استودیو رسانه کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران از زمان راه اندازی تا به امروز بیش از ۱۲۶۱ عنوان کتاب را به سفارش دانشجویان روشن دل گویا سازی کرده است.
اتاق کوچک استودیو رسانه در طبقه اول کتابخانه مرکزی و مرکز استاد دانشگاه تهران جایی است که کتاب های مورد نیاز دانشجویان روشن دل را گویاسازی می کند تا این دانشجویان به آسودگی و سهولت به منابع مورد نیاز خود دسترسی دست یابند.
شاید کل فضا چهار متر مربع هم نشود، اما صدایی که در آن طنین انداز می شود تاریکی را برای کسانی که روشنایی دل شان افزون بر نور دیدگان شان است روشن می کند. این صداها نوری می شوند تا ظلمتی را روشنایی بخشند و دری را به سوی معرفت بگشایند، اینجا افراد بلند همتی هستند که در گمنامی در جستجوی معرفت هستند و با طنین صدایشان دیده روشن دلان می شوند.
۲۲ مهرماه ۱۳۹۴ همزمان با روز جهانی عصای سفید، با حمایت معاونت دانشجویی دانشگاه تهران و با همت خیر نیک اندیش مهندس حبیب میدانچی و با تلاش های محبوبه ایزدی، کارمند روشن دل کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران، استودیو رسانه کتابخانه مرکزی برای گویاسازی کتاب های مورد نیاز دانشجویان با نابینا و کم بینا راه اندازی شد و از زمان راه اندازی این مرکز بیش از ۱۲۶۱ عنوان به سفارش دانشجویان در این استودیو گویاسازی شده است.
گویاسازی این کتاب ها حاصل تلاش های افراد گمنامی است که در یک اتاق کوچک صداهای خود را ماندگار می کنند، گویندگانی که ساعت ها پشت میکروفون ضبط صدا می نشینند تا طنین صدایشان یاری باشد برای کسانی که هیچ تجربه دیداری از واژه ها و دنیا بیرونی ندارند؛ صدای این گوینده تجسم واژه ها می شود و دنیا را برای آنها به تصویر می کشد.
استودیو رسانه کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه بیشتر بر گویاسازی کتاب ها و منابع دانشگاهی متمرکز است و کتاب های مورد نیاز دانشجویان بنا به سفارش آنان گویاسازی و در اختیارشان قرار می دهد که علاوه بر دانشجویان دانشگاه تهران، دانشجویان سایر دانشگاه ها هم می توانند از این منابع استفاده کنند.
دانشگاه تهران در حال حاضر بیش از ۱۰۹ دانشجو با آسیب بینایی دارد که در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری مشغول به تحصیل هستند و بیش از ۹۰ درصد آنها در رشته های علوم انسانی تحصیل می کنند. ۲۷ درصد این دانشجویان دارای آسیب بینایی کم و بیش از ۷۰ درصد دچار آسیب بینایی مطلق بوده و در دانشکده های مختلف از جمله دانشکده ادبیات و علوم انسانی، الهیات، حقوق، اقتصاد، روان شناسی و علوم تربیتی، علوم اجتماعی و … مشغول به تحصیل هستند.
عطیه شهسواری، دانشجوی کارشناسی ارشد مطالعات اروپای دانشکده مطالعات جهان هم که همه مراحل تحصیلی خود را با استفاده از کتاب های صوتی ادامه داده است، گفت: هیچ آشنایی با خط بریل ندارم و همه دروس را با استفاده از کتاب های صوتی می خوانم. فعالیت کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران در ارائه خدمات به دانشجویان با آسیب بینایی عالی است و بسیاری از مشکلاتی که قبلاً در صوتی کردن کتاب ها وجود داشت برطرف شده است.
وی درباره مزیت این نوع گویاسازی گفت: قبلاً کتاب ها در یک فایل ضبط می شدند و کل یک کتاب در یک فایل ضبط شده بود که ۶۰ تا ۷۰ بخش داشت و دانشجو نمی دانست که کدام بخش مربوط به کدام فصل است. این موضوع به ویژه برای دانشجویانی که می خواستند پایان نامه بنویسند بسیار مشکل ساز و وقت گیر بود؛ چون همه کتاب را نیاز ندارد و ممکن است از یک کتاب، فقط یک فصل مورد نیاز دانشجو باشد، بنابراین باید دانشجو این امکان را داشته باشد که سریع به مطلب مورد نیاز دسترسی پیدا کند که با راه اندازی استودیو رسانه کتابخانه مرکزی این مشکل حل شد و همه کتاب ها بسیار منظم و تفکیک شده اند و از طرفی زمان فایل ها هم کوتاه است و اطلاعات به آسانی در دسترس دانشجو است.
منبع: ایرنا.