نقدی بر عملکرد سازمان های مختلف در زمینه ی تأمین تجهیزات کمک توانبخشی برای نابینایان

قائم مقام انجمن نابینایان ایران گفت: استفاده از تجهیزات کمک توانبخشی روز دنیا و دسترس پذیر کردن خدمات اجتماعی و مناسبسازی مبلمان شهری باعث حضور فعال تر آنها در جامعه و ایجاد اشتغال پایدار برای آسیب دیدگان بینایی می شود. وی در ادامه، به عملکرد سازمان های مختلف در زمینه تأمین تجهیزات کمک توانبخشی مورد نیاز نابینایان اشاره می کند.

بهزیستی کمترین همکاری را با انجمن نابینایان ایران دارد

منصور شادکام بیان کرد: یکی از مواردی که در سال های اخیر کمتر به آن توجه شده، به کارگیری فناوری های روز دنیا و استفاده بهینه از تجهیزات کمک توانبخشی است. یکی از این ابزارها (برجسته نگار هوشمند همراه) یک تبلت بریل ویژه نابینایان است. وی افزود: این تبلت دسترسی نابینایان به منابع مطالعاتی روز دنیا را فراهم می کند. علیرغم آنکه یک محصول دانش بنیان تولید داخل است و از نمونه های خارجی بسیار ارزانتر است، اما نهاد های حمایتی مانند سازمان بهزیستی هیچ حمایتی را از آن به عمل نمی آورند. مهندس شادکام تصریح کرد: سال 99، سازمان بهزیستی کشور در روز جهانی ایمنی عصای سفید وعده خرید 100 دستگاه “برجسته نگار هوشمند همراه” توسط وزیر رفاه و رئیس سازمان بهزیستی وقت را داد اما تا پایان آن سال، تنها تعداد 30 دستگاه خریداری و توزیع شد. در سال 1400 تعداد خریداری شده این دستگاه صفر  و در سال جاری تا کنون برنامه ای برای خرید و توزیع “برجسته نگار هوشمند همراه” از طرف سازمان بهزیستی اعلام نشده است. مهندس شادکام گفت: در زمینه سایر تجهیزات توانبخشی نیز بهزیستی عملکرد شفافی ندارد و برای مثال اعلام می کند در سال گذشته 10 هزار قلم تجهیزات توانبخشی برای نابینایان خریداری شده است. این در حالی است که میزان تجهیزات برای هر قلم کالا و استان های توزیع شده این محصولات مشخص نیست.

مهندس شادکام در خصوص عملکرد سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور گفت: سازمان آموزش و پرورش استثنایی در سال 1400 اقدام بسیار ارزشمندی برای واگذاری تعدادی تبلت بریل به دانشآموزان نابینا انجام داد. با حسن نظر ریاست سازمان در جلسه اردیبهشت ماه سال جاری، امیدواریم واگذاری “برجسته نگار هوشمند همراه” به دانش آموزان در سال جاری نیز ادامه داشته باشد. مهندس شادکام بیان کرد: با دادن فایل کتاب ها، دانش آموزان می توانند کلیه کتاب های درسی خود و حتی کتاب های کمک درسی را به سرعت به صورت بریل و صوتی در اختیار داشته باشند. مشکلی که هر ساله با آن مواجه هستیم، دیر رسیدن کتب بریل به مدارس استثنایی یا برای دانش آموزان تلفیقی است.

قائم مقام انجمن نابینایان ایران در ارتباط با عملکرد سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور گفت: در سال گذشته، ریاست سازمان در جلسه ای که با مدیران انجمن داشت، وعده تجهیز و راه اندازی 15 مرکز استان به تجهیزات ویژه نابینایان را دادند. در سال جاری تاکنون، 7 مرکز استان تجهیز و مربیان استان ها در مرکز تربیت مربی شهر کرج آموزش دیده اند. مهندس شادکام افزود: خوشبختانه با پیگیری های معاونت پژوهش سازمان فنی و حرفه ای و کارشناسان مورد تایید انجمن، 5 استاندارد جدید آموزشی برای نابینایان تدوین شده است که امیدواریم در شش ماه دوم امسال ضمن افزایش این استاندارد ها، 8 مرکز استان دیگر نیز طبق قولی که ریاست سازمان فنی و حرفه ای دادند، به تجهیزات ویژه نابینایان مجهز شوند. مهندس شادکام بیان کرد: مهارتآموزی جز ارکان ایجاد اشتغال است. اگر بخواهیم یک شغل پایدار برای جامعه نابینایان ایجاد کنیم، پایه اولیه آن مهارتآموزی و حرفه آموزی به افراد نابینا است. با اقدامات خوبی که سازمان فنی و حرفه ای در پیش گرفته است، امیدواریم روزی شاهد آن باشیم در هر استان کشور یک مرکز تخصصی برای نابینایان راه اندازی شود.

قائم مقام انجمن نابینایان ایران در خصوص عملکرد نهاد کتابخانه های عمومی کشور گفت: این مجموعه یک تفاهمنامه را در زمینه های مختلف با انجمن امضا کرده است که در تحقق آن همگان باید تلاش کنند. وی افزود: با حسن نظر دبیرکل محترم و همکاران ایشان بسیار امیدواریم تعدادی از بخش نابینایان نهاد کتابخانه های عمومی کشور به دستگاه برجسته نگار هوشمند همراه تجهیز شود. چرا که وقتی صحبت از افزایش سرانه مطالعه می کنیم و از آنجا که خط رسمی نابینایان بریل است، این قشر می تواند بدون محدودیت تمامی کتاب ها و مقالات متنی خود را با این تبلت بریل به صورت صوتی و بریل مطالعه کند. ایشان ابراز امیدواری کرد روند تجهیز بخش نابینایان به تجهیزات تخصصی این قشر در سال آینده نیز ادامه یابد.

قائم مقام انجمن نابینایان با اشاره به وضعیت دانشگاه های زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: در سال 1398 با همکاری صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم، تعدادی از دانشگاه ها به “برجسته نگار هوشمند همراه” تجهیز شدند ولی پس از آن این اقدام تداوم نداشته است. با توجه به نقش ارزشمند این ابزار برای دسترسی دانشجویان به منابع مطالعاتی خود، امیدواریم تجهیز کتابخانه ها و واگذاری به دانشجویان نابینا در کلیه دانشگاه ها با سرعت پیگیری شود. وی همچنین افزود: کتابخانه های فراگیر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان طی سال های گذشته گام های بسیار مؤثری برداشته اند که امیدواریم در سال جاری تداوم داشته باشد. کتابخانه ها و فرهنگسرا های وابسته به شهرداری ها نیز تاکنون به تجهیزات ویژه نابینایان تجهیز نشده است که امیدواریم با حمایت وزارت کشور و شهرداری ها در سال جاری این امر نیز محقق شود.

مناسب سازی و دسترس پذیری اماکن عمومی و خدمات اجتماعی

سامانه خدمات بانکی نابینایان در شعب

منصور شادکام در ادامه ضمن اشاره به دسترس پذیری فیزیکی سازمان های مختلف برای نابینایان گفت: سامانه خدمات بانکی نابینایان در فاز نخست، تجهیز حداقل یک شعبه در مراکز استان ها به سامانه خدمات بانکی نابینایان در شعب بود. از طرف بانک مرکزی به 10 بانک بزرگ کشور از جمله سپه، ملی، صادرات، مسکن، رفاه، ملت، تجارت، توسعه تعاون، کشاورزی و پست بانک ابلاغ که در هر استان یک شعبه را برای معلولان دسترس پذیر کنند. مهندس شادکام ضمن تشکر از مدیریت بانک های ملت، تجارت، سپه و توسعه تعاون افزود: متأسفانه بانک های ملی، صادرات، مسکن، رفاه، کشاورزی و پست بانک با وجود مصوبات بانک مرکزی و شورای هماهنگی بانک ها و سازمان بهزیستی کشور تاکنون تجهیز حداقل یک شعبه در  مراکز استان ها به سامانه بانکی نابینایان را عملیاتی نکرده اند که امیدواریم امسال انجام شود. ایشان با انتقاد از عدم دسترس پذیری تارنما های اینترنتی نیز بیان کرد: دسترس پذیری درگاه های الکترونیکی شامل: وب سایت، اینترنت بانک و همراه بانک تعداد بسیار محدودی از بانک ها برای نابینایان اجرایی شده که امیدواریم دسترس پذیری درگاه های الکترونیکی و دستگاه های خود پرداز و کارتخوان های کلیه بانک های کشور برای نابینایان فراهم شود.

مهندس شادکام در ارتباط با مناسبسازی موزه ها و اماکن گردشگری برای نابینایان اظهار کرد: با حسن نظر وزارت میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری امیدواریم در سال جاری 30 موزه در کشور به سامانه موزه ها برای نابینایان تجهیز و راه اندازی شود. وی در خصوص سامانه موزه ها گفت: اجرای موفقیت آمیز این سامانه در موزه ملی مجموعه ایران باستان را تجربه کرده ایم و قرار است به زودی این سامانه در مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران و موزه نقشه نیز عملیاتی شود.

قائم مقام انجمن نابینایان ایران در ارتباط با دسترس پذیر کردن مراکز خرید برای نابینایان گفت: سامانه فروشگاهی نابینایان تا کنون در دو شعبه بیهقی و بوستان فروشگاه شهروند اجرایی شده و نابینایان به کمک این سامانه می توانند لذت خرید فروشگاهی را به صورت مستقل تجربه کنند. مهندس شادکام بیان کرد: امیدواریم با نگاه باز مدیران شهرداری هم شاهد افزایش شعب مناسبسازی شده فروشگاه شهروند برای نابینایان باشیم و انتظار می رود در فروشگاه های زنجیره ای مانند: رفاه، اتکا و افق کوروش در سراسر کشور، این سامانه راه اندازی و برای نابینایان به بهره برداری برسد.

منصور شادکام با اشاره به افتتاح سامانه اطلاعرسانی راهآهن ویژه نابینایان در ایستگاه راهآهن تهران و مشهد ابراز امیدواری کرد این سامانه به تدریج علاوه بر ایستگاه های راهآهن سراسر کشور، در فرودگاه های بزرگ کشور و ترمینال های اتوبوسرانی نیز به بهره برداری برسد و دسترسی نابینایان به خدمات مختلف شهری را تسهیل کند.

قائم مقام انجمن نابینایان ایران در پایان با تأکید بر دسترس پذیری کلیه وبسایت های اینترنتی برای نابینایان گفت: طبق قانون حمایت از حقوق معلولان، تمامی سازمان ها وزارتخانه ها، شرکت های خصوصی و نهاد های عمومی و انقلابی موظفند در زمینه طراحی وبسایت های الکترونیکی و اپلیکیشن های اندرویدی، استاندارد های دسترسی نابینایان را نیز فراهم کنند. مهندس شادکام تصریح کرد: پیاده سازی این استاندارد ها هزینه چندانی ندارد و جنبه های بصری یک وبسایت را نیز تغییر نمی دهد و تنها امکان دسترسی نابینایان به تمامی بخش های یک وبسایت را امکانپذیر می کند. ایشان ابراز امیدواری کرد روزی فرا برسد تا انجام خدمات مختلف برای نابینایان نه تنها به خاطر مسئولیت اجتماعی، بلکه به علت اجرای قانون برای نابینایان به عنوان بخشی از شهروندان جامعه در نظر گرفته شود. بی تردید با دسترس پذیر کردن خدمات مختلف برای نابینایان و در اختیار گذاشتن تجهیزات توانبخشی روز دنیا، هم اشتغال پایدار برای نابینایان توسعه می یابد و هم شاهد حضور فعالانه آنها در سطح جامعه خواهیم بود. امکانی که طبق قانون سال ها پیش باید اجرایی می شد اما از طرف انجمن نابینایان ایران تا زمان تحقق تمامی خواسته های مطرح شده در این نوشتار آن را پیگیری خواهیم کرد. همانطور که رئیس قوه قضاییه در روزهای اخیر اشاره کردند، از سازمان بازرسی کل کشور تقاضا داریم طبق قانون به عملکرد تمامی سازمان هایی که در زمینه قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت نقش دارند ورود کرده و با آن دسته از نهاد هایی که به وظیفه قانونی خود در قبال معلولان عمل نمی کنند، برخورد کنند.

منبع: آتیه آنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دو × دو =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *