طراحی و ساخت سایت با استفاده از Google Sites

ساخت سایت از طریق گوگل، به مهارت فنی بالایی نیاز ندارد و تنها با انجام چند مرحله، وب سایتی با دامنه ی اختصاصی خواهید داشت.

اگر به دنبال وب سایتی ساده، رایگان و قابل اعتماد هستید و به کمبود گزینه های سفارشی سازی و ویژگی های پیشرفته اهمیتی نمی دهید، می توانید با Google Sites شروع کنید.

ابزارهایی همچون سایت ساز گوگل، کار را برای کاربران بسیاری راحت کرده اند. در این مقاله قصد داریم نحوه ی ساخت سایت رایگان در گوگل به کمک Google Sites را آموزش دهیم؛ اما پیش از شروع، باید دید که این سایت ساز، چه قابلیت هایی ارائه می دهد، برای چه افرادی مناسب است و اصلاً می شود روی آن حساب باز کرد یا خیر. همراه ما باشید.

Google Sites چیست؟

Google Sites یکی از ابزارهای گوگل است که به کاربران امکان می دهد بدون کدنویسی و تنها با انجام چندمرحله، وب سایت اختصاصی خود را داشته باشند و در آن به فعالیت بپردازند. تنها چیزی که برای شروع نیاز دارید، یک حساب کاربری گوگل است.

Google Sites برای ایجاد وب سایت های ساده و ابتدایی گزینه ی مناسبی خواهد بود؛ چراکه به شما امکان می دهد محتوای متنی و تصویری مورد نظرتان را در سایت خود قرار دهید یا از آن برای ایجاد ساخت شبکه ای در درون شرکت استفاده کنید و از این طریق اطلاعات مهم، خط مشی های شرکت و سایر منابع مهم را به اطلاع کارمندان برسانید.

بدیهی است که سایت ساز گوگل به  خوبیِ سایت سازهای پیشرفته ای مثل وردپررس نیست و اساساً مقایسه ی این دو با یکدیگر، کار بیهوده ای است؛ بنابراین، اگر فکر می کنید کسب وکارتان به وب سایت پیشرفته تری نیاز دارد، بهتر است دور Google Sites را خط بکشید.

مزایای Google Sites

Google Site پلتفرمی کاربرپسند است که به دانش فنی نیازی ندارد و رابط کاربری راحت آن به کاربران اجازه می دهد تا صفحات را به سرعت و راحتی ایجاد و ویرایش کنند.

به طور کامل با دیگر ابزارهای گوگل ادغام شده است و بدین ترتیب، می توانید محتواهای خود را به طور مستقیم در این وب سایت بارگذاری کنید.

به کاربران اجازه می دهد تا به طور همزمان در یک وب سایت همکاری داشته باشند که آن را برای برخی از سازمان ها به گزینه ای ایدئال تبدیل می کند.

رایگان بودن این پلتفرم، باعث می شود برای کسانی که در ابتدای راه هستند یا بودجه ی محدودی دارند گزینه ی مناسبی به حساب بیاید.

قالب های سایت گوگل برای دستگاه های تلفن همراه نیز بهینه شده اند تا افراد بتوانند از طریق تلفن همراه و تبلت نیز وب سایت را مشاهده کنند.

معایب Google Site

با اینکه استفاده از Google Site آسان است، گزینه های سفارشی سازی محدودی ارائه می دهد. کاربران می توانند به طیف وسیعی از قالب ها دسترسی داشته باشند؛ اما نمی توانند طراحی وب سایت را آن طور که باب میلشان است، تغییر دهند.

همان گونه که اشاره شد، سایت گوگل به اندازه ی سایر سازندگان وب سایت، از ویژگی های غنی برخوردار نیست و برای افرادی که ایده های بزرگ را در سر می پرورانند، گزینه ی جالبی به نظر نمی رسد.

Google Site فضای ذخیره سازی محدودی را در اختیار کاربران قرار می دهد که ممکن است برای کسانی که نیاز به آپلود محتواهای متنی یا تصویری زیادی دارند، کافی نباشد.

چگونه به کمک Google Sites وب سایت رایگان بسازیم؟

برای ساخت سایت از طریق گوگل، در وهله ی اول دو راه پیش رو دارید:  وارد لینک sites.google.com شوید و سپس مراحل بعد را پیش ببرید یا به گوگل درایو بروید و روی New، گزینه ی More و سپس Google Sites کلیک کنید.

در هر دو صورت، با صفحه ای مواجه خواهید شد که در  آن می توانید از الگوهای پیش فرض استفاده کرده یا با انتخاب Start a new site ساخت سایت را از ابتدا شروع کنید. همین طور که ویرایش های لازم را روی وب سایت اعمال می کنید، در هر مرحله می توانید از قابلیت Preview برای مشاهده ی پیش نمایش تغییرات بهره مند شوید.

ایجاد هدر و تصویر پس زمینه

به طور کلی، اولین چیزی که کاربران هنگام ورود به سایت آن را مشاهده می کنند، هدر یا به بیان ساده سرتیتر سایت است؛  بنابراین، برای ایجاد هر وب سایت جدید از طریق Google Sites ابتدا باید در بخش Your page title هدر مناسب را تعیین کنید و با کلیک روی متن، سبک، اندازه، فونت و تراز آن را ویرایش کنید. برای حرکت دادن کادر به سمت چپ یا راست نیز نقاط بالای کادر متن را بکشید.

کمی پایین تر از کادر هدر، دو گزینه  با عنوان های Image و Header Type مشاهده می شود: در بخش Image می توانید تصویری را به عنوان پس زمینه و در قسمت Header Type نحوه ی نمایش هدر را انتخاب کنید. سه گزینه ی اول تصویر پس زمینه را در اندازه های مختلف نشان می دهند و مورد آخر، تنها از متن استفاده می کند.

تصویر انتخابی به صورت خودکار در مرکز صفحه قرار می گیرد؛ اما اگر درست به نظر نمی رسد، با استفاده از گزینه ی Anchor image می توانید آن را به اطراف حرکت دهید تا بهتر به نظر برسد.

در سمت چپ و بالای صفحه ، فیلدی با عنوان Enter site name برای تعیین نام وب سایت پیدا خواهید کرد. وقتی ماوس را روی این فیلد قرار دهید، می توانید با انتخاب Add logo یک لوگو برای سایتتان درنظر بگیرید. از آنجاکه پس از آپلود، اندازه ی تصویر لوگو کاهش پیدا می کند بهتر است تصویری ساده با وضوح بالا را انتخاب کنید.

اگر می خواهید تصویر دیگری را به تصویر فعلی هدر خود اضافه کنید، روی بخشی از بنر دو بار کلیک کنید و سپس از منوی دایره ای برای انتخاب عکس از گوگل درایو یا رایانه ی خود استفاده کنید. همچنین این امکان را دارید که از دکمه ی وسط منو برای افزودن کادرهای متنی اضافی بهره ببرید.

انتخاب تم سایت

در نوار سمت راست صفحه ای که ویرایش های هدر و پس زمینه را انجام دادید، برای تغییر تم سایت روی تب Themes کلیک کنید. هر تم دارای گزینه های سفارشی برای تغییر رنگ و فونت متن است؛ اما اگر تم های پیش فرض را نمی پسندید، با انتخاب نماد + طرح زمینه ی مدنظرتان را ایجاد کنید.

در بخش Create a theme و برای ایجاد تم سفارشی، در مرحله ی اول باید نام تم، لوگو و تصویر بنر را انتخاب کنید. در مرحله ی دوم، می توانید رنگ های پیش فرض را برای تم خود درنظر بگیرید یا رنگ دلخواهتان را پیدا کنید.

درنهایت، فونت متن را تعیین کرده و Create theme را بزنید تا تم جدید ایجاد شود.

افزودن محتوای متنی و تصویری

اکنون که مراحل ابتدایی ایجاد سایت را طی کرده ایم، وقت آن رسیده است که به سراغ بخش اصلی و نحوه ی بارگذاری محتوا در سایت برویم. در نوار کناری، روی تب Insert کلیک کنید تا بتوانید عناصر زیر را به وب سایت خود اضافه کنید.

بخش اول منوی Insert به شما امکان می دهد محتوای متنی و تصویری، کد HTML و فایل های Google Drive موردنظرتان را اضافه کنید. افزون براین، می توانید با کلیک روی فضای خالی سایت و از طریق منوی دایره ای شناور، به این گزینه ها دسترسی داشته باشید.

بلوک های پیش فرض محتوا

گوگل با ارائه ی بلوک های از پیش ساخته  شده ی متن و تصاویر، به شما امکان می دهد وقت خود را صرف افزودن عناصر جداگانه و مرتب کردن آن ها نکنید؛ بدین ترتیب، برای سهولت در انجام کار، به دلخواه یکی از بلوک ها را انتخاب کرده و متن و تصویرهای آماده را در قالب ها قرار دهید.

ایجاد فهرست مطالب

Google Sites گزینه ای را برای ایجاد فهرست مطالب نیز درنظر گرفته است. پس از تولید محتوا و قراردادن آن در سایت، با کلیک روی گزینه ی Table of Contents فهرست مطالب را اضافه کنید تا کاربر با انتخاب هر عنوان، به بخش مورد نظر هدایت شود. این گزینه در تب Insert قابل مشاهده است.

گالری تصاویر

Image carousel یا چرخ وفلک تصویر که در بخش Insert قرار دارد، به شما امکان می دهد یک گالری از تصاویر ایجاد کنید تا کاربر بتواند با کلیک روی نقاط بین تصویر یا جهت کنار هر عکس، بین آن ها جابه جا شود. گالری تصاویر را می توانید به دلخواه در مرکز یا کنار صفحه قرار داده و سایز آن را تنظیم کنید.

قرار دادن دکمه در سایت

می توانید لینک های مورد نظرتان را از طریق دکمه درون سایت قرار دهید تا مخاطب با کلیک روی آن، به آدرس مربوطه منتقل شود. گزینه ی Button که از رنگ و تم فعلی سایت استفاده می کند، در مواقعی که قصد دارید کاربر را به سایت های دیگری هدایت کنید، کاربردی خواهد بود.

ایجاد فرم برای تعامل با کاربران

Google Sites به فکر تعامل مدیر سایت با کاربرانش نیز بوده است و بدین ترتیب با استفاده از گزینه ی Forms به شما امکان می دهد فرم های نظرسنجی را درون سایت قرار دهید و به نحوی با مخاطبان در تعامل باشید. این گزینه را می توانید در بخش انتهایی نوار Insert پیدا کنید. فرم مورد نظرتان را به سایت اضافه کنید و سپس ویرایش های لازم را انجام دهید.

پس از ذخیره ی سایت، هرکدام از افرادی که از سایت دیدن می کنند، درصورت تمایل می تواند فرم را تکمیل و برایتان ارسال کنند.

افزودن صفحه های جدید به سایت

طبیعتاً قرار نیست محتوای سایت جدیدتان فقط در یک صفحه خلاصه شود و به صفحات بیشتری برای بارگیری محتوا نیاز خواهید داشت. در نوار کناری، افزون بر Insert و Themes تب دیگری نیز به نام Pages مشاهده می شود که در آنجا می توانید تعداد صفحات سایت را افزایش دهید.

برای ایجاد صفحه ی جدید، روی نماد + در پایین صفحه کلیک کنید و پس از انتخاب نام صفحه، روی Done ضربه بزنید. اکنون در تب Pages به تمام صفحات دسترسی خواهید داشت و با انتخاب نماد سه نقطه  می توانید صفحه ی مورد نظر را به عنوان پیج اصلی تعیین کنید، یک کپی از صفحه ی فعلی ایجاد کنید،  صفحات فرعی ایجاد کنید و درصورت لزوم صفحه ی خاصی را پنهان یا حذف کنید.

دیگر ابزارهای زیباسازی متن

تقسیم کننده ها (Dividers): با استفاده از این گزینه، می توانید قسمت های مختلف متن را از یکدیگر جدا کرده و به محتوای خود نظم بیشتری بدهید.

Spacer (فاصله ساز): از این گزینه برای ایجاد فاصله بین متون در سایت های مختلف استفاده می شود. با این حال، تنها می توانید میزان فاصله ی ایجادشده را کاهش دهید و امکان افزایش آن را نخواهید داشت.

Social media links (لینک های اجتماعی): می توانید ۱۰ لینک از شبکه های اجتماعی مختلف را درون وب سایت قرار دهید. نماد شبکه های اجتماعی پس از ذخیره، به طور خودکار در سایت ظاهر می شوند.

گروه جمع شونده (Collapsible group): Collapsible group همچون منویی کشویی عمل می کند که کاربر با کلیک روی هدر، می تواند به محتوای منو دسترسی داشته باشد.

Add footer (افزودن پاورقی): با استفاده از این گزینه می توانید آدرس، شماره تلفن و ایمیل کسب وکارتان را اضافه کنید. پاورقی در تمام صفحه ها نمایش داده خواهد شد و می توانید از طریق گزینه های قالب بندی، سبک و فونت آن را تغییر دهید.

همان طور که اشاره شد، سایت ساز گوگل با تمام ابزارهای گوگل ادغام شده است و درصورت تمایل می توانید محتواهای خود را به طور مستقیم وارد وب سایت کنید. برای مثال، نقشه ی مکان خاصی را در یکی از صفحات سایت نمایش دهید یا محتوای متنی را مستقیماً از گوگل داکس وارد وب سایت خود کنید. این گزینه ها در قسمت انتهایی نوار Insert قابل مشاهده خواهند بود.

انتشار سایت

اگر از ویرایش تمام بخش های سایت اطمینان دارید و محتواهای خود را آنطور که می خواهید ارائه کرده اید، وقت آن رسیده است که دکمه ی انتشار سایت را بزنید. سایت شما درحالت عادی عمومی خواهد بود؛ اما اگر می خواهید سایت را تنها برای عده ای از کاربران به نمایش بگذارید، در بخش Who can view my site می توانید تغییرات لازم را اعمال کنید. همچنین درصورتی که می خواهید سایت از دید نتایج گوگل مخفی بماند، تیک Search settings را بزنید.

Google Sites به شما امکان می دهد انتهای URL سایت را به دلخواه تنظیم کنید. پس از انتشار سایت نیز می توانید با رفتن به آدرس sites.google.com/view/yourwebaddress از سایت خود دیدن کنید.

با کلیک روی گزینه ی Publish، سایت منتشر خواهد شد؛ اما به این معنی نیست که دیگر امکان ویرایش محتوای سایت را ندارید. درواقع هر زمان که بخواهید، وارد سایت شده و پس از انجام تغییرات لازم، باید مجدداً مراحل انتشار را پیش می برید تا وب سایت فعال شود.

ازسوی دیگر، اگر فرصت کارکردن روی سایت را ندارید، می توانید به افراد دیگر اجازه دهید به عنوان ویرایشگر در سایتتان حضور داشته باشند و سپس تمام ویرایش های این اشخاص را از طریق تاریخچه ی ویرایش ها تحت نظر داشته باشید. این کار از طریق نماد شخص در نوار بالای صفحه امکان پذیر خواهد بود.

منبع: زومیت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

4 + 12 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *