هیات دولت آییننامه اجرایی قانون حمایت از حقوق معلولان درخصوص معافیت کارفرمایان بخش غیردولتی از پرداخت حق بیمه کارکنان دارای معلولیت و نیز معافیت شاغلان معلول از پرداخت حق بیمه سهم خویش فرمایی را به تصویب رساند.
هیات وزیران در جلسه ۸ آبان ۱۳۹۸ به پیشنهاد مشترک وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان بهزیستی کشور با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور و به استناد تبصره ماده (۱۳) قانون حمایت از حقوق معلولان، آییننامه اجرایی ماده یادشده درخصوص پرداخت حق بیمه سهم کارفرمایان بخش غیردولتی و بیمه سهم خویش فرمایی افراد دارای معلولیت را تصویب کرد.
مطابق این آییننامه، کارفرمایان در ازای بهکارگیری افراد دارای معلولیت جویای کار، از پرداخت حق بیمه سهم کارفرمایی این افراد معاف هستند. بر این اساس، کارفرما مکلف است جذب و بهکارگیری افراد مربوط را به صورت کتبی به ادارات تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سازمان تأمین اجتماعی و سازمان بهزیستی کشور اعلام کند.
همچنین، کارفرمایان پس از اعلام نیاز و جذب فرد دارای معلولیت جویای کار با حفظ سطح اشتغال (نیروی کار موجود) در کارگاه، به استثنای بازنشستگی، فوت و از کارافتادگی در چهارچوب این آییننامه از معافیت برخوردار خواهند شد.
خویشفرمایان معلولی که به صورت خود اشتغالی یا در کارگاههای اشتغال خانگی یا از طریق مراکز پشتیبانی شغلی مشغول به کار هستند، نیز از پرداخت حق بیمه سهم خویش فرمایی معاف هستند.
بر اساس این آییننامه، سازمان تأمین اجتماعی موظف است ترتیبی اتخاذ کند تا امکان دسترسی برخط اطلاعات فهرست و پرداخت حق بیمه کارگاههای مزبور و همچنین فرد دارای معلولیت خود اشتغال برای سازمان های بهزیستی و برنامه و بودجه فراهم شود.
همچنین، سازمان بهزیستی مکلف است متناسب با اعتبارات ابلاغی از سوی سازمان برنامه و بودجه، نسبت به ارسال فهرست کارفرمایان و خویشفرمایان مشمول به سازمان تأمین اجتماعی و واریز حق بیمه سهم کارفرمایی و خویشفرمایی مربوط، به حساب سازمان یادشده اقدام کند.
اعتبارات سالانه مورد نیاز برای اجرای این آییننامه بر اساس اطلاعات و آمار از سوی سازمان بهزیستی، تهیه و به سازمان برنامه و بودجه ارسال می شود. سازمان برنامه و بودجه در چهارچوب ضوابط مندرج در بخشنامه بودجه سنواتی نسبت به پیشبینی اعتبار در لوایح بودجه سنواتی اقدام میکند.
کارفرمایان دارای کارمندان معلول کمک هزینه ارتقاء کارایی دریافت میکنند
معاون اول رئیس جمهوری آیین نامه اجرایی ماده (۱۲) قانون حمایت از حقوق معلولان را برای اجرا به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان بهزیستی ابلاغ کرد که بر اساس آن کارفرمایان دارای کارمندان معلول کمک هزینه ارتقاء کارایی دریافت میکنند.
با تصویب هیات وزیران در جلسه هشتم آبان ماه به کارفرمایان بخش غیردولتی که افراد دارای معلولیت جویای کار را در مراکز کسب و کار خود استخدام کنند، در طول دوران اشتغال افراد دارای معلولیت، کمک هزینه ارتقای کارایی معلولان پرداخت می شود.
میزان شدت معلولیت فرد دارای معلولیت جویای کار برای تعیین میزان کمک هزینه ارتقای کارایی فرد دارای معلولیت بر اساس طبقهبندی عملکرد، ناتوانی و سلامت و تغییرات آن در کمیسیون پزشکی- توانبخشی تعیین نوع و شدت معلولیت و کمیته تخصصی توانبخشی حرفهای و اشتغال افراد دارای معلولیت سازمان بهزیستی انجام میشود.
کارفرمایان به منظور بهرهمندی از این کمک هزینه باید در ابتدا به عنوان متقاضی به کارگیری فرد دارای معلولیت، در سامانه اشتغال سازمان بهزیستی و بانک اطلاعاتی کارفرامایان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ثبت نام کنند. همچنین باید با افراد معلول جویای کار حداقل قرارداد به کارگیری یکساله منعقد کرده و حقوق و دستمزد این افراد را براساس مصوبات شورای عالی کار و سایر قوانین و مقررات مربوطه پرداخت کنند.
براساس این آیین نامه کمک هزینه ارتقای کارایی فرد دارای معلولیت برای هر فرد دارای معلولیت شاغل تا پنج سال قابل پرداخت است.
آیین نامه اجرایی ماده (12) قانون حمایت از حقوق معلولان
متن آیین نامه اجرایی ماده (12) قانون حمایت از حقوق معلولان به شرح زیر است:
تصویب نامه هیئت وزیران
بسمه تعالی
با صلوات بر محمد و آل محمد
وزارت تعاون، کارو رفاه اجتماعی – سازمان بهزیستی کشور
شماره: 101530/ ت55708 ه
تاریخ:14/8/1398
هیئت وزیران در جلسه 8/8/1398 به پیشنهاد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با همکاری سازمان بهزیستی کشور و به استناد تبصره (4) ماده (12) قانون حمایت از حقوق معلولان مصوب – 1396- آیین نامه اجرایی ماده یاد شده را به شرح زیر تصویب کرد:
آیین نامه اجرایی ماده (12) قانون حمایت از حقوق معلولان
ماده 1- در این آیین نامه، اصطلاحات زیر در معانی، مشروح مربوط به کار می روند:
1. قانون: قانون حمایت از حقوق معلولان مصوب – 1396-
1. وزارت: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی.
1. سازمان: سازمان بهزیستی کشور.
1. فرد دارای معلولیت: افراد موضوع بند (الف) ماده (1) قانون
1. فرد دارای معلولیت جویای کار: افراد موضوع تبصره (1) ماده (12) قانون با تایید سازمان.
1. کارفرما: اشخاص حقیقی یا حقوقی که ماده (3) قانون کار – مصویب 1396- و بند (4) ماده (2) قانون تامین اجتماعی – مصوب 1354- تعریف شده و اداره کارگاه و مؤسسات بخش خصوصی یا تعاونی را بر عهده دارند.
1. کمک هزینه ارتقای کارایی فرد دارای معلولیت: کمک هزینه موضوع تبصره (2) ماده (12) قانون.
ماده 2- به کارفرمایانی که افراد دارای معلولیت جویای کار را در مراکز کسب و کار خود جذب و به کارگیری کنند، در طول دوران اشتغال افراد مذکور، کمک هزینه ارتقای کارایی فرد دارای معلولیت با رعایت شرایط مندرج در این آیین نامه پرداخت خواهد شد.
تبصره 1- میزان شدت معلولیت فرد دارای معلولیت جویای کار برای تعیین میزان کمک هزینه ارتقای کارایی فرد دارای معلولیت بر اساس طبقه بندی عملکرد، ناتوانی و سلامت و تغییرات آن در کمیسیون پزشکی_ توانبخشی تعیین نوع و شدت معلولیت و کمیته تخصصی توانبخشی حرفه ای و اشتغال افراد دارای معلولیت سازمان انجام میشود.
تبصره 2: تطبیق نوع معلولیت و عملکارد فرد دارای معلولیت جویای کار با ویژگی های فنی مشاغل پیشنهادی، براساس دستورالعمل تخصصی ابلاغی سازمان انجام می شود.
تبصره3- کمک هزینه ارتقای کارایی فرد دارای معلولیت برای هر فرد دارای معلولیت شاغل تا پنج سال قابل پرداخت است.
ماده3- کارفرما موظف است به منظور بهره مندی از کمک هزینه ارتقای کارایی فرد دارای معلولیت، موارد زیر را رعایت کند:
1. ثبت نام به عنوان متقاضی به کارگیری فرد دارای معلولیت در سامانه اشتغال سازمان و بانک اطلاعاتی کارفرمایان وزارت.
1. انعقاد قرارداد به کارگیری حداقل یک سال با فرد دارای معلولیت جویای کار.
1. پرداخت حقوق و دستمزد فرد دارای معلولیت شاغل بر اساس مصوبات شورای عالی کار سایر قوانین و مقرارت مربوط.
1. پرداخت سایر مزایای قانونی تصریح شده در قانون کار (مزایای رفاهی کارگران) به قرد دارای معلولیت شاغل.
ماده4- نحوی تخصیص و پرداخت کمک هزینه ارتقای کارایی افراد دارای معلولیت به کارفرمایان، پس از انطباق شغل با شدت معلولیت افراد و حسب اعتبار ابلاغی از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور به سازمان، متناسب با اقدامات و اولویت های زیر است:
1. به کارگیری افراد دارای معلولیت های شدید ذهنی و روانی مزمن.
1. به کارگیری افراد دارای معلولیت شدید و خیلی شدید.
1. به کارگیری افراد دارای معلولیت های متوسط.
1. به کارگیری افراد دارای معلولیتهای خفیف.
1. انجام اقدامات منجر به افزایش کارایی افراد دارای معلولیت از قبیل مناسب سازی محیط کار (ارگونومی) و به کارگیری تجهیزات و فناوری های کمکی متناسب با توانمندی ها و محدودیت های شاغلین دارای معلولیت.
1. انطباق شغل پیشنهادی فرد دارای معلولیت جویای کار با نوع و شدت معلولیت و تحصیلات وی به جهت پایداری شغلی.
تبصره: میزان پرداخت کمک هزینه ارتقای کارایی فرد دارای معلولیت و تعداد افراد تحت پوشش، هرسال با رعایت ماده (12) قانون، متوسط سازمان برنامه و بودجه کشور و سازمان بهزیستی کشور تعیین میشود.
ماده5- سازمان موظف است نسبت به واریز کمک هزینه ارتقای کارایی فرد دارای معلولیت پس از ارسال یک نسخه از فهرست و پرداخت کامل حق بیمه توسط کارفرما و بر اساس اولویت های موضوع ماده(4) این آیین نامه در حسابی که کارفرما نزد یکی از بانک های عامل تعیین کرده است، اقدام کند.
ماده6- سازمان موظف است به استناد بند (ج) ماده (7) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران – مصوب 1395- اعتبارات سالانه مورد نیاز برای اجرای این آیین نامه را براساس اطلاعات و آمار، محاسبه و به سازمان برنامه و بودجه کشور ارسال کند. سازمان برنامه و بودجه کشور در چهارچوب ضوابط مندرج در بخشنامه بودجه سنواتی، نسبت به پیش بینی اعتبار در لوایح بودجه سنواتی اقدام می کند.
امضا: اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهور
منبع: پایگاه اطلاع رسانی دفتر هیأت دولت