رصد آن سوی مرز. آشنایی با اتحادیه ی جهانی نابینایان

امروز آخرین چهارشنبه ی سال است و بر اساس وعده ای که با هم کرده بودیم، آخرین شماره از رصد را تقدیمتان می کنیم. در طول سه ماهی که ستون رصد با این شکل و شمایل منتشر شد، سعی کردیم به بزرگترین و تأثیر گذارترین مؤسسات و مراکز خدمات رسان به نابینایان در دنیا سر بزنیم. با این هدف، مراکزِ فعال در چهار قاره ی آمریکا، اروپا آسیا و اقیانوسیه را مورد بررسی قرار دادیم و بنا داریم در ایستگاه پایانی، به سراغ مرکزی برویم که فارغ از رنگ پوست و نژاد و مرزهای سیاسی فعالیت می کند و در میان مراکز نابینایی به عنوان یک مرکزِ مادر و برنامه ریز شناخته می شود.
امروز می خواهیم از
World Blind Union
یا اتحادیه ی جهانی نابینایان، بنویسیم.

این مرکز که مختصراً به صورت WBU هم در میان نابینایان شناخته می شود، مرکزی است که در سال ۱۹۸۴ تأسیس شده است. پایه گذاریِ WBU پس از آن اتفاق افتاد که دو مرکز بین المللی، یعنی فدراسیون جهانی نابینایان، «IFB» و شورای جهانی بهزیستیِ نابینایان، «WCWB»، در هم ادغام شدند.

WBU یک سازمان غیر دولتی، غیر سیاسی، غیر مذهبی و غیر انتفاعی است.
اعضای این سازمان را مراکزی تشکیل می دهند که از نابینایان تشکیل شده اند یا برای نابینایان فعالیت می کنند.
در حال حاضر، مراکزی از بیش از ۱۹۰ کشور دنیا در این سازمان حضور دارند.
علاوه بر این مراکز، بیشتر مراکز و سازمان های غیر دولتی که در سطح بین المللی برای نابینایان فعالیت می کنند هم جزو اعضای این سازمان به حساب می آیند.
دفتر مرکزی WBU در کانادا قرار گرفته و شش دفتر در حوزه های آسیا، خاور دور، آمریکای جنوبی، آمریکای شمالی، اروپا و آفریقا، سیاست های اعمال شده از سوی این سازمان را در نقاط مختلف دنیا، پیگیری می کنند.
مدیریت و امور اجراییِ سازمان بر عهده ی شش نفر منتخبی است که بر اساس آرای اعضا انتخاب می شوند و هر منطقه از دنیا هم یک رئیس منطقه ای دارد که اعضای همان محدوده ی جغرافیایی، انتخابش می کنند.
همانطور که گفته شد، دفتر مرکزی سازمان در حال حاضر در تورنتو کانادا مستقر شده و بر اساس قوانین کانادا، به عنوان یک مؤسسه ی خیریه به ثبت رسیده و سه شعبه ی دیگر هم دارد که به امر جمعآوری و جهت دهیِ کمک های خیریه، می پردازند.

اتحادیه ی جهانی نابینایان، اصلی ترین هدف خود را کمک کردن به اتحاد نابینایان برای ساختن دنیایی بهتر و زندگیِ امنتر برای نابینایان عنوان می کند.
سازمان اعتقاد دارد نابینایان باید بتوانند در هر حوزه ای که تمایل دارند وارد شده و فعالیت کنند.
WBU، تلاش می کند پیش داوری های غلط نسبت به پدیده ی نابینایی را کم کند و باور جامعه به توانمندی های اثبات شده ی نابینایان را ارتقا بخشد تا نابینایان بتوانند حضوری مؤثر و فعال در جامعه داشته باشند.
این اهداف، از طریق کمیته هایی پیگیری می شود که در WBU تشکیل می شوند.
کمیته هایی با محور تکنولوژی، تحرک و ناوبری و حمل و نقل.
البته کمیته های تخصصی دیگری هم با محوریت اقشار خاصِ نابینایان شکل می گیرد که برای تحقق اهداف آن قشر خاص فعالیت می کند. نظیر کمیته هایی که با هدف نابینایانِ کهنسال، کودکان و جوانان، یا زنان نابینا تشکیل می شوند.
یک کمیته ی تخصصی هم وظیفه ی پیگیریِ اوضاع افراد کم بینا را بر عهده دارد. وظایف کمیته های مختلف و مراکزِ عضوِ WBU به طور دقیق و شفاف در اساسنامه ای که این سازمان در وبسایتش قرار داده، مشخص شده است.
این سازمان همچنین همکاری های قابل قبولی را هم با سازمان ملل و سایر سازمان های تأثیر گذار در عرصه ی بین المللی دارد.

مجمع عمومیِ اتحادیه ی جهانی نابینایان، هر چهار سال یک بار برگزار می شود و در این مجمع، اعضای جدید انتخاب می شوند و اعضای قبلی، در باره ی عملکردشان در طول چهار سال گذشته به مجمع گزارش می دهند و مجمعِ جدید، سیاست های چهار سالِ آینده ی اتحادیه را مشخص می کند.
در حال حاضر دو هدف بسیار مهم در اتحادیه در حال پیگیری است.
یکی بحث افزایش سطح سواد در میان نابینایان دنیا و الزام جوامع مختلف به پذیرش حق سواد برای نابینایان در مناطق محروم است و دیگری به ثمر رساندن پروژه ی Vision 2020 که پیشتر هم در موردش نوشته بودیم و گفتیم که پروژه ای است که تلاش می کند تا سال ۲۰۲۰، نرخ ابتلای افراد به نابینایی های قابل پیشگیری را در دنیا به حد اقل برساند.

اتحادیه ی جهانی نابینایان در تولید محتوا هم بسیار فعال است. نشریات ادواری در حوزه های مختلف مرتبط با مسائل نابینایان را تولید می کند و افزون بر اینها، به مناسبت های مختلف هم یادداشت های تأثیر گذاری را در وبسایتش انتشار می دهد. به طور مثال، روز جهانی زن، روز جهانی بریل و روز جهانی معلولین، سه مناسبتی هستند که اتحادیه اخیراً به خاطرشان یادداشت منتشر کرده است.
همچنین بخشی هم با نام
منابع
در وبسایتش طراحی کرده که تقریباً هر آنچه که مرتبط با نابینایان و نابینایی در فضای اینترنت یافت می شود جمعآوری کرده که نابینایان یا محققانی که در باره ی نابینایی تحقیق می کنند می توانند از آن منابع، بهره ببرند.
هر سازمان مردم نهاد و غیر انتفاعی که بخواهد جزو اعضای WBU به حساب آید، می تواند منابعی را که اتحادیه برای این دسته از افراد در وبسایت قرار داده مطالعه کند و در صورت داشتن شرایط لازم، تقاضای عضویت را مطرح کند و اتحادیه هم پس از بررسی صلاحیت متقاضی، شرایط عضویتش را در WBU، فراهم می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

3 × دو =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *