تازه های کتاب صوتی در بهمن ماه 1399

نویسنده: رقیه شفیعی: کتاب دار نهاد کتاب خانه های عمومی کشور

ابتدا بر خود لازم می دانم از بذل توجه خوانندگان نسبت به شماره قبلی این سلسله نوشته ها تقدیر داشته باشم

و برای آن دسته از کسانی که خواهان دریافت کتب معرفی شده هستند، اعلام کنم که می توانند از طریق آدرس ایمیل: «rshafieei214@gmail.com» با من در ارتباط باشند تا آنها را برای چگونگی دریافت کتب راهنمایی کنم.

در ادامه با شما خواهم بود با معرفی کتاب هایی که به تازگی به آرشیو صوتی کتب افزوده شده اند.

شمارهٔ دوم را با معرفی کتابی از یک شاعر و نویسندهٔ اهل قلم نابینا آغاز می کنیم:

*کتاب «خورشیدهای همیشه» اثر آیدا مجیدآبادی است که در آن پرونده پنج شاعر معاصر را مورد بررسی قرار می دهد. نویسنده در کتاب خود به جمع آوری یادداشت ها و گفت وگوهایی راجع به احمد شاملو، فروغ فرخزاد، حسین منزوی، سیمین بهبهانی و عمران صلاحی می پردازد. این مطالب از سال 1394 تا 1396 در قالب ویژه نامه ای برای شاعران مطرح معاصر در نشریه الکترونیکی چوک منتشر می شده است و اکنون توسط نشر سیب سرخ در 329 صفحه در سال 1398 به چاپ رسیده است.

نویسنده راجع به اثر خود می گوید: این کتاب هم برای طرفداران عامه ادبیات مناسب است و هم علاقه مندان خاص آن؛ چراکه از طرفی به زبان ساده نوشته شده است و در نگارش مطالب به حاشیه نرفته ام، اطناب ندارد و مسائل تخصصی به صورت ساده بیان شده که برای همه قابل فهم است. از طرف دیگر اکثر کسانی که در این کتاب یادداشت نوشته اند و گفت وگو کرده اند از بزرگان ادبیات هستند که می تواند برای خواص خواندنی و جالب باشد.

*علی محمد ایزدی وزیر کشاورزی کابینه مهندس بازرگان، سرپرست دانشسرای کشاورزی شیراز و نماینده شیراز در کنگره جبهه ملی دوم بود. وی می گوید: «من خیلی علاقه مند بودم بفهمم چرا مردم ایران که آن همه طرفدار دکتر مصدق بودند، یک دفعه بعد از کودتای 28 مرداد 1332، خانه کوب شدند.» این کتاب به نوعی پاسخ گوی چنین سؤالی است.

کتاب «چرا عقب مانده ایم؟» اثری بیانگر جامعه شناسی مردم ایران و علت سیر نزولی پیشرفت، از دیدگاه دکتر علی محمد ایزدی است که توسط انتشارات علم سال 1382 در 351 صفحه روانه بازار شده است.

در کتاب مورد بحث نویسنده پنج مورد را به عنوان مقدمه اثبات نظریه خود طرح کرده و توضیح می دهد. سپس از زاویهٔ روانشناسی با نگاهی نو، خلقیات ما ایرانیان که در طول دوران تاریخی حاصل شده، به کمک نظریه ای روانشناسی موسوم به رفتار متقابل منسوب به پروفسور اریک برن، به زبان ساده و با ذکر مثال های بسیار فراوان بررسی می شود و علت اصلی عقب ماندگی اجتماعی و فرهنگی ایران، دروغ گویی و به تبع آن، نداشتن شخصیت بالغ سالم (از سه نوع شخصیت والد، بالغ و کودک در نظریهٔ روانشناسی اریک برن) در تقریباً همهٔ افراد جامعه ذکر می گردد.

*مطالعات جامعه شناسی و روان کاوی امروز تردیدی در این مطلب باقی نگذاشته است که مذهب به عنوان یک اصل پایدار در اعماق وجود انسان ریشه دارد و بینش مذهبی در مشرق زمین بسیار عمیق تر از غرب است. شاید به دلیل اینکه نخستین نشانه های تمدن در شرق ظاهر گشت و پیامبران نیز از شرق برخاستند.

کتاب «بابی گری و بهایی گری (مولود مدعیان دروغین نیابت خاص امام زمان (عج)) نوشتهٔ محمد محمدی اشتهاردی است که نشر ناصر سال 1385 در 207 صفحه به چاپ رسانده است.

این کتاب دربارهٔ امام زمان (عج) از این نظر که از آغاز غیبت آن حضرت تا کنون بطور مکرر افراد گمراهی ادعای دروغین مهدویت و بابیت (واسطه شدن بین مردم و امام عصر عج) کرده اند، و ملعبهٔ دست طاغوت ها و استعمارگران شده اند. تا از این راه در میان شیعیان تفرقه ایجاد کنند سخن می گوید. همچنین به افشاگری پرداخته تا موجب بیداری همهٔ قشرها بخصوص نسل نو گردد تا به حقیقت انتظار فرج عینیت بخشند.

*کتاب «به کجا می رویم» اثر آیزاک آسیموف در دو جلد که شامل هفده داستان با موضوعات گوناگون علمی تخیلی است. نویسنده بیش از سیصد اثر علمی تخیلی دارد و «نگاهی به تاریخ علم برای نوجوانان» (که به صورت صوتی هم موجود است) نیز از آثار اوست. وی قصد داشته با نوشتن این داستان ها بهترین وسیلهٔ آموزش علمی را با استفاده از داستان علمی تخیلی فراهم سازد.

در کتاب ابتدا داستان ذکر می شود سپس مطلبی به نام دربارهٔ داستان با عنوان همان داستان می آورد و از نظر علمی مطلب را مورد بحث قرار می دهد. در انتها نیز پرسش هایی مطرح می کند تا تصورات و تفکرات خواننده را راجع به موضوع به چالش بکشد.

این کتاب دو جلدی توسط نشر پاسارگاد با ترجمهٔ هوشنگ قیاسی نژاد سال 1390 مجموعاً در 610 صفحه تقدیم دوست داران کتاب های علمی تخیلی شده است.

*دربارهٔ تاریخ مناسبات ایران و روسیه نویسنده ای روسی به نام: بهرام الدین صلاح الدینویچ منانف کتابی با عنوان «برگ هایی از تاریخ مناسبات روسیه و ایران پایان سدهٔ نوزدهم و آغاز سدهٔ بیستم روایتی از تاریخ نگاری شوروی)» را به رشتهٔ تحریر درآورده است. مترجمان این اثر که به مسائل تاریخی و مناسبات سیاسی، بازرگانی، اقتصادی و فرهنگی ای پرداخته که پژوهشگران تابه حال آن را بررسی نکرده اند، تورج اتابکی، خلیل وداد و نجم کاویانی می باشند. نشر چشمه سال 1398 این کتاب را در 187 صفحه به چاپ رسانده است.

*اگر بپرسید چه باید کرد؟ و چاره چیست؟ بی تأمل عرض می کنم که باید ملت را تربیت کرد. سطری از نامهٔ ناتمام محمدعلی فروغی سال های 1306 و 1307 در باب تربیت زیباشناختی ملت در سیاست گذاری فرهنگی دولت است که تشریح آن و مسائلی از این دست در کتاب «پرورش ذوق عامه در عصر پهلوی» نوشتهٔ علی قلی پور آمده است. کتاب به سیاست هنر در افکار و آرای کارگزاران فرهنگی، دولت مردان، مدیران، روشن فکران، هنرمندان و هنر دوستان درون دولت در فاصلهٔ سال های 1313 تا 1356 می پردازد. این کتاب را موسسه فرهنگی پژوهشی چاپ و نش نظر سال 1397 در 288 صفحه روانه بازار کرده است.

*دغدغهٔ محسن حسام مظاهری در کتاب «ساکن خیابان ایران» (مجموعه مقالاتی که ابتدا در سال های گذشته در برخی نشریات یا در فضای مجازی منتشر کرده، و آنها را گرد آورده است.) به عنوان یک پژوهشگر مطالعات اجتماعی تشیع، که خود به جامعه مذهبی تعلق دارد؛ رصد، شناسایی، فهم و تحلیل تغییرات دینداری در ایران معاصر است و در کتاب حاضر کوشیده است مختصراً و با رویکرد انتقادی به برخی مسائل و چالش هایی که دینداری و تشیع ایرانی امروز و پس از گذشت چهار دهه از استقرار حکومت دینی با آنها مواجه است، بپردازد. مسائلی که مستقیماً با زندگی روزمرهٔ دینداران مرتبط است و سردرگمی در قبال آنها در سال های اخیر مشکلاتی را بویژه برای نسل های جوان مذهبی پدید آورده و هزینه های زیست دینی را بالا برده است. نشر آرما در سال 1398 این کتاب را در 141 صفحه تقدیم دوست داران مطالعات دینی کرده است.

*وقتی پای کتاب های آندره کامیلری در میان باشد، از دو حال خارج نیست؛ یا هنوز کتاب هایش را نخوانده اید یا عاشق شان هستید. کتاب «مزرعهٔ کوزه گر» از آندره کامیلری با ترجمه: بنفشه شریفی خو از انتشارات قطره سال 1397 در 270 صفحه به چاپ رسیده است.

آندره کامیلری که از پرآوازه ترین پلیسی نویس های ایتالیایی است از سال 1994 با انتشار کتاب شکل آب نگارش ماجراهای کمیسر مونتالبانو را آغاز کرد. «مزرعهٔ کوزه گر رمانی از همین مجموعه است که برندهٔ جایزهٔ دشنهٔ انجمن بین المللی نویسندگان ادبیات جنایی در سال 2012 است.

در این جلد از ماجراهای کمیسر مونتالبانو در حالی که طوفان و باران شدید در ویگاتا (شهری خیالی در سیسیل) زمین و آسمان را به هم دوخته، کمیسر فرا خوانده می شود تا راز قتل جسد مثله شده ای را که در دشتی از گل رس دفن شده، کشف کند که گمان می رود توسط مافیای سیسیل اعدام شده باشد. اما مقتول کیست؟ و برای چه جسدش را دقیقاً به سی تکه تقسیم کرده اند؟ و چرا در دشت کوزه گر به خاکش سپرده اند؟

*از اواخر قرن نوزدهم ببعد که مسائل آسیای مرکزی بواسطهٔ اقدامات جدی عمال روسیهٔ تزاری مهم شد، دولت انگلیس از نزدیک شدن روس ها به سرحدات هندوستان بیمناک گردید؛ و برای جلوگیری از فعالیت های مأموران مسکو عده ای از صاحب منصب های نظامی خود را به نقاط مختلف این منطقه فرستاد تا در موقع مقتضی عملیات آنها را خنثی کنند. یکی از افسران نظامی که در سال 1893 به ایران مسافرت کرد، ژنرال سر پرسی مورتسول سایکس است. این مرد محقق بسیاری از نقاط ایران مخصوصاً نواحی شرقی و جنوب شرقی مملکت ما را بازدید کرده، با نظر ریز بین و تیز بین  به تحقیقات تاریخی و جغرافیایی پرداخته؛ شرح مسافرت و حاصل مطالعات خود را در کتابی که ما آن را «سفرنامهٔ سر پرسی سایکس» نامیده ایم یا «ده هزار مایل در ایران» یا «هشت سال در کشور شاهنشاهی» در سال 1902 به رشتهٔ تحریر درآورده. ترجمهٔ این اثر ارزشمند را حسین سعادت نوری در سال 1336 توسط انتشارات ابن سینا تقدیم فارسی زبانان کرده است.

این سفرنامه از جهاتی قابل توجه است: نخست از آن رو که محقق مؤلف اوضاع تاریخی و جغرافیایی هر نقطه را در نهایت دقت مطالعه و ضبط نموده؛ و ضمن اظهار عقیده نسبت به اوضاع اجتماعی مثل سایر جهانگردان بیگانه گرد اغراض آلوده به سموم دشمنی و تهمت نگردیده. دوم چون زبان فارسی را خوب می دانسته شخصاً با مردم تماس گرفته و از روی کتب و تواریخ قدیم و سیاحت نامه های جهانگردان سابق اوضاع جغرافیایی و تاریخی هر نقطه را پژوهش و سفرنامه خود را تألیف نموده است.

*«غوغای ستارگان؛ خاطرات هنری مهندس همایون خرم» نام کتابی برای علاقه مندان به خاطرات اهل هنر و خاصه موسیقی است. مهندس خرم در این اثر ماندگار خویش، که به سعی علی وکیلی و توسط انتشارات بدرقه جاویدان سال 1389 در 764 صفحه تقدیم هنردوستان گردیده، به شکلی آزادانه و بدون سانسور از تمامی هنرمندان زن و مردی که با تلاش های همه جانبهٔ خود در دوره ای، جوابگوی احساسات جامعه بوده اند و با او همکاری داشتند، یاد کرده

است. این کتاب شامل: فصل اول زندگی هنری همایون خرم. فصل دوم ابوالحسن صبا فصل سوم ترانه سرایانی که با همایون خرم همکاری مشترک داشته اند فصل چهارم خوانندگان آثار همایون خرم. نیز فهرست آهنگ های باکلام و نواخته های منتشر شدهٔ همایون خرم در پیوستی جداگانه آورده شده است.

*گنجینهٔ فرهنگ عامهٔ مردم حاوی اسناد اصیل و معتبر فولکلور ایران است، و از شمار کتاب هایی که برای تفنن و سرگرمی منتشر می شود خارج است، همین امر سبب شده است تا از هر قصه چندین روایت آن هم نه از یک مکان و فرهنگ خاص، بلکه از فرهنگ های مختلف، ذکر گردد.

*کتاب «عروسک سنگ صبور (گنجینه فرهنگ مردم قصه های ایرانی)» شامل: 27 قصه، 70 روایت و 11 خلاصه است. مضمون و مایهٔ قصه های دلکشی که در این مجلد می خوانید، همگی از زندگی مردم عادی نقش گرفته و از اندیشه های گوناگون قشرهای مختلف توده تأثیر پذیرفته و مسائلی که ذهن آدمی را به خود مشغول می دارد، در صحنه های گوناگون این قصه ها مطرح شده است. به تعبیری دیگر این افسانه ها تصویرهای روشنی از حوادث زندگی مردم ماست. و به همین سبب برای تحقیقات علمی از معتبرترین منابع دسته اول محسوب می شود. این اثر ارزشمند را سید ابوالقاسم انجوی شیرازی (1300-1372) با پژوهش سید احمد وکیلیان توسط انتشارات امیرکبیر سال 1394 در 424 صفحه تقدیم علاقه مندان فرهنگ عامه کرده است.

*کتابی برای دوست داران رمان های ایرانی که برگرفته از تجربیات، خاطرات و مشاهدات واقعی زندگی است:

مهربان شاگرد ممتاز مدرسه و پسر آقای اسفندیاری دوست هستند، اما پس از گذشت مدت زمانی مرگ پدر مهربان سبب می شود که او کار آرایشگری پدر را برای گذران زندگی ادامه دهد. تا اینکه یکی از مشهورترین آرایشگرهای شهر می شود. دوستش که با شرکت در کنکور پزشک شده است. بعد از گذشت سالها مهربان را می بیند و اورا برای آرایش موهای پدرش به خانه می برد، پدر اسفندیاری راجع به زندگی اش از او پرسوجو می کند و دخترش شوکت السادات را که مهربان نیز با یک نگاه عاشق او شده است به عقدش در می آورد. اما بخت زندگی با آنها یار نیست!

«سرنوشت بچه شمرون» نوشتهٔ سید محمود گلاب دره ای را نشر خجسته سال 1387 در 208 صفحه روانهٔ بازار کرده است.

*کتابی کوچک برای دختر و پسرهایی که می خواهند از فعالیت ذهنی چیزی بدانند. «گفت وگو با دخترم دربارهٔ فلسفه» از روژه پل دروا است که با ماری دختر شانزده ساله اش صورت می گیرد. و به ترجمهٔ مهدی ضرغامیان از نشر آفرینگان سال 1389 در 96 صفحه روانه بازار شده است.

فلسفه کلمه ایست که قالبً آدم را می ترساند. با شنیدن این کلمه مسئله های خیلی پیچیده، واژه های رمزآمیز و کتاب هایی به ذهن آدم خطور می کند که گویی حتی عنوان شان هم فهمیدنی نیست. انگار دنیایی سوای دنیای آدم ها، شاید هم مال فرازمینی هاست. خلاصه هرچه هست مال مردم نیست!

اما این فکر اشتباه است. همهٔ آدم ها مخصوصاً بچه ها و نوجوانان به دانستن معنای زندگی، مرگ، عدالت، آزادی و بعضی مسائل اساسی دیگر نیازمندند. هرکس به نحوی به اینجور چیزها فکر می کند، دلیل می آورد و فکر خودرا جمع وجور می کند. اصولاً شروع فلسفه همین است. فقط پرسش و توانایی فکر کردن لازم دارد. فلسفه نه چماقی سفت و سخت است و نه امری طبیعی و غیر ارادی. بلکه مانند موسیقی، ورزش و ریاضی است. بنابراین می توان در سطوح مختلف به سراغ آن رفت. هدف کتاب فراهم آوردن نگرشی درست و قابل فهم دربارهٔ فلسفه با همهٔ یگانگی ها و گوناگونی هایش است.

منبع: ماهنامه ی مانا.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نوزده + 8 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *