با برترین تکنولوژی های پزشکی در سال ۲۰۲۰ آشنا شوید/ ساخت سنسور بی سیم مغز تا عینک هوشمند برای نابینایان

در سال 2020، شرکت های حوزه فناوری، جدیدترین تولیدات خود را معرفی کرده اند که این تکنولوژی ها در تمام زمینه ها وجود داشته است. در این گزارش به معرفی برترین فناوری  های پزشکی در سال ۲۰۲۰ خواهیم پرداخت.

فناوری و پزشکی نیز سالهاست که همگام با هم پیش می روند و پیشرفت در این دو عرصه، سالانه جان میلیون  ها نفر از انسان  ها را نجات می دهد. در ادامه این گزارش به معرفی برترین فناوری  های پزشکی در سال 2020 خواهیم پرداخت.

1- ساخت قرص هوشمندی که می تواند بیماری شما را تشخیص دهد

گروهی از محققین دانشگاه RMIT در ملبورن استرالیا در سال 2020 ، موفق به توسعه کپسول هوشمندی شدند که به موبایل متصل شده و داده های مختلفی را از دستگاه گوارش جمع آوری می کند. این کپسول پس از بلعیده شدن توسط بیمار (یا کاربر!) وارد روده شده و با تجزیه و تحلیل گازها اطلاعاتی را درباره غذا، محیط و غیره به اپلیکیشن ویژه ای در گوشی ارسال می کند.

از این کپسول می توان برای تشخیص بیماری هایی نظیر سندرم روده تحریک  پذیر یا آی بی اِس (IBS)، بیماری های التهابی روده و حتی موارد کشنده از قبیل سرطان روده استفاده کرد. محققان با آزمایش کپسول روی ۲۶ داوطلب کارایی و ایمنی آن را ثابت کرده اند.

استارتاپ «لیندرا» نیز قرصی را تهیه کرده که با بهره گیری از ۶ بازوی تجزیه  پذیر کاربران را از مصرف دارو در ساعت های مشخص بی نیاز می کند. این قرص راس ساعت های از پیش تعیین شده دوز مشخصی از دارو را در بدن بیمار آزاد می کند.

2- سنسورهای بی سیم مغز

محققان دانشگاه «واشنگتن» موفق شدند سنسوری بسازند که می تواند فشار و دمای داخل جمجمه و مغز را کنترل کند و بدون جراحی از بین برود. تکنولوژی های نوین پزشکی این اجازه را به دانشمندان و پزشکان داده تا با تشکیل تیم هایی، تجهیزات الکترونیکی که توسط موجودات زنده جذب می شوند را بسازند و آن را در مغز جایگذاری کرده و هنگامی که دیگر احتیاجی به آن نیست، حل شوند.

از چنین کاشت هایی برای کنترل بیماران دارای آسیب دیدگی مغزی استفاده می شود. علاوه بر این دانشمندان بر این باورند که می توانند حسگرهای قابل جذب مشابه برای نظارت بر فعالیت سیستم اندام های سایر نقاط بدن ایجاد کنند. از آنجایی  که این سنسورها قادر به حل شدن هستند، دیگر نیازی به خارج کردن آن ها نیست و نیاز به جراحی های اضافی را کاهش می دهند. با توجه به موارد گفته شده، این سنسورها را می توان یکی از بهترین تکنولوژی های پزشکی در سال 2020 نام برد.

3- اسپری های تنفسی هوشمند

یکی دیگر از بهترین تکنولوژی های پزشکی در سال 2020 ، اسپری های استنشاقی هستند که گزینه اصلی درمان آسم بوده و اگر به درستی مصرف شوند، برای 90٪ بیماران موثر خواهند بود. با این حال در واقعیت، تحقیقات نشان می دهد که تنها حدود 50٪ از بیماران وضعیت خود را تحت کنترل دارند و بیشتر از 94٪ از آن ها از اسپری های استنشاقی، به درستی استفاده نمی کنند.

اسپری های استنشاقی هوشمند مجهز به بلوتوث، برای کمک به بیماران مبتلا به آسم به منظور مدیریت بهتر وضعیتشان، طراحی و توسعه پیدا کرده است. به این صورت که یک دستگاه کوچک به اسپری استنشاقی متصل شده که تاریخ و زمان هر دوز و اینکه آیا این کار را به درستی انجام داده اید، ثبت می کند. این اطلاعات پس از آن به تلفن های هوشمند بیماران ارسال می شود تا آن ها بتوانند وضعیت خود را پیگیری و کنترل کنند. آزمایشات بالینی نشان دادند که با استفاده از دستگاه اسپری های استنشاقی هوشمند، مصرف داروهای کمکی و همین طور روزهای استفاده از آن کمتر شده است.

4- ساخت ماسک هوشمند با قابلیت مترجمی

بعد از شیوع بیماری کرونا در جهان، استفاده از ماسک در بین مردم رواج یافت به همین دلیل تعدادی از شرکت به دنبال ساخت ماسکی هستند که علاوه بر داشتن قابلیت مبارزه با بیماری کرونا، ویژگی های منحصر به فرد دیگری نیز داشته باشد. در این زمینه به تازگی شرکت ژاپنی “Donut Robotics” نیز توانسته نوعی ماسک هوشمند بسازد که علاوه بر محافظت از افراد در مقابل بیماری کرونا می تواند قابلیت های فراوانی را در اختیار کاربران خود قرار دهد . این ماسک هوشمند که “C-Mask” نام دارد از پلاستیک سفید و سیلیکون ساخته شده است و با استفاده از میکروفونی که در آن نصب شده است می تواند صدای کاربر خود را چندین برابر تقویت نماید و مشکل ضعیف بودن صدای افراد به دلیل استفاده از ماسک ها را حل نماید.

این ماسک هوشمند همچنین می تواند با استفاده از بلوتوث، به تبلت و تلفن های هوشمند متصل شود و با استفاده از اپلیکیشن مخصوص خود، صدای شما را به متن تبدیل نماید که این ویژگی بدان معناست که می توانید پیام های خود را بدون احتیاج به تایپ کردن برای دوستان و آشنایان خود ارسال نمایید.

ماسک هوشمند “C-Mask” همچنین قابلیت اتصال به اینترنت را دارد و می تواند با توجه به قابلیت خاصی که برای آن تعبیه شده است نقش یک مترجم حرفه ای را برای شما بازی کند. برای استفاده از این قابلیت تنها کافی است که در مرحله اول زبان مورد نظر خود را برای ترجمه انتخاب نمایید و در مرحله بعد با بیان داشتن جملاتتان ترجمه متن و کلمات خود را به دست آوردید. هشت زبانی که این ماسک هوشمند می تواند ترجمه کند شامل انگلیسی، فرانسوی، اسپانیایی، ژاپنی، چینی، کره ای، ویتنامی و زبان کشور اندونزی می شود.

5- ساخت عینکی هوشمند برای نابینایان و کم بینایان

یکی دیگر از فناوری هایی که در سال 2020 در حوزه پزشکی ساخته شده است عینک هوشمند “Esight” می باشد که امکان دوباره دیدن را برای نابینایان و کم بینایان فراهم می آورد. عینک هوشمند “Esight” از یک نمایشگر، یک دوربین و یک کامپیوتر ساخته شده است و  نوع فناوری استفاده شده در آن، تقریباً شبیه عینک های واقعیت افزوده می باشد. تعجب نکنید. هیچ کدام از این وسیله ها در ابعادی که شما تصور می کنید نیستند. بنابراین، “Esight” کاملاً قابل حمل است و به هیچ وجه دست و پا گیر نیست.

با توجه به اعلام کمپانی سازنده این عینک، “Esight”  برای کاربرانی قابلیت استفاده دارد که بینایی خود را به طور کامل از دست نداده باشند و هنوز مقداری از بینایی برایشان باقی مانده باشد. بر اساس آمار جهانی، در حال حاضر ۱۴ درصد از آسیب دیدگان بینایی به شکل کامل نابینا هستند؛ بنابراین، به طور خودکار این ۱۴ درصد از دایره کاربران “Esight” خارج می شوند. تولید کنندگان این عینک ادعا می کنند که از میان افراد باقی مانده می توانند بینایی را به کسانی برگردانند که مقدار بیناییشان چیزی بین ۲۰/۲۰۰ و ۲۰/۱۲۰۰ باشد. آنها ادعا کرده اند که می توانند بینایی ۲۰/۲۰ را به این افراد برگردانند.

6- دست مصنوعی پیشرفته ای که تنها از طریق فکر کنترل می شود

تیمی بین المللی از دانشمندان موفق به توسعه یکی از پیشرفته ترین بازوهای بیونیک دنیا شده اند که با عصب باقیمانده بیمار یکپارچه شده و امکان کنترل پروتز تنها از طریق فکر کردن را ممکن می سازد. این پروتز حتی حس لمس را نیز به افراد منتقل خواهد کرد و چندین کاربر از تجربه موفق بکارگیری آن خبر داده اند.

این پروژه پیشگام توسط محققانی از دانشگاه های «Chalmers»، «Sahlgrenska»، «فناوری ماساچوست»، «Integrum» و دانشکده پزشکی وین صورت گرفته است. این پروتز برخلاف مدل های معمولی بر پایه عصب اسکلتی عضلانی طراحی شده و مستقیما به ریشه عصب و عضله متصل می شود؛ در نتیجه کاربر امکان کنترل آن با مغز را دارد. به گفته توسعه دهندگان این ابزار آنچنان حس واقعی را ایجاد می کند که کاربران برای استفاده از آن نیازی به آموزش ندارند.

7- ساخت گجتی برای تشخیص از راه دور بیماری کرونا

به دلیل قدرت بالای شیوع بیماری کرونا، امکان انتقال این بیماری به پزشکان و کادر درمان هنگام معاینه و آزمایش  بیماران وجود دارد برای جلوگیری از آلوده شدن کادر درمان بیمارستانها،  محققان دانشگاه نورث وسترن آمریکا موفق به ساخت ابزار هوشمند برای تشخیص کرونا شده اند که برای پزشکان این امکان را فراهم می آورد که بدون مراجعه فرد به بیمارستان ، از ابتلای بیمار به کرونا آگاه گردند.

این دستگاه بی سیم هوشمند دارای اندازه ای 4 سانتی متری می باشد و با توجه به قابلیت انعطاف پذیری که دارد در شکاف فوق جناغی واقع در میان گردن و استخوان ترقوه نصب می شود. این دستگاه حرکت دیواره قفسه سینه، شدت و الگوی سرفه  ها،  صداهای حاصل از تنفس، دمای بدن ، ضربان قلب و سایر علایم حیاتی بدن انسان مانند تب را اندازه  گیری می کند. سپس این اطلاعات را به  صورت بی  سیم برای پردازش ابری با استفاده از الگوریتم  های خودکار ارسال می کند تا در قالب تصاویر گرافیکی مناسب برای نظارت سریع از راه دور، مورد استفاده پزشکان قرار گیرد.

منبع: خبرگزاری علم و فناوری.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

2 + دو =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *