رصد آن سوی مرز. بررسی انجمن های مرتبط با نابینایان در جهان

با سلام و عرض ادب به همراهان وبسایت نابینایان شرکت پکتوس

در طول پنج ماه گذشته، با مجموعه ی «رصد» در خدمت شما بودیم. مجموعه ای که سعی داشت اطلاعاتی در باره ی محتوای وبسایت های ویژه ی نابینایان در سایر کشور ها در اختیار مخاطبان قرار دهد.
حالا اما با تغییر فصل، ما هم بر آن شده ایم تغییری در ستون چهارشنبه هایمان به وجود آوریم.
به این ترتیب که بنا داریم در طول چند ماه آینده، نگاهی بیاندازیم به NGO های موفق خارجی. NGO هایی که هر یک به تنهایی توانسته اند تغییری مثبت در زندگی نابینایان به وجود آورند و می توانند الگوی خوبی برای NGO های داخلی کشور ما باشند.
امیدواریم این مجموعه که هدف آن آشنایی با انجمن های معتبر و فعال خارج از کشور در حوزه نابینایان است، باعث شود هم نابینایان و هم انجمن های مرتبط، با خدمات این NGO ها آشنا شوند و تلاش کنند خود را به استاندارد های لازم برای داشتن یک انجمن پویا و البته تأثیرگذار، نزدیک کنند.
از این شماره تا پایان فصل زمستان، خواهیم کوشید ضمن بررسی تاریخچه ای از فعالیت های آنها، نگاهی داشته باشیم به حوزه های مختلفی که هر یک از این مراکز در آنها فعالیت دارند.

در اولین قدم، به سراغ یکی از مؤثر ترین NGO های دنیا یعنی «American foundation for the blind» یا AFB رفته ایم. از قدیمی ترین مراکز خدمات رسانی به نابینایان در دنیا محسوب می شود.
فعالیت های این مرکز، امسال وارد نود و ششمین سال خود می شود. در ۱۹۲۱ تأسیس شده و حالا ادعا می کند که خدماتی را به بیش از بیست میلیون آسیب دیده ی بینایی در آمریکا ارائه می کند. گواه این ادعا البته می تواند تأسیس شعب در پنج شهر بزرگ آمریکا باشد.
گروه مدیریتی بنیاد نابینایان آمریکا شعار جالبی را برای خود برگزیده اند. آنها می گویند: «ما رؤیا پردازی می کنیم و انجام می دهیم». آنها تلاش می کنند صدای بیست میلیون آسیب دیده ی بینایی در آمریکا را به گوش سایرین برسانند و می کوشند با فراهم کردن فرصت های برابر، زندگی را برای آسیب دیدگان بینایی تسهیل کنند.
این بنیاد سعی دارد در مرحله ی نخست، موانع را از سر نابینایان بردارد و در قدم دوم برای مشکلات راه حل پیدا کند و در گام سوم، امکانات تازه ای را فراروی مخاطبانش قرار دهد تا به این ترتیب، افراد نابینا و کم بینا بتوانند تمامی توانمندی های بالقوه ی خودشان را بالفعل کنند.

مخاطبان AFB گروه سنی خاصی را شامل نمی شوند. در این بنیاد، برای هر گروه سنی از خردسالان گرفته تا دانشآموزان و دانشجویان و افراد شاغل به کار و بازنشستگان، برنامه هایی در نظر گرفته شده است.
این بنیاد مدعی است که تلاش می کند تا دنیا را برای تمام اقشار نابینا و کم بینا، به مکانی منصفانه تر برای زندگی تبدیل کند. شعاری که البته این مرکز از Helen Keller, معروف ترین عضو و سفیر خود به یادگار دارد.

فعالیت های بنیاد نابینایان آمریکا به پنج حوزه ی اصلی تقسیم می شود:

۱- فراهم کردنِ دانش و پشتیبانی های لازم برای خانواده های افراد دارای آسیب بینایی.
۲- در دنیای تجارت، تلاش برای توسعه و طراحی محصولات دسترس پذیر برای نابینایان.
۳- تولید و انتشار مجلات و آموزش های الکترونیکی در حوزه های مختلف مرتبط با افراد دارای آسیب بینایی.
۴- حمایت از تصویب قوانینی که می تواند زندگی را برای نابینایان آسان تر کند. به عنوان نمونه، همکاری در تدوین و تصویب قانون افراد دارای معلولیت در آمریکا یا «ADA».
۵- ادامه ی مسیری که هلن کلر در طول چهل و چهار سال حضورش در این مرکز پیش گرفته بود برای محقق کردن حقوق نابینایان و به دست آوردن حقوق برابر با سایر افراد جامعه.

در طول ده سال گذشته، بنیاد نابینایان آمریکا برای تحقق چهار هدف اصلی تلاش کرده است:

۱- تضمین دسترسی دانشآموزان و دانشجویان نابینا و کم بینا به منابع آموزشی و کتاب های درسی.
۲- ایجاد دسترسی برای کاربران نابینا در محصولاتی نظیر IPhone& IPad و IPod.

۳- توضیحدار کردنِ پر طرفدار ترین مجموعه های تلویزیونی و سینمایی به خصوص در حوزه کودک و نوجوان.

۴- فراهم کردنِ امکان دسترسی نابینایان به نسخه های پزشکی دسترس پذیر و مجاب کردنِ داروخانه ها برای ایجاد و راه اندازی امکاناتی به منظور این که نابینایان هم بتوانند از محتویات نسخه های پزشکیشان مطلع شوند.

فعالیت های بنیاد نابینایان آمریکا فقط به این حوزه ها خلاصه نمی شود. به طور مثال، این بنیاد توانسته در سال های اخیر یکی از پر مخاطب ترین وبسایت های ویژه ی نابینایان در دنیا را میزبانی کند.
وبسایتی که در تمامی حوزه های مرتبط با نابینایان فعالیت می کند.
از تکنولوژی گرفته تا زندگی روزمره. از مسائل مربوط به والدین دارای فرزندان نابینا گرفته تا اشتغال آسیب دیدگان بینایی. مثلاً در حوزه ی تکنولوژی های ویژه ی نابینایان، یکی از پر خواننده ترین ماهنامه های اینترنتی را همین بنیاد منتشر می کند.
مجله ی
Access World
نام مجله ای است که ماهانه هزاران بازدید کننده از سر تا سر دنیا به آن مراجعه می کنند تا تحلیل های کارشناسان زبده اش را در باره ی تکنولوژی های تازه ای که به بازار آمده، بخوانند.

CareerConnect
نام یکی دیگر از بخش های وبسایت بنیاد نابینایان آمریکا است که کاربرانش به دو دسته تقسیم می شوند:
نابینایانی که به دنبال یافتن شغل هستند و کارفرما هایی که می خواهند از نابینایان در کار و تجارتشان استفاده کنند.
مخاطبان نابینا در این قسمت می توانند اطلاعات ارزشمندی را در خصوص مشاغلی که برای این دسته از افراد مناسب است پیدا کنند. نحوه ی گشتن به دنبال موقعیت شغلی یا چگونگی شرکت در مصاحبه های استخدام هم از دیگر بخش های این قسمت است. خلاصه که هر آنچه مربوط به کاریابی و استخدام می شود در این بخش در اختیار نابینایان قرار گرفته است.

تلاش های بنیاد نابینایان آمریکا در دنیای مجازی و واقعی باعث شده در طول یک قرن اخیر، اتفاقات بسیار قابل توجهی در زندگی نابینایان آمریکا رقم بخورد. این اتفاقات ثمره ی حضور افرادی با دانش بالا در رأس این بنیاد است.
به طور مثال، در حال حاضر ریاست هیئت مدیره ی این بنیاد بر عهده ی Kirk Adams است.
کسی که لیسانسش را در اقتصاد گرفته و فوق لیسانس را در رشته ی مدیریت مراکز غیر انتفاعی دریافت کرده و حالا هم دانشجوی مقطع دکتری در رشته ی رهبری و تغییر است.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در باره ی این بنیاد بد نیست سری بزنید به وبسایت آن به نشانی
http://www.afb.org

3 دیدگاه دربارهٔ «رصد آن سوی مرز. بررسی انجمن های مرتبط با نابینایان در جهان»

  1. ای بابا در کشور ما برنج و روغن توزیع میشود و اینها از آن محرومند. بهتر است مسوولان محترم اعم از دولتی و غیر دولتی سفری داشته باشند و از باب انسان دوستی تجربیات ارزشمند خود را به ایشان انتقال دهند.

  2. درود
    اطلاعات بسیار مفیدی بود و به طوری منطقی و مختصر و مفید ارائه شده بود. امیدوارم در آینده به انجمن‌هایی که بیشتر به ما نزدیک هستن هم سر بزنید، خوندن در مورد انجمن‌های امریکا هرچند بسیار مفید و آموزنده هست، این احساس رو توی افراد ایجاد می‌کنه که خوب، اون‌ها پیشرفته هستن فلان چیز و بهمان چیز رو دارن. ولی دیدن موفقیت انجمن‌های نابینایی توی کشور‌هایی که بیشتر از نظر پیشرفت و وضعیت اقتصادی شبیه ما هستن ممکنه مفیدتر واقع بشه.
    و یه انتقاد سازنده‌ی کوچولو هم این که فکر می‌کنم نوشتن اسامی انگلیسی با دبیره‌ی فارسی با اعراب و سکون که تلفظ درست کلمه رو مشخص کنه و یا پاورقی کردن اسم انگلیسی بهتر و حرفه‌ای‌تر باشه. شاد و سربلند باشید.

    1. سلام میثم جان.
      هدف ما اینه که در ابتدا، اون دسته از انجمن های شاخص و تاثیر گذار در جهان که به نوعی یک الگو محسوب میشن رو معرفی کنیم و بعد بریم سراغ نکته ای که شما فرمودین و NGO هایی رو بررسی کنیم که شرایط کشورشون تا حد زیادی شبیه ماست، اما انجمن هایی دارن که از نظر عملکرد، بسیار بهتر از ما هستن.
      در خصوص نقدت هم باید بگم استانداردی در این ارتباط وجود نداره و هر دو روش قابل اجراست.
      اما اگه از نظر تلفظ منظورته که خب نوشتن اسامی لاتین، توسط JAWS برای کاربران نابینا با تلفظی صحیح خونده میشه.
      از این که به این مجموعه توجه داشتی، صمیمانه ازت سپاسگزارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

هفده − 9 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *