تلاش همگانی آمریکایی ها برای دسترس پذیر کردن عکس ها برای نابینایان

یک همکاریِ جمعی در آمریکا قرار است منجر به آن شود که بیش از ۴۵ میلیون عکس به اشکال قابل لمس برای افراد نابینا تبدیل شود و در اختیار مراکز گوناگونی نظیر موزه ها، مدارس، دانشگاه ها و مراکز دولتی قرار گیرد.

این همکاری بین فدراسیون ملی نابینایان آمریکا (NFB)، کمپانی «گِتی ایمِجِز» و شرکت «تَکتایل ایمِجِز» صورت گرفته است و قرار است تجربه ای جدید از درک تصاویر را برای نابینایان فراهم کند. با توجه به حوزه کاری شرکت تکتایل ایمجز یعنی تبدیل عکس ها به اجسام سه بعدی، حالا نابینایان خواهند توانست عکس ها را لمس کنند. همچنین قرار است در طراحی اجسام سه بعدی به قابلیت های حواس دیگر یعنی بویایی و شنوایی هم توجه شود و از این دو امکان هم برای تسهیل ادراک تصاویر بهره گرفته شود. هدف اصلی از پیگیری چنین پروژه ای این است که شرایط آموزشی بهتری برای نابینایان فراهم و حضورشان در عرصه های فرهنگی تسهیل شود. این گروه متعهد شده اند امکان دسترسی نابینایان به تصاویر را مهیا کنند؛ در این کار، اولویت این گروه ها ایجاد امکان دسترسی به تصاویری است که تلاش می کند به کمک هنر، مردم جهان و فرهنگ های گوناگون را بازنمایی کند.

«مارک ریکوبونو»، رئیس فدراسیون ملی نابینایان آمریکا در یک کنفرانس خبری به این نکته اشاره کرد که نابینایان در حوزه های اجتماعی و فرهنگی، علایق و سلایق مشترکی با سایر افراد جامعه دارند و عکس و تصویر یکی از ابزار های رایج برای بازنمایی فرهنگ است.

او در ادامه این نشست توضیح داد که طی پرسشنامه ای که ۵۰ هزار نابینا در آن مشارکت داشته اند مشخص شد سه اولویت نخست این مشارکت کنندگان برای تبدیل عکسِ انسان های مشهور به قالب های قابل لمس به ترتیب «لویی بریل»، «مارتین لوتر کینگ» و «آلبرت اینشتین» است.

در میان مکان ها، اولویت به ترتیب با کاخ سفید، ژرف دره گرَند کَنیون و محل قرارگیری مجسمه آزادی است. آن ها همچنین در خصوص رویداد ها تمایل داشتند به ترتیب تصاویر مربوط به قدم گذاشتن در ماه، جنبش های حقوق بشری و واقعه تروریستی ۱۱ سپتامبر را لمس کنند.

شرکت تکتایل ایمجز در طراحی تصاویر قابل لمس، هر سه حس لامسه، شنوایی و بویایی را دخیل می کند.

توضیحات هر عکس به شکل بریل در کنار اشیا قرار می گیرد و همچنین از جلوه های صوتی و توصیف تصاویر برای قابل درک تر کردن اجزای تصویر بهره گرفته می شود. همچنین در تولید این اشیا از ابزار هایی استفاده شده که می توانند با انتقال بو، امکان درک بهتر تصاویر را برای نابینایان فراهم کنند. این حواس سه گانه قرار است در مغز با هم تلفیق شوند تا بتوانند جایگزینی برای بینایی باشند.

«جان اولسون»، یکی از بنیان گذاران مادر شرکتی است که تکتایل ایمجز هم یکی از شرکت های تابعه آن است. آشنایی اولسون با فدراسیون ملی نابینایان آمریکا به حدود ده سال می رسد.

اولسون که روزگاری به عنوان عکاس در مجله لایف مشغول به کار بود، وقتی داشت بر روی یک پروژه تحقیقاتی در خصوص تجربیات مربوط به دیدن کار می کرد با فدراسیون آشنا شد و این همکاری تا به امروز ادامه داشت. اولسون در قالب چند پروژه دیگر هم با فدراسیون در خصوص فراهم کردن دسترسی نابینایان به عکس ها همکاری داشته است؛ از جمله اینکه در قالب تعدادی عکسِ قابل لمس و تلفیق آن ها با توضیحات صوتی، تاریخچه فدراسیون را روایت کرده است که هم اکنون در موزه این فدراسیون در بالتیمور و در یک نمایشگاه دیگر در واشینگتن در معرض تماشای عموم قرار گرفته است.

او همچنین عکس هایی از جنگ ویتنام را هم برای نابینایان مناسب سازی کرده است. «کریس دانیلسون»، مدیر روابط عمومی فدراسیون ملی نابینایان آمریکا می گوید این فدراسیون چند سالی است که سرمایه گذاری گسترده ای را در حوزه تقویت ادراک تصویری نابینایان انجام داده است و در این راستا پروژه های متعددی را هم با عکاسان، هنرمندان و متخصصان گوناگون پیش برده است.

این فدراسیون بودجه ای معادل ۵۰۰ هزار دلار را به عنوان کمک هزینه در اختیار موزه ها، مراکز هنری و آموزشگاه هایی قرار می دهد که بخواهند عکس ها را برای نابینایان مناسب سازی کنند.

منبع: ایران سپید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

1 × 2 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *