هر نابینا فقط باید یک دفترچه داشته باشد

چندی پیش، نامه ای از سوی افسانه مشتری, رئیس دبیرخانه ی بیمه و درمان سازمان بهزیستی منتشر شد که از مددجویانی که دفترچه ی بیمه ندارند, میخواست برای دریافت دفترچه, اقدام کنند.

انتشار این نامه مخصوصاً در کانال ها و گروه های معلولان در شبکه های اجتماعی, بهانه ی خوبی شد تا در گفت و گویی کوتاه, وضعیت بیمه ی معلولان را از زبان افسانه مشتری بشنویم.

رئیس دبیرخانه ی بیمه و درمان سازمان بهزیستی ابتدا به تشکیل این دبیرخانه اشاره کرد و اظهار داشت: «دبیرخانه ی سازمان بهزیستی از سال 1391 تشکیل شده و از آن زمان, مددجویانی که خدمات مستمر یا غیر مستمر از سازمان دریافت می کنند, می توانند از خدمات دفترچه ی درمان که قبلاً به نام دفترچه ی خدمات درمانی بود, بهره مند شوند. اوایل که ما وارد دبیرخانه شدیم, اعتبارات سازمان کم بود و جوابگوی نیاز های مددجویان نبود که خوشبختانه از سال 95, با افزایش 300 و در سال بعد 400 درصدی اعتبار بیمه و درمان توانستیم صد درصد افراد واجد شرایط را تحت پوشش بیمه ی سازمان قرار دهیم.»

رئیس دبیرخانه ی بیمه و درمان سازمان بهزیستی در ادامه به موضوع بیمه ی سایر اقشار اشاره کرد و افزود: «بیمه ی درمانی بعد از مدتی تغییر نام داد به بیمه ی سایر اقشار. سایر اقشار شامل 5 گروه می شود که یکی از این گروه ها, سازمان بهزیستی و مددجویان تحت پوشش آن است. ما برای مددجویان تحت پوشش سازمان دفترچه ی بیمه صادر کردیم؛ اما برای اینکه بتوانیم به صد درصد جامعه ی هدف خدمات رسانی کنیم, شروع کردیم به پایش اطلاعات تمام مددجویان بیمه شده که در سامانه وجود داشت. نتیجتاً به این رسیدیم که هر فرد می تواند فقط یک دفترچه درمان داشته باشد. قاعدتاً در سامانه ی بیمه هم, همپوشانی لحاظ می شود؛ یعنی هفر فرد اگر از هر سازمان بیمه گر یا صندوق بیمه ای دارای دفترچه باشد, ما نمی توانیم دفترچه ی بیمه ی سایر اقشار یا بیمه ی رایگان سازمان را برای او صادر کنیم. حالا این بیمه می تواند مربوط به بانک, بیمه ی صندوق تأمین اجتماعی, بیمه ی روستایی حتی شهری, بیمه ی وزارت نفت باشد؛ در هر نوع بیمه ای فرد عضویت داشته باشد و دفترچه ی آن را هم داشته باشد و اسمش در سامانه ی بیمه فعال باشد, ناخودآگاه در سامانه ی سایر اقشار ما قرار نمی گیرد. به همین اعتبار, حدود 40 درصد آمار ما ریزش پیدا کرد. بنا بر این در سامانه سایر اقشار, فایل هایی ایجاد کردیم که مثلاً این معلول, این توانخواه, این نابینا دارای دفترچه ی بیمه ی تأمین اجتماعیست؛ بنا بر این مشمول خدمات سایر اقشار نمی شود.»

مشتری ادامه داد: «البته کسانی که مشمول بیمه ی سایر اقشار به علت بیمه شدن در یکی از مواردی که اشاره کردم نمی شوند, در صورتی که به هر دلیل بیمه ی آن ها قطع شد یا بیمه گر خدمات خود را ادامه نداد, به محض قطع شدن می توانیم این افراد را در لیست سایر اقشار وارد کنیم. برای اینکه شفاف شود بیمه ی افراد دقیقاً چه نوع  بیمه ایست و از چه سالی بیمه ی تأمین اجتماعی یا سایر اقشار بودند, این اطلاعات را تفکیک کردیم که اولاً بتوانیم صد درصد افراد را وارد کنیم؛ ثانیاً از این طریق جلوی هدر رفتن منابع را بگیریم. البته مشکلاتی در استان ها ایجاد شده بود که طی برگزاری دوره هایی از سال گذشته تا امروز, مقرر شد اطلاعات مددجویان هر استان پایش شود. این اتفاق افتاد؛ اما من در ماه های گذشته می دیدم برخی معلولان اظهار می کنند که مراجعه کرده اند و به آن ها گفته شده که ثبت نامشان نمی کنند یا گفته شده باید هزینه پرداخت کنند یا مواردی مثل اینکه الآن سهمیه نداریم؛ فعلاً جا نداریم و… بنا بر این نتیجه گرفتیم که اطلاع رسانی را به خود مددجویان بکنیم و از آن ها بخواهیم مراجعه کنند و اگر کارشان انجام نشد, به کارشناس بیمه ی شهرستانشان مراجعه کنند تا اطلاعاتشان را بروز کنند.»

مشتری در پاسخ به پرسش ما راجع به محل مراجعه ی مددجویان اظهار داشت: «باید مددجویان به مددکارانشان مراجعه کنند تا اطلاعاتشان بروز شود؛ چون ما سامانه ی خودمان را هر سال اصلاح و پایش می کنیم که خرداد امسال, اطلاعات سال گذشته حذف می شود و اطلاعات سال 1399 تا 1400 بارگزاری می شود. لازم می دانم این نکته را مؤکداً تکرار کنم که در صورت قطع شدن بیمه ی مددجویی از سوی بیمه گر هایی که اسم بردم, ما بلافاصله می توانیم اسم او را وارد لیست سایر اقشار کنیم؛ اما این اتفاق زمانی می افتد که او به مددکار خود مراجعه کرده و اطلاعاتش را بروز کند؛ چون ما اطلاعاتی درباره ی فعال بودن یا غیر فعال بودن بیمه آن شخص در آنِ واحد نداریم. از سال 95 تا کنون ما هیچ مورد کسری برای ثبت اطلاعات بیمه نداشتیم؛ این طور نبوده که فردی مراجعه کند و پشت نوبت بماند؛ مگر اینکه اطلاعات مددجو از طریق استان یا شهرستان ارسال نشده باشد. مواردی هم بوده که در طول سال مراجعه کرده اند و ما باز چک لیست تهیه کرده ایم و اسامی این مددجویان را به بیمه ی سلامت داده ایم. در طول سال چند نوبت را اختصاص به پایش و اصلاح اطلاعاتی می دهیم که گاه ممکن است ناقص باشد. هر دو سه ماه یک بار این اطلاعات را از استان ها می گیریم, اصلاح می کنیم و وارد لیست سامانه می کنیم.

منبع: ایران سپید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

3 × پنج =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *