دو اثر ایرانی در میان فهرست جهانی کتاب برای کودکان با نیاز های ویژه قرار گرفت

فهرست کتاب برای کودکان با نیازهای ویژه دفتر بین المللی کتاب برای نسل جوان (IBBY) منتشر شد. در این فهرست کتاب هایی با کاربردهای گوناگون برای تمام کودکان با نیازها و توانمندی های متفاوت دیده می شود.

از کتاب های معرفی شده توسط شورای کتاب کودک ایران در این دوره دو اثر به این فهرست مهم جهانی راه  یافته  است: کتاب حسی لمسی یه چیزی اینجاست، طراح و سازنده سمانه نادری در بخش کتاب های حسی و لمسی و کتاب هفت اسب هفت رنگ نویسنده محمدهادی محمدی، تصویرگر نوشین صفاخو، انتشارات موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان در بخش شخصیت معلول.

کتاب حسی لمسی گونه ای از کتاب های تصویری است که با انگشتان خوانده می شود. عبارت حسی لمسی بیانگر آن است که چگونه اطلاعات کتاب از طریق لمس کردن منتقل می شود. تصاویر این کتاب ها از اشکال برجسته ای تشکیل می شود که با استفاده از مواد مختلف و غالبا با تضاد رنگ بالا ساخته می شود. متن موجود در کتاب می تواند به شکل بریل یا حروف چاپی درشت باشد.

دفتر بین المللی کتاب برای نسل جوان (IBBY) به منظور ایجاد فرصت برای کودکان با نیازهای ویژه برای لذت بردن از کتاب ها، تشویق ناشران، توسعه محصولات و اطلاع رسانی آثار مناسب برای آنان، عنوان های شایسته را هر دو سال یک بار در فهرستی منتشر و برای تمامی شعب خود ارسال می کند.

انتخاب آثار در سه گروه محصولاتی که با شکل های خاص همچون بریل، زبان اشاره، کتاب های حسی و لمسی، کتاب های آسان خوان، به خصوص برای کودکان و نوجوانانی که دارای ناتوانی های زبانی یا ذهنی بوده یا در حال آموزش گیری هستند، کتاب های تصویری که با استفاده از طراحی، موضوعی، تصویرگری و متن ها پاسخ گو به نیازهای این گروه باشد و کتاب های تصویری و رمان هایی که برای کودکان تولید شده و دارای شخصیت کودک و نوجوان با نیازهای ویژه است، صورت می گیرد.

در این فهرست هر ساله ۵۰ عنوان کتاب از ناشران سراسر دنیا انتخاب می شود.

این طرح برای اولین بار در سال ۱۹۸۱ با هدف تشویق چاپ کتاب های مناسب برای کودکان و نوجوانان دارای ناتوانی های جسمی و روحی آغاز به کار کرد.

شورای کتاب کودک، سازمانی مستقل، غیردولتی و نخستین سازمانی است که برای پیشبرد ادبیات کودکان و نوجوانان در ایران پایه گذاری شد. شورا در سال ۱۳۴۱ با کوشش توران میرهادی (۱۳۹۵- ۱۳۰۶) و با همکاری گروهی از کارشناسان تعلیم و تربیت و نویسندگان و هنرمندان، فعالیت خود را آغاز کرد.

منبع: ایران سپید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

3 × سه =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *