تشریح مشوق های بهزیستی در حوزه اشتغال و کارآفرینی

مهناز کاشی، رئیس دبیرخانه اشتغال و کارآفرینی سازمان بهزیستی در گفتگو با ایران سپید در خصوص وضعیت اشتغال معلولان گفت: «یکی از برنامه های مهم سازمان در حال حاضر، تدوین آیین نامه های اجرایی قانون جامع حمایت از حقوق معلولان است. چهار آیین نامه توسط حوزه اشتغال سازمان با همکاری حوزه توانبخشی در دست تدوین است که از آن سه آیین نامه و اساسنامه صندوق فرصتهای شغلی پیش نویس شده است و تقدیم وزارتخانه خواهد شد.» وی ادامه داد: «با توجه به ماده 127 قانون مدیریت خدمات کشوری، افرادی میتوانند به استخدام دستگاههای دولتی درآیند که شرایط جسمی و روحی سالم را دارا باشند. این موضوع دقیقاً مخالف با قانون جامع حمایت از حقوق معلولان است و باید بازنگری و اصلاح در آن صورت گیرد که بهزیستی در حال پیگیری این موضوع است.» کاشی با اشاره به تسهیلگری شغلی برای معلولان افزود: «بهزیستی سالانه برای بحث اشتغال مددجویان 50 هزار تسهیلگری شغل را بر عهده میگیرد. اگر بخواهیم بخش معلولان را حساب کنیم، حدود 25 هزار نفر از معلولان را پوشش میدهد. آنچه برای اشتغال معلولان اهمیت دارد، گذراندن دوره های تخصصی است؛ به این صورت که افراد در کمیته های تخصصی سازمان ارزیابی میشوند. در این کمیته، شرایط معلول با کارهایی که میتواند انجام دهد بررسی شده و بعد از آن برنامه آموزشی شغلی برای فرد تدوین میشود تا مددجو برای ورود به بازار کار چه به شکل خود اشتغالی یا کارفرمایی آماده شود.»
رئیس دبیرخانه اشتغال و کارآفرینی سازمان بهزیستی با اشاره به آموزشهای این سازمان اظهار داشت: «آموزشهای ما شامل 10 مهارت زندگی، 10 مهارت کسب و کار و یک مهارت فنی مطابق نیاز بازار کار است که هر فرد معلول با توجه به ارزیابی که صورت میگیرد تعدادی از این مهارتها را با توجه به نیازسنجی کمیته های سازمان بهزیستی طی میکند. بعد از آن ارزیابی مجددی روی معلولان صورت میگیرد. اگر افراد آمادگی ورود به بازار کار را داشته باشند، به صورت مستقل به بانکها برای دریافت وام خود اشتغالی معرفی میشوند و اگر توان انجام کار به صورت مستقل نداشته باشند، به کارفرمایانی که داوطلب همکاری با سازمان بهزیستی هستند، معرفی میشوند و از طریق مشوقهایی که سازمان برای کارفرمایان در نظر گرفته است، معلولان جذب بازار کار در بخش خصوصی میشوند.» وی با اشاره به مشوقهای مالی بهزیستی گفت: «یکی از مشوقهای مالی، پرداخت حق بیمه سهم کارفرماست که 23 درصد حد اقل حقوق قانون کار سالانه است. در گذشته بهزیستی به مدت 5 سال میتوانست این حق بیمه را پرداخت کند، اما با تصویب قانون جامع معلولان تأمین این هزینه با دولت است. علاوه بر آن، یارانه ارتقای کارآیی معلولان را هم داریم که آیین نامه آن تنظیم شده است.
کاشی با اشاره به دیگر مشوقهای بهزیستی در این ارتباط گفت: «یارانه ارتقای کارآیی بین 30 تا 50 درصد حد اقل حقوق قانون کار است و به مدت 5 سال از سوی بهزیستی پرداخت میشود و کارفرمایانی که معلولان را به کار میگیرند با توجه به شدت و نوع معلولیت میتوانند از این تسهیلات بهره مند گردند.» وی با اشاره به وامهای کم بهره به کارفرمایان بیان کرد: «فارغ از این دو مشوق حمایتی، بحث تسهیلات کم بهره دو تا چهار درصد را هم داریم. کارفرمایانی که طرح توجیهی و البته توجیه فنی و اقتصادی داشته باشند، میتوانند تا سقف 100 میلیون تومان در ازای به کار گیری 5 فرد معلول از بهزیستی خدمات را دریافت کنند. مشوق دیگر ما از طریق منابع ریالی صندوق توسعه ملی است که این منابع در مناطق محروم و روستایی قابلیت پرداخت دارند. البته ناگفته نماند که به طرحهای توجیهی اقتصادی پرداخت میشود که در مناطق محروم و کم برخوردار فعالیت میکنند و مشمول 200 میلیون تا 5 میلیارد تومان تسهیلات میشوند.» وی ادامه داد: «با توجه به مشوقهایی که از طرف بهزیستی به کارفرمایان تعلق میگیرد، کارفرما باید تعهداتی را به سازمان ارائه دهد که حد اقل به مدت یک سال با کارمند دارای معلولیتش قرارداد کاری منعقد کند. در بخش قرض الحسنه نیز کارفرمایان باید تضمینی برابر 120 درصد تسهیلاتی را که دریافت میکنند، به سازمان بهزیستی ارائه دهند.» کاشی در پایان صحبتهایش با اشاره به اعتبارات بهزیستی در بخش اشتغال بیان کرد: «امسال بهزیستی 600 میلیارد تومان منابع بانکی برای پرداخت تسهیلات خود اشتغالی و کارفرمایی دارد. این منابع به طور معمول خرداد ماه هر سال ابلاغ میشود، اما روند توزیع آن در استانها کمی زمانبر است؛ به این صورت که در ابتدا بودجه به وسیله بانک مرکزی در اختیار سازمان قرار میگیرد، با بخشبندی اعتبارات دوباره به بانکهای عامل ابلاغ میشود، بانک عامل توزیع استانی را انجام میدهد. این فرایند حدود دو ماه زمان میبرد تا توزیع به سطح شهرستانها برسد. اما اگر بخواهیم روند دریافت توسط مددجو را بیان کنیم، میتوان گفت همه چیز بسته به خود فرد است. مددجویی که آماده سازی شغلی شده و باید مدارک لازم جهت دریافت تسهیلات را ارائه دهد، ممکن است در بخش ضامن دچار مشکل شود که ما در ابتدای امر به فرد اطلاع میدهیم در صورت داشتن ضامن روند را ادامه دهد. اگر افراد بتوانند به موقع مدارک و ضامن را به بانک معرفی کنند، در یک بازه 15 روزه وام به آنها تعلق خواهد گرفت. در این مدت تعیین شده اگر فرد نتواند مدارک را آماده کند، فرد دیگری به جای او معرفی خواهد شد.
منبع: ایران سپید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

هجده − 8 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *