گفتگو با فاطمه بیابانی، مهندس نابینا و دارنده مدرک کارشناسی ارشد در رشته عمران

هر کسی می تواند در هر رشته دانشگاهی که بخواهد ادامه تحصیل دهد حتی اگر نابینا باشد. فاطمه بیابانی از نابینایان سیرجانی این روزها مشغول نوشتن پایان نامه کارشناسی ارشد خود در رشته مهندسی عمران گرایش سازه می باشد. با بیابانی در باره شرایط تحصیل در این رشته گفتگویی داشتیم. این مهندس جوان می گوید: در مقطع کارشناسی شرایط تحصیل برایم خیلی سخت بود. وقتی در کنکور قبول شدم در دانشگاه صنعتی سیرجان همه سعی داشتند به دلیل مشکل نابینایی،آنقدر به من سخت بگیرند که از تحصیل انصراف بدهم. آنها تنها نتیجه تحصیل در این رشته را این می دانستند که مهندس عمران فقط باید سر ساختمان برود و تشخیص بدهد ساختمان کج ساخته شده یا راست. ولی من مقاومت کردم و در این مسیر آقای نوربخش از اساتید دانشگاه از من حمایت کرد. اما از جایی به بعد یکی از اساتید که معتقد بود نابینا فقط باید در رشته های علوم انسانی درس بخواند به من می گفت باید انصراف بدهم رئیس بخش عمران هم به من می گفت مدرک تو  باعث بی آبرویی دانشگاه ماست.در  درسهایی مانند فولاد و بتون امتحانات به صورت “کتاب باز”. و با همراه داشتن برگه  آئین نامه و فرمول برگزار می شد. این استاد هرگز نفهمید من برای آن امتحان چقدر سختی کشیدم. من برای اثبات توانایی خودم همه فرمولها را در ذهن داشتم و در امتحان شرکت کردم. دلیل من برای ادامه تحصیل در مقطع ارشد هم این بود که استاد خوبی مثل آقای جهانشاهی داشتم که به من بسیار انگیزه داد. و من را به درس فولاد علاقه مند کرد. بعد از آن دوران سخت که واقعا تصمیم گرفته بودم ادامه تحصیل ندهم این استاد انگیزه ای به من داد که به ارشد هم فکر کنم. مقطع ارشد را در دانشگاه باهنر کرمان شروع کردم و با تعجب دیدم برخلاف دانشگاه سیرجان اینجا دید اساتید خیلی باز است. و همه مرا تحسین می کنند. و معتقدند من با ذهن توانایی که دارم می توانم در رشته عمران ایده های جدیدی داشته باشم. اینجور هم نبود که به من ترحم کنند به عنوان مثال یکی از معروفترین اساتید عمران در کشور پروفسور سلاجقه بود . ایشان نهایت سختگیری را در مورد من داشتند ولی هیچگاه برای مشکلی که خدا برای من خواسته بود تحقیرم نکردند . به من می گفت بچه های کلاس من حتی 5 درصد توانایی تو را هم ندارند امتحان درسی که او می داد هم به صورت “کتاب باز” برگزار می شد. بعد از امتحان هم کلاسیها می گفتند استاد در جلسه امتحان وقتی تسلط تو را می دید لبخند به لب داشت. یکی از نرم افزارهای ما نرم افزار “متلب” است که تنها می توانم در آن کدنویسی کنم. و برای ادامه کار باید دستیار داشته باشم وقتی به پروفسور گفتم این نرم افزار در خارج از کشور برای ما نابینایان گویا است گفت هیچوقت از این لفظ برای خودت استفاده نکن. و به همراه من گفتند وقتی سر کلاس سوالی می پرسم و تنها ایشان جواب می دهد برایم خیلی ارزشمند  است. من از استاد راهنمایم هم تشکر می کنم آقای دکتر شجاعی که می گویند من به توانایی ذهن تو ایمان دارم. هدف من این بود که چون در ایران امکاناتی نیست برای مقطع دکترا به خارج از کشور بروم اما اگر یک دلیل برای بودنم در ایران و انجام کار پژوهشی وجود داشته باشد همین استادم هست.

س: نابینایان در خارج از کشور در این رشته تحصیل می کنند؟

ج: من در مورد رشته خودم تحقیق نکردم ولی چشم پزشکم می گوید در خارج از کشور نابینایانی هستند که کار پزشکی انجام می دهند. من در ایران بعد از پخش مصاحبه ام آقای مهندس بابایی را پیدا کردم که از ترم 5 و 6 دانشگاه بیناییش را کاملا از دست داده بود و بعد از تحصیل هم به عنوان مهندس ناظر وارد بازار کار شده اند ایشان می گویند علیرغم اینکه نابینا بودم و نظارت بر ساختمانها را بر عهده داشتم طوری مو را از ماست می کشیدم که به دلیل نظارت من پیمانکار ساختمان چندین بار عوض می شد.

س: شما هنگام انتخاب رشته مشاور هم داشتید؟

ج: بله ولی علیرغم همه نظرات که معتقد بودند من باید در رشته انسانی تحصیل کنم مسیری را انتخاب کردم که خودم به آن علاقه داشتم.

س: برای کار از چه نرم افزارهایی استفاده می کنید؟ یعنی نرم افزار مناسب سازی شده ای برای رسم و کارهای دیگری که به رشته شما مربوط می شود دارید؟

ج: نرم افزارهایی که ما استفاده می کنیم نرم افزار اتوکد،متلب و ..  هستند که چون گویا نیستند به منوهای آنها کاملا مسلط هستم و من به دستیاری که دارم می گویم که چه کار کند مثلا می گویم برای طراحی دیوار یا برش می گویم در فلان منو برو و او هم انجام می دهد. اما مشابه این نرم افزارها در حال حاضر در ایران در حال ساخته شدن هست و خیلی قویتر از آن نرم افزارها هم هست نرم افزاری تحت عنوان محاسب 2000 که اگر امکانی فراهم شود و این نرم افزار داخلی که “اپن سورس ” هم هست برای من گویا بشود این یکی از بهترین اتفاقات در زندگی منخواهد بود.

س: آینده کاری خودتان را چگونه می بینید؟

ج: من آینده کاری خودم را بسیار خوب می بینم چون از توانایی که در خودم می بینم مطمئنم. و اگر مردم این دید را داشته باشند که من را در کار ببینند من خیلی راحت می توانم به عنوان یک استاد در دانشگاه تدریس کنم رشته عمران جنبه های وسیعی دارد من می توانم به عنوان مهندس مشاور فعالیت داشته باشم. یا حتی مثل مهندس بابایی به عنوان یک ناظر فعالیت داشته باشم. و به عنوان مهندس محاسب. من به توانایی خودم ایمان دارم اما باید امکانات برای من فراهم شود.

س: کار نظارت بر ساخت و ساز بار حقوقی دارد ؟به این فکر کرده اید؟

ج: بله  با توجه به قوانینی که وجود دارد و با توجه به اینکه در عمران اینطور نیست که همه بار حقوقی بر دوش مهندس ناظر باشد ممکن است در جایی مهندس محاسب یا پیمانکار اشتباه کرده باشند این موارد بررسی می شود و اگر اشتباه از طرف آنها باشد آنها توبیخ می شوند

س: با توجه به این مورد شما فکر می کنید در بحث نظارت مشکلی داشته باشید یا نه؟

ج: خیر من از علم و سواد خودم مطمئن هستم و قطعا اگر هم در اجرا اشتباه از سوی من باشد مسئولیت آن را تمام و کمال می پذیرم.

منبع: ایران سپید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

13 + هجده =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *