معرفی دستچینی از جدید ترین کتاب های ضبط شده برای نابینایان

نویسنده: رقیه شفیعی: کتابدار نهاد کتابخانه های عمومی کشور

آنچه در پی می آید، معرفی چند کتاب برای سلایق گوناگون است که در ماه های اخیر در مراکز متعدد ضبط کتاب در کشور به زیور صوت آراسته شده اند و در اختیار نابینایان اهل مطالعه قرار گرفته اند.

*سلام به عاشقان امروز. از ابتدای آفرینش همه چیز زوج آفریده شده است. جفت گزینی هر سپدیده ای رفتاری طبیعی است. از آغاز پیدایش انسان زن و مرد برای هم و در کنار هم آفریده شده اند، هیچگاه به اندازه ی امروز ضرورت تفاهم جوانه و شوق همدلی میان دختران و پسران و نیاز به انس، عشق، محبت و وحدت در زندگی مردم دیده نشده است.

«کتاب ازدواج چرا؟ آشنایی با مهمترین اصول خود شناسی و خود شکوفایی در ازدواج از مجموعه کتاب های چهاردیواری در کف آسمان» محمد جعفر غفرانی تهیه و تنظیم یاسر رضازاده نشر قرآن و نبوت اهل بیت (ع) سال 1396 در 176 صفحه به چاپ رسیده است.

قرار است در این مجموعه کتاب  ها ضرورت ازدواج، هنر عشق ورزیدن و ثمرات همسر داری برای جوانان مطرح شود، و چگونگی ازدواج سالم، مراحل، مراسم، مسائل، موانع و انحرافات احتمالی بر مبنای منطق عقل و نورانیت وحی و شفافیت تجربه تشریح شود.

*این باور که اسکندر مقدونی همان ذوالقرنین مذکور در قرآن کریم است اگرچه با اما و اگرهای جدی رو به رو بوده است، در اغلب آثار تاریخی و دینی چه به زبان فارسی و چه به زبان عربی امری مسلم تلقی شده است. با انتشار آرای اندیشمند بزرگ هندی مولانا ابوالکلام آزاد در سال 1950 (1329 ه.ش) مبنی بر اینکه کورش کبیر مصداق تاریخی ذوالقرنین است، ناگهان این نظریه ی جدید کانون توجه پژوهشگران بویژه ایرانیان شد. در این میان نباید هوشیاری استاد محمد ابراهیم باستانی پاریزی را نادیده گرفت که به اهمیت موضوع پی برد و در سال 1330 خورشیدی در کوتاه ترین زمان به ترجمه ی مقالات ابوالکلام اقدام کرد. به دلیل تازگی موضوع سخت مورد اقبال جامعه ی ایرانی قرار گرفت. بطوری که از آن زمان تا کنون مبنای موضوعات دیگری که اغلب آنها در تأیید و تأکید نظر مولانا ابوالکلام آزاد است. هرچند هیچ یک از این آثار به مرتبه ی پژوهش ابوالکلام نمی رسد.

«کتاب کوروش یا ذوالقرنین قرآن و تورات» اثری از مولانا ابوالکلام آزاد و با ترجمه و تعلیقات مسلم زمانی و علی اصغر قهرمانی مقبل توسط انتشارات پردیس دانش سال 1398 در 235 صفحه تقدیم دوست داران شخصیت های بزرگ تاریخ شده است.

*رمان روز دیگر شورا با صحنه ای در فرودگاه ارمنستان شروع می شود و سی و چند ساعت بعد در همان فرودگاه به پایان می رسد. داستان دیگری موازی با این سفر کوتاه شورا پیش می رود. داستان وصلت شورا با خانواده ی رزاقی ها و توصیف کشمکش ها و تنش ها و ماجرای پیوند شورا با بیژنی که با پیوند عضو برای فرزند ارشد رزاقی ها مصادف می شود. دو پیوندی که انگار یک جور تجدید حیات و تزریق خون تازه به بدن بیمار از یک طرف و رابطه ی ناکارآمد زناشویی از طرف دیگر است و هر دو در نهایت پایانی یکسان دارند. سرانجامی که گویا قرار است در دل تجربه ی تازه شورا پدیدار شود. تجربه ای که منجر به شناخت تازه شورا از خود و دنیای اطرافش می شود. در پایان، او دیگر همان شورایی نیست که در آغاز رمان بوده است و با اینکه به ظاهر در پایان سفر کوتاهش است ولی تو گویی در آستانه ی راهی دیگر است.  این داستان به اندازه ای واقعی است که خواننده امروزی به ویژه از قشر متوسط اجتماعی به راحتی می تواند شخصیت های آن و وقایع روزمره اش را دور و نزدیک خود بیابد و با قهرمان یا هر یک از شخصیت های آن همذات پنداری کند.

«روز دیگر شورا» نوشته ی فریبا وفی را نشر مرکز سال 1398 در 328 صفحه تقدیم دوست داران رمان ایرانی کرده است.

*در تمام مدتی که این کتاب را ترجمه می کردم به مرگ فکر می کردم شبه مرگ بالای سرم ایستاده بود، خیال می کردم قهرمان داستان که بمیرد من هم می میرم، نمردم ولی شبه مرگ هنوز بالای سرم ایستاده، رهایم نمی کند!

«کتاب مواجهه با مرگ» نوشته ی برایان مگی و با ترجمه ی مجتبی عبدالله نژاد را نشر نو سال 1397 در 591 صفحه روانه بازار کرده است.

برایان مگی فیلسوف و شاعر و نویسنده ی انگلیسی در رمان مواجهه با مرگ شخصیت ها را در روایتی جذاب و تکان دهنده به مواجهه با زندگی و عشق و مرگ می کشاند. رمانی غریب از کسی که او را با گفت و گو ها و آثار فلسفی اش می شناسیم.

*«کتاب جامعه ی مدنی و کرونا تجربه ی جهانی» نوشته ی سعید مدنی قهفرخی است که انتشارات کتاب پارسه سال 1399 در 256 صفحه روانه بازار کرده است.

این کتاب ماحصل پژوهشی است که تحت عنوان بررسی تجارب سازمان های اجتماعی جامعه ی مدنی در مقابله با بحران همه گیری کرونا ویروس ها در سطح جهان که با حمایت مؤسسه نیکوکاری مجتبی معین انجام شده. هدف کلی پژوهش عبارت بود از: شناخت چالش ها و راه کار های جامعه ی مدنی در مقابله با بیماری های همه گیر در سطح جهانی.

*شاید زندگی پیدا کردن خودمان در یک کل منسجم است، پیدا کردنی که به اندازه ی یک عمر طول می کشد. این کتاب تکه هایی از یک کل منسجم است، کلی که هنوز تکمیل نشده اما در مسیر پیدا شدن و بیرون آمدن از ابهام است. شاید این کتاب بتواند بخش هایی از درون شما را بیدار کند و به پیدا شدن بخش های گم شدتان کمک کند.

«تکه هایی از یک کل منسجم» نوشته ی پونه مقیمی را نشر بینش نو سال 1397 در 360 صفحه به چاپ رسانده است.

این کتاب برای افرادی نوشته شده است که می خواهند با تعمق بیشتری به دنیای درونی خود نزدیک شوند و با بخش هایی از دنیای ناشناخته ی روان شان آشنا شوند. مطمئناً برای واکاوی دقیق به کمک یک متخصص احتیاج است و این کتاب حکم درمان را ندارد و مطالب آن با زبان ساده بر پایه های علم روانکاوی نوشته شده است.

*هنگامی که برای تدوین سال نمای زنان ایران کار می کردم متوجه شدم که دست یابی به اطلاعات مکتوب درباره ی چگونگی فعالیت زنان پیشکسوت یعنی زنانی که در سیر تحول و پیشرفت زندگی اجتماعی ما ایرانیان نقش مؤثری داشته اند چقدر دشوار است! آن سال ها که هنوز اینترنت در ایران رایج نبود و مکتوبات زنانه به مانند امروز گسترش پیدا نکرده بود، یافتن شرح زندگی و خدمات زنان پیش از ما کاری به راستی پر مشقت می نمود. نامرئی بودن زنان شاید به این دلیل باشد که تاریخ مکتوب کشور ما در لایه های مختلف ایدئولوژیک و معنایی اش تاریخی مذکر است. در نتیجه زنان و روایت زندگی آنان در پهنای این تاریخ مردانه جایی ندارند و آشکارا کنار گذاشته شده اند، به این اعتبار گرایش به روایت های شخصی از زندگی زنان توسط خودشان پیش از آنکه  تاریخ شفاهی را به عنوان روشی تحقیقی در علوم اجتماعی بشناسم، جزء دغدغه های ذهنی و عاطفی ام بوده است.

«کتاب دفترچه خاطرات 16 زن ایرانی در قلمرو زندگی روزمره» اثر نوشین احمدی خراسانی را انتشارات روشنگران و مطالعات زنان سال 1399 در 387 صفحه تقدیم دوست داران مطالعات زنان کرده است.

هدف نگارنده در این کتاب استنتاج از سرگذشت ها است و با مصاحبه با چندین تن از زنانی که بین سال های 1290 تا 1310 متولد شده و با طی کردن موفقیت آمیز مدارج تحصیلی، مشغول فعالیت های حرفه ای شده اند موضوع بندی کرده و و به تناسب موضوعات بخش های کتاب را آراسته است.

*«روز بعد از معمولی بودن دنیا مخصوص گروه سنی د» نوشته ی زیتا ملکی توسط کانون پرورشی فکری کودکان و نوجوانان سال 1395 در 151 صفحه به چاپ رسیده است.

این کتاب برای گروه سنی نوجوان نوشته شده اما می توان آن را در دسته بندی همه سالان هم قرار داد زیرا از دید و نگاه پایین به آن پرداخته نشده است. کتاب از یک ادبیات فانتزی و رئالیسم جادویی برخوردار است و شخصیت اصلی هر فصل از کتاب یک نوجوان است که با شخصیت خارق العاده ای در کشورهای مختلف همراه می شود. کتاب بسیار لطیف، هنرمندانه و زیباست. به دغدغه های برخی از نوجوانان شهرنشین می پردازد و دنیا را از دیدگاه آنان روایت می کند.

*مجموعه داستان «عشق نامه ایرانی» تجربه ای متفاوت و جذاب است، در داستان کوتاه امروز ایران. در این کتاب پیشنهاد تازه ای برای مخاطب خود تدارک دیده است. «عشق نامه ایرانی» مجموعه ی 12 داستان است که هر کدام شان در یکی از تکه های خاک ایران رقم می خورند. خانجانی روایتی ساخته از 12 شکل عشق، عشق هایی که هر کدام ویژگی های خاص خود را با اتفاق ها و فرجام های متفاوت دارند. او حتی از نظر لحن و زبان روایی نیز شکل های گوناگونی را در داستان ها امتحان و اجرا کرده است و برای همین با کتابی آکنده از وضعیت های عاشقیت در زمان ها و مکان های متفاوت رو به رو هستیم. هیچ کدام از داستان ها به دیگری شباهتی ندارد اما موتیف عشق تمام آنها را به هم متصل می کند. خانجانی در این کتاب بعد سال ها ادبیات ایران را صاحب داستان های عاشقانه کرده که به زیست و تاریخ و گاهی هم شکست گره خورده اند. کتابی که مدام تصاویر عشق را تکثیر می کند.

«عشق نامه ایرانی» نوشته ی کیهان خانجانی توسط نشر چشمه سال 1398 در 122 صفحه تقدیم دوست داران داستان کوتاه و ادبیات ایران گردیده است.

*گفته اند اگر ساختار و مضمون هر داستانی فاقد هیجان باشد خواننده به خواندن آن رغبتی نشان نخواهد داد و از این روست که بویژه در دو قرن اخیر که داستان های کاراگاهی طرفداران زیادی پیدا کرده و در قلمروی ادبیات جایگاه والایی را به خود اختصاص داده عنصر هیجان در آن اهمیت بسزایی یافته است. در هر داستان پلیسی جمع تبه کاران در سدد نابودی ارزش های زیبای جامعه ی انسانی بر می آیند و در حالی که هستی افراد در معرض مخاطره قرار می گیرد، قهرمانی که نماینده ی قانون است کمر به نبرد با اهریمنان و بزه کاران می بندد و با هوش و شجاعت خویش به جنگ آنها می رود و در این پیکار از هیچ مانعی نمی هراسد و هیچ عاملی او را از انجام وظیفه اش باز نمی دارد.

«شب قاتلان» اثر لسلی چارتریس با ترجمه ی مرجان رزم آزما توسط نشر سپنج سال 1373 در 255 صفحه روانه ی بازار شده است.

در این کتاب با شخصیتی به نام سیمون تمپلر یا سنت با علامت اختصاری اس تی آشنا می شویم که در مقام یک کاراگاه خصوصی به مصاف مجرمان و جنایت کاران می رود.

*بنده مریضم، چاقو خورده ام، زن و بچه و خواهر و برادر و مادرم چه می گویند؟ بلکه آنچیزی را در نظر بگیرند که ما بخاطر حفظ و حمایت آن جهاد کردیم و به این روز افتادیم. مصلحت مملکت و ملت را که می خواهد حیات نهضت خود را نجات دهد آرزوی صد ها هزار هموطن خود را بیشتر رعایت کند. درست است که من رنج فراوان در این مدت مرض و قبل از آن کشیده ام ولی آرزو دارم که نفس های آخر زندگیم نیز در راه نهضت و سعادت هموطنانم صرف شود. به هر حال در دادگاه ما می توانیم بسیاری از حقایق را فاش کنیم و داغ باطله بر کنسرسیوم و حامیان او بر زنیم. راه دیگر هم این است که معتدل و ملایم حرف زنیم یا اینکه مثل ریاحی طلب عفو و بخشش کنیم. زیر بار شق آخری بنده هرگز نخواهم رفت.

«نوشته های مخفیگاه و زندان دکتر حسین فاطمی 28 مرداد 1332 تا 19 آبان 1333» ویراستار و مصنف هدایت متین دفتری دفتر های آزادی دفتر پنجم سال 1383 در 110 صفحه به چاپ رسیده است.

پس از کودتای 28 مرداد دکتر حسین فاطمی آخرین وزیر خارجه ی دولت ملی مصدق را در پشت در های بسته ی جلسات سرّی دادگاه نظامی بر خلاف اصول و قوانین نظامات انسانی و حقوق بشر بلا دفاع محکوم به اعدام و تیر باران کردند. فقط 37 سال زندگی کرد ولی عمری پر بار داشت. با درایت زیست و با شجاعت مرد نشان داد که آزادی گرفتنی است و بهای آن بسیار گران است. نشان داد که زنده ماندن و زندگی کردن به هر شرط شایسته ی یک مرد آزاده و یک رهبر نیست و آنهایی که به هنگام خطر وظیفه و مسئولیت خود را به بهانه ی مصلحت اندیشی زیر پا می گذارند در آینده نیز از هیچ چیز دفاع نخواهند کرد.

منبع: ماهنامه ی مانا.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نوزده − دو =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *