تسهیل دسترسی نابینایان به اشکال برجسته/،زمینه مطالعه هندسه، زیست شناسی و جغرافیا برای نابینایان فراهم می شود

قدیمیها حتماً به خاطر دارند که نابینایان در بسیاری از مراکز آموزشی همواره از پرداختن به علومی همچون هندسه و جغرافیا منع میشده اند.
علت اصلی این ممانعت هم چیزی نبوده مگر عدم دسترسی نابینایان به اشکالِ به کار رفته در کتب این رشته ها. در حال حاضر در کشورهای پیشرفته راههایی برای حل این مشکل ابداع شده و مؤسسات و مراکز زیادی حالا قادرند اشکال هندسی یا نقشه ها را به صورت برجسته در اختیار نابینایان بگذارند. این کار اما با صرف هزینه های قابل توجه امکانپذیر میشود. نرم افزار تازه ای که دانشجویان هندی طراحی کرده اند اما میتواند نحوه دسترسی نابینایان به نقشه ها و تصاویر را به کلی دستخوش تغییر کند.
«Soft Braille»، نام نرم افزاری است که توسط استادان و دانشجویان شاخه علوم اطلاعات و مهندسی در «MSRIT»، مؤسسه فناوری «Ramaiah» طراحی شده و میتواند عکسها و نقشه ها را به کمک یک چاپگر سوزنی بر روی کاغذهای معمولی بریل به صورت برجسته در آورد؛ کاری که پیش از این فقط به کمک چاپگرهای حرارتی مخصوص و بر روی کاغذهای خاص و با صرف هزینه های گزاف امکانپذیر بود. نکته خوشحال کننده این ابداع، کاهش قابل ملاحظه ای است که در هزینه های چاپ برجسته اشکال به وجود آمده است؛ به طوری که تا پیش از این برای چاپ هر صفحه با محتوای تصاویر برجسته یک تا یک و نیم دلار هزینه میشد اما با فناوری جدید این هزینه به حدود هشت سٍنت در هر صفحه کاهش مییابد. دکتر «Mydhili K Nair» از مدیران این پروژه معتقد است تا پیش از این نابینایان مجبور بودند برای مشاهده عکسهای مرتبط با یک موضوع به قسمت پیوستها مراجعه کنند و اشکال برجسته را مستقل از محتوای متنی مشاهده کنند اما با این فناوری این امکان فراهم شده که شکلها بر روی همان صفحه ای که محتوای متنی به بریل برگردانده میشود، چاپ شوند. این بسته نرم افزاری شامل سه نرم افزار مستقل است؛ «TALK» یا «کیتِ صوتی برای آموزش از طریق لمس» که به کاربران امکان میدهد اشکال برجسته را لمس کنند و به کمک برچسبهای صوتی از پیش طراحی شده، جزئیات شکلها را شناسایی کنند، «Soft Braille» که برای چاپ از آن استفاده میشود و «Auducator» که ابزاری برای آموزش ریاضیات به نابینایان است. طراحان این بسته نرم افزاری معتقدند محصولشان میتواند انقلابی در شیوه آموزش به نابینایان به وجود آورد. آنها بر این باورند که نابیناین میتوانند به کمک این بسته نرم افزاری به صورت شخصی و بدون کمک همراه بینا در حوزه های مختلفی نظیر هندسه، زیستشناسی و جغرافیا مطالعه کنند و این علوم را فرا بگیرند. خبر مسرتبخش هم اینکه تولید کنندگان این محصول قصد دارند آن را به رایگان در اختیار مدارس ویژه نابینایان قرار دهند. در حال حاضر این محصول مراحل بومیسازی را در هند میگذراند.
منبع: ایران سپید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

هفت − پنج =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *