیاد است. البته ما در حال حاضر هم نمی توانیم همین مقدار را برای افراد دارای معلولیت پرداخت کنیم. حال اگر به تعداد این افراد دارای معلولیت افزوده هم شود که کار بسیار سخت تر می شود.

معاون توانبخشی سازمان بهزیستی خاطرنشان کرد: هر چقدر شدت معلولیت بیشتر باشد این هزینه بالاسری بیشتری است. اگر افزایش جمعیت مدنظر است باید افزایش جمعیت باکیفیت و سالم مدنظر باشد و نباید فلسفه پیشگیری را زیر سوال برد. مشاوره ژنتیک و غربالگری ژنتیک باعث می شود بار معلولیت و بار بیماری ها از خانواده و جامعه نیز کاسته شود، چراکه برخی از مشکلات ژنتیکی منجر به بیماری های خاص می شود و هزینه هنگفت را برای درمان به خانواده و جامعه وارد می کند.

نفریه تصریح کرد: در حال حاضر هم امکانات مشاوره در کشور مناسب است و هم امکانات آزمایشگاهی در کشور داریم و دلیلی برای اینکه بخواهیم جلوی آن را بگیریم وجود ندارد.

وی همچنین خاطرنشان کرد: تمام افراد دارای معلولیت تحت پوشش سازمان بهزیستی دارای بیمه سلامت هستند و براساس ماده ۶ قانون حمایت از افراد دارای معلولیت وزارت بهداشت باید همه افراد دارای معلولیت را تحت پوشش بیمه سلامت قرار دهد و علاوه بر آن نیز خدمات توانبخشی را وارد بیمه پایه کرده و به مددجویان تحت پوشش این خدمات را به صورت بیمه ارائه دهیم که از سال گذشته نیز آغاز شده است.

منبع: ایلنا.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

17 − 1 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *