معرفی مهمترین کتب موسیقی به هنرجویان نابینا و نحوه تهیه ی آنها

نویسنده: رقیه شفیعی

منبع: بیست و یکمین شماره ی ماهنامه ی نسل مانا

دانلود نسخه ی صوتی نوشته

دانلود پادکست

میهمان لحظات شما می شویم تا راجع به موسیقی و کتب مورد نیاز هنرجویان نابینا و شرایط و تهیه این کتب با یکی از فعالان این حوزه گپ و گفتی داشته باشیم.

در این مجال میزبان شهاب الماسی فارغ التحصیل کارشناسی موسیقی و کارشناس ارشد مدیریت امور فرهنگی شده ایم تا برای مان راجع به موسیقی و شرایط نت نویسی کتب موسیقی برای نابینایان صحبت کنند.

الماسی متولد 1360 است و موسیقی را از ده سالگی نزد پسر دایی خود آموخته و در مدرسه شاگرد مرحوم محمد رضا لکا بوده است. وی در 17 سالگی به مدت سه سال به عنوان مربی موسیقی مهد کودک فعالیت داشته است.

الماسی ابتدا به توضیحاتی در باب موسیقی و نقش آن در زندگی نابینایان می پردازد و سپس ادامه می دهد که افراد نابینا به دلیل محدودیت های شغلی که دارند، تلاش کرده اند از راه موسیقی برای خود ایجاد شغل کنند. وی توضیح می دهد در سال های گذشته که ساخت ملودی ها متکی به نیروی انسانی بود نابینایان می توانستن با شرکت در مراسم های مختلف اعم از عمومی و خصوصی برای خود کسب درآمد کنند؛ اما امروزه این امر به وسیله برنامه های کامپیوتری که عمدتاً گرافیکی هم هستند انجام می گیرد و کمتر کسی از طریق روش های قدیمی به ساخت ملودی می پردازد.

میهمان نواک همچنین به توضیح درباره مشکلات بر سر راه آموزش تخصصی موسیقی به نابینایان می پردازد و چالش های پیش روی افراد نابینا برای آموختن موسیقی را بر می شمارد. وی ادامه می دهد که خود او از سال 93 تا کنون در زمینه تبدیل کتب موسیقی به بریل فعالیت داشته و می افزاید: اگر سازمان های متولی امور نابینایان در این راستا به تولید کتب موسیقی بریل همت داشته باشند، یکی از اصلی ترین چالش های مهم بر سر راه آموزش تخصصی موسیقی برداشته خواهد شد.

الماسی در ادامه اسامی برخی از نابینایانی که در تهیه کتب موسیقی و تبدیل آنها به بریل فعالیت دارند را ذکر می کند. وی می افزاید این افراد بدون هیچگونه حمایتی تلاش دارند تا کتب موسیقی در اختیار هنرجویان نابینا قرار بگیرد هرچند فعالیت های آنان به تنهایی کافی نیست و علاقه مندان به این کتب هم برای تهیه متحمل هزینه های زیادی هستند.

میهمان نواک توضیح می دهد: سال های گذشته که بحث تحریم ایران مطرح نبود، می توانستیم کتب موسیقی بریل را از کتابخانه های خارج از کشور امانت بگیریم و نت های آنها را بنویسیم. اما امروزه چنین امکانی وجود ندارد. شهاب الماسی در ادامه این گفت وگو به این سؤال که آیا هنرمندان نابینای ایرانی امکان دریافت فایل های آماده به چاپ بریل موسیقی را از دوستان خود در خارج از کشور ندارند؟ می گوید: آنها فایل های زیادی که حاوی آموزش ساز هایی چون آکاردئون، ویولن، کلارینت، گیتار و دیگر ساز ها است را برای دوستان خود در ایران ارسال کرده اند اما هزینه چاپ بریل آنها بالا است.

در نهایت الماسی لیستی از کتب موسیقی آماده به چاپ و یا چاپ شده بریل را برای علاقه مندان به موسیقی نام می برد که می توانند مورد استفاده هنرمندان قرار گیرند. علاقمندان به فراگیری موسیقی می توانند مشروح این گفتگو را که حاوی اطلاعاتی ارزشمند در زمینه چگونگی دسترسی به منابع بریل یادگیری موسیقی است، در قالب یک فایل صوتی از وبسایت و کانال های نسل مانا دریافت کنند.

در پایان یادآور می شویم که برای تهیه منابع مطالعاتی خود به بخش های نابینایان کتابخانه های عمومی در سراسر کشور مراجعه فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سیزده + نه =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *