با سلام و احترام به همراهان وبسايت ويژه ی نابينايان شرکت دانش بنیان پکتوس. در هجدهمین شماره ی هفته نامه ی دنیای موبایل و کامپیوتر و در صفحه ی اخبار موبایل، پنج خبر از دنیای سخت افزار و نرم افزار در زمینه ی موبایل یا گوشیهای تلفن همراه تقدیم شما گرامیان میگردد.
اسپید؛ راهکاری برای توزیع سریع کالاها
پیک های موتوری که با یونیفرم و کلاه ایمنی بنفش این روزها در تهران به وفور مشاهده می شوند، سفیران اسپید هستند. آن ها موظف اند طبق نقشه ای که روی گوشی تلفن همراهشان می بینند، بسته ها را به مقصد برسانند.
به گزارش زومیت، موتورسوارهای اسپید برخلاف سایر پیک های موتوری که می شناسید، منتظر نمی شوند کسی درخواست پیک بدهد. آن ها رأس ساعت خاصی در دفتر اسپید جمع می شوند، بسته های هم مسیر را می گیرند و راهی می شوند. انتخاب مسیر سفیران اسپید برعهده ی فرد نیست؛ بلکه این کار به رایانه سپرده شده است.
شاید با کمی نگاه فانتزی بتوان گفت رایانه رئیس پیک های اسپید است و به آن ها می گوید از کجا بروند و چه چیزی را ببرند. هر روز آدرس ها در رایانه ثبت می شود و این رایانه است که بررسی می کند کدام بسته ها هم مسیر هستند و بر این اساس مرسوله ها را دسته بندی می کند. در واقع، این رایانه است که تشخیص می دهد چند بسته برای یک سفیر کافی است تا بتواند در زمان مقرر و بدون تأخیر آن را به مقصد برساند.
معمولا یکی دیگر از مشکلات پیک ها این است که وقتی به مسیری آشنا نیستند، برای رساندن پنج بسته مختلف در منطقه ای از شهر دچار مشکل می شوند و تشخیص این موضوع مشکل است که اول کدام را برسانند تا مسیرشان کوتاه تر شود.
کار دیگری که رایانه ی هوشمند اسپید انجام می دهد، این است که هر روز و در ساعت های مختلف مدت زمان در مسیر بودن پیک را در حافظه ی خود ثبت می کند. بدین ترتیب بعد از چند روز، مشخص می شود کدام خیابان در ساعت های خاصی پرترافیک هستند. پس دفعه بعد موتورسوار را در آن ساعت از آن خیابان به سمت مقصد راهنمایی نمی کند و مسیر جایگزین را که ترافیک کمتری دارد، به روی گوشی همراهش می فرستد.
این ثبت ترافیک مسیرها در دراز مدت باعث شده است رایانه به فرمول دقیقی برای پیداکردن خلوت ترین مسیرها برسد؛ تا جایی که مسیری که پیک موتوری در طول یک ماه کار در اسپید طی می کند، چند کیلومتر کمتر از ماه های قبل است. برای اینکه دقت رایانه محاسبه گر اسپید را درک کنید، همین را بگوییم که سفیران اسپید در مقایسه با ۶ ماه پیش، ۳۰ درصد کمتر در مسیر رفت وآمد هستند. این کوتاه شدن مسیر دو مزیت بزرگ دارد: ۱. به موقع رسیدن بسته ها به مقصد؛ ۲. کاهش هزینه های ارسال محصولات که در نهایت هزینه ی حمل و نقل را برای مشتریان اسپید کاهش داده است.
اسپید شرکت ارائه دهنده ی خدمات حمل و نقل به تجارت هاست. یعنی چه؟ یعنی اسپید با پیک های موتوری دیگر فرق دارد. معمولا اگر بخواهید بسته ای را برای دوستی یا همکاری در نقطه ی دیگری از تهران بفرستید، با الو پیک یا اسنپ باکس تماس می گیرید. پیک موتوری می آید و بسته را از شما تحویل می گیرد و در مقصد مشخص شده به فرد مد نظر می رساند؛ اما اسپید این کار را انجام نمی دهد.
در واقع، اسپید با شرکت ها کار می کند؛ یعنی اگر شرکتی مثلا مؤسسه انتشاراتی یا فروشگاه اینترنتی بخواهد هر روز ۱۰ و حتی ۱۰۰ نمونه از کالای عرضه شده ی خود را به دست مشتری برساند، اسپید این کار را برایش انجام می دهد. حتی این امکان برای اسپید وجود دارد که محصول را به مقصد تحویل دهد و پولش را همان جا از مشتری دریافت و به حساب شرکت واریز کند.
اسپید بابت گرفتن پول از مشتری و واریز آن به حساب شرکت هزینه ای دریافت نمی کند؛ در حالی که اگر قرار باشد پیک همین کار را انجام دهد، از شرکت بابت گرفتن پول مشتری و آوردن آن هم هزینه خواهد گرفت.
همین مزایای اسپید، یعنی استفاده از رایانه های هوشمند در توزیع و مسیریابی و انجام امور مالی، باعث شده بسیاری از صاحبان مجلات و انتشاراتی ها و فروشگاه های آنلاین اینترنتی و برگزارکنندگان همایش ها و مراسم های مختلف برای انجام کارهایشان با اسپید قرارداد همکاری طولانی مدت ببندند.
اگر مجموعه کتاب های کنکور گاج مارکت یا از فروشگاه های گوشی شاپ یا عطر سفیر اینترنتی خرید کرده باشید، حتما با سفیران اسپید برخورد کرده اید. بسیاری از شرکت های مشتری اسپید به دلیل کاهش هزینه ی حمل و نقل و درنتیجه کاهش قیمت تمام شده ی محصولشان، حتی هزینه ی ارسال را از مشتری نمی گیرند و آن را از حساب خود و به رایگان برای مشتری ارسال می کنند.
علاقه مندان به کسب اطلاعات بیشتر از فعالیت اسپید و خدمات آن می توانند به وب سایت این شرکت به آدرس speeddeliv.com/business مراجعه کنند.
کیف پول فون پی و ریالو برای پرداخت کرایه تاکسی، هم پذیرنده شدند
سازمان تاکسی رانی تهران با برگزاری مراسمی، از هم پذیرنده شدن کیف پول دو اپلیکیشن فون پی و ریالو برای پرداخت الکترونیکی کرایه ی تاکسی ها خبر داد.
به گزارش زومیت، سازمان تاکسی رانی تهران با برگزاری مراسمی در روز دوشنبه، ۱۷ خرداد، از برنامه ها و اهداف خود برای استفاده ی هرچه بیشتر از ظرفیت استارتاپ ها و فناوری های نوین به منظور تسهیل در پرداخت کرایه ی تاکسی در شهر تهران خبر داد. علیرضا قنادان، مدیرعامل سازمان تاکسی رانی شهر تهران، به وجود بیش از ۸۰ هزار تاکسی در پایتخت اشاره کرد و گفت: تهران بزرگ ترین ناوگان تاکسی را در خاورمیانه و شمال آفریقا دارد. وی به کارگیری جدیدترین فناوری ها به منظور مدیریت بهتر این ناوگان با هدف ارتقای سطح کیفی خدمت رسانی به مردم را از اولویت های تاکسی رانی خواند.
علیرضا قنادان در سخنانش با اشاره به تکنولوژی نسبتا قدیمی کارت های هوشمند استفاده شده در اتوبوس و مترو، بهره گرفتن از این کارت ها برای پرداخت الکترونیکی کرایه ی تاکسی را ناکارآمد خواند. وی حتی به تلاش های تاکسی رانی برای تعبیه دستگاه های POS در تاکسی ها برای سهولت پرداخت کرایه اشاره کرد. البته به گفته ی قنادان، محدودیت های سخت افزاری از قبیل اعمال تحریم ها و کمبود سخت افزار مورد نیاز درکنار محدودیت های سیستم بانکی در زمینه ی دریافت مبالغ پایین، باعث شده این طرح به موفقیت پیش بینی شده ی گسترده برای تمام ناوگان دست نیابد. قنادان در بخش دیگری از سخنانش گفت تاکسی های فعال در پایانه های مسافری نظیر پایانه ها و فرودگاه ها و ایستگاه راه آهن به دستگاه POS برای تسهیل پرداخت مجهز خواهند شد.
مدیرعامل سازمان تاکسی رانی با اشاره به فعالیت استارتاپ ها در حوزه ی پرداخت کرایه ی تاکسی در دو سال اخیر، این موضوع را بسیار فرخنده خواند. وی با اشاره به استقبال درخور توجه مردم از این روش پرداخت، راهکار استارتاپ ها برای به کارگیری گوشی های هوشمند به منظور پرداخت را موفق خواند. البته، قنادان ازدیاد استارتاپ های فعال در این حوزه را نوعی مشکل بزرگ برای کاربران دانست؛ چراکه وجود چندین استارتاپ باعث شده است کاربران مجبور شوند چندین اپلیکیشن مختلف را نصب کنند و در برخی تاکسی ها نیز بی نظمی و برهم خوردن زیبایی ظاهری را شاهد باشیم. در این جلسه که با حضور مدیران عامل فون پی و ریالو برگزار شد، سازمان تاکسی رانی از ترکیب کیف پول این دو اپلیکیشن پرداخت خبر داد و اعلام کرد سایر اپلیکیشن های پرداخت نیز می توانند به منظور تسهیل پرداخت کاربران، به این طرح بپیوندند. بدین ترتیب کاربران ریالو و فون پی از این پس می توانند با اسکن QRCode هر یک از سرویس های مذکور در اپلیکیشن سرویس دیگر، کرایه ی خود را پرداخت کنند و ملزوم به نصب هر دو اپلیکیشن برای رفع نیاز های خود در این زمینه نخواهند بود. سایر پلتفرم ها نیز در صورت اضافه شدن، امکان پرداخت ازطریق کد سایر سامانه ها را در اختیار کاربران خود قرار خواهند داد.
علیرضا قنادان در پاسخ به پرسش زومیت مبنی بر اینکه «آیا این همکاری به انحصارگرایی به نفع شرکت های مذکور و کاهش رقابت منجر می شود یا خیر؟»، اعلام کرد استارتاپ ها با این روش می توانند همچنان برای جذب کاربران به اپلیکیشن خود رقابت کنند؛ اما این روش حاشیه های ایجادشده برای مجاب کردن رانندگان را کاهش خواهد داد. ضمنا با این روش، کاربران به شارژ و استفاده از چندین اپلیکیشن پرداخت به صورت هم زمان نیاز نخواهند داشت.
نسخه کم حجم اسپاتیفای برای اندروید منتشر شد
اسپاتیفای محبوب ترین اپلیکیشن بین دوست داران موسیقی است. حال نسخه ی سبک ۱۰ مگابایتی و مناسب اینترنت همراه این اپلیکیشن برای اندروید منتشر شده است.
به گزارش زومیت، اسپاتیفای نسخه ی کم حجم تری از اپلیکیشن خود با عنوان اسپاتیفای لایت (Spotify Lite) را برای سیستم های اندرویدی منتشر کرد. این نسخه مخصوص کاربرانی طراحی شده است که اینترنت محدود یا دستگاه های قدیمی دارند. این اپلیکیشن که تنها ۱۰ مگابایت فضا می گیرد (نسخه ی اصلی اسپاتیفای حدود ۱۰۰ مگابایت فضا لازم دارد) یک قابلیت جدید و مهم دارد: قابلیت تنظیم سقف مصرف برای دیتای اینترنت همراه و نمایش اعلان (Notification) در صورت رسیدن به آن. این قابلیت برای کاربرانی که نیازمند مدیریت مصرف دیتای خود هستند، بسیار ضروری و کارآمد است
همچنین در اپلیکیشن اسپاتیفای لایت برای کاربرانی که فضای ذخیره سازی کمی در دستگاه خود دارند، این امکان فراهم شده است تا با یک کلیک، حافظه ی کَش آهنگ های خود را پاک کنند. این اپلیکیشن در ۳۶ فروشگاه در نقاطی از جمله آسیا، آمریکای لاتین، خاورمیانه و آفریقا از طریق گوگل پلی دردسترس است و روی تمامی دستگاه هایی که اندروید 4.3 و بالاتر دارند، نصب و اجرا می شود. تجربه ی کار کردن با آن دقیقا مشابه اپلیکیشن اصلی اسپاتیفای است؛ ولی برای کسانی که اینترنت کندتر و حجم دیتای محدودتری دارند، بهینه سازی شده است.
به جز قابلیت مربوط به دیتای همراه، تنها تفاوت اصلی دیگر بین نسخه ی اصلی و اسپاتیفای لایت تغییرات در طراحی است. به جای User’s Library، در اسپاتیفای لایت بخش Favorites قرار گرفته است که تمامی آهنگ های ذخیره شده و پلی لیست های کاربر را شامل می شود. به گفته ی اسپاتیفای، این اپلیکیشن و نسخه ی اصلی اسپاتیفای مکمل یکدیگر هستند و هر کس می تواند نسخه ای که بهتر پاسخگوی نیازش است را انتخاب کند.
اسپاتیفای یکی از چندین شرکت بزرگ حوزه ی تکنولوژی است که نسخه ی لایت اپلیکیشن هایش منتشر می شود. به طور مثال، فیسبوک اپلیکیشن های فیسبوک لایت (Facebook Lite)، مسنجر لایت (Messenger Lite) و اینستاگرام لایت (Instagram Lite) را منتشر کرد. اوبر (Uber) نیز نسخه ی لایت اپلیکیشن خود را ارائه کرده است. تعداد طرفداران و ضرورت وجود این نسخه های لایت روزبه روز بیشتر می شود؛ چراکه شرکت های بزرگ تکنولوژی به دنبال گسترش بازار خود در کشورهای درحال توسعه هستند؛ کشورهایی که سرعت اتصال پایینی دارند و هزینه ی دیتای همراه در آن ها زیاد است.
گوگل مشکل منو همبرگری در نوار ناوبری اندروید Q را حل کرد
گوگل با معرفی برخی از بهبود های جدید نوار ناوبری در اندروید Q، قصد دارد اشتباهی که در اندروید ۹ مرتکب شد را دیگر تکرار نکند.
به گزارش زومیت، تا قبل از انتشار نهایی اندروید Q در تابستان امسال، گوگل تمام تلاش خود را به کار بسته تا بهترین تجربه ی ممکن را برای سیستم ناوبری مبتنی بر ژست در این نسخه فراهم کند. یکی از موضوعات مهمی که گوگل باید در سیستم ناوبری جدید خود حل می کرد، خلأ دکمه ی بازگشت بود. از آنجا که تمام سه دکمه ی پیشین اندروید باید در یک دکمه ی مبتنی بر ژست خلاصه می شدند، اهالی مانتین ویو باید جوانب بسیاری را در نظر می گرفتند.
این غول فناوری برای حل این مشکل، سوایپ از دو گوشه ی نمایشگر را به عنوان جایگزین دکمه ی بازگشت در نظر گرفت؛ با این حال، مشکلی بزرگ وجود داشت. همان طور که می دانید، بسیاری از اپلیکیشن های موبایلی از منو همبرگری استفاده می کنند که دقیقا در گوشه ی سمت چپ و بالای نمایشگر قرار می گیرد. از آنجا که روز به روز به اندازه ی صفحه نمایش گوشی های هوشمند افزوده می شود، قطعا دسترسی به همه ی بخش های نمایشگر نیز سخت تر می شود.
برای حل این معضل، گوگل از مدت ها پیش قابلیتی در اندروید قرار داده بود که به واسطه ی آن کاربران می توانستند فقط با سوایپ ساده از سمت چپ نمایشگر، به منو همبرگری دسترسی پیدا کنند؛ اما با انتشار نسخه های آزمایشی جدید اندروید Q، بسیاری از کاربران از غیرفعال شدن این قابلیت در تمام اپلیکیشن ها خبر دادند.
با توجه به اهمیت این موضوع، اهالی مانتین ویو چاره ی جدیدی اندیشیده اند تا این مشکل در نسخه ی جدید اندروید برطرف شود.
از این پس به جای سوایپ سریع، باید با مکثی کوتاه از گوشه ی تصویر سوایپ کنید تا به منو همبرگری مانند سابق دسترسی داشته باشید. پس از بازشدن منو همبرگری، همچنان می توانید با سوایپ سریع از دو گوشه ی کناری نمایشگر، به عقب بازگردید و منو باز شده را ببندید.
در کنار موضوع گفته شده، وب سایت 9to5Google خبری مبنی بر بهبودهای بیشتر ژست حرکتی بازگشت در اندروید Q را منتشر کرده است. طبق این خبر، در نسخه ی آتی اندروید کاربران می توانند میزان حساسیت گوشه های نمایشگر برای عملگر بازگشت را بسته به ترجیحات خود شخصی سازی کنند.
اگر جزو کسانی هستید که به نوار ناوبری جدید اندروید Q هیچ علاقه ای ندارید، در این نسخه امکانی فراهم شده تا در صورت تمایل، به همان سیستم پیمایش سه دکمه ای سنتی اندروید بازگردید. طبق گفته ی آزمایش کنندگان نسخه های پیش نمایش اندروید Q، سیستم ناوبری جدید لزوما سرعت پیمایش بیشتری با خود به همراه نمی آورد؛ اما به سبب اتکای آن به ژست های حرکتی، کاربران می توانند به محیط بیشتری از نمایشگرشان دسترسی داشته باشند و محتوای بیشتری مشاهده کنند.
تیم امنیتی گوگل یک باگ عجیب در بخش پیام های آیفون را رفع کرده است
اپل باگ عجیب iMessage را برطرف کرد. این باگ را تیم امنیتی پروژه ی صفر (Project Zero) گوگل کشف کرده بود.
به گزارش زومیت، تیم پروژه ی صفر با انتشار بیانیه ای اعلام کرد باگی را کشف و برطرف کرده که باعث دریافت پیام های ناقص iMessage روی آیفون بوده و کاربر را تا مرز بازگرداندن گوشی به تنظیمات کارخانه می برده است. براساس گزارش فون آرنا، قوانین گوگل به این تیم اجازه می دهد وجود هر باگی که کشف کرده اند، تا ۹۰ روز از افکار عمومی مخفی کنند. در این زمینه هم اپل قبل از ۹۰ روز و با به روزرسانی IOS 12.3 این باگ را برطرف کرده است. این به روزرسانی ۱۳ مه منتشر شده و Apple News+ و AirPlay2 و اپلیکیشن تلویزیونِ بازطراحی شده اپل را شامل می شود.
مشکلی که پیام های ناقص برای آیفون ایجاد می کند، این است که این پیام ها رشته کدهایی را شامل نمی شوند که دستگاه انتظار دارد همراه Key Value دریافت کند. این مسئله باعث می شود پیام بارگذاری و شکسته شود و دوباره بارگذاری شود. این حلقه آن قدر ادامه پیدا می کند تا نمایش رابط کاربری گوشی متوقف شود و سیستم ورودی ها را شناسایی نمیکند. راه اندازی دوباره ی گوشی این مشکل را حل نمی کند و دستگاه بلافاصله بعد از روشن شدن دوباره، از کار می افتد. کاربر در چنین موقعیتی سه راه دارد:
- دستگاه را به کمک «آیفون من را پیدا کن» بیابد و تمام اطلاعات آن را حذف کند؛
- دستگاه را روی حالت بازیابی قرار دهد و با کمک آی تیونز به روزرسانی کند (در این حالت، کاربر مجبور است سیستم عامل گوشی را به آخرین نسخه به روزرسانی کند)؛
- سیم کارت را از دستگاه خارج کند و از محدوده ی اتصال به وای فای خارج شود و از طریق منو تنظیمات تمام اطلاعات آن را حذف کند.
سال گذشته هم مشکل مشابهی برای کاربران آیفون پیش آمد. بعضی از کاربران اعلام کردند iMessageهایی حاوی نقطه ای سیاه دریافت می کنند که پاک نمی شود. این نقطه های سیاه حاوی صدها رشته «یونی کد» بودند که پردازنده ی آیفون را مشغول می کردند و گوشی را از کار می انداختند. این نقطه های سیاه که روی واتساپ برای کاربران اندروید ارسال شده بود، همین مشکل را روی این سیستم عامل هم ایجاد کرد.
افزون بر این، اپل سال گذشته مجبور شد برای برطرف کردن باگی که آیفون را به راه اندازی دوباره وادار می کرد، به روزرسانی منتشر کند. این اتفاق زمانی رخ می داد که کاربر کاراکتر خاصی از زبان تلوگوی هندی را در بخش متن وارد می کرد.
در سال ۲۰۱۵ زمانی که پیامی مشخص روی iMessage برای کاربر ارسال می شد، گوشی میزبان به شدت تحت تأثیر قرار می گرفت و از کار می افتاد. در آن زمان، وقتی گوشی دوباره روشن می شد، اپلیکیشن پیام رسان از کار می افتاد. این مشکل به دلیل کاراکتری عربی ایجاد می شد که روی IOS به خوبی تشخیص دادنی نبود. زمانی که اعلان دریافت پیام جدید روی صفحه ظاهر می شد، این کاراکتر عربی در قسمت اعلان جا نمی شد و کار به جایی می رسید که گوشی از کار می افتاد.
همیشه مطمئن شوید از آخرین نسخه ی IOS استفاده می کنید
تیم پروژه ی صفر گوگل در بخشی از بیانیه ی خود می نویسد:
این کد روی آیفون مثل تخته ی شنا عمل می کند. وقتی این پیام را دریافت می کنید، این تخته خم می شود و به صورت مداوم بالا و پایین می رود. همین مسئله باعث می شود رابط کاربری از دسترس خارج شود و گوشی به فرمان های ورودی واکنشی نشان ندهد. این مشکل باعث می شود به محض روشن شدن گوشی، صفحه نمایش از کار بیفتد و با راه اندازی مجدد دستی هم برطرف نمی شود. تنها راهی که برای برطرف کردن این مشکل وجود دارد، این است که گوشی را به تنظیمات اولیه برگردانید و این، یعنی از دست رفتن اطلاعات روی گوشی.
هرچند اپل این مشکل را حل کرده است؛ مشکلاتی شبیه به این هر از گاهی پیش می آید؛ بنابراین، مطمئن شوید آیفون شما همیشه از آخرین نسخه ی IOS استفاده می کند. همیشه از اطلاعات روی آیفون نسخه ی پشتیبان تهیه کنید تا اگر مجبور شدید گوشی خود را به تنظیمات کارخانه برگردانید، اپلیکیشن ها و سایر اطلاعاتتان را حفظ کنید.