کم یا بیش همه ما این تجربه را داشته ایم که نحوه انجام یکی از کارهای روزمره مان را از همنوع نابینایمان یاد بگیریم. این اتفاق اگر برای نابینایانِ نسل پیش گهگاه رخ می داد و بیشتر نیازهای آموزشیشان در این زمینه به وسیله نهادهای مرتبط و مسؤول تأمین می شد، شاید برای نابینایانی که در حال حاضر در سن و سال یاد گرفتن هستند، پدیده ای تکراری به حساب آید. چرا که دقیقاً معلوم نیست چه نهادی متولی توانمندسازی نابینایان در ایران است.
در دنیا اما یکی از وظایفی که برای بسیاری از NGO ها و نهادهای مرتبط تعریف می شود، بحث توانمندسازیِ مراجعان نابینایشان است. یکی از موفقترین الگوهای توانمندسازی، طرحی است که بیش از ۱۲ سال است که NFB یا فدراسیون ملی نابینایان آمریکا، متولی انجام آن شده است. NFB، این طرح را «BELL Academy» نام گذاشته است. BELL, حروف اول کلمات «Braille Enrichment for Literacy and Learning» یا «خواندن و نوشتن و آموزش، از طریق تقویت بریل» است. مهم ترین کاری که در این طرح انجام می شود شناسایی کودکان بین چهار تا دوازده سالی است که از نعمت بریلآموزی محروم مانده اند. در قالب این طرح که به شکل ضربتی و به مدت دو هفته و در سراسر آمریکا انجام می شود، کودکان از دوشنبه تا جمعه هر هفته، هر روز به مدت شش ساعت گرد هم می آیند و در ابتدا بریل و سپس سایر آموزشهای لازم برای زندگی را دریافت می کنند. از آموزشهایی مثل آشپزی و بهداشت فردی گرفته تا جهتیابی و استفاده از عصای سفید. سر تا سرِ آموزشها هم پر است از بازی و شادی و آوازخوانی. انواع بازیهای کارتی برای آموزش بریل طراحی شده است و در حوزه های دیگرِ آموزشی هم انواع بازیها و مسابقات را طراحی کرده اند تا این دوره فشرده، برای کودکان به اندازه کافی جذابیت داشته باشد.
فدراسیون، به درستی تابستان ها را بهترین زمان برای پیاده سازی طرح در نظر گرفته است. این رخداد تابستانه از نظر کودکان آمریکایی هم فال است و هم تماشا. در واقع هم اوقات فراغت و بی کاری تابستان را پر می کنند و هم در کنارش انبوهی از تجربیات و آموزش های تازه را به اندوخته هایشان اضافه می کنند. سرآغاز این طرح به تابستان ۲۰۰۸ برمی گردد. زمانی که اعضای NFB در ایالت مریلند آن را اجرا کردند و نتیجه از نظرشان تا آن اندازه مطلوب بود که طرح را گسترش دهند. در سال ۲۰۰۹ به صورت آزمایشی اجرا شد و از سال بعد، هر سال به شکلی گسترده تر به اجرا در آمد. به عنوان مثال، در دوره ای که در تابستان ۲۰۱۶ برگزار شد، بیش از سیصد کودک نابینا، مهارت های روزمره را در چهل و پنج پایگاه «bell academy» در سی ایالتِ آمریکا فرا گرفتند.
والدین یکی از شرکت کنندگان در این طرح اینطور اظهار نظر می کند: «Bell academy به خوبی توانسته در دخترمان برای یاد گرفتن بریل ایجادِ انگیزه کند. فرزند ما پیش از شرکت در این طرح، علاقه ای به بریل از خود نشان نمی داد اما حالا همه جا را می کاود تا مگر بتواند نشانه ای از بریل بیابد. از این که به طور مثال نوشته بریلی بر روی دستگاه فروش بلیت قطار می یابد خوشحال می شود و از ما می پرسد که آیا بریل واقعاً تا این اندازه همگانی است؟»
منبع: ایران سپید.